Będę miał za jakiś czas Emotivy w domu, to potestujemy, spokojnie.
Temat już dawno mam ogarnięty, znam wszystkie wypowiedzi z zagranicznych for, podobnie, jak te szczątkowe z Polskich, bo trudno to nazwać recenzjami.
Jestem jak najbardziej za tym, żeby takie klocki były na PL rynku, ale w cenie USA.
Ludzie w końcu by zmienili podejście do tematu.
Lolek, z całym szacunkiem, ale Ty o niebie, ja o chlebie.
Nie ma sensu przekomarzanie i dalsza polemika w tym temacie, z połową się nie zgadzam bo zwyczajnie nie na temat. Ja pisałem o 2, ew. 4 dodatkowych głośnikach w suficie, a Ty znowu o żonie i o Tym na co Ci pozwala.
Zrozum, że wielu nie ma tych problemów a kobitki mają wyluzowane, same dopytują o sprzęt, marudzą żeby dokupić projektor, a mieszkania nie traktują jak świątyni, tylko miejsce w którym miło się spędza czas po pracy.
Powiem więcej, z politowaniem patrzą na takie, co "zabraniają". Są o wiele ważniejsze sprawy w życiu, jak zabranianie/pozwalanie w tak błachych sprawach.
Piszsz też, ze porównywałes Marantza, nie przypasował Ci, ok. Słowa nie powiem, ale Ty porównywałeś do Denona którego znam na wylot, na Krakowskiej stoi (przynajmniej kiedyś), zapytaj gościa co o nim sądzi i dlaczego odradza (a wiem że lubisz sluchać opini sprzedawców). Dla mnie to porównanie nic nie warte, bo tego Denona nigdy bym nie kupił. Są na rynku o wiele ciekawsze sprzęty na które faktycznie można się powoływać.
Ostatnio miałem kupować Denka 4520, za 4tys. czyli połowa Twojego ampli, a dla mnie jest o wiele lepszy od Onkyo 5010. Jeszcze wcześniej Susano od Pionka, nie wspominając o końcówkach Rotela, więc jak widzisz, dzis jest Marantz, jutro może być Yamaha. Zawsze idę tam, gdzie cena za jaką mogę kupić, jest adekwatna do jakości jaką mogę dostać.
Pewnie ze nie ma sensu sie przekamarzac i utwierdzac kogos w swoim przekonaniu... Forum po to jest zeby wymieniac sie swoimi wnioskami, przemysleniami i nie miec pretensji do innych ze ktos inaczej mysli w danym temacie.
Ja tak jak juz kiedys pisalem jesli chodzi o denona 4520 testowalem w tym sasmym przystosowanym do KD pomieszczeniu na tych samych kolumnach i na tych samych filmach i te same sceny i najpierw poszedl do boju 4520, a pozniej onkyo 5010 , facet ze sklepu sam na oczy sie przekonal ze denon jest slabszy w kinie domowym i to duzo slabszy, w muzyce lepiej mu sie podobal denon, a ja nie skakalem z radosci po odsluchu w stereo z 4520, wiec wybralem Onkyo. A przeciez moglem kupic Denona dokladnie tyle samo kosztowal.. takze moj wybor i mi to odpowiada. A co do stereo czy to amplituner onkyo, denon, marantz czy jakies inne, graja podobnie tylko w inny sposob jak ja to mowie. Zaden z nich tak w 100% nie nadaje sie do stereo. Stereo to wzmak i takie jest moje zdanie ktorego nigdy nie zmienilem.
Co do salonu na Krakowskiej to ja tam nawet nie chodze raz bylem i wiecej juz nie bede, a slucham niektorych sprzedawcow bo sa uczciwi i nigdy sie nie zawiodlem na tym co mi doradzili czy co mi powiedzieli w danym temacie. A naprawde jesli cos mi sie spodoba to i tak ich nie slucham i nawet sekundy bym sie nie zastanawial przy wyborze kupna pomiedzy marantzem 14, a denonem2020 , ktory teraz mozna kupic jeszcze taniej bo chyba szykuje sie nastepca i bez wzgledu na to, co by ktos mi powiedzial. Dla mnie Marantz 14 jest dno i naprawde moglbym Ci to udowodnic jakbysmsy sie spotkali w salonie marantza... tak jak pisalem kiedys sprzedawca po wlaczeniu do tych kolumn tego wzmacniacza nie bardzo wiedzial co powiedziec, byl tak z szokowany tym co uslyszal ... Choc na chwile obecna kupilbym inny wzmak niz denon.... ale nie istotne...
Co do politowania sie nad zonami, ktore zabraniaja pewnych rzeczy w domu, to ja Ci powiem tak, kazdy ma jakiegos bzika np Ty masz kupowanie miedzy innym roznych figurek, jak zauwazyles niektorzy pisali ze to bzdura , natomiast taki czlowiek jak ja uwaza, ze kazdy ma prawo do kupowania to co go interesuje czy lubi i nie podlega to zadnej dyskusji. Dlatego Kolego nie dziw sie tym wszystkim kobietom ktore tutaj roznym osobom zabraniaja instalowania np projektora czy innych rzeczy w salonie, bo to jest wlasnie ich taki konik i chca sie czuc w tym domu, w salonie dobrze, a nikt nie powiedzial ze wypoczynek kojarzy sie wszystkim z ogladaniem filmow czy koncertow z 11 glosnikow na 120 calowym tv na powiedzmy 20 czy 25 m ( taka moze srednia wyjdzie naszych salonow tutaj na forum)...tym bardziej jesli np ktos jest po 8-10 godzinach pracy z cyferkami.
Mysle ze jest to do zrozumienia.. Tym bardziej ze czesc tych zon , a moze daj Boze wszystkie sa to bardzo dobre zony, matki, sprawnie albo bardzo dobrze radza sobie zawodowo i moze po pracy chca odpoczac ale nie koniecznie w taki sposob jak Ty masz na mysli lub ja mam na mysli, czy ktos jeszcze inny...I trzeba to umiec uszanowac...
Ktos kiedys mi powiedzial ze szanuj druga osobe tak jakbys chcial zeby Ciebie szanowano i ja sie tym kieruje i naprawde jestem w stanie przezyc brak projektora i ekranu 120 calowego zeby moja rodzina czula sie szczesliwa w domu. Bo to jest najwazniejsze, a jak ja to mowilem nie raz KD nie jest pierwsza potrzeba jaka czlowiek potrzebuje w zyciu. Co rowniez pokazala sprzedaz detaliczna w Polsce gdzie wyniosla ponad 1%, a analitycy spodziewali sie ponad 4% i spadla sprzedaz miedzy innymi wlasnie sprzetu rtv i to bardzo duzy spadek byl...
I na koniec o Atmos bo tez nie jestem zagorzalym przeciwnikiem ( byc moze bedzie fajnie, poczekamy zobaczymy, ale musi byc odpowiedni mocny sprzet i pomieszczenie w miare rozsadne), tylko wnerwia mnie fakt jak to niektorzy ludzie opisuja i jaka jest propaganda w tym temacie jakie to bedzie cudo.. I jakie epitety stawiaja do roznych zwyczajnych firm jakimi bez watpienia sa maraantz , denon, onkyo itp..A ile osob sie na tnie to juz inna sprawa, tylko Ci co sieja te fermenty nie poniosa z tego tytulu zadnych konsekwencji. Tylko wiesz nie wszyscy maja szczescie mieszkac w duzych miastach i majac mozliwosc sprawdzenia sobie w salonie jak to faktycznie gra, tylko poczytaja, zadzwonia do sklepu internetowego, a tam powiedza im jasno ze ich amplituner dwuletni to zlom, ze teraz to tylko atmos sie liczy i trzeba sprzedawac i kupowac nowosc bo teraz dopiero uslyszy szum morza czy drzew, a juz nie wspomne o przelatujacym samolocie to dopiero beda efekty...
I raz jeszcze napisze jakbys zapodal zdjecie salonu i rozmieszczenie Twojego systemu wzgledem calosci ustawienia w salonie to bylbym wdzieczny. Pozdrawiam.