Lolo, Twoim błędem będzie nie kupienie ampli obsługującego 7.1.4
Czyli rozumiem ze jednak po zasmakowaniu jednego i drugiego jest nie dosyt
Rozkminiam wlasnie czy czasem nie kupic 656 no ale po twoich opiniach wnioskuje ze jezeli jest mozliwosc to dokladac do 7.1.4...
Zgadza się, jest sala nie ma ograniczeń.Chyba powoli tez dochodze do tego wniosku, jest salka jest potencjal a ograniczyc sie do 656 nie bedzie najlepszym pomyslem...
Lipet, bravo że udało Ci się przeprowadzić test bo najlepiej to zrobić na własnym sprzęcie i w swoich warunkach. Bo to że np. system 7.1.4 sprawdzi się u kogoś to nie znaczy że u mnie zagra poprawnie. Ja u siebie też kiedyś robiłem testy porównawczy 7.1 a 5.1 który to test opisywałem w swoim wątku..![]()
,,Odniosłem wrażenie, że filmy zakodowane w Dolby Atmos, te które nie mają ścieżki DTS HD MA 7.1 a są odtwarzane kodekiem Atmos na systemie 7.1 nie brzmiały najlepiej. Boczne głośniki surround zdawały się grać, ale jakoś tak bez efektu. Sprawiały wrażenie niepotrzebnych. Dopiero przełączenie na system DTS HD MA poprawiało dźwięki całej przestrzeni”
Po pierwsze kodek Dolby Atmos to puszczony sygnał Dolby True Hd na dolne i górne głośniki a nie DTS HD MA. Po drugie w jaki sposób odtworzyłeś Dolby Atmos nie przypisując wzmacniaczy w ampli do obsługi głośników sufitowych a jedynie kolumny dolne? Jeśli zmieniłeś głośniki górne na dolne boczne przednie w ampli tunerze mając dalej wykonaną kalibrację dla górnych systemowych to wyszły Ci głupoty i dlatego było słabo słychać…?
Po trzecie powinieneś przy każdej zmianie kolumn, układu kolumn czy też miejsca odsłuchu zrobić kalibrację wiem że to jest czasochłonne ale w tedy taki test ma sens. Dopiero w takim przypadku możemy dokonywać poprawek na ucho a nie na odwrót. Następnie dolby atmos nie jest przypisany do 2 czy 4 kolumn a 64 głośników podzielonych na dwie strefy lewą i prawą. Za resztę głośników są odpowiedzialne procesory obsługujące do 128 ścieżek audio które to precyzyjnie przekierowują gdzie i w której strefie naszego sufitu ma być oddany efekt lub płynne jego przejście.
Ponadto upmix starszych dekoderów dolby dygital dopiero od nie dawna jest możliwy poprzez drugą aktualizację DTS X. Wcześniej neural x mogliśmy upmixować ścieżki dts hd.
Miałem to samo napisać co Bipo.
Z całym szacunkiem Lipet, ale nie jestem pewien czy czujesz różne konfiguracje i ich sens. Potraktuj to jako konstruktywną krytykę
Nie robiłeś kalibracji za każdym razem – to podstawowy i spooory błąd. Mikrofon kalibracyjny to Twoje uszy. Zmieniając miejsca odsłuchu i konfigurację głośników należało to zrobić. Narobiłeś się, ale testy są niemiarodajne, a wyników nie można porównywać ze sobą i tym bardziej wyciągać wniosków.
TEST 2 - Tu wszystko masz prawidłowo i wszystko dobrze słyszałeś. Siedząc w miejscu B (prawidłowo) poprawnie słyszałeś, że bardziej grały boczne, a tyły je uzupełniały. Taka jest natura tego układu.
TEST 3 – błędne miejsce odsłuchu, chyba, że przestawisz w ampli Cantony na przednie rozszerzająceBrak kalibracji spowodował, że słyszałeś tyły, ale jest to błąd lokalizacji widza względem sceny.
http://manuals.marantz.com/AV7702MK2/EU/PL/fig/Pict%20SP%20Layout%207.1%20FW_DRDZILkgfubssa.png
http://manuals.marantz.com/SR5009/EU/PL/fig/Pict AmpAssign 7.1 SB_OBAOILznxmzxwv.png
TEST 4 – patrz test 2 – lepiej słyszałeś klipsche, bo bez kalibracji grały sporo głośniej od tagi, mają większa efektywność
TEST 5 – znów wydawało Ci się, że jest lepiej, ale nie jest to poprawne ustawienie 7.1, tym bardziej bez kalibracji. Znów słyszałeś tylko poprawnie tylne efekty sceny, byłeś z tyłu, a nie w środku. Nie na tym rzecz polega by dobrze słyszeć tyłyWszystkie kanały mają się uzupełniać i tworzyć spójną całość.
TEST 6 – szkoda, że nie testowałeś miejsca B, bo to idealne położeniegłośniki „dipolowe” często wykorzystuje się na bokach, bo właśnie dają szerszą scenę wzdłuż pomieszczenia.
TEST 7 – z tyłu rzadko stosuje się tego typu głośniki, fala odbija się od ścian bocznych. Nie każdy może sobie na to pozwolić.
TEST 8 – nie miałeś możliwości przetestowania sufitowców bardziej z przodu? Edit: dopiero teraz zauważyłem, że masz już zabudowę...
PS. Bardzo ładne pomieszczenie
przepraszam za moje 3 grosze, ale teraz chcąc czy nie, powinieneś to wszystko powtórzyć robiąc za każdym razem kalibrację, wtedy wnioski będą poprawne, bez względu na wybór, którego dokonasz.
,,Odniosłem wrażenie, że filmy zakodowane w Dolby Atmos, te które nie mają ścieżki DTS HD MA 7.1 a są odtwarzane kodekiem Atmos na systemie 7.1 nie brzmiały najlepiej. Boczne głośniki surround zdawały się grać, ale jakoś tak bez efektu. Sprawiały wrażenie niepotrzebnych. Dopiero przełączenie na system DTS HD MA poprawiało dźwięki całej przestrzeni”
Po pierwsze kodek Dolby Atmos to puszczony sygnał Dolby True Hd na dolne i górne głośniki a nie DTS HD MA. Po drugie w jaki sposób odtworzyłeś Dolby Atmos nie przypisując wzmacniaczy w ampli do obsługi głośników sufitowych a jedynie kolumny dolne? Jeśli zmieniłeś głośniki górne na dolne boczne przednie w ampli tunerze mając dalej wykonaną kalibrację dla górnych systemowych to wyszły Ci głupoty i dlatego było słabo słychać…?
Gadacie o tej kalibracji, a jest gdzies info co kalibracja kalibruje?
1. Na pewno glosnosc kazdego glosnika w miejscu mikrofonu, (podbicie dB)
2. Opuznienie dzwieku dla kazdego glosnika - (o ile oddalony jest kazdy glasnik w miejscu mikrofonu wyrazony w metrach)
Cos jeszcze?