yaneq napisał:
zastanawiam się czy zgodnie z tym co zrobił gorylla zrobić swoją listę i zamienić kanały polsatowskie na kanały tvp z astry. jest w tym mały minus bo mogę o epg zapomnieć niestety. to jest jednak wada.
Brak EPG to rzeczywiście lekki problem, ale układając listę można sobie próbować z tym problemem poradzić.
Ja zrobiłem to w ten sposób, że "zapętliłem" listę kanałów, aby wszystko co najważniejsze było niedaleko kanałów podstawowych, o cyfrach 1-9 (również na najwyższech, ostatnich kanałach, które są blisko pierwszego, na zasadzie "wstecz" od pierwszego). Wtedy jest najłatwiej je wybierać.
Oczywiście układając listę wypierniczyłem wszelkiej maści kanały zagraniczne, których nigdy i tak bym nie oglądał. Właściwie to zostawiłem tylko i wyłącznie kanały polskie. Razem z kilkoma programami radiowymi (czasami słucham) wyszło mi 70 kanałów (ale parę powielonych!). I tak TVP 1 i 2 z Astry ustawiłem jak to najczęściej bywa - na kanałach 1 i 2. A z uwagi na brak EPG na kanałch 68 i 69 ustawiłem ich polsatowskie "mirrory". Jak chcę się dowiedzieć, co będzie leciało w TVP 1 czy 2 zapinam kanał 1 i dwa razy kanał wstecz (na 70 mam PolsatHD). Szybkie sprawdzenie na EPG i przełączenie na interesujący kanał. Ustawienie kanałów TVP z Astry jest chyba obowiązkowe, bo jakość tych programów z platformy polsatu stała się ostatnio żałosna.
Polsat HD nie ustawiłem zamiast "zwykłego" Polsatu sd. Wkurza mnie bowiem, że ten kanał za długo się załącza. Dlatego z PolsatuHd korzystam w trybie awaryjnym, jak sprawdzę na zwykłym Polsacie, czy jest coś wartego przełączenia na HD. Polsat HD jest zawsze "pod ręka" jako pierwszy od końca. Mecze LM i wiadomości jednak obowiązkowo w PHD.
Na TVP HD srodze się zawiodłem. To marny kanał, gdzie praktycznie non-stop lecą jakieś powtórki czy odgrzewane filmy z lamusa. Myślałem, że chociaż w pewnym zakresie będzie to odpowiednik 1 czy 2, ale niestety tak nie jest. Nawet głupich "Wiadomości" nie puszczają po HD. Lipa. Kanał trafił więc na jakieś niechlubne miejsce na liście.
Uruchomiony Polsat Film też nie grzeszy jakością, zarówno oferty, jak i sygnału. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego część kanałów Polsatu ma sygnał genialny, a część kiepski, jakby dwa światy.