Dolby Atmos, co to??

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To się cieszymy, sprawdż sobie przy okazji Trona, bardzo fajnie tam wypada 7.1 i sporo wnosi względem 5.1

olejx

New member
Dzięki poszukam, Kiedyś miałem DVD Byliśmy Żołnierzami w DD5.1 bardzo mi się podobały w tym filmie efekty dźwiękowe z chęcią bym go kupił w 7.1 ale jakoś nie mogę namierzyć.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Gdyby ktoś chciał przetestować sufitowe przy wykorzystaniu DSU, to polecam film "Jak wytresować smoka", scena gdzie Viking wysiada ze statku na ziemie smoków +/- od 1.11.00.
Scena trwa kilka sekund, ale sufitowce świetnie podnoszą atmosferę.
Wspomniany fragment wyszukał jeden z zagranicznych forumowiczów, przetestowałem (z sufitowymi i bez) i śmiało mogę polecić.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Aemanig
Ogladales Age of Ultron?
Ciekaw jestem czy ma Marantzu DSU tez masakruje dzwiek.
Jak bedziesz mial mozliwosc, to porownaj oryginalna sciezke DTS-MA, w scenach z echem/poglosem (np na statku handlarzy bronia) najlepiej efekt slyszalny. Na Onkyo masakra. Ide w weekend sprawdzic u kumpla jak to na Yamaszce slychac.
Dlugo uzywalem upmixera Dolby Surround z fronowymi gornymi, ale takich jaj, jak z Atmosem nie bylo.
Coraz bardziej mi sie to nie podoba.Oby to byla kwestia mojego modelu.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Witam.
Od dziś, rusza w moim/naszym rodzinnym mieście Łodzi nowe kino „Bałtyk”. Istotne jest to, że obraz w 4K z dźwiękiem Atmos. Co ciekawe, jedną z pierwszych projekcji jest film „Król życia”, pierwsza polska produkcja z Dolby Atmos. Sądząc po gatunku filmowym (komedia), nie należy spodziewać się fajerwerków. ;)

Pozdrawiam.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie byłbym sobą gdybym nie przetestował na sufitowych efektu deszczu z poniższej stronki:
calm.com
W prawym dolnym rogu należy wybrać jeden z deszczowych motywów.
Mówiąc wprost, leje się z sufitu.
Wrażenia lepsze jak na demówce Atmosa ;) (żart naturalnie) ale polecam sprawdzić.

DeeBass

New member
Bez reklam
Jest już trochę stron do przeglądania i nie wiem czy było. Jeżeli na płycie jest jedna oryginalna ścieżka w atmosie to nie mając go w ampli rozpozna go jako DD czy muszę wybrać pozostałą ścieżkę "nieoryginalną" z formatem zgodnym z ampli??
Dzięki

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Atmos to metadata, zaszyta w sciezce Dolby TruHD albo Dolby Digital Plus. Jesli Twoj sprzet nie jest kompatybilny, odczyta zwykle sciezki DTHD albo DD

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Hmm. Ja rozumiem że zakodować mozna sobie co się chce ale czy to będzie z tego coś sensownego? Bo jak ten film nagrywano to raczej bez ATMOS..

Do góry