Dolby Atmos, co to??

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mówisz że 5.1.4 brzmi dużo lepiej od 5.1.2? Przynajmniej tak wnioskuję z całości wypowiedzi..

Nie, nie.
Piszę, że lepiej sprawdzi się 7.1 jak 5.1.2 (a już na pewno z nadstawkowymi na czele)
Nie pisałem nic o 5.1.4 vs 5.1.2, ale jeżeli chcesz usłyszeć moją opinie w tym temacie, to wal śmiało.

Pytał się ciebie a ja już z 2 razy co to jest DSU zawsze o nim piszesz.

Robertuss,
Teraz to mi podniosłeś ciśnienie ;)
Pytałeś o DSU i pamiętam to doskonale, pamiętam też równie dobrze, że Ci obszernie odpowiadałem, za to Ty nigdy nie pokusiłeś się o słowo po wyjaśnieniu.
Zauważyłem to już jakiś czas temu.
Bardzo nie lubię tracić czasu, szczególnie, że pomagam bezinteresownie i po koleżeńsku.
Być może, że nie widziałeś tych odpowiedzi, bywa, że znikają posty, ale z mojej strony uzyskałeś stosowną informację w temacie DSU, chyba nawet w tym wątku, co łatwo można sprawdzić.

Obiecane zdjęcia, przepraszam za bajzel.

Tak jak wspomniałem wcześniej, atakowałbym 7.1, oczywiście z uwzględnieniem kompromisów. Natomiast, z czystej ciekawości sprawdziłbym "Atmosa" i podpiął pierwsze lepsze (względnie przyzwoite) głośniki i porównał wrażenia.
Od biedy możesz takie kolumienki przycisnąć do sufitu na kijkach (do kupienia w sklepach budowlanych), a kable puścić luzem.

Testując cokolwiek (z sufitowymi), nie nastawiałbym się na dedykowaną ścieżkę z Atmosem, a na wspomniany upmix, czyli DSU. To on jest "gwiazdą". Wystarczy odpalić pierwszy lepszy film (dla przykładu BR) z ścieżką DTS-HD/Dolby TrueHD i kliknąć na pilocie odpowiednią opcją, tym sposobem załączą się głośniki sufitowe, a cytując wielu użytkowników (w tym wątku linki), stare filmy odkryjesz na nowo. Ja trochę sceptyczniej, ale na pewno różnica jest na plus. Z tym, że ja tu o 11.1, w Twoim przypadku mimo wszystko, skłaniałbym się do wspomnianych tylnych (7.1).

olejx

New member
Telewizor tak wysoko bo wygodniej sie ogląda jak leżę .
Nie mam żadnych nadprogramowych głośników do sprawdzenia. Jak juz kupię to to co ma być na stałe. Stąd te pytania. Zdjecia widzę dużo nie pomogły. To jak jest z tym miejscem na te tylne mało czy w sam raz?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Moim zdaniem, spokojnie zrobiłbys tam 7.1.4, nikt nie twierdzi, że byłoby idealnie (ale kto tak ma w domowych warunkach?) ale ja tam widzę potencjał.
Tylne bym dał na parapecie, boczne rozstawil obok narożnika.
Ja optuje za 7.1

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
O matko, zobacz ostatnie zdanie. Widzisz różnice pomiędzy "zrobilbyś" od "zrób"?
Chodzi o potencjał, bo Kolega ma wątpliwości co do samego pomieszczenia.
Ja twierdzę, że spokojnie zrobiłby tam 7.1.4, a on sam (Kolega Olejx) niech idzie raczej w 7.1

Raccoon, nie róbmy z tego akademickich dyskusji, bo temat prosty jak budowa cepa.
Chłopak szuka pomocy i ja swoje zdanie wyrazilem jasno. Poparte praktyką.
7.1 zrobi lepszą robotę od 5.1.2, lokalizacja jest bardziej precyzyjna i w ogólnym rozrachunku daje lepsze wrażenia. Takie moje zdanie, ale jak musi być "Atmos", to też będzie dobrze.
Dlatego pisałem o testach przed docelowym montażem.
Tyle i aż tyle.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To się ciesze :)

Podsumowując, żeby była jasność.
Mój "ranking" wrażeń w KD (pomijam systemy bardziej rozbudowane):
1. 7.1.4
2. 7.1.2
3. 5.1.4 (4 sufitowce dają pełniejszą scenę od 2, ale jak ktoś jest przyzwyczajony z dobrodziejstw SB przy 7.1, to mimo radochy z sufitowców będzie jednak żałował tylnych)
4. 7.1
5. 5.1.2
6. 5.1
Z tym, że zalecam osobiście porównać nr.4 i 5, może się okazać, że ktoś będzie miał odmienne zdanie i nie zamierzam z tym polemizować, nr.5 (5.1.2) nie tyle co gorszy, a inny. Ja wolę pełna ścianę dźwięku za sobą od tego co dałyby 2 sufitowce. Co kto lubi, ale też bardzo dużo zależy od konkretnego matrialu i te punkty naturalnie mogą się zmieniać kolejnością, szczególnie 4 i 5.

Ostatnia edycja:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
A co z "dwójką" w środku? ;-)

Mi się marzy 7.2.4. Najbardziej mnie boli to co wciąż powtarzam. Możliwości lokalowych nie ma :-(

Chociaż z drugiej strony, amp który by miał to wszystko napedzic też swoje musi kosztować. To by mi było chyba szkoda. Musiałbym pozostać przy 7.2.2. Tu już ceny nie są zaporowe. Chyba, że wzmak by napedzil fronty.... hmmm. To chyba mniejszy wydatek.

Tak głośno myślę.

olejx

New member
Dzięki za garść informacji. W sumie jestem w punkcie wyjść czyli 7.1 vs 5.1.2.
Jeżeli 7.1 to kolumny klipsch b20 boczne staneły by koło słupów przy kanapie. Bliżej tv czy bliżej okna? Problem może być z tymi co miały by stać na parapecie, jest on trochę wąski a poza tym mało estetycznie by to chyba wyglądało i czarny kolor tych kolumn po jakiś czasie stania na słońcu zrobiłby się pewnie szary... Jeżeli 5.1.2 to rozumiem że sufitowe przed słupami troszkę bardziej do środka? Jakie sufitowe w rozsądnej cenie??

Mam pytanie odnośnie mojego subwoofer Yamaha YST-SW515 ze starym amplitunerem i starymi kolumnami dawał radę teraz wydaje mi się że jak słucham muzyki głośność tak na 75 w w górę (bardzo głośno) to że brakuje mu kopa (tzn dochodzi do granic swoich możliwości). Mam go podłączonego jednym kablem rca do amplituner w subwooferze są dwa wejścia L i R. ja mam podłączone pod L czy jest sens kupowania drugiego kabla i podłączania drugiego wejścia w subie pod R a w ampli jako drugi sub? czy to by mogło coś zmienić?

Pozdrawiam

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Raccoon,
"Dwójka" w środku, to właśnie te wspomnianie systemy bardziej rozbudowane :) , a w tym wypadku - sub i jakoś nie specjalnie mi zalezy na drugim, ale jak już mamy "marzyć", to naturalnie byłaby do osobna salka do KD i na pewno rozbudowałbym system o następne głośniki.
Spokojnie tez napędzisz wspomnianym wzmacniaczem/końcówką, ja akurat mam 3 końcówki (2x MM7025 i MM 7055), ale od biedy wystarczy ampli 9 kanałowy + wzmak, co da właśnie 7.1.4

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
To jak jest z tym miejscem na te tylne mało czy w sam raz?
Mowia, ze "od przybytku glowa nie boli", ale niekonicznie musi byc lepiej.
W mojej opiniil, nie masz odpowiednich warunkow, aby dolozyc pare Back Surroundow. Poza tym co bys zrobil z Surroundami - przeniosl do przodu na pilary? To nie jest dobre rozwiazanie i nie ugrasz tak naprawde niczego. Dystans z tylu jest maly, ale skosy i wielka (grajaca) szyba, czynia warunki dalekie od idealu. Osobiscie jestem zwolennikiem BS-ow i cierpiacym niezmiennie od pol roku po ich stracie. Pamietaj jednak, ze filmow z dzwiekiem 7.1 jest statystycznie niewiele. Czesc z nich jest "naciagana", spora czesc tylnimi kanalami, podaje glownie ambient soundy wiatru/deszczu uderzenia/skrzypienia, czy nawolywania i z tymi Surroundy poradza sobie w sposob zadowalajacy (a i sufitowe w tym zadaniu tez pomagaja). Odglosy strzalow, swistajacych kul i innych dzwiekow, dla ktorych precyzja lokalizacji jest wazna, a dla reprodukcji ktorych dodatkowa, tylnia para glosnikow moze byc kluczowa, wystepuja naprawde rzadko.
Tymczasem sufitowe glosniki w sporej ilosci filmow, rowniez tych bez sciezki zawierajacej metadate dla didatkowych kanalow (DTS-Neo, DTS:X, Atmos, etc) moga dac Ci imersywne wrazenia dzwiekowe, ktore odczujesz i docenisz znacznie bardziej, niz scene z tylu. Zwlaszcza zwazywszy na spora przestrzen przed widzem i niewielka za nim,, jak na zdjeciach Twojego pokoju.
Taka jest moja opinia, ktora wypraciwalem na doswiadczeniach zebranych w kilku wlasnych pomieszczeniach i ukladach glosnikow. Co Tobie bardziej przypadnie do gustu, tego nam zgadywac trudno. Tym bardziej, ze mamy rozne doswiadczenia.

Krotka wersja:
Do tego pomieszcenia w obecnym ukladzie, zadne 7.1, tylko 5.1.2.
Surroundy zostaja tam gdzie sa. Jesli zdecydujesz sie na mocowanie glosnikow sufitowych, pamietsj o zasadzie unikamia aluminiowych konstrukcji, tylko drewno ma sens. Jesli obecnie masz stelaz aluminiowy, mozesz sprobowac wykorzystac do mocowania belke stropowa.
Mozesz zamocowac zwykle glosniki, zamiast "podtynkowych" (tak jak zrobil to Kolega rafa@rafa). Przy okazji kupujac takie, bedziesz mogl przetestowac je jak graja rowniez z tylu i zadecydowac o ich rozmieszczeniu.

Ostatnia edycja:

olejx

New member
Bubafat dzięki za opinie fajnie że dwie różne osoby doradzają dwa inne rozwiązania można się zapoznać z argumentami przemawiającymi za jednym jak i drugim rozwiązaniem.
Pomysł ze zwykłymi głośnikami na suficie faktycznie wydaje się być całkiem spoko i praktyczny będę mógł próbować 7.1 jak i 5.1.2 tylko jak te klipsch b20 zamontować na suficie?? I sprawa drugorzędna dla mnie, dla żony pewnie odwrotnie, jak to będzie wyglądało i... Poza tym klipsch b20 mają baseflex który by przylegał do sufitu - dobrze rozumiem? to chyba nie było by najlepsze rozwiązanie

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Zamocowac mozesz do belki, ale niestety glosniki majace BR z tylu i zbyt glebokie, czy bi/di-polowe do takiego celu nadawac sie raczej nie beda.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Patrząc na twoje zdjęcia to moim zdaniem 7.1 odpada ponieważ:
- 1 kolumna tylna musiał by stanąć na czymś pomiędzy wypoczynkiem a stołem przy którym są krzesła,
wystarczy że odsuniesz krzesło wstawjąc i masz kolumn na podłodze...dla mnie to odpada.
- druga kolumna musiała by znajdować się pomiędzy filarem a półką z książkami,
tak że byś ją miał zaraz przy uchu siedząc na wypoczynku co jest strasznie męczące w czasie długiego seansu..
-głośniki tylne za plecami musiał byś postawić po rogach na parapecie...to jeszcze może by przeszło..

Natomiast przy konfiguracji takiej jak 5.1.2 czyli zostawiasz tak jak masz a dokładasz 2 sufitowe
jest dla mnie bardziej wskazana dlatego że:
- dokładasz tylko 2 głośniki sufitowe które przymocowujesz do belki, kabelki ciągniesz wzdłóż belki od strony okna tak że ich nie widać od strony TV
- żona Cie nie zabije że znowu coś kombinujesz ze sprzętem i robisz rozpierduche oraz mały remont
- cieszysz się nowymi dekoderami dźwięku...

Dlatego uważam że druga opcja jest najmniej inwazyjna, zarazem bezpieczna dla domowników oraz
nie będzie powodowała zgrzytów między tobą a drugą połówką a zarazem będzie bezpiecznie dla dziecka.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Olejx, Ty sobie wypożycz 4 kolumny i podłącz, następnie przełączaj się na zapętlonych fragmentach. Zobaczysz, a raczej usłyszysz, że tylne robią taką samą robotę jak te 2 sufitowe. Przy takim teście, będziesz miał niemal w locie porównanie.
Pomijam tutaj kwestie "wystroju" i zgrzytów rodzinnych, ale przy kilku zabiegach jest do zrobienia wszystko. Jeżeli nie, to sobie daruj 7.1 i atakuj 5.1.2. Nie musisz też robić żadnych dziur, a zastosować chociażby takie rozwiązanie:
http://postimg.org/image/fq9suhzkv/

Nie dalej jak dziś rano, ponownie dokonałem takich testów i zapewniam Cię, że to będzie najlepsze rozwiązanie. Wybierzesz sobie sam jedną z dwóch opcji.
7.1 robi niesamowitą robotę w trybie "surround", czyli dawne DPL.
Przypominam, że kiedyś nie byłem zwolennikiem 5.1 > 7.1, brzmiało to zwyczajnie kiepsko i zrezygnowałem z takich "symulacji", ale dziś, to co słyszę, to niebo a ziemia.
Tylna ściana żyje, nie dominuje, nie "szumi", a dyskretnie uzupełnia i to są realne wrażenia.
Dla mnie ta część (za mną) pomieszczenia odsłuchowego (czyli salon), jest bardzo istotna.
Jednym słowem, ścieżka 5.1 + załączony "surround" do 7.1 daje sporą frajdę.
Prawda jest taka, że 5.1.2, również dostarczy Ci świetnych wrażeń, a wszystko rozbija się o konkretny materiał. Jedne lepiej zabrzmią na 7.1, drugie na 5.1.2.

Te dwie opcje z których musisz wybrać, to w obecnych "standardach" (czy zaleceniach) kompromis, przy systemie 7.1 tracisz "ambient" na górze, a przy 5.1.2 to co się dzieje za Tobą.
Nie lubię teorii, więc pierwszy lepszy przykład, Transy 4 - scena gdzie statek "alienów" zassysa w mieście samochody, tych wrażeń nie da Ci system 7.1, ale już przelatujący pocisk centralnie za plecami zrobi lepsze wrażenie od sufitowych. Przy systemie 7.1.4 mamy już pełen wypas, te dźwięki w zależności od materiału, atakują z każdej strony. Na przemian, lub równocześnie.
Wrażenia są bardzo pozytywne o czym można się przekonać czytając niezliczoną ilość wypowiedzi na zagranicznych forach.

Co najważniejsze:
Dużo też zależy od rozmieszczenia kolumn, odległości, kalibracji, materiału, czy nawet ampli lub mocy. Nie wspominając o samym materiale, czy jakości samego sprzętu. Dużo by pisać, ale warto testować, a że wątek czytają także osoby których tu na co dzień nie widzimy, to warto poruszyć przy okazji inne kwestie i testować.

Ot, chociażby:
Przykładowo, mamy materiał na płycie 7.1 i do wyboru system 7.1 lub 5.1.2, na czym lepiej zabrzmi?
Pomijając oczywistą odpowiedź, czyli: 7.1.4

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja zrobiłbym tak jak Armanig pisze - czyli zanim bym coś postanowił zrobiłbym test... w przeciwnym wypadku u mnie byłoby 7.1 a po teście jest 5.1 bo u mnie dodatkowe dwie kolumny powodowały że wszystko się zlewało i ilość kasy jaka bym wydał na dodatkowe dwie kolumny w stosunku do tego co usłyszałem ni jak się nie miało... dlatego tutaj zrobiłbym test tak jak Armanig zaleca...

żałuję że jeszcze nigdzie nie miałem możliwości posłuchania takiego prawdziwego atmosa tylko ala atmos co uważam za dziadostwo i szkoda na to kasy, to nie wiem czy dobre 7.1 nie jest lepszym rozwiązaniem jak atmos... ale nie mówię że tak byłoby na pewno ... Armanig bardziej może coś powiedzieć bo oba systemy miał i w sumie ma dalej :)..

Ostatnia edycja:

robertuss

Active member
Bez reklam
Chyba że kupiłbym te kolumny tylko cena 2000pln:
S-20 Surround Speakers (Pair) | High Quality Home Audio by Klipsch

Będą się nadawały do atmosa jak i do 7.1 ??

a te ci się nie podobają?? Nawet tańsze od tych co pokazałeś i chyba lepiej się prezentują.Sam chcę takie kupić , ale nie mam potrzeby mocnej..

rs_42_ii_-_1.jpg

olejx

New member
Dzięki Panowie za garść informacji na ich podstawie doszedłem do wniosku ze kupie te klipsch s20 o ile będą sie nadawać jako sufitowe? I będę na nich testował czy ustawić jako 7.1 czy 5.1.2. Który system sie będzie u mnie lepiej spisywał wyjdzie w praniu po jakimś czasie i wtedy będę je montował na stałe.
Robertuss padło na klipsche s20 ponieważ mam juz zestaw 5.0 z tej serii co do ich ceny to postaram się poszukać czegoś tańszego. Chciałbym tylko się jeszcze dowiedziec od was czy one sprawdza sie w Dolby Atmos? Bi do 7.1 na pewno.
Pozdrawiam

Do góry