Czy to mało? 
Czy to mało?![]()
Gadacie o tej kalibracji, a jest gdzies info co kalibracja kalibruje?
1. Na pewno glosnosc kazdego glosnika w miejscu mikrofonu, (podbicie dB)
2. Opuznienie dzwieku dla kazdego glosnika - (o ile oddalony jest kazdy glasnik w miejscu mikrofonu wyrazony w metrach)
Cos jeszcze?
Skoro pytam to nie wiem.Miałeś ampli i nie wiesz?
Podbija lub wycisza dane częstotliwości w paśmie.
U mnie i tak nie jest idealnie z odległościami po kalibracji.
Lewy front ustawia na 90 cm a środek chyba na 20 cm.
A siedzę 5,5 metra dalej.
Surroundy wychodzą OK.
Ludzie ignorują kalibrację, a później się dziwią że to nie gra i że tylne głośniki są niepotrzebne bo i tak ledwo co tam słychać itd.No wedlog mnie bardzo malo....
Glosnosc i odleglosc wprawione ucho by ustawiloZreszta i tak napewno sam robisz korekte "na ucho" po kalibracji.
Odciecia juz moze troche trudniej, bo przyjely sie wartosci 80hz i 120hz.
Daze do tego, jak "bardzo" zle byly testy Lipeta![]()
Jeśli ampli oblicza nieprawidłowo odległości (poza subem oczywiście) to jest to sygnał, że należy popracować nad akustyką pomieszczenia (miałem kiedyś przypadek, że odległość jednego z surroundów obliczyło 2m dalej niż w rzeczywistości). U mnie np. jak sprawdzam miarą po kalibracji, to odległości są obliczone idealnie.
Proponuję Kolego żebyś powtórzył testy, robiąc kalibrację po każdej zmianie ustawienia (trochę to czasochłonne, ale warto zrobić to raz a porządnie i cieszyć się później efektem), a przekonasz się że będzie grało to zupełnie inaczej
Ludzie ignorują kalibrację, a później się dziwią że to nie gra i że tylne głośniki są niepotrzebne bo i tak ledwo co tam słychać itd.
ps. Na ucho to można zachorować a nie dokonywać ustawień, sam się o tym przekonałem na własnej skórze. Jeśli ma się odpowiednie przyrządy pomiarowe, to można korygować, a jeśli nie to lepiej polegać na autokalibracji.
Proponuję odświeżyć wątek kalibracyjny, przefiltrować i poczytać.
Jest tam wszystko co dot. kalibracji. Jak najbardziej warto, a na ucho to tak jak Kolega wyżej napisał
Lipet gratuluje, aczkolwiek jeszcze nie czytałem Twoich podbojów ; )
Zaraz się zabieram.
Ile dałeś?