lidl napisał:Chyba mylimy tu "wspieranie konkurencji" z prostym monopolistycznym zwalczaniem możliwości technicznych dostępu do innych nadawców. To są dwie różne rzeczy dawać fory konkurencji i uniemożliwiać odbiór kanałów konkurencji na swoim sprzęcie. Sami się wkorzamy na monopol Microsoftu jak blokuje rozwiązania alternatywne a tu nagle takie zrozumienie dla praktyk monopolistycznych???opcorn:Gratuluję obiektywizmu.
Jak było niewyraźnie to jeszcze raz w Niemczech Premiere dofinansowuje i rozprowadza odbiorniki umożliwiające poza Premiere odbiór 2 innych systemów kodowania i dowolnej ilości satelitów. Bo tam nikt nie zdecyduje się na zarzut praktyk monopolistycznych z którymi mamy tu do czynienia.
Ale to kwestia kultury prawnej i kwestia tego jak sami klienci dają się traktować. Chyba że uważamy Że Polak jest za głupi do posiadania bardziej skomplikowanych urządzeń.
Po pierwsze, może Ty sie wkurzasz, mi to wisi co robi MS więc nie mów czegoś czego nie możesz wiedzieć i nie wiesz. Pozatym nie blokuje tylko raczej "z własnej woli (bo innego wyjścia nie masz) instalujesz jego rozwiązania (chodzi Ci zapewne o aferę z WPlayerem).
Po drugie ja nie mówie że to w porządku ale jestem świadom że takie są realia rynku że każdy ile może to ciągnie. Pozatym opracowanie i produkcja takiego modelu sa tańsze.
Nie wiem co ma do tego kultura prawna ale niech Ci będzie.
Nie wiem jak to jest w niemczech i nie bedę się na ten temat wypowiadał bo nie lubie gadać o czymś o czym nie mam zupełnie pojęcia. Nie wiem skąd Ty czerpiesz swoje informacje to inna kwestia więc nie mamy płaszczyzny do dyskusji wtym temacie. Natomiast wniosek jest prosty: jhak tak cudownie jest w niemczech a'la "kraj mlekiem i miodem płynący" to się po prostu tam przenieś i będziesz miał swoje nawet i 10000 programów z wszytskich możliwych do odbioru satelit na dekoderze premiere.
I nie zrozum mnie żle, ja też uważam że mogłby być lepszy ten dekoder ale jest jaki jest a ja nie lubie gadać po prożnicy co by było gdyby.
Premiere też widziało jakiś w tym swój interes, prawdopodobnie to był pierwszy z dostępnych dekoderów HD i taniej było kupić u Humaxa (bo to hyba takie ustrojstwo) niż zlecać projekt wałsnego.
Tak swoją drogą to zdaje mi sie że te dekodery od premiore działają tylko na karcie premiere (Humax 1000??) natomiast te o których Ty mówisz to są retailowe wersje dostępne w sprzedaży ale to już inny model.
Anyway-zrób petycję że żadasz takiego dekodera w przyzwitej cenie-pierwszy Ci się podpisze