W miarę możliwości proszę o przeniesienie na pierwszą stronę.
Ok, Panowie. Zrobione.
Powiem tak, efekt podczas seansu to NIEBO a ZIEMIA (!)
Nie ma nawet co porównywać i tłumaczyć. Różnice w odbiorze z borderami do 21:9 są KOLOSALNE. To odcięcie robi niesamowitą robotę.
Wkleję serię zdjęć, przyda się może komuś w przyszłości, chociaż ekrany nie są w centrum zainteresowań.
Widać co dokładnie jest w kasecie i jak to się "je" i można ocenić czy się przyda "dawca".
Jest to ver. 1. - jeszcze nie wykończona.
Będzie ver. 2 i finalna ver. 3 w pełni zautomatyzowana ; )
Natomiast już teraz jest dokładnie to co ma być, czyli ekran multiformat do 16:9 i 21:9 - lub dowolnej innej
Oczywiście wszystko na pilota. Kilka sekund i mamy co chcemy.
Kupiłem 2 ekrany elektryczne.
Z pierwszym się pospieszyłem, jest mniejszy jak mój obecny i musiałbym podmieniać rurkę czy materiał. Bez sensu.
Zakupiłem drugi, dokładnie pod wymiar mojego. Czyli 120".
Pomysł był taki, podwiesić całość z kasetą do obecnego.
Łatwo się mówi, ale jak się okazało zrobiłem to jednak inaczej.
Po pierwsze rozebrałem całość (nówka sztuka ; ) ) pozbyłem się obudowy (kasety). Wyciągnąłem silnik, mocowania rurki, a następnie ściągnąłem z rurki materiał i nawinąłem na drugą stronę.
Po co? Po to, żeby czarna guma po wewnętrznej stronie służyła za border i zjeżdżała od wewnętrznej strony (blisko obecnego ekranu)
Obawiałem się, że będzie odbijać światło (chociaż przy czarnych pasach z projektora tam nie ma za wiele), ale jak się okazało, jest idealnie.
Więc kompletnie nie ma sensu zakup materiału, skoro mamy w komplecie ekran z czarną powierzchnią i to pod wymiar.
Właśnie z tą myślą i udogodnieniami, kupiłem ekran pod wymiar bez zabawy w zakupy silnika, pilotów, nadajnika, kabli, materiału, mocowań, wtyczek itp.
Całość po zdjęciu obudowy zmniejszyła swoją objętość (kaseta jest sporo większa) i przykręciłem na mocowaniach silnika (są zamocowane i to jest duży plus) do obecnej kasety.
Po przekładkach materiał idealnie się tuli do obecnego ekranu.
Jest dokładnie tak jak na filmach które wkleiłem na pierwszej stronie.
Teraz zostaje zabudowa wszystkiego nową "kasetą" tak, aby ekran tworzył całość i mamy Multiformat ; )
Nie ma szans oddać tego fotkami, więc nawet nie wklejam, ale wierzcie mi, 21:9 z borderami wygląda bombowo i jest to warte każdej złotówki.
Ekran typu Multiformat z ustawy powinien być obowiązkowym zakupem.
Ja już na pewno nie wrócę do "normalnego" ekranu.
Pozbyłem się jeszcze tej rurki (białej) kończącej ekran. Po zdjęciu mamy obszyty materiał, więc do niczego nie jest potrzebna i sam w sobie ładnie odcina.
Można to wykończyć czymś innym, ale nie wiem czy jest sens.
Po zgaszeniu światła jest tip top i niczego więcej nie trzeba, zamysł spełniony w 100% i niczym się to nie różni od zasady działania ekranów Multiformat po 10tyś.
Kilka fotek samego ekranu, gdyby ktoś chciał iść tą drogą. Po pełnym wykończeniu wkleję resztę:
foto hochladen
kostenlos bilder hochladen
bilder hochladen kostenlos
bild hochladen
fotos kostenlos
fotos hochladen
bild hochladen
Kostenlos Bilder hochladen
Bilder hochladen
fotos hochladen
bilder uploaden
fotos hochladen