Co się zmieniło na AXN? To takie pytanie w kontekście zmian. Przykładowo zakończyła się era telewizji analogowej w Polsce. A czy są jakieś zmiany na AXN? A oczywiście, że są!
Pikseloza jeszcze większa, a bitrate jeszcze mniejsze. W zasadzie powinienem powklejać nowe zdjęcia z tą mega-pikselozą, ale to może następnym razem. Nie obejrzałem na AXN niczego w ciągu ostatniego tygodnia i nic nie wskazuje, że coś obejrzę. Owszem, zajrzę tam na minutkę czy dwie, żeby sprawdzić czy nasz pacjent wciąż żyje. Owszem, żyje jeszcze, ale mimo, że jeszcze żyje już zaczyna śmierdzieć jakby nie żył. Kto ogląda seriale CSI, to wie, o czym mowa...
Zamiast wklejać nowe zdjęcia mega-pikselozy SONY-AXN, napiszę wam, dlaczego nie oglądam niczego na tym kanale.
Otóż łaskawie włączono mi mux3. Cóż tam jest takiego czego bym do tej pory nie miał? Nic tam nie ma! A jednak. Jednak jest.
Jest w muxie3 TVP2 HD. Nie jestem fanem tej telewizji i tego kanału. Ale nawet tak krytycznie nastawiony gościu jak ja, może z satysfakcją napisać, że Dwójka HD w NTC prezentuje się świetnie. W porównaniu do wersji nadawanej z transpondera Polsatu ma dokładnie wszystko to, co mieć powinna. Tak powinna wyglądać Dwójka właśnie!
Włączyłem sobie wczoraj telewizor w czasie emisji filmu Czas Honoru. Czołówka, która jest taka bardziej monochromatyczna i lekko zaszumiona, z nadajnika naziemnego wyglądała znakomicie. Świetnie oddane najdrobniejsze szczegóły, obraz ostry, z dużą dynamiką, żywy. Sam film też świetny. Na początku było sporo zbliżeń na twarze. Świetnie oddana faktura skóry. Włosy, brwi itd. można dosłownie policzyć każdy z osobna. Obraz miał głębię i moc!
A z satelity? Mdłe mydło. Rozmyte, rozmemłane, niewyraźne, rozlazłe wszystko. Głębia obrazu poszła się gdzieś przespać. Dynamika była na kacu, a ostrość jak żyletka po dwóch tygodniach golenia się.
Ale jest Dwójka naziemna. I jest świetna! Więc oglądajcie Dwójkę z nadajników naziemnych. A Jedynkę z satelity. Są świetne, jak tylko pokazują jakiś dobry materiał. Więc wybierajcie te dwa fantastycznie nadawane kanały(trochę przeszarżowałem...

) A AXN omijajcie szerokim łukiem.
I włączcie sobie na Dwójce Jednego z Dziesięciu. Jeśli nie mieliście muxu3 to zobaczycie Tadeusza Sznuka wyglądającego lepiej niż kiedykolwiek. I nie zmienia tu nic, że ten teleturniej jest realizowany tak, jak jest. Miłego oglądania... Telewizji Publicznej w HD!