Dolby Atmos, co to??

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja gdybym kupował - kupiłbym typowe głośniki sufitowe które by spełniały rolę głośników do atmosa.. te które podałes natomaist kupiłbym do zestawu 7.1

olejx

New member
Lolek 126 który model konkretnie żeby dziur nie robić w suficie oczywiście.
Czym sie różni specyfikacja głośnika do atmos od głośnika sourand?

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
a te ci się nie podobają?? Nawet tańsze od tych co pokazałeś i chyba lepiej się prezentują.Sam chcę takie kupić , ale nie mam potrzeby mocnej..

rs_42_ii
Zagrałyby o klase lepiej od tych co ma, ale nie ma sensu mieszać dwóch różnie brzmiących serii.

Dzięki Panowie za garść informacji na ich podstawie doszedłem do wniosku ze kupie te klipsch s20 o ile będą sie nadawać jako sufitowe?..

Nie, one kompletnie nie nadają sie jako sufitowe. Te powinny być możliwie źródłem punktowym
jak np: http://www.klipsch.com/CDT-2800-C-II
CDT-2800-C-II-Front_635042265413910000_medium.jpg

Natomiast te S20 jak najbardziej jako boczne surround zamiast tych co masz obecnie. Już miałem to napisać wcześniej - głośniki bipolowe świetnie sprawdzają sie w takich warunkach, bo dodatkowe odbicia od tylnej ściany skutecznie wypełniają przestrzeń za kanapą. Efektem mamy coś jakby pomiędzy 7.1 a 5.1.
Sam długo byłem na klasycznym monopolu na surround i ciesze sie ze zmiany na bipole od kilku miesięcy.

Co do wątpliwości odnośnie "przyklejania" kolumny z BR tyłem do sufitu. Nie jest to żaden problem bo te kanały i tak są odcinane przy 150-200Hz. Nawet dodatkowo zatkałbym w takiej sytuacji BR gąbką. Zmniejszy się dół/bas kolumny który i tak nie jest w tym wypadku wykorzystywany.
Kolejna sprawa amplituner i tak podczas kalibracji dobierze odpowiednio parametry z tego co "usłyszy" mikrofon.

Ostatnia edycja:

olejx

New member
Ok czyli tak zostają do kupienia s20 a b20 jak coś na sufi.
Tylko jak takie klocki będą na suficie wyglądały i jak je tam przyczepić?

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Na sufit to trochę dziwnie by wyglądało ;) Raczej doraźnie do testów można ale na stałe coś mniejszego.
Jak ja miałbym swój sufit a nie wynajmowany to bym w nim wolał zrobić otwory na prawdziwe sufitowce. Coś jak te co wstawiłem obraz, i schował ładnie kable pod płytą.
Kable na suficie wyglądają średnio...

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Natomiast te S20 jak najbardziej jako boczne surround zamiast tych co masz obecnie. Już miałem to napisać wcześniej - głośniki bipolowe świetnie sprawdzają sie w takich warunkach, bo dodatkowe odbicia od tylnej ściany skutecznie wypełniają przestrzeń za kanapą. Efektem mamy coś jakby pomiędzy 7.1 a 5.1.
Sam długo byłem na klasycznym monopolu na surround i ciesze sie ze zmiany na bipole od kilku miesięcy.
Ja przeszedlem odwrotna droge. Przerabialem bipol/ dipol z boku i z tylu i obecnie najbardziej zadowola mnie normalny glisnik. WSZYSTKO zalezy od pomieszczenia.
Przychylam sie do opinii, ze taka warto przetestowac taka opcje w dotyczacym tego watku pokoju, chociaz u mnie, przy otwartej czesciowo scianie bocznej, oraz otwartej przestrzeni z tylu, graj lepiej glosniki kierunkowe.
Kolejna sprawa amplituner i tak podczas kalibracji dobierze odpowiednio parametry z tego co "usłyszy" mikrofon.

Kalibracja nie sprawi zadnych czarow w kwestii zlego pomieszczenia. Nie odmieni tez podstawowych zasad propagacji, odbicia i interferencji fali. Nalezy o tym pamietac.

Ostatnia edycja:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Kalibracja nie sprawi zadnych czarow w kwestii zlego pomieszcz3nia, nie odmieni tez podstawowych zasad propagacji, odbicia i interferencji fali. Nalezy o tym pamietac.
To napisałem w kwestii tego przyklejania BR do sufitu - wyłącznie - a nie jako o całości systemu i akustyki pokoju.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak ja miałbym swój sufit a nie wynajmowany to bym w nim wolał zrobić otwory na prawdziwe sufitowce. Coś jak te co wstawiłem obraz, i schował ładnie kable pod płytą.
Kable na suficie wyglądają średnio...

Co do kabli, to u mnie poszło kilkadziesiąt metrów, co jest dosyć istotną informacją przy ew. instalacji Atmosa i warto o tym pomyśleć ustalając budżet ;)
Nie jest też tak (jak sam zresztą żartobliwie pisałem kilka razy), czyli wywiercić dziurki i wmontować głośnik.
Aby wycisnąć z takich głośników max możliwości, warto poświecić trochę czasu na odpowiednią adaptacje zabudowy. Kto "budował" kolumny od zera wie o czym piszę. W pustej zabudowie K/G na gołym stelarzu takie sufitowce zagrają na 50%, ale jak się domyślam dla każdego to oczywista oczywistość. Przyzwoity montaż, odwdzięczy się świetnym brzmieniem.
Przy okazji testów, podłączałem sam sufit pod ampli, z pominięciem całej reszty kolumn i śmiało można na nich robić imprezę.
Btw.
Dziś zaliczyłem ponownie "Mroczny rycerz powstaje" na 7.1.4 i w porównaniu do defaultowej ścieżki jest niebo a ziemia.
DSU sprawdził się wyśmienicie i za żadne skarby nie wróciłbym już do 5.1

Ostatnia edycja:

olejx

New member
Dzięki za zaangażowanie.

Więc tak skończyło się na tym że Klipsch s-20 nie były nigdzie dostępne. Nie chciałem kupować kolumn z innej serii żeby nie grały inaczej dlatego kupiłem parę klipsch b-20 w bardzo dobrej cenie 666 pln za parę. Oczywiście ze sklepu autoryzowanego.
Tyle więc by było z mojego Atmosa. Pozadowalam się na chwilę obecną 7.1 jak trafi mi się jakiś materiał w Atmosie to będę kombinował z tym co mam i ewentualnie w przyszłości dokopię jakieś sufitowe.

Ps. Gdzie można znaleźć jakieś płyty demonstracyjne danych systemów DD DTS itp?

Pozdrawiam

robertuss

Active member
Bez reklam
Robertuss - a jakie masz podłogowe kolumny?

Ja mam Yamahę jak pisze w sygnaturze.Yamaha Ns 777

Dzięki Panowie za garść informacji na ich podstawie doszedłem do wniosku ze kupie te klipsch s20 o ile będą sie nadawać jako sufitowe? I będę na nich testował czy ustawić jako 7.1 czy 5.1.2. Który system sie będzie u mnie lepiej spisywał wyjdzie w praniu po jakimś czasie i wtedy będę je montował na stałe.
Robertuss padło na klipsche s20 ponieważ mam juz zestaw 5.0 z tej serii co do ich ceny to postaram się poszukać czegoś tańszego. Chciałbym tylko się jeszcze dowiedzieć od was czy one sprawdza sie w Dolby Atmos? Bi do 7.1 na pewno.
Pozdrawiam

przez te złe przekierowania dopiero zobaczyłem że napisaliście.Ja brałem pod uwagę także te.Onkyo użyło je demonstrując na wystawie system Atmos.Nie są drogie i nadal mi się podobają.Jeden głośnik 10cm mają chyba.To można upolować w tej cenie także używkę jaką pokazałem wcześniej i będziemy mieli dwa głośniki 10 cm

Klipsch R-14S 1000zł i komplet mamy.Tu na fotce wyglądają na potężne ale raczej takie nie są

42pHRlb.png

Ostatnia edycja:

olejx

New member
No nic ja już zamówiłem będę miał 7.1, może w przyszłości kupię te nadstawki, na chwilę obecną nie mam i tak nic ze ścieżką dolby atmos, Więc więcej pożytku będę miał z 7.1.

Powtórzę pytanie albo może jest już taki temat, skąd wziąć płyty demo z 7.1, atmos itp.
Pozdrawiam

robertuss

Active member
Bez reklam
No nic ja już zamówiłem będę miał 7.1, może w przyszłości kupię te nadstawki, na chwilę obecną nie mam i tak nic ze ścieżką dolby atmos, Więc więcej pożytku będę miał z 7.1.

Powtórzę pytanie albo może jest już taki temat, skąd wziąć płyty demo z 7.1, atmos itp.
Pozdrawiam

Dema są w sieci do pobrania Atmos,Dts X a także Auro...na torrent itp.Myślę ze to są materiały reklamowe więc można je pobrać

robertuss

Active member
Bez reklam
Tu masz listę filmów z 7.1:
List of BDs with 7.1 Audio - Blu-ray Forum
ale załącz sobie upmix z 5.1 do 7.1 nawet w tych produkcjach które mają defaultowo 5.1.
Jeżeli chodzi o Atmosa, to jak pisałem, upmix (aka DSU) do sufitowych robi niesamowitą robotę.

nie jest napisane wprost że to Atmos .Ktoś nie obyty nie wie co i jak szukać , zresztą ja też nie wiem który z tych filmów ma Atmos?

olejx

New member
rafa@rafa - Już po sprawie, właśnie dzisiaj kurier dostarczył mi przesyłkę. Jestem zadowolony że mam wszystko z jednej serii. teraz tylko nie wiem jak kable pociągnę po salonie. Te co już są idą pod panelami a z tymi będzie problem. Chyba będę musiał kupić dłuższy dywan do by sięgał pod szafkę z Amplitunerem.

olejx

New member
7.1 bardzo mi się podoba co prawda nie słuchałem Atmos, ale w porównaniu do 5.1 jest różnica i to bardzo duża nawet nie wiedziałem że tak to się może różnić. Jestem zadowolony.
Teraz czekam na uchwyty do głośników, zamówiłem B-Tech BT77.
Dzięki wszystkim za udział w dyskusji.

Do góry