Jak już pisałem wcześniej problem leży oczywiście w konwersji formatu 1080i do 720p. Nie jest to na pewno prosta sprawa, bo oprócz skalowania trzeba jeszcze usunąć przeplot! Można to pewnie zrobić lepiej lub gorzej, a w tym przypadku jest gorzej niż kiepsko. Zaobserwowałem miejscami bardzo znaczące artefakty, pozostałości po usuwaniu przeplotu, zwłaszcza, gdy po ekranie "przesuwała" się jedna z reklam umieszczonych wokół stadionu, białe napisy na zielonym tle, zdaje się Party Poker - ktoś to też zauważył?
Świadczy to o marnej jakości sprzętu dokonującego konwersji sygnału, gdyż takich bugów nie widziałem na żadnym innym kanale, a zwłaszcza na pozostałych HD. Zresztą podobne śmieci występują podczas transmisji ligi angielskiej na tym kanale. Ale pamiętajmy, że kanał ten ruszył w grudniu ubiegłego roku. Wtedy jeszcze technicy cyfry nie mieli za bardzo pojęcia, a i sprzęt pewnie nie był taki, jakiego używają teraz do transmisji C+ Film HD.
Należałoby się pewnie trochę pobawić ze sprzętem i ewentualnie z parametrami konwersji (co wcale nie jest takie proste), ale zamiast się z tym chrzanić wystarczy po prostu przejść z transmisją na 1080i i po kłopocie! Im mniej przejść sygnału tym lepsza jakość końcowa, no i, rzecz jasna, jest znacznie mniej miejsc i różnych ustawień, w których można coś zwalić!
I wtedy powinna być wspomniana przez
tomew "kosa". Oczywiście trzeba może podnieść trochę bitrate, bo skoro już w przekazie 720p są makrobloki, to sytuacja w 1080i na pewno się nie poprawi. Chociaż z drugiej strony zdaje się, że na C+ Film HD jest podobny bitrate, a makrobloków jest znacznie mniej. Najprawdopodobniej znacznie lepsze są ustawienia kompresji H.264. Na to też chłopaki powinni zerknąć.
A więc technicy Cyfry - do dzieła! ... Hmm, jakoś nie spodziewam się odzewu, ale może...