Dolby Atmos, co to??

Bipo

Active member
Bez reklam
Remipl czarny sufit rządzi. .;-) ekstra. Który model głośników zamontowal? Robisz też podświetlenie ledwie wokół?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Remonty CD. Rozplanowane-zamontowane :) Maskownice oczywiście pomaluję na czarny mat ;)
Będzie bomba!!! :)
Na suficie dziś wieszam haki i zawieszam głośniki by dokładnie rozplanować gdzie powinny być docelowe otwory ;) Jeszcze trochę to potrwa zanim usiądę wygodnie i będę się delektował ;)
No i po testach...
Wnioski są dla mnie ciekawe.
Głownie chciałem porównać czy robić konfigurację 7.1.2 czy 7.1.4.
Kilkakrotnie przepinałem, za każdym razem kalibracja, itd., demówki, sceny. U mnie wygląda to tak:
- 7.1.2 - głośniki nad głową, nieco z przodu - "efekt sufitowy" bardziej skumulowany, ale oczywiście brak rozdziału na przód i tył co przy demówkach jednak doskwierało (genialny nadlatujący statek kosmiczny nad głową w demo Dolby Horizon)
- 7.1.4 - umiejscowienie głośników sufitowych w zakresie kątów zalecanych przez Dolby - w demówkach jest lepiej, bo jest oczywiście separacja na kanały przednie i tylne, ale w filmach już nie było tak oczywistej różnicy. Na pewno bardziej słyszalne u mnie były sufitowe przednie niż tylne, ale to jeszcze kwestia ustawień po zrobieniu dziur, bo dziś były tylko haki.

Dziś pierwszy raz doświadczyłem słynnego efektu spadającego liścia - mistrzostwo. Tu nie tylko góra robi dużą robotę, ale i tylne i boczne, szczególnie kiedy na moment Klonik znika z ekranu, okrąża go za naszą głową z tyłu i nieco górą - bezbłędne odwzorowanie w głośnikach. Mogłem też zobaczyć pierwszy raz napis Dolby Atmos na ekranie ampli ;)
To o czym pisze często Armanig - DSU robi faktycznie bardzo dobrą robotę w filmach, gdzie nie ma dedykowanej ścieżki.
Skoro już mam 4 sufitowe robię zatem 7.1.4 ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wrzuć sobie jeszcze Transów w Atmosie i odpal scenę zassysania.
Za jakiś czas wrzucę listę "must have" do testów sufitowych, czyli tych wszystkich fragmentów które każdy "sufitowiec" powinien usłyszeć ;)

Ps.
Remi, bajka!

Bipo

Active member
Bez reklam
Krzysiek zobacz sobie również scene teleportacji w najnowszym Terminatorze, dokładnie jak się pojawia kula co przenoszą się w czasie chyba wiesz o który moment mi chodzi. Fajny jest efekt przejścia fali od przednich sufitowych do tylnych..;-)

Remipl

Member
Remipl czarny sufit rządzi. .;-) ekstra. Który model głośników zamontowal? Robisz też podświetlenie ledwie wokół?

Głośniki do kompletu Monitor Audio CWT-140, ale w przyszłości zamienię na CWT-180 lub CT-265FX, CT-380FX.
Na CWT-140 dostałem super rabat ;), wiec grzechem byłoby ich nie wziąć, 140 pewnie wylądują w sypialni.

Tak robię oświetlenie led wokół, i tak jak miałem wcześniej od spodu punktowe światła.
Chciałbym tak ;), zobaczymy jak wyjdzie...
ab76ee397093c67c173bb0b75fa82db9_1.jpg

Resztę ścian zamierzam pokryć panelami własnej roboty o 3 różnych grubościach: 2,5 cm, 5 cm i 7,5 cm.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Transy 4. Zasysasnie zasysaniem , ale to scena powietrznego poscigu pokazuje roznice miedzy 2, a 4 glosnikami sufitowymi (przynajmniej w ukladzie 5.1.4), bo slychac odglosy z tylu z gory odseparowane dostatecznie dlugo zeby to odczuc.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Foto sufitu, co wymyśliłeś tak jak ci pisałem czy inne rozwiązanie?
Inny avatar myli :D
To były tylko testy, głośniki zawieszone na hakach (haczykach). Przez najbliższe dwa tygodnie nie ruszę tematu... - inne priorytety ;) ale na pewno dam znac co się dzieje ;)
Krzysiek zobacz sobie również scene teleportacji w najnowszym Terminatorze, dokładnie jak się pojawia kula co przenoszą się w czasie chyba wiesz o który moment mi chodzi. Fajny jest efekt przejścia fali od przednich sufitowych do tylnych..;-)
Transy 4. Zasysasnie zasysaniem , ale to scena powietrznego poscigu pokazuje roznice miedzy 2, a 4 glosnikami sufitowymi (przynajmniej w ukladzie 5.1.4), bo slychac odglosy z tylu z gory odseparowane dostatecznie dlugo zeby to odczuc.
Geniys i Transetki zaliczone ;)
Kto ostatnio, kilka dni temu wklejał foto menu ustawień amplitunera (Denon lub Marantz), gdzie pokazany był konfigurator głośników. Ktoś pisał, że ma Atmos, podczas gdy konfiguracja pokazywała przednie górne i tylne górne, nie sufitowe... Chodzi o "przypisanie wzmacniaczy". Kojarzycie? Nie mogę znaleźć.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Właśnie, Dzięki :) Bipo jak zwykle czujny :)
Dlatego coś mi się kojarzyło po poście Bubafata ;)
Bubafat, uporałeś się z tym i masz już poprawnie ustawione?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Krzychu, przy typowej konfiguracji Atmosowej: 7.1.4, w menu przypisanie wzmacniacza ustaw:
"Dolby Atmos" > układ 7.1 kan. + 4 górne
Tak jest w SR7009

bubafat

Well-known member
Bez reklam
@krzysztofradio

Ja mam prawidlowo ustawione, tj Top Front i Top Rear.

Wklejalem obrazek, wylacznie zeby zasugerowac buga (?) Marantza, ktory pokazuje w panelu konfiguracyjnym mozliwosc podlaczenia 13.1, pomimo zdolnosci dekodowania 11 kanalow, Glosniczki FH i RH wybrane zupelnie przypadkowo, da sie tez wybrac TF i TR, jakbys chcial sprobowac, czy graja w ustawieniu i co graja, tzn czy niezaleznie, czy frontowe i tylnie, podaja ten sam, sklonowany sygnal, to napisz o swoich doswiadczeniach. Ja uznałem że to bug i nie ma szans, wiec z braku czasu nie sprawdzalem
A'propos pozycji ze sciezka Dolby Atmos, to jeszcze sa inne plytki, nieujete w liscie Dolby, np pochodzace z Niemiec:

http://wlc.enterprises/portfolio/borussia-moenchengladbach-doku/

http://wlc.enterprises/portfolio/ambra-prismoflife/

Cos jest nie tak, bo nie dostaje na tym forum notyfikacji. Piszcie z malpka, bo inaczej przegapie i nie przeczytam

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Finalowy set z We Are Your Friends jest niezły na wstępne demko.

Piszę w razie gdyby ktoś nie chciał filmu patykiem dotykać, tak jak ja dotychczas. Ale mimo wszystko wiedzieć warto.
Goosebumps tez podpada pod te kategorie - wszystkie 4 sufitowe pracują niezależnie.

Ostatnia edycja:

dider

New member
Mam kilka pytań odnośnie tematu
1.Widzę że sporo osób idzie w atmos 5.1.4 lub 7.1.2 czy to przyszłościowo bo ja tylko znalazłem filmy atmos 7.1 chyba ze słabo szukam.
2.Jak na razie większość filmów jest w DTS-HD MA i jak pójdę w atmos i zamontuje kolumny na suficie to ma to sens czy będzie się to gryzło z tym systemem .
3.I co to za system DTS-X.7.1 taki ja atmos czy ?

Do góry