W skrócie:
1.w monoblocku nic nie przestawiasz, bo tam nic nie ma. Przełączniki diseq przestawiasz tylko programowo w menu dekodera, sekcja Instalacja/Ustawienia LNB,
2. czy te za 50zł to jakieś podróbki to nie wiem, ja kupiłem swój w sklepie Hollex (o ile się nie mylę współpracują z satkurierem, więc chyba pojęcie mają, co sprzedają). Nie sądzę jednak, że te z Allegro to podróbki. Sam Hollex na stronie pisze, że Inverto to produkt chiński, ale bardzo udany.
3. TVP HD mało olądałem, bo dopiero wczoraj wieczorem odapliłem monoblocka i sporo czasu spędziłem na ustawieniach, projektowaniu nowych list ulubionych, itp. A później jeszcze Alien vs Predator na Polsacie HD
. Ale ogólnie obraz jest świetny i tak jak kilka razy przełączałem to za każdym razem było pełne 16:9 i obraz wyglądał jak nativeHD.
4. Po zmianie na monoblocka dekoder Samsunga niestety dalej przycina. Na TVP HD też. Tu się akurat nic, niestety, nie zmieniło.
5. O sile sygnału tak jak pisałem wcześniej- dla pewnych kanałów zdecydowanie się poprawiła- cała grupa polsatowska rewelacja, duża poprawa- co ciekawego oprócz Polsatu HD, który się delikatnie pogorszył. Grupa TVN-u chyba bez zmian. Pozostałe kanały chyba też bez większych zmian. Kanały TVP z pakietu polsatu pogorszenie- natomiast z platformy TVP z Astry- rewelacja- paski niemalże 100%. Problem jest jedynie w tym, że na kanałach ciągniętych z platformy TVP brak przewodnika EPG.
Gwoli ścisłości dodam, że praktycznie w ogóle nie bawiłem się w ponowne ustawianie anteny do monoblocka. Wpiąłem jak leciało. Jak znajdę więcej czasu to popróbuję jeszcze pomachać anteną- może znajdę jeszcze lepszy sygnał.
Ogólnie mam wrażenie, że ten konwerter przekazuje sygnał jakoś inaczej- może jest inaczej wyskalowany, czy jakoś wyczulony na pewne transpondery, no nie wiem. Wielkość paska sygnału na Hotbirdzie według mnie się nie zmienił w stosunku do poprzedniego singla. Dlatego nie bardzo rozumiem, dlaczego niektóre kanały się poprawiły (czasami nawet bardzo wyraźnie, jak grupa Polsatu), a niektóre pogorszyły (TVP 1 i TVP 2 z platformy polsatu wyraźnie).
Dodam jeszcze, że sygnał z Hotbirda mam obecnie ciut gorszy, niż z zeza na Astrę (bardzo, bardzo dobry). Może jak pokręcę anteną to zmienię proporcje na lepszy Hotbird, gorsza Astra.