Ludzie, co Wy z tym UHD/4K, w przypadku 55"? Naprawdę, siedzicie 1,5m od ekranu? Ja nie widzę różnicy, dla takiej przekątnej i siedząc dalej, niż 150cm od TV.
Robertuss a jak porównywałeś te dema na tych 55 calach to rozumiem że oba tv były z podobnej półki i z odległości powiedzmy 3 m tak jak to jest w większości wypadków u ludzi w domach, a nie z 1,5 m? I dema które oglądałeś były takie same?
Osobiście oglądałem filmy 4k nakręcone na profesjonalnej kamerze 4k i na 84 calach i szczegóły jakie były widoczne w filmach to było je widać z odległości około 2 m - pytanie kto normalny ogląda w tak wielkim tv z takiej odległości.. Z 4-5 m nie było tego widać co widziało się w odległości 2m... Natomiast zgadzam się z Tobą w 100% co do kolorów są inne niż w FHD - kwestia gustu co kto lubi ale faktycznie może się to podobać.
Zdjęcie ponizej tego nie oddaje bo to tylko zdjęcie ale znalazłem w necie , proszę sobie teraz to wyobrazić w ruchu.To te kobiety Azjatkiwyglądają jak obecne bajki w 1080p !!! czyli obraz brzytwa żadnej "kaszy" "ziarna" jak to wy piszecie.
jednak nowości należy kupować.
Afaik moj przedmowca nie posiada tv/projektora 4k, wiec to raczej kwestia wyobrazen, nie zas praktycznego doswiadczenia. Pomimi wszystko, probuje przekonac caly swiat, o braku roznicy przy ogladaniu FHD/4k na 80" ekranie.
Do mnie ten bełkot?
Ja może napiszę moje spostrzeżenia to co oglądałem i co zresztą pisałem już w jakimś wątku... jak pierwszy raz była prezentacja tv 4k 84 cali Sonego to inżynier od Sonego specjalnie był na tym pokazie i mówił wszystkim że największa różnica pomiędzy FHD a 4k na 84 calach będzie jeśli się siedzi w odległości około 2,5 m. I faktycznie jak oglądaliśmy materiały z bluray w FHD i już typowo nagrane materiały 4k na profesjonalnej kamerze 4k ( film Stare Miasto Warszawa)to tak było że dla większości ludzi różnica była w odległości 2,5 m. Tylko jak nagle potem przerzuca się na kanały FHD z tv cyfrowej to niestety już z tej odległości nie dało się oglądać, bo za duże ziarno było.....
Też miałem przyjemność oglądania nakręconych filmów w 4k na profesjonalnej kamerze i był to film nakręcony w sadzie i np. z odległości 4-5 m nie było widać szczegółów np. na liściach czy tez na jabłkach, a jak już się podeszło na 2,5m już było je widać. Generalnie dla mnie ja nie dałbym rady oglądać tv 84 calowego cały czas z 2,5 m tym bardziej że całość kina domowego jest ustawiona tak żeby siedzieć od tv powiedzmy 3,5-4,5 m. Siedzenie 2,5 m pozbawia sensu inwestowania w KD bo tylne głośniki znajdowałyby się daleko od oglądającego, a frontowe za blisko..
Kiedyś tez podawałem przykład z filmu Batman jak kobieta kotsiedzi na motocyklu w kombinezonie i z odległości 3,5 m na 55 calach w FHD nie widać struktury tego kombinezonu ,a z odległości 1,5m już jest to widoczne...
Wiec patrząc na ten przykład jaki człowiek musiałby mieć wzrok żeby uczciwie powiedzieć że na 55 calach w tv 4k z odległości właśnie 3-3,5 m ( myślę w że tak średnio ludzie mają w swoich salonach) widzą różnicę w stosunku do obrazu FHD... coś takiego tylko by mogły zobaczyć ptaki np. sokół wędrowny który ma ośmiokrotnie lepszy wzrok od człowieka ...
Ale szanuję każdą opinię i każdy ma prawo do swojej... oby ona była zgodna ze swoim sumieniem - czyli żeby była uczciwa a nie podyktowana np. kupieniem nowego sprzętu i zachwaleniem go...bo tym samym można wprowadzać w błąd innych ..
A widzisz gdzies zebym sie zwracal do Ciebie?
Oczywiscie to jest do robertussa, oraz wszystkich innych. Ty wydajesz sie byc zaimpregnowany i tak przekonany co do trafnosci swoich opinni, ze nie bierzesz zdania innych pod uwage, prawda?
Ale zebys nie czul sie pokrzywdzony, to mam do Ciebie pytanie.
Masz wyswietlacz 80" 4k? Wydawanie opinii porownawczych wymaga porownaia.
Wiesz moze z jakich odleglosci przecietnie widzacy czlowiek jest w stanie rozroznic 2k od 4k, bo jesli tak , to po co piszesz o ogladaniu z odleglosci, przy ktorych to mija sie z celem?
A moze nie zgadzasz sie z tym ustepem, ze doskonalosc dzisiejszych wydan BD, jest zasluga krecenia ich w 4k, nowoczesnymi kamerami bez ziarna? Cos jeszcze jest dla Ciebie "belkotem"? Daj przyklad l. Omowny to.