Dolby Atmos, co to??

Boger

New member
Nie chcę rezygnować z 7.1 bo tyły robią naprawdę fajną robotę. Dlatego też skłaniam się ku Marantzowi 7010 żeby po podłączeniu dodatkowego wzmacniacza móc zrobić 7.1.4.

Dodatkowo widziałem gdzieś na forum opinie posiadaczy atmosa, że dwa głośniki sufitowe wypadają słabo w porównaniu do 4. Dlatego skłaniam się raczej do pełnej wersji.

Phantomy e-80 to już droga zabawa i mam wątpliwości czy aż tak duże głośniki są niezbędne do atmosa. Przy 4 sztukach za same głośniki wyszłoby po rabatach jakieś 3,5-4k zł. Aż tyle za atmosa nie dam. A do tego jeszcze trzeba doliczyć jakiś wzmacniacz lub końcówka, czyli minimum 2k za używkę.

Nie chcę rezygnować z 7.1 bo tyły robią naprawdę fajną robotę. Dlatego też skłaniam się ku Marantzowi 7010 żeby po podłączeniu dodatkowego wzmacniacza móc zrobić 7.1.4.

Dodatkowo widziałem gdzieś na forum opinie posiadaczy atmosa, że dwa głośniki sufitowe wypadają słabo w porównaniu do 4. Dlatego skłaniam się raczej do pełnej wersji.

Phantomy e-80 to już droga zabawa i mam wątpliwości czy aż tak duże głośniki są niezbędne do atmosa. Przy 4 sztukach za same głośniki wyszłoby po rabatach jakieś 3,5-4k zł. Aż tyle za atmosa nie dam. A do tego jeszcze trzeba doliczyć jakiś wzmacniacz lub końcówka, czyli minimum 2k za używkę.
Nooo niestety ale jeszcze przewody musisz doliczyć i kolejne koszta :( zobacz które z Phantom mają 6ohm bo są też tańsze.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

U mnie są 4xDali Kompas 6M wraz z obudowami - też seria Phantom- wyśmienicie się spisują i mają przydatne opcje/przełączniki
DALI PHANTOM KOMPAS 6M In-ceiling
Krzysztofie, nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałem, że lepiej robić zestaw z tej samej marki oraz z tej samej impedancji. Dali set już jest one są 6ohm to sufitowe też powinny być 6ohm, twoje są 8ohm. Nie wiem czy dobrze mówię ale "na chłopski rozum" chyba tak powinno się robić.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Snikers89

New member
Bez reklam
Chodzi o ta sama marke i najlepiej ta sama serie. Im bardziej oddalone serie tym barwa dzwieku moze znacznie sie roznic. Choc jednym to moze przeszkadzac a drugim nie. Na ogol i tak kazdy robi jak chce.

Snikers89

New member
Bez reklam
wiem widzialem tego goscia juz wczesniej fajnie to wyglada ale jak dla mnie gorny central to juz beznsensu jest, ten sufitowy poswiecajac jeden subwoofer to tez porazka ;p tak czy siak Auro u mnie fajnie sie sprawdza. Czekam na Warcrafta w Auro 3d i wtedy bede wiedzial wiecej :p
Ale tak wszystkie glosniki tej samej serii. jest to oczywiscie najlepsze wyjscie jesli ktos chce zachowac ta sama barwe dzwieku.
ale to by wygladalo jakbym drugiego mojego centrala wrzucil na sufit jak ten gosciu heheh moj central to prawie jak podlogowka heh ;p

Ostatnia edycja:

Snikers89

New member
Bez reklam
wiesz jak sie chce to zawsze mozna, ja tez ogolnie mam maly metraz teraz i szczerze mowiac glosniki mi sie troche dusza. salon nie wiekszy niz 25m a naglosnienie powiedzialbym ze styknie i na 60m salon. ale sie da... fakt tyle ze mi kalibracja wycisza glosniki po 10dB w gore heh

mrokness

New member
Mam pytanie. Czy mój obecny onkyo 609 może posłużyć jako zasilanie dwóch dodatkowych kanałów w dolby atmos? Od dłuższego czasu przymierzam się do jakiegoś 9 kanałowego amplitunera a chciałbym atmos 7.1.4. w opisach amplitunerów pisze o możliwości 7.1.4 z dodatkowym wzmacniaczem. Potrzebny jest z jakiś względów wzmacniacz stereo czy mogę użyć 609?

mrokness

New member
Nie byłem pewien do końca jak to działa. Czy czasem jakichś, jak im tam pre outów nie potrzeba, których to mój onkyo nie posiada. Zresztą nadal nie wiem jak to się podpina.

mrokness

New member
jeszcze nie wiem. bo kasa bardzo wolno sie odkłada. miałem nadzieje na taniejącego marantza 7010. ostatnio pojawił się tez onkyo rz-1100, którego biorę również pod uwagę. Jak na razie jedyna pewna rzecz to 4 jamo a 500 na suficie. budzetowa opcja mam nadzieje ze wystarczy.

Rafal7

Banned
To z nowego amplitunera z odpowiedniego wyjścia pre out będziesz musiał podać sygnał cinchami do starego amplitunera w analogowe wejście aux.

Rafal7

Banned
To jest proste jak dy...
Jak juz podłączysz wszystko, to Onkyo ustawiasz na Direct lub Pure Direct, ustawiasz głośność na amplitunerze gdzieś na połowę i robisz kalibracja na nowym.

Bipo

Active member
Bez reklam
Filmy z Dolby atmos oraz napisami polskimi (aktualizacja na bieżąco..;-);
1. Snajper
2. Wojownicze żółwie ninja
3. Terminator Genesis
4. Transformers 4
5. Mad max 4
6. Jupiter intronizacja
7. Szubienica
8. San Andreas
9. Mission Impossible Rogue Nation
10. Niezłomny,
11. Kryptonim UNCLE
12. Minionki
13. Ewolucja planety małp
14. Everest[/QUOTE]
15. 13 Godzin w Bengazii
16. Batman v Supermen

Uaktualniam listę filmów z napisami PL, jeśli ktoś coś wie na temat filmu który jest w Atmosie a nie ma go na liście to dopisujcie.

Prośba do wszystkich, którzy posiadają sufitowce czy moglibyście podać nazwę filmu i dokładny fragment, gdzie bardzo dobrze prezentuje się atmos. Chodzi mi o testy i ustawianie sprzętu a nie mam za bardzo teraz kiedy przeglądać wszystkich filmów i sprawdzać gdzie atmos jest najlepiej słyszalny. Wiec ogromna prośba do was, jeśli kojarzycie piszcie. Dziękuje i pozdrawiam :blagam:;)

PS. auro podwiesili to może i atmosa też może Administracja podwiesi... ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry