Dolby Atmos, co to??

Rafal7

Banned
Armani ale gdybym kupił takiego X 4200 który ma możliwość 7.1.2 to czemu by nie skorzystać z takiej możliwości.
A projektor to wiadomo swoją drogą.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja piszę, że proj będzie lepszym wyborem z 5.1 na pokładzie, jak 7.1.2 lub cokolwiek innego bez proja. Jak masz możliwość zrobienie systemu 7.1.2 to jeszcze lepiej, ba już samo 7.1 robi robotę. Ja jestem najbardziej zadowolony właśnie z tylnych. Fajnie wszystko przelatuje za plecami, a sufitowe po za wybranymi efektami, gdzie faktycznie coś się dzieje, uzupełniają całość.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
A co bierze Cię na sufitowe? ;-)
Piękna sprawa tylko to już trzeba mieć pomieszczenie przystosowane pod kino.

Dlaczego????
Moim zdaniem, to jest rozwiazanie wlasnie przede wszystkim dla tych, ktorzy nie maja przystosowanego pomieszczenia i super zestrojonego system, bo tacy wlasnie najwiecej zyskuja.
Tylko jedna uwaga. Ukazuje sie coraz mniej wydan BD z Atmosem. A UHD BD, poki co, nie zlamane. Z DTS:X jest lepiej ale tez pewnie do czasu. Oczywiscie mozna upmiksowac, a w takim przypadku tylko Neural:x.!

lobos

New member
Bez reklam
Buba , Na pewno sufitowe da się zgrabnie wkomponować w każdym pomieszczeniu bez względu na metraż.
Jednak dla mnie cały sens kina i efektów jest wtedy gdy mamy do sprzętu dograną akustykę itd.
Teraz mam 5.1 i cieszy mnie to, ale wiem, że największą różnicę zrobiłby projektor na który nie mam miejsca przy tym ustawieniu.
W dodatku pasowałaby wykładzina/dywan na całej podłodze co na dzień dzisiejszy odpada :-(
Do tego dochodzi jakieś wyciszenie pomieszczenia.
W związku z tym nie ma opcji cieszyć się w pełni z dobrodziejstw kina z Atmos.
Trzeba by najpierw spełnić podstawowe kryteria a dopiero później bawić się w rozbudowę.
Dlatego uważam, że do Atmos powinno się mieć już pomieszczenie przystosowane pod kino.
Nie koniecznie osobne, dedykowane lecz np. dobrze przystosowany salon.

Ostatnia edycja:

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Czy , to już koniec formatu na BR ? Coś się jeszcze ukazało z Atmosem lub DTS X ? Jakieś jaja sobie robią :(
Gdzie w pl mozna nabyć płyty z demo Atmos i DTS X ? Jakie wydania możecie polecić ?

Bipo

Active member
Bez reklam
Czy , to już koniec formatu na BR ? Coś się jeszcze ukazało z Atmosem lub DTS X ? Jakieś jaja sobie robią :(
Gdzie w pl mozna nabyć płyty z demo Atmos i DTS X ? Jakie wydania możecie polecić ?
Proszę bardzo:

Filmy z Dolby atmos oraz napisami polskimi (aktualizacja na bieżąco..;-);
1. Snajper
2. Wojownicze żółwie ninja
3. Terminator Genesis
4. Transformers 4
5. Mad max 4
6. Jupiter intronizacja
7. Szubienica
8. San Andreas
9. Mission Impossible Rogue Nation
10. Niezłomny,
11. Kryptonim UNCLE
12. Minionki
13. Ewolucja planety małp
14. Everest

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Nigdzie. Chyba, że na zamówienie przez jakiś sklep. Swego czasu, kupowało się tego typu płyty (demówki) na Audio Video Show. Nie wiem jak jest teraz. Ale generalnie, nie są to tanie rzeczy. Wystarczy przejrzeć eBay. Sam mam kilka takich tytułów, ale zakupionych w US.

Tą stronę zapewne Kolega zna. Blu-Ray – DVD – HD-DVD Demo Discs
Wydania z DTS:X to Volume 19 i 20. Dodatkowo, Vol. 20, zawiera ścieżki z DTS Headphone:X. Oczywiście wszystko dla tych, którzy dysponują odpowiednim sprzętem.

JerzykWu

New member
Proszę bardzo:

Filmy z Dolby atmos oraz napisami polskimi (aktualizacja na bieżąco..;-);
1. Snajper
2. Wojownicze żółwie ninja
3. Terminator Genesis
4. Transformers 4
5. Mad max 4
6. Jupiter intronizacja
7. Szubienica
8. San Andreas
9. Mission Impossible Rogue Nation
10. Niezłomny,
11. Kryptonim UNCLE
12. Minionki
13. Ewolucja planety małp
14. Everest

Po tym co podałeś to zastanawiam się, czy jest sens wchodzenia w dolby atmos czy dts X...skoro jest tylko te marne 14 pozycji....streamowanie filmów czy też rozpowszechnianie ich w wersji cyfrowej w wersji z dźwiękiem atmos czy dts:X w naszych polskich warunkach nie ma racji bytu. Widać producenci sprzętu sobie, ale reszta sobie bo realia są takie a nie inne.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Skoro pytasz czy jest sens w kontekście tylko i wyłącznie dedykowanych pozycji, to rozumiem, że nie masz doświadczeń/wiedzy dot. upmixu.
Planując system oparty na sufitowcach, warto poszerzyć horyzonty i zapoznać się ze wszystkimi możliwościami takiej instalacji.
Gdybym miał bawić się w taką instalacje dla tych "kilku" dedykowanych pozycji, za to pozbawiony upmixu, to raczej na pewno spożytkowalbym w inny sposób inwestycje.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Amplitunery z Atmosem mają upmix do Dolby Atmos, czyli tak jak ścieżkę 2.0 możesz upmixować do 5.1 za pomocą Dolby Prologic, tak teraz możesz to zrobić do Atmosa. O efekty się nie martw. Algorytmy i procesory dają radę :)

wojazo

New member
Witam,

Ostatnio zmieniłem ampli i chce wykorzystac Atmosa dlatego postanowiłem dokupić dwa głośniki do powieszenia (czytając wątki na tym forum, zrezygnowałem z głośników Dolby Enebled). Możliwy do uzyskania set-up to w moim przypadku 5.0.2. I tu mam pytanie gdyż zalecenia Denona to umieszczenie tych 2 głośników na wysokości głowy, a wg Dolby to wysokość kolan a jaką pozycje polecacie Wy ? A moze lepiej nie wieszać ich nad głową/kolanami a zawiesić jako przednie wysokie pod skosem (FH) ? Czy ta pozycja nie bylaby bardziej uniwersalna dla obu systemow: Atmos i DTSX?
Dzięki za odpowiedź.

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Ja próbowałem tych połączeń nad frontami i nad kolanami .
Przewaga jest nad kolanami , te z nad frontów są „zagłuszane” frontami . Bardziej się zlewa ta ścieżka .
Wręcz zaleca się umieścić sufitowe .2 w połowie drogi miedzy frontami , a słuchaczem . Gdybym miał jeszcze raz robić instalację przesunąłbym głośniki o 35-40 cm w stronę frontów . Ale za dwa lata jak wymienię sprzęt , to zrobię drugi sufit podwieszany na 5.1.4 :)
Nie zapomnij wpuścić piankę niskoprezną w przestrzeń miedzysufitowa , aby zniwelować „granie” sufitu . Wcisnąłem jeszcze kawałki wełny mineralnej , dla lepszego tłumienia .

wojazo

New member
Ok dzięki posłucham Twojej rady i napewno nie zawiesze tych głośników bliżej sciany niz kolana a moze nawet ciut dalej.
U mnie nie bedzie sufitu podwieszanego. Przeczytalem wątek poświęcony Atmosowi na AVSForum i tam polecali ciekawe rozwiazanie ze specjalnymi głośnikami KEF z serii T (ja zdecydowalem się na najmniejsze 101) które mozna zamontować bezposrednio na suficie. Wiec odpada kupa roboty typu obudowa glosnika czy w ogóle konstrukcja sufitu podwieszanego. Same głośniki są tak płaskie że nie szpecą sufitu. Jak juz je zainstaluje (nie wiem czy ten weekend czy nastepny) to wrzuce fotke jak to wyglada.

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Jak zrobić upmix do Atmos w Onkyo RZ 900 ? :)

Kolego , jaką masz konfigurację sprzętową :)

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Ok dzięki posłucham Twojej rady i napewno nie zawiesze tych głośników bliżej sciany niz kolana a moze nawet ciut dalej.
U mnie nie bedzie sufitu podwieszanego. Przeczytalem wątek poświęcony Atmosowi na AVSForum i tam polecali ciekawe rozwiazanie ze specjalnymi głośnikami KEF z serii T (ja zdecydowalem się na najmniejsze 101) które mozna zamontować bezposrednio na suficie. Wiec odpada kupa roboty typu obudowa glosnika czy w ogóle konstrukcja sufitu podwieszanego. Same głośniki są tak płaskie że nie szpecą sufitu. Jak juz je zainstaluje (nie wiem czy ten weekend czy nastepny) to wrzuce fotke jak to wyglada.

Tylko mnie zastanawia jak rozwiążesz podłączenie przewodu głośnikowego do kolumny jeśli zaciski są zamontowane w stojaku a stojak wchodzi w kolumnę dwoma dedykowanymi bolcami...?:confused:

Do góry