Co polecacie do 4k zł?

mateuszj14

New member
A są jakieś inne propozycje do 5k w rozmiarze 65"? Tak żeby nie było smużenia, klatkowania. Bo na aktualnym tv tego nie ma więc byłby to krok wstecz.
Najlepiej żeby tv był dostępne w sklepie z ratami 0%, a najlepiej w Euro.

Ostatnia edycja:

strazakp

Banned
Ciężko dziś o idealny tv i to w każdej półce cenowej. Nie można porównywać tv z przed kilku-kilkunastu lat do tych obecnych.
Jak kupowałem Samsunga 40" już prawie 10lat temu i kosztował on mnie wtedy ok 3500zl (chyba średnia półka to była) to nawet nie zastanawiałem się nad takimi rzeczami jak: rodzaj podświetlenia, Hz, płynność, Smart tv ( ;-) ), lag, itp. tylko kupiłem jeden z tych z fajniejszym obrazem w sklepie. Owszem nie było też takiego wyboru jak dziś bo 10lat to prawie lata świetlne w technologii. Mam do dziś tego smasunga (wisi w sypialni teraz) i delektuje się jego bezawaryjnością oraz jakością obrazu. Muszę się nawet przyznać że dopiero rok temu dowiedziałem się że ma on 100hz :)
Dziś telewizory są góra na kilka lat, bo albo się szybciej zepsują nz znudzą albo nowinki technologiczne przyciągną nas do kupna nowego.
Nie nastawiaj się zatem na to że ten nowy cię nie zawiedzie i że nie będzie koszt od starego z którego jesteś zadowolony.

mateuszj14

New member
A co bralibyście z tej listy?
Samsung UE65MU6172
Philips 65PUS6262/12
LG 65UJ620V
Philips 65PUS6412/12
Sharp LC-65CUG8052E
Panasonic TX-65EX600E
LG 65UJ6517
LG 60UJ6307
Hitachi 65HL15W64
LG 60UJ6517
Sony KD-65XE7005
Panasonic TX-58EX703E

Oczywiście na 1 miejscu Panasonic TX-58EX703E

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z tych co podałeś : Philips 65PUS6412/12
Wielkość w tej klasie modeli , multimedia, wyposażenie - najlepsze !

destructor

New member
Bez reklam
Litości, jaki PUS6412? W każdym sklepie mi go odradzali ale dla pewności włączyłem na nim materiał testowy, nie dało się oglądać tego braku płynności. Ma multimedia i wyposażenie? A obraz? Przecież do tego jest telewizor.

janusz

New member
Bez reklam
destructor masz rację, tyle, że zapominasz, że wybór jest z tej listy. A Ty proponujesz liliputa, którego trzeba oglądać z lupą? Spoza listy da się coś wyciągnąć. Na pewno lepszym wyborem od Panasonika będzie 65 calowy TCL P6046 (lub 6006 bez androida i 500 zł taniej). Nie dość, że dużo większy to z dużo lepszym smartem oraz dobrą matrycą va. Brakuje mu tylko upłynniaczy, które jednak są dość kontrowersyjne i wnoszą tyle samo pożytku co i szkody dla jakości obrazu (obraz w TCL-u jest bardzo dobry nawet w sporcie). Można oczywiście polemizować czy Panasonik nie jest troszkę lepszy ale 65 cali wobec 58 to przepaść, którą widać od razu, a różnicę w jakości obrazu ciężko będzie wyłapać nawet w drobiazgowych testach (większość użytkowników miałaby problem ze wskazaniem który ma lepszy obraz nawet jakby stały obok siebie).
Niemniej zainteresowany ograniczył wybór do listy modeli. Moim zdaniem każdy z wymienionych 65 calowców będzie lepszym wyborem od przeciętnego 58 calowca (średnio ocenianego, nawet krytykowanego za płynność w benchmarku).

destructor

New member
Bez reklam
No tak, pominąłem fakt rozmiaru. Proponuję w takim wypadku dołożyć do tego Panasonica ale w wersji 65 cali jeśli jest to możliwe. Jeśli nie to TCL.
Odnośnie płynności Panasonica, nie widziałem tv z płynniejszym obrazem a wymęczyłem pracowników kilku sklepów dość solidnie. Testy jedno, oko drugie, nie wspominając o sponsoringu testów bądź ich przekłamywaniu z związku z działalnością zarobkową. Ja nie zarabiam, nikt mnie nie sponsoruje ani ja nikogo, korzystam z obrazu, nie korzystam z multimediów i innych bzdur.

Ostatnia edycja:

janusz

New member
Bez reklam
Jest coraz więcej możliwości oglądania TV dzięki multimediom. Ty nie korzystasz, masz takie prawo, ale każdy ma inne potrzeby. Fakt, że zawsze można nabyć zewnętrzny box, może mniej praktyczny, ale można go łatwiej wymienić.

ebola1972

Member
Argument większej matrycy bo większe to lepsze mnie nie przekonuje. Wolę kupić produkt ze średniej półki lub średniej wyższej kosztem mniejszej a lepszej matrycy. O wyższym kontraście, jasności. Generalnie w wyborze odrzucam niskie modele. Naczytałem się o problemach ze smogiem, kurzem w niskich modelach, loterii w stosowanych matrycach. Wolałbym uniknąć takich problemów. Z tego też powodu nigdy nie wybrał bym serii P60.

rafaaaal

Member
Kto tu kupuje ten TV i w jakich cenach bo wątek już spory, a modele i ciągle te same się pojawiają co w innych tematach.
Czy zainteresowany/i był/byli już coś oglądać na własne oczy?:)

Wielkość w TV niestety ma znaczenie, zależy ile od niego siedzisz. Jak masz kilka metrów to i tak nie zobaczysz ani 4k ani hdr i ta różnica w matrycach jest o kant dupy. Chyba że chcesz się tym szczycić, że masz ale i tak różnicy nie widzisz:)

To już lepiej brać Oleda FHD cieszyć się pięknym obrazem.
Tylko już nie wiem kto tu czego szuka :)

mateuszj14

New member
Ja kupuje, do 5000zł. Byłem w sklepie, zobaczyłem i doznałem szoku. Philipsy 6262 i 6412 odpadają ze względu na brardzo widoczne klatkowanie. Miałem mało wymagający obraz(https://youtu.be/tO01J-M3g0U). Telewizor ma być dla rodziców którzy nie mają wygórowanych wymagań(ja mam). TV nie może być gorszy od aktualnego Philipsa 42PFL7603D który ma obraz tak samo dobry jak Samsung 40H6400. TCL chciałbym przetestować, ale nigdzie w okolicy nie ma.

strazakp

Banned
Z tego co tutaj się pojawiało to zdecydowanie Panasonic. Jak już to było wiele razy pisane to panas wygrywa plynnoscia (a ma tylko 50/60hz) ze swoimi konkurentami (nie rzadko tymi 100hz) i obraz też ma bardzo dobry. Owszem gdyby panas miał androida to pewnie zyskałby duuuzo więcej klientów ale uważam że Smart tu nie jest zły bo są wszystkie podstawowe apki i działają one super płynnie.
Philips niczym się nie wyróżnia a tylko amblilight może być fajny a TCL to trochę zagadka i trzeba Chińczykom dać jeszcze trochę czasu.
Można by jeszcze pokusić się spróbować smasunga mu7000.

destructor

New member
Bez reklam
Oledy i płynność? Doznałem przy oleadach tego samego co przy philipsach, czyli jak kolega wyżej napisał:
Philipsy 6262 i 6412 odpadają ze względu na brardzo widoczne klatkowanie.
Sprawdź Samsunga 7xxx, 8xxx, Sony ex9xxx, Panasonic ex700/703 i ex780. Weź jako materiał oprócz tego filmu również mecz piłki nożnej ale nie w 4K tylko HD i FullHD.

strazakp

Banned
Oledy i płynność? Doznałem przy oleadach tego samego co przy philipsach, czyli jak kolega wyżej napisał:

Sprawdź Samsunga 7xxx, 8xxx, Sony ex9xxx, Panasonic ex700/703 i ex780. Weź jako materiał oprócz tego filmu również mecz piłki nożnej ale nie w 4K tylko HD i FullHD.
Szczególnie polecam przyjrzeć się jak dobra płynność ma Panasonic ex700 który ma 50/60hz.
Ja miałem na penie mecz NBA i ligi mistrzów.

glenton

New member
Cześć.
A jak przedstawiają się kąty widzenia w tym Panasonic TX-58EX703E? Ja większość czasu oglądam pod kątem ok 45 stopni w odległości ok 2m. I jaka jest szybkość przełączania kanałów (korzystam z dekodera Vectry)? Dodam że wpienia mnie czekanie 2s na pojawienie się obrazu przy przełączaniu...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Trzeba podłączyć sygnał dobry i nie ma żadnego klatkowania.
Jak sygnał z "kija" to taka jakość .

mateuszj14

New member
Jeszcze w tym tygodniu zamierzam wybrać się do sklepu. Jeśli zdecydowałbym się na zakup Panasa, to możliwe że kupiłbym też od razu Soundbar. Polecacie coś do 1300zl? Na co patrzeć?

Do góry