Zrobiłem dziś krótkie testy.
Drugi głośnik podpiąłem jak radziliście, do ampli:
- do końcówki central Dali Ikon Vocal mk2 nakierowany na słuchacza, czyli nieco do góry
- do ampli Dali Phantom Kompas 6M nakierowany na słuchacza, czyli nieco w dół.
Są to głośniki o kompletnie różnych konstrukcjach, parametrach i wpięte w urządzenia o różnej mocy, więc już byłem sceptycznie nastawiony do takiej zabawy. Nie robiłem ponownej kalibracji. Po pierwsze dlatego, że po puszczeniu sygnału testowego (szumu) moje ucho nie wychwyciło różnic w poziomie głośności szumu, a po drugie to jakoś sobie tego nie wyobrażam, jak procesor ma rozpoznać, że podpięte są nagle dwa głośniki pod jeden kanał, w dodatku kompletnie różne? Jak rozpozna, że jeden głośnik trzeba dajmy na to ściszyć, a drugi zgłośnić?
Pewnie ni jak, a przy najmniej mój ampli tego raczej nie potrafi. Co innego taki z obsługą Auro 3D
Dlatego zwyczajnie odsłuchałem też kilkanaście scen z kilku filmów.
Na początku nie słyszałem żadnej różnicy między pojedynczym (dolnym) centralem, a konfiguracją z dwoma (dolny i górny). Okazało się, że jednak wypadły kable i dlatego nie słyszałem górnego. Po poprawce coś jednak się zmieniło. Z miejsca odsłuchu od razu dało się wyłapać ciekawe zjawisko, mianowicie dialogi od razu przeniosły się z dołu (mimo, iż dolny central mam nakierowany na słuchacza) na mniej-więcej środek ekranu. Coś jak przy stereo słyszymy wokale po środku w płaszczyźnie poziomej.
Mimo, iż instalacyjny Dali Kompas podłączyłem bez tylnej obudowy oraz mimo iż zakryłem go nietransparentnym dla audio ekranem dało się odczuć pozytywny efekt.
Czy warto? Nie wiem. U mnie chyba niekoniecznie.
Po podniesieniu ekranu, czyli odsłonięciu głośnika słychać było oczywiście trochę precyzyjniej, ale prawie nie oglądam filmów na 46 calowym telewizorze

Gdybym miał go na stałe przymocować to tylko w pozycji prostopadłej, a nie nakierowanej na słuchacza. W ten sposób też testowałem i efekt jest już odczuwalnie słabszy. Może przy remoncie sufitu umieścić go w suficie, pod odpowiednim kątem (?) i wtedy już ampli z pełną obsługa Auro...