BenQ W500

Bambolo82

Banned
Paprykarz, a uprzedziłeś kupujących że gwarancja na lampę się skończyła? 2100 zł za używanego Benq'a w500 to doskonały wynik sprzedaży, zwłaszcza że nowy mniej więcej tyle kosztuje.

p_przemo

New member
W500 mam juz od lutego, jest to moj pierwszy projektor, jestem z niego bardzo zadowolony za kazdym razem jak ogladalem jakis film na twarzy pojawialo sie zadowolenie, ogladalem glownie divxy. Od jakiegos tygodnia zaczalem ogladac filmy w hd, i teraz wiem ze dopiero wtedy zaczyna sie dobra zabawa, ogladam filmy ktore juz widzialem ale teraz je odkrywam na nowo.
teraz wiem ze zakup w500 to byla trafna decyzja

broda1725

New member
Bez reklam
A ja mam do was panowie takie pytanko.
Otóż kumpel przymierza się do zakupu projektorka Benqu W500 lub Epsona TW700 ale nie chodzi tu o rade co do modelu a o zrobieniu ekranu.
A wiec wpadł na taki pomysł aby zamówić roletę taką do okien pokrytą gumą ( najgrubszą, przykręcił by ją do sufitu i mógłby ją rozciągać jak ekran. Czy taki ekran ma racje bytu czy będzie w miarę obraz znośny czy odradzić mu to ?.
Cena tej rolety będzie ok. 200-300zł (zrobią na wymiar jaki będzie chciał). Ja mu radziłem że lepiej by już kupić farbę "go screen" i wymalować, ta sama kwota ale on się uparł że ma być zwijany a na porządny ekran (ok.1000zł) nie będzie miał kasy.

Odległość projektora od ściany ma być ok 2,5m, jaką może uzyskać wielkość obrazu ?.

Ostatnia edycja:

wiatrak

Active member
Bez reklam
Ekran z rolety może być dobry albo do dupy. Nikt nie wie jakie parametry optyczne ma tkanina z nie wiadomo jakiej rolety. Czyli pozostaje eksperyment. Czekamy na relację... ;)

Dobry i niedrogi ekran kupi tu:
http://sklep.optoma-polska.pl/ekran-optoma-ds9092pm-p-81.html

Jest wątek na forum.

Wygooglaj user manual do Epsona i Benq'a to się dowiesz o dystansie i wielkości ekranu... RTFM!! ;);)

// edit

Kurczę, ale się wredny zrobiłem, przed nosem mam tabelkę do W500... :rolleyes:
Ale czy nie lepiej mieć frajdę z samodzielnie znalezionej informacji? ;)

Ostatnia edycja:

luuzak

New member
Na tej stronie http://www.ekrany-projekcyjne.pl są bardzo dobrze wykonane i tanie ekrany ;) niema sensu kombinowac z jakims materiałem do zasłon bo i tak po czasie stwierdzi że nie estetycznie to wygląda itd.. do takiego projektora musi byc w miarę dobry ekran bo tak to po co było kupowac projektor tej klasy ?

Bambolo82

Banned
broda1725 napisał:
A ja mam do was panowie takie pytanko.
Otóż kumpel przymierza się do zakupu projektorka Benqu W500 lub Epsona TW700 ale nie chodzi tu o rade co do modelu a o zrobieniu ekranu.
A wiec wpadł na taki pomysł aby zamówić roletę taką do okien pokrytą gumą ( najgrubszą, przykręcił by ją do sufitu i mógłby ją rozciągać jak ekran. Czy taki ekran ma racje bytu czy będzie w miarę obraz znośny czy odradzić mu to ?.
Cena tej rolety będzie ok. 200-300zł (zrobią na wymiar jaki będzie chciał). Ja mu radziłem że lepiej by już kupić farbę "go screen" i wymalować, ta sama kwota ale on się uparł że ma być zwijany a na porządny ekran (ok.1000zł) nie będzie miał kasy.

Odległość projektora od ściany ma być ok 2,5m, jaką może uzyskać wielkość obrazu ?.
Po pierwsze: roleta jako ekran: chyba nie warto skoro można kupić ekran zwijany Optoma za 300 zł albo polskie ekrany zwijane i stałe za 400-500 zł na http://www.ekrany-projekcyjne.pl/index.php . Roleta nie ma czarnego bordera więc słabo się nadaje no i efekt będzie zagadką, tak jak napisał Wiatrak. Trochę głupio wydać parę tysięcy na projektor do kina, pożałować 300 zł i oglądać potem na ceracie, nieprawdaż?

Absolutnie odradzam i przestrzegam przed wydawaniem 1000-1200 zł na zakup ekranu zwijanego w polskich sklepach internetowych albo allegro. Nie warto!

Po drugie: odległość a wielkość obrazu: a skorzystać z kalkulatora projekcji to się nie chce szanownemu koledze ;)!? Kalkulator do Benq w500: http://benq.pl/projectioncalculator/benq_calculator_fs.html Kalkulator do Epsona tw-700 jest na....stronie Epsona. Google proszę użyć bo to nie boli.

Pozdro.

Ostatnia edycja:

broda1725

New member
Bez reklam
Wielkie dzięki za odpowiedzi, przekaże mu wszystko co do tego kalkulatora to gdzieś go widziałem ale nie miałem czasu szukać i dlatego zapytałem, myślałem że może ktoś ma w tej odległości ustawiony projektor i jaki ma obraz.
Ok jeszcze raz dzięki w imieniu kolegi. Gorąco pozdrawiam. Narka.

PS Sprawdziłem ten kalkulator ze strony Benq i mam jedno pytanie co do niego, czy tam jest pokazany obraz jaki będzie z użyciem max. zoomu (czyli x1,2) ?. Jak ustawiam na 2,5m to daje mi obraz ok.168cm x 95cm co daje ok 77".

Ostatnia edycja:

wiatrak

Active member
Bez reklam
Tu masz uniwersalny kalkulator, podajesz producenta, model i są fajne suwaki do zmiany parametrów...

http://www.projectorcentral.com/Epson-EMP-TW700-projection-calculator.htm

Ja osobiście bardziej lubię tabelki z instrukcji, bo uwzględniają także położenie ekranu do projektora przy korzystaniu z lens shift...

///

Pokazany w kalkulatorze Benq'a obraz to max.
Pod spodem jest mini tabelka, podane są rozmiary dla max i min zoomu...

Ostatnia edycja:

Bambolo82

Banned
broda1725 napisał:
Wielkie dzięki za odpowiedzi, przekaże mu wszystko co do tego kalkulatora to gdzieś go widziałem ale nie miałem czasu szukać i dlatego zapytałem, myślałem że może ktoś ma w tej odległości ustawiony projektor i jaki ma obraz.
Ok jeszcze raz dzięki w imieniu kolegi. Gorąco pozdrawiam. Narka.

PS Sprawdziłem ten kalkulator ze strony Benq i mam jedno pytanie co do niego, czy tam jest pokazany obraz jaki będzie z użyciem max. zoomu (czyli x1,2) ?. Jak ustawiam na 2,5m to daje mi obraz ok.168cm x 95cm co daje ok 77".

Sprawdziłem Twoje obliczenia i też mi wyszło maksymalnie ok. 77" i minimalnie ok. 64" dla obrazu 16:9 rzucanego z Benq w500 z odległości ok. 2,5m.

Jeżeli będziesz chciał większy obraz z tej odległości to powinieneś rozważyć Epsona tw-680 (ma 1,5 zoom) albo nawet Epsona tw-700 i Sanyo z5 (mają aż po 2x zoom'a).

Widzisz zatem, iż kalkulator projekcji to podstawa w wyborze projektora i wstepnym planowaniu instalacji projekcyjnej!!!

broda1725

New member
Bez reklam
Masz całkowitą racje Bambolo82 w sumie jak by to miało być dla mnie to z 2,5 m to by mi stykło 77" czy 64" może bym podkręcił na 70". Ale u mnie jak by miał być ten projektor to był by ustawiony na ok. 4,5m co dało by już ładny ekran :D.

A powiedz mi na jakiej ty masz odległości ustawiony ? z obliczeń mi wychodzi jakieś 4m, zgadza się ?.

Ostatnia edycja:

Bambolo82

Banned
broda1725 napisał:
Masz całkowitą racje Bambolo82 w sumie jak by to miało być dla mnie to z 2,5 m to by mi stykło 77" czy 64" może bym podkręcił na 70". Ale u mnie jak by miał być ten projektor to był by ustawiony na ok. 4,5m co dało by już ładny ekran :D.

A powiedz mi na jakiej ty masz odległości ustawiony ? z obliczeń mi wychodzi jakieś 4m, zgadza się ?.

U mnie odległość pomiędzy obiektywem projektora W500 a ekranem wynosi ok. 3.50m. Maksymalnie z takiego ustawienia mogę mieć obraz 16:9 ok. 105" a minimalnie ok. 87", czyli bez problemu, z lekkim użyciem zoom'a wypełniłem obrazem mój ekran 16:9 92".

Każdy indywidualnie powienien pomierzyć swój pokój, zaplanować miejsce gdzie stanie projektor, pobawic się kalkulatorem projekcji i na tej podstawie zadecydować czy zoom Benq'a w500 (1.2x) będzie wystarczający (tw-680 ma 1.5x, z5 i tw-700 mają aż 2x).

To samo dotyczy lens-shift.

Akurat ja bardzo intensywnie wykorzystuję lens-shift (prawie maksymalnie w poziomie, trochę w pionie) z uwagi na topografię mojego pokoju, dlatego projektory DLP nie były przeze mnie brane pod uwagę gdy zastanawiałem się po jaki projektor sięgnąć.

broda1725

New member
Bez reklam
A powiedz mi o ile można przesunąć ekran dzięki temu lens shift ?.
I drugie pytanie czy poprzez zoom np. na max. x1,2 nie pogarsza się obraz na jakości np. ostrość ?.

Bambolo82

Banned
broda1725 napisał:
A powiedz mi o ile można przesunąć ekran dzięki temu lens shift ?.
I drugie pytanie czy poprzez zoom np. na max. x1,2 nie pogarsza się obraz na jakości np. ostrość ?.
Widzę że masz konkretne podejście. Zadałeś trafne pytania.

Odpowiedźna pytanie pierwsze: Lens-shift to kapitalna sprawa. Jak wiadomo, domyślnie (bez regulacji lens-shift) projektor świeci na wprost (obiektyw projektora i mniej więcej sam projektor znajdują się na wprost punktu w którym krzyżują się pionowa i pozioma oś symetrii rzucanego obrazu; wymusza to ustawienie projektora na wprost względem środka ekranu, aby móc "trafić" w niego obrazem). Lens-shift pozwala jednak "przesunąć" obraz po ścianie w pionie i poziomie bez ruszania samego projektora!!! Regulacja lens-shift w500 wyrażona jest w procentach i wynosi maksymalnie ok. 40% w poziomie (czyli na przykład lewą i prawą krawędź obrazu - czyli cały obraz - o szerokości 2m można przesunąć w poziomie - w lewo lub prawo - o 40% z 2m, czyli 80 cm) oraz ok. 80% pionie (czyli obraz o wysokości 1m można przesunąć w pionie w dół lub gorę aż o 80 cm!).

Lens-shift daję więc ogromną swobodę w postawieniu projektora i "trafienia" z tego ustawienia obrazem w ekran. Nie trzeba ustawiać go idealnie nad głową, na wprost środka ekranu lub na jakiejś konkretnej wysokości. Można ustawić go z boku widza, na stoliku na kawę lub na wysokiej półce!!! Nie potrzeba rujnującej jakość obrazu regulacji keystone!!! Nie potrzeba odkręcać przednich lub tylnych nóżek projektora ani podkładać nic pod projektor aby go przechylić. Obraz z projektora idealnie wyląduje i zmieści się na ekranie dzięki regulacji lens-shift.

I tu mam pewną dygresję (proszę się nie obrażać): Są na tym forum tacy "w gorącej wodzie kompani" co podniecają się wzmiankami marketingowymi na temat projektorów ("tysiące" kontrastu, lumenów; DLP vs. LCD i innymi), lecą do sklepu, biorą DLP (bo tak kumpel doradził, bo kontrast itd.), wyjmują projektor z pudełka, kładą na stole, włączają i ........kupa! Połowa obrazu ląduje na oknie, drzwiach lub meblościance zamiast na ekranie. Zamiast już ogladać film, trzeba ruszyć pupę i przesuwać meble. Próby obracania projektora nie przynoszą efektu bo obraz przestaje być prostokątny. Trzeba użyć keystone... Geometria obrazu "pada na pysk". Kurczę....jednak ten lens-shift by się przydał! Do tego wcześniej nie zaciemnili całkowicie pokoju ("no bo kupili projektor który miał napisane na pudełku 2000 lumenów") i zamiast pięknego kontrastowego obrazu HD DLP widzą szaro-burą plamę. W zbyt jasnym otoczeniu trzeba filmy oglądać zamiast w trybie "kinowym" w trybie "dynamicznym" z przekłamanymi kolorami i artefaktami. Od bialo-szpitalnych ścian i sufitu odbija się poświata projekcyjna, "wraca" na ekran i na jego rogach nic a nic nie widać, gdy scena filmowa jest ciemna. Obraz jest bez wyrazu i kontrastu (Kurczę! Gdzie te 10000:1? Czyja to wina? Na pewno producent oszukał!). Kolor czarny wyświetlany jest jako szary. Wielkość obrazu też jest nie taka i nie można wypełnić ekranu obrazem albo wyłazi on poza ekran nawet na minimalnym zoom'ie, bo wcześniej nie chciało się pobawić kalkulatorem projekcji. Ekran 92" wisi metr nad ziemią, o 40 cm za wysoko i widzowie muszą zadzierać głowy do góry by objąć akcję rozgrywaną na gigantycznym ekranie, co po 15 minutach skutkuje irytującym i rozpraszającym bólem szyi (żona wcześniej uparła się że pod ekranem musi stać komoda, kwiat, telewizor i inne sprzęty; że też ja słuchalem baby...). A ściana już niestety wcześniej podziurawiona i wisi na niej przybita kołkami "zwijanka" za złodziejskie 1200 zł. Nici z oglądania. Żona pomstuje, dzieci plączą, a pies zaraz zasika wycieraczkę ze smyczą w paszczy. Żle, źle, źle!!! Kompletny brak planowego działania. Nie tędy droga!

Zaznaczam, że nie jestem wrogiem DLP i fanboy'em LCD, ale po po prostu piszę jak się sprawy mają i jak trzeba przygotować wcześniej pokój i miejsce na projektor zanim zdecydujemy się bawić w projekcję, ZWŁASZCZA DLP.

Ważne że regulacja lens-shift jest absolutnie neutralna dla jakości obrazu (w przeciwieństwie do regulacji keystone w projektorach DLP, która daje złudną namiastkę regulacji pionowej i poziomej; regulacja keystone dotyczy raczej korekcji przy odchyleniach samego korpusu projektora np. gdy posiadacze DLP są zmuszeni manipulować nóżkami projektora lub coś pod niego podkładać żeby trafić obrazem w ekran i wypełnić go prostokątnym obrazem)!!!

Uwaga: regulacja lens-shift odbywa się joystick'iem "po kole", czyli maksymalne jej wychylenie w poziomie powoduje redukcje jej zakresu w pionie (i na odwrót)!!!! Nie da rady przesunąć lens-shift'em obrazu jednocześnie o 40% w poziomie i 80% w pionie. Ale i tak zakres jest zadowalający i daje dużo możliwości.

Odpowiedź na pytanie drugie: Użycie zoom'a optycznego redukuje jasność obrazu (zmienia się położenie ogniskowej), dlatego najlepiej tak ustawić projektor aby korzystać z niej w możliwie minimalnym zakresie. Tak jak w fotografii, gdzie operowanie zoom'em powoduje, że mniej światła wpada do obiektywu i na matrycę światłoczułą. Zaznaczam jednak, że operowanie zoom'em w zakresie do 1.2x (czyli tyle ile oferuje Benq w500) nie przynosi jeszcze dużego spadku jasności obrazu (spadek jest ledwo ledwo zauważalny; gorzej jest na tw-700 i z5). Jeżeli chodzi o zależność pomiędzy zoom'em a samą jakością obrazu (a więc ostrość, kolory, szczegółowość, kontrast, geometria, głębia, płynność, ruch, czystość etc.) to pozostaje to bez wpływu na obraz.

Ostatnia edycja:

luuzak

New member
Mam do was pytanie.. Tak myślę nad projektorem Optoma ES520 , no i niemogę znaleść ilo calowy obraz by mi dał on z 3.8m może być z zastosowaniem zoom. Może będziecie wiedzieć ? Bo zależy mi żeby obraz był ok 100". Pozatym co myślicie o tym projektorze ? Chciałem kupić i nadal niemogę sie zdecydować na hd700x kupił bym ja ale wiąże sie to jeszcze z jakimiś 3 miesiącami czekania bo niestety nie pracuje tylko uczę sie :) więc ciężko jest uzbierać.. A wpadła mi w oko ta ES520.

wiatrak

Active member
Bez reklam
Do kina projektor kinowy. Prezentacyjny w domu to nie jest najlepszy pomysł, no chyba że je oba porównasz naocznie i stwierdzisz że jak dla Ciebie to nie ma o co się bić...

Lepiej poczekać i kupić to co należy.

Zawsze lepiej wydać 2 000 PLN niż wyrzucić 1 000 PLN... ;)

Bambolo82

Banned
luuzak napisał:
Mam do was pytanie.. Tak myślę nad projektorem Optoma ES520 , no i niemogę znaleść ilo calowy obraz by mi dał on z 3.8m może być z zastosowaniem zoom. Może będziecie wiedzieć ? Bo zależy mi żeby obraz był ok 100". Pozatym co myślicie o tym projektorze ? Chciałem kupić i nadal niemogę sie zdecydować na hd700x kupił bym ja ale wiąże sie to jeszcze z jakimiś 3 miesiącami czekania bo niestety nie pracuje tylko uczę sie :) więc ciężko jest uzbierać.. A wpadła mi w oko ta ES520.
Jeżeli marzysz o kinie w domu zdecydowanie dozbieraj na jakiś projektor do kina domowego. No chyba że potrzebujesz projektora głównie do pracy/nauki a filmy będziesz oglądał tylko okazjonalnie i absolutnie nie zależy ci na jakości to możesz kupić tę Optomę prezentacyjną.

Przeczytaj sobie porównanie jak sprawuje się filmach tani projektor do kina (w500) oraz dobrej klasy projektor Sanyo do prezentacji: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=tanie_projektory&strona=1

Konkluzja artykułu: "Nie ma się co oszukiwać. Sanyo XW55 nie najlepiej nadaje się do wyświetlania filmów. "

To zupełnie dwie różne maszyny i zastosowania. Każde ma inne parametry, co odbija się potem w przydatności do kina/prezentacji/nauki.

Jak projektor jest do prezentacji, to znaczy że tak jest.

PS. 800x600? 4:3? Porażka. Szkoda, że nie widziałeś jak wygląda film matroska albo bluray na nawet najtańszym projektorze klasy HDReady do kina.
Chcesz filmów, to dozbieraj na projektor kinowy te głupie 700 zł.

Ostatnia edycja:
Do góry