Lolo, ja lata temu przerabiał różne rozwiązania o których tu się mawia i podnieca każdego dnia i traktuje jako nowinki.
Czasami nie chce mi się nawet komentować.
Sam dobrze wiesz, jak było chociażby z monitorami 21:9, a to tylko wierzchołek.
Sam się przekonałeś, a wierz mi, też byli sceptycy.
Jak brałem tv 80", to zdziwiłbyś się, jak idiotyczne wpisy były na forum.
Dziś, na szczęście do niczego nie trzeba przekonywać, każdy wie, że im większy tv tym lepiej.
Ledy powiadasz? ; )
Ledy za ekranem mam od czasu jak Cię jeszcze na forum nie było.
Mało tego, celowo mam czarną ściane, co już jest kluczowe na wielu płaszczyznach i rozwiązuje wiele spraw.
No i co to jest dobry projektor dla Ciebie?
Pewnie Sony HW55? Bo tego miałem u siebie, wisiał i nawet (nie pamiętam już, na forum proponowałem komuś, nie wiem czy nawet nie Tobie), zrezygnowałem, bo trafił się dobry kupiec.
Myślisz, że nie zostawiłbym go, gdyby był taki hiper fajny i cokolwiek zmienił w temacie czerni? Proszę Cię...
Szczególnie, że chodzą po 3500zł używki, trzeba wiedzieć gdzie szukać.
To oczywiście bdb sprzęt, ale nie wiele ma wspólnego z ideą odcinania czerni.
Na prezentacjach widziałem 5x droższe proje i dalej nic nie ma to wspólnego z multiformatem.
Mało tego, jak rozmawiałem jakiś czas temu z goścmi (a to ponoć czołówka w PL od projów), to gębę otwierali na temat Multiformatowych ekranów (pozdrawiam ; )
W tym samym czasie powstawały kozackie instalacje na zagranicznych forach, nie dość, że oparte na tych nowościach sprzętowych o których panowie tak rozprawiali, to przede wszystkim ekranach z prawdziwego zdarzeniach. Na YT masz pełno tych instalacji.
Piszesz kupić lepszy dobry proj, wierz mi, że to żaden problem dla mnie, ale nie w tym rzecz.
Wręcz przy jeszcze lepszym sprzęcie, taki multiformat, to obowiązek.
Tak to się właśnie robi, a nie, na zasadzie, kupiłem proja za 30k, to nie muszę mieć już ekranu multi, bo czerń będzie lepsza i nie ma problemu. Otóż jest problem i zawsze będzie.
Chyba sam rozumiesz, że nie rozchodzi się o projektor, bo to, że jeden da więcej czerni, drugi mniej, to osobny temat i oczywista sprawa, ale żaden fizycznie nie odetnie jej jak kawałek czarnego materiału.
To co Ty proponujesz z ledami czy podświetlaniem tyłu, opisywałem jeszcze za czasów plazmy na tym forum.
Myk z tv i podświetlaniem od tyłu działa na podobnej zasadzie, ale chyba mi nie powiesz, że działa to jak tv OLED? No właśnie.
Tu chodzi o dopieszczanie, bez znaczenia czy jest to słaby projektor, czy bardzo drogi.
Jeżeli słaby, to nie trzeba tłumaczyć, bo efekty są spektakularne, jeżeli drogi z wyższej półki, to kpiną jest zabieranie mu tej jeszcze lepszej jakości za którą płacimy zwyczajnym ekranem. To tak, jakbyś kupił audio za 200k i pożałował na dobre kable.
Można czerń zgłębiać innymi sposobami, tak jak Ty to zrobiłeś z MS, bo rozumiem, że na tej fali jesteś teraz zadowolony. Tylko o czym my piszemy, masz ekran który nie ma nic wspólnego z tym co jest u 99% w domach.
Ekran który raczej jest dedykowany do zastosowań dziennych.
Twój ekran, tak jak BlackDiamond o którym juz pisałem lata temu, to zupełna inna para kaloszy, tam czerń faktycznie już jest na tyle zadowalająca, że możemy odpuścić bordery, a Ty nie dość, że wyświetlasz na "czarnym ekranie", to dodatkowo oszukujesz wzrok kontrastem w postaci ledów.
My tu piszemy o ekranach typowych, jasnych i nie ma opcji, żebyś jakością proja odciął się tak jak kawałek wspomnianej czarnej szmaty.
Wejdż na niemieckie fora, czy kanały. Tam właśnie ludziska mają najlepiej dopracowane salki kinowe.
Tak wynika z moich obserwacji. Ta precyzja niemiecka, nie jest tak do końca gołosłowna.
Nawet w "budżetowych" salkach, dobrą instalację KD zaczyna się od multiformatu i dla mnie jest to oczywiste jak budowa cepa, a w tych lepszych, gdzie zaczynają się już konkret proje UHD, mamy pełne Multiformaty i to nie tylko w pionie jak my tu robimy, a także w poziomie, ale to już kwestia osprzętu proja.
Mówiąc wprost, proporcji 21:9 nie wciskamy do naszego sztywnego ekranu 16:9, a poszerzamy ekran fizycznie.
To jest pierwsza rzecz którą bym robił mając dedykowaną salkę kinową, ale to nie na ten wątek czy nasze Polskie fora, skoro u nas najzwyklejszy multi jest egzotyką
Nie bierz tego wpisu do siebie, piszę tu bardziej do tych postronnych którzy zaglądają, a potem się pytają na priv o co w tym wszystkim chodzi.