Tak, polsat jest też w wersji HD. Szału nie ma, bo tylko sporadycznie emisje są w rzeczywistym HD (np. Wiadomości), a zdecydowana większość to programy skalowane. Irytujące jest to, że dodatkowo często obraz jest w aspekcie 4:3. Pozostaje doskalowywanie telewizorem.
TVN-u nie ma w HD.
Kanałów HD w CP jest obecnie 6 (PolsatHD, PolsatSportHD, EurosportHD, HBOHD, DiscoveryHD i MTVHD). Kosztują obecnie chyba 5zł za kanał (ale żeby mieć HBOHD musisz kupić pakiet HBO), ale można kupić cały pakiet w promo za 20zł. Warto kupić od razu pakiet, bo Polsat niebawem ma dodać kilka kanałów HD- chyba w ciągu miesiąca-dwóch powinny pojawić się AnimalPlanetHD, EurosportHD, NGHD (nie wiadomo w jakiej wersji, najszybciej Travel&Living) może BBCHD. Wykaz ten nie jest pewny, to tylko takie przecieki zaczerpnięte z forum Satkuriera. Ale CP twardo zapowiada, że do końca roku coś z nowych HD się pojawi.
I jeszcze na marginesie- w nawiązaniu do mojego postu nr #486 i wcześniejszych.
Perypetii z walką o kanał Discovery HD jednak jest ciąg dalszy. Zapowiadany i wiele miesięcy już oczekiwany przeze mnie aneks nadal do mnie nie doszedł, a wobec braku porozumienia Polsat znów wyłączył mi ten kanał. Więc od nowa wydzwaniam do Polsatu i słyszę kojejne obiecanki-cacanki. Zaraz lecę ponownie do APS-u pisać reklamację na piśmie.
Morał prosty- po podpisaniu umowy z Polsatem nie ma już z tą siecią prakatycznie żadnego kontaktu i o ew. zmianach można sobie pomarzyć. Dlatego trzeba się na początku milion razy zastanowić nad wyborem pakietów, bo później będzie za późno.