tomeko12 napisał:
Niestety połączenie WiFi najprawdopodobniej nie zapewni dostateczej przepływności niezbędnej do transmisji dobrej jakości video HD.
Zapewni, ja mam Tv w salonie podłączony do Asus WL-320gE, z prędkością 54. Radzi sobie on z DLNA, które nadpływa z mojego AP umieszczonego na schodach w mieszkaniu. Radzi sobie z wyświetlaniem filmów z kamery FullHd 1020p.
Asus WL-320gE pracuje w trybir AP Client. Mam jeszce w okolicy telewizora, a dokładnie pod nim inne wymagające internetu.
Są to dekoder nki oraz Sony Blu-Ray Player. wszystkie one podłączone są do małego switcha D-Link, 5 portowego a ten switch, łyka z Asus WL-320gE.
Są dwie a właściwie 3 możliwości podłączenia TV do zdalnego Routera WiFi.
- Scieć WDS, to jest przynajmniej 2 routery WiFi umiejące sprząć się w Sieć,
- Drugi router realizujący funkcję Bridge,
- Drugi AccessPoint realizujący "sieć Ad Hoc"
Pierwszy sposób jest najlepszy, trzeciego nie polecam, jest bowiem w praktyce niezwykle kapryśny i często sam ni to z gruszki ni pietruszki, rozłącza się.
Aby to zadziałało twoje Routery/APointy muszą umieć współpracować w jednym z tych trybów.
Problemy, na jakie możesz napotkać, a mnie się przytrafiły
są takie:
- pomimo zapewnień producenta nie udaje się funkcja WDS, opis w instrukcji jest "na wyrost", być może kolejna aktualizacja softu to załatwi.
- próbowałem WDS, z parą routerów różnych firm (ASUS I D-lINK),
NIE CHCIAŁY WSPÓŁPRACOWAĆ wds LUB bRIDGE, pomimo tego że dwa tego samego producenta, pracowały ze sobą OK. Uważam że kupowanie jednego WiFi od jednej firmy a drugiego od drugiej, to pakowanie się w problemy.
- Gdy sie juz udało zestawić parę WDS, to nie mozna było włączyć szyfrowania WPA/WPA2, bo wtedy przestawało działać "bridgowanie" sygnału.
Jeżeli chcesz aby sygnał był szyfrowany i przekazywany jako Bridge lub WPS, musisz stracić sporo czasu na czytanie instrukcji producenta.