Dolby Atmos, co to??

robertuss

Active member
Bez reklam
Mam kilka pytań odnośnie tematu
1.Widzę że sporo osób idzie w atmos 5.1.4 lub 7.1.2 czy to przyszłościowo bo ja tylko znalazłem filmy atmos 7.1 chyba ze słabo szukam.
2.Jak na razie większość filmów jest w DTS-HD MA i jak pójdę w atmos i zamontuje kolumny na suficie to ma to sens czy będzie się to gryzło z tym systemem .
3.I co to za system DTS-X.7.1 taki ja atmos czy ?

Bo te filmy Atmos tak jest oznaczona ta ścieżka 7.1. Nie będzie pisało 7.1.2 .Dyskretne 4 kanały (górne) są w miksowane w ścieżkę 7.1.Jak się mylę proszę mnie poprawić

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Mylisz się.
Mam kilka pytań odnośnie tematu
1.Widzę że sporo osób idzie w atmos 5.1.4 lub 7.1.2 czy to przyszłościowo bo ja tylko znalazłem filmy atmos 7.1 chyba ze słabo szukam.
2.Jak na razie większość filmów jest w DTS-HD MA i jak pójdę w atmos i zamontuje kolumny na suficie to ma to sens czy będzie się to gryzło z tym systemem .
3.I co to za system DTS-X.7.1 taki ja atmos czy ?

Dane Atmos są wmiksowane w ścieżkę a to od ilości waszych kolumn na suficie zależy jak sygnał zostanie zdekodowany.

Bipo

Active member
Bez reklam
Filmy z Dolby atmos oraz napisami polskimi (aktualizacja na bieżąco..;-);
1. Snajper
2. Wojownicze żółwie ninja
3. Terminator Genesis
4. Transformers 4
5. Mad max 4
6. Jupiter intronizacja
7. Szubienica
8. San Andreas
9. Mission Impossible Rogue Nation
10. Niezłomny,
11. Kryptonim UNCLE
12. Minionki
13. Ewolucja planety małp
14. Everest

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Tymczasem szykuja sie nowe tytuly z DTS:X

31 maja ma zostac wydany na BD Gods of Egypt z taka sciezka dzwiekowa

http://www.ramascreen.com/gods-of-e...ultra-hd-3d-blu-ray-combo-pack-on-demand-531/

Ciekawe jak bedzie z Independance Day, ktory tez ma zapowiedziana sciezke w tym formacie na UHD BD, co do zwyklego BD nie ma narazie potwierdzenia. Planowana data wydania 3 maja.

Najciekawiej dzwiekowo zapowiada sie wydanie UHD BD The Texas Chainsaw Massacre , ktore ma zawierac poza scieka Dolby Atmos i DTS-HD MA 7.1 rowniez track Auro 3D 13.1. Wydanie ma pojawic sie w sprzedazy pod koniec maja.

http://surround-sound.info/news/erstmals-auro-3d-und-dolby-atmos-ton-auf-einer-scheibe-4513/

Ostatnia edycja:

robertuss

Active member
Bez reklam
Tak jak Piszesz.Będzie się działo i tyle.To nie uniknione.Powolutku będą wygaszać produkcje TV Full HD
9485556_TCM4K_CoverFSK.jpg

4k-blu-ray-vorschau-2016.jpg

Ostatnia edycja:

lobos

New member
Bez reklam
Wolałbym 7.1.2 Chyba, że warunki lokalowe byłyby niesprzyjające to wtedy 4 na suficie.

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
Mi też się jakoś bardziej widzi 7.1.2

Jakby X 4200 obslugiwał 7.1.4 to by nie było problemu.

Ostatnia edycja:

lobos

New member
Bez reklam
A co bierze Cię na sufitowe? ;-)
Piękna sprawa tylko to już trzeba mieć pomieszczenie przystosowane pod kino.
No i przede wszystkim big screen obowiązkowo!
Mowa tutaj o przekątnej min 110 cali.
Wtedy się ogląda :popcorn:

Rafal7

Banned
Zobaczymy co za rok będzie,, może własny dom ;-)
Teraz mieszkam w bloku i to nie moje mieszkanie więc nic nie będę robił.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wiesz, w przypadku albo-albo, to ja wolałbym 5.1 i projekcje.
Te dodatkowe głośniki, to raczej wisienka na torcie, projekcja to już zupełnie inny świat.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja już tyle razy opisywałem wrażenie z sufitowych, że głupio by brzmiało gdybym teraz w jednym słowie napisał "szał lub nie".

Jest fajnie, są świetne wrażenia. Nie zawsze i wszędzie.
Ja już się przyzwyczaiłem do tego systemu.
Fajne uzupełnienie, ale przy dużym ekranie to nie ma szans.
Jak tylko bierzesz pod uwagę możliwość zakupu projekcji, to nawet się nie zastanawiaj.

lobos

New member
Bez reklam
Otóż to! Sam projo robi MEGA różnicę!
Atmos to świetny pomysł bez dwóch zdań!
Dodatkowo to magnez dla klientów, który mnoży zyski i tak się kręci ;-)
Za 2-3 lata wymyślą coś innego i kogo będzie stać na nowość lub kto poczuje chęć korzystania z tych dobrodziejstw kupi to i będzie się cieszył.
Dobrze, że wszystko idzie do przodu a nowe technologie zaskakują nas co raz bardziej ;-)

Do góry