Dolby Atmos, co to??

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Remipl
Najlepiej bedzie jesli ta obudowa nie bedzie sie stykac z ta aluminiowa rama, ani z powierzchnia sufitu, nawet jesli ja porzadnie wygluszysz od wewnatrz. Glosnik zamontuj na froncie obudowy, a w powierzchni sufitu (zgaduje ze plyta KG) wytnij dziure i zaslep kratka, korespondujaca z wylotem glosnika. Tak zeby Ci ten sufit caly nie gral.
Ci co maja juz sufity (na drewnianej konstrukcji) i chca wyciac tylko dziury, a glosniki przymocowac do plyty KG, nie bawiac sie w zabudowe i kladzenie nowych plyt KG, moga uzyc cos takiego
http://www.dynamat.com/dynabox/

Ostatnia edycja:

aldik79

New member
Odnosnie dolby Atmos. Wybrałem się do katowic do sali z dolby atmos na Gwiezdne wojny. Przed samym filmem były wstawki z dżwiękiem dolby atmos- i rzeczywiście można było usłyszeć "elementy" latające nad głową. Już przy ogladaniu filmy, jakos nie było to zbytnio odczuwalne. Tak więc jeżeli w kinie nie słychac zbytnio róznicy, to co odnośnie kina domowego? Czy warto inwestować w taki sprzęt do odtwarzania tego typu ścieżek dźwiekowych? Byliśmy w kinie w 7 osób- równiez nie zauważyły wyraźnej róznicy w dźwieku.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Idz na demo, ktore Cie upewni w tym przekonaniu, a nie polegaj na pytaniu. Gwiezdne wojny to lipa w tym wzgledzie, ale to ze
nie slyszales niczego przelatujacego nad glowa to nieslychane ;)
Jesli masz warunki, kreci Cie to i Cie stac, to instaluj. Mozna zyc szczesliwie bez Atmosa. Rozstanie z nim jest nie do zniesiania.

Bipo

Active member
Bez reklam
Obejrzyj sobie kilka filmów w tej technologii, ja oglądałem ostatnio Mad maxa, snajpera i było słabo, ale np. Terminator oraz transformery wypadły bardzo dobrze. Wszystko zależy od filmu, najlepiej jakbyś nie w kinie a u kogoś sobie posłuchał bo to kolosalna różnica. Z chęcią kiedyś pojadę na tego atmosa do Katowic a później zobaczę w domu. Mogę się założyć że będzie tak jak jest dzisiaj ze zwykłym dźwiękiem. W kinie do du...y, głośno i połowy szczegułów nie słychać a później się okazuje że w domu masz nowe doznania dźwiękowe w postaci usłyszenia subtelnych smaczków dźwiękowych które tylko można pomarzyć aby usłyszeć w kinie...;-)

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Bipo moze lepeij sie nie zakladaj w ciemno, bo trafisz na tytul w ktorym gluchy uslyszy roznice, na korzysc kina.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bipo, MadMax słabo, a Transy? Prędzej na odwrót. Mowa oczywiście o KD.

Ja rozumiem, że większość szuka efektu "wow", ale sufitowe to nie tylko (vide Transy) zasysający statek obcych (to jest właśnie ten efekt "wow"), ale też cały szereg dźwięków uzupełniających.
Proponuje przełączyć się podczas seansu na mix z pominięciem sufitowych i dopiero oceniać co wnoszą sufitowe (lub nie).

aldik79

New member
Może to właśnie przez to że głosno było i dźwieki zagłuszały się?:) Efekt z góry wogule nie był odczuwalny dla mnie, tak jak pisałem tylko było słyszalne jak puścili reklamy atmosa przed filmem:). No raczej kupie nowe onkyo 646, wiec bede przystosowany do zastosowania dodatkowych głośników w przyszłości(jak zone przekonam:) )

Bipo

Active member
Bez reklam
Panowie oczywiście chodziło mi tylko o atmos, więcej efektów sufitowych jakie słyszałem było jak dla mnie w Transach. Oba filmy są świetnie zrobione pod względem efektów i samej jakości dźwięku. Praktycznie oba to miód dla uszu ale wskazuję leciutką przewagę pod względem atomsa na transy a pod względem reszty również nadal tranasy ..;-) choć Mad max depcze im już po piętach..;-) A teraz namące jeszcze bardziej bo również bardzo dobrze wypadł pod względem atmosa najnowszy Terminator. Jest wiele scen na których górne głośniki naprawdę fajnie słychać m.in. jak odpalają kule czasu..;-)
Odnośnie zakładu atmos kinowy kontra domowy chętnie bym się o tym przekonał który lepszy...;-) Ale do Katowic w najbliższym czasie się nie wybieram..

Ostatnia edycja:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Polecam pierwsze dziesięć minut UNBROKEN w atmosie. Cała ścieżka dźwiękowa jest świetna a Atmos pasującym dopełnieniem. Poezja.
I koniecznie trzeba głośno ustawić system do tego żeby choć trochę poczuć realizm akcji ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sicario
Załączony upmix do sufitowych (DSU)
Jedna z lepszych scen, nie dość, że okraszona genialną muzyką, to dodatkowo pięknie prezentuje możliwości sufitowych.
Czas/scena: ok.25 minuta.
Scena gdzie patrolujący konwój helikopter wylatuje z prawego górnego rogu.
Przedni prawy sufit (TFR) pracuje pełną parą, dżwięk śmigła przechodzi płynnie w tylny lewy (TRL), a do tego uzupełniają tylne surroundy (SBL/SBR), naturalnie wszystko w bazie bocznych surroundów (SL/SB), frontów i centrala.
Polecam sprawdzić, szczególnie jak ktoś chce "poczuć" różnice w odbiorze pomiędzy 2 sufitowymi a 4.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Żródło DD 5.1 + załączony DSU do 11.1
Testowo, płytka naturalnie obowiązkowo do zakupu i chyba nie muszę Ci tego tłumaczyć ;) Nie bądź złośliwy, na kilometr czuć ; )

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Żródło DD 5.1 + załączony DSU do 11.1
Testowo, płytka naturalnie obowiązkowo do zakupu i chyba nie muszę Ci tego tłumaczyć ;) Nie bądź złośliwy, na kilometr czuć ; )

DD 5.1? Powiem Ci, że krążą już "płytki " :D 1080p z Dolby atmos, nie będziesz musiał się bawić w upmix, a wrażenia na bank dużo lepsze:) Gdybyś nie wiedział w którym sklepie szukać tego filmu :razz: to daj znać na priv :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Żebym ja drzazgi nie zaczął szukać ;)

Zochu, tak DD. Zdziwiłbyś się z efektów DSU na niektórych pozycjach.
Dla wielu pozycji, to nowe życie.
Oczywiście to nie jest regułą, dlatego też mamy forum i piszemy o ciekawszych kwiatkach.
Czy wrażenie lepsze z docelowym Atmosem, z zasady tak powinno być i zapewne jest, sprawdzi się i porównamy. Film i tak kupuje, więc wsio ryba ;) ale dzięki za chęci ; )

Remipl

Member
Mały krok w kierunku Dolby Atmos, dzięki za pomoc w dokonaniu wyboru Armanig.
c83a096b0ed9f82591e3baec1c592e37_1.jpg

Ostatnia edycja:

lycone

Banned
A "zwykle" głośniki efektowe zamontowane na suficie w kierunku miejsca odsłuchu nie dadzą lepszych efektów niż te powyżej zamontowane centralnie w dół? Cene pomijam.

Remipl

Member
Jak bym nie miał podwieszanego sufitu, to pewnie bym takich szukał o jakich piszesz, czyli zwykłych głośnikach montowanych na suficie . Wczoraj podłączyłem na sucho i nawet bez obudowy dały dobrą przestrzenność dźwięku,więc chyba nie będzie problemu co do odbioru. Zanim zacznę demolkę sufitu postaram się trochę przetestować docelowe miejsce zamontowania głośników.

Ostatnia edycja:

lycone

Banned
Tak myślałem, że podwieszany sufit. Wklej zdjęcia jak skończysz, bo chyba jeszcze nikt się jeszcze nie pochwalił w pełni taką instalacją na forum. O efekty bym się nie martwił na pewno będzie mega :)

Remipl

Member
Do wiosny zamierzam zbierać wszystkie materiały i sprzęty do remontu pokoju w domu.
Do tego czasu będę pogłębiał wiedzę ;) i szukał ciekawych rozwiązań, dlatego ja również nie raz już prosiłem na forum kolegów którzy już mają DA jak to u nich wyszło, co by ewentualnie poprawili montując to jeszcze raz itd.
Także koledzy piszcie co wyszło , co nie wyszło co byście poprawili, co zamienili, żeby nie popełniać tych samych błędów, chyba że to banalnie proste stosując się jedynie do wyznaczonego schematu ustawień głośników i wszystko gra jak należy, chętnie posłucham zanim wytnę pierwszy otwór w suficie ;)

Do góry