Aster HDTV

tucz

Member
PWK napisał:
Żałosne jest to całe Twoje bajdurzenie o zmiękczaniu. Tak jak pisałem: Polsat da sobie radę o wiele lepiej bez Aster, niż odwrotnie. Zwłaszcza w obecnej sytuacji - nadchodzące ME.

A gdzie tam widzisz słowo "każdy"? Prawda jest taka, że jeśli się nie dogadają sporo ludzi ucieknie z Aster do PC i innych kablówek.

Chyba to raczej Ty masz niewielkie pojęcie. A strzałem w kolano to może być właśnie postawa Aster. Jak się negocjuje z Polsatem przekonała się już (prawdopodobnie) TVP, więc to całe "straszenie" i "zmiękczanie" raczej na nich wrażenia nie zrobi.

Coż, pewnie za kilka dni/tygodni okaże się kto miał rację. Ja nie jestem fanem Aster, ale Ty z kolei jestes wielkim obronca polszmaty - mam nadzieje, ze nigdy Cie nie zawioda.
Moze i mam niewielkie pojecie o negocjacjach, ale przynajmniej cos o nich wiem w przeciwienstwie do Ciebie. Ale moze jeszcze bedziesz mial kiedys okazje uczestniczyc w jakims procesie negocjacyjnym i wtedy bedziemy mogli podyskutowac.

PWK

New member
Nie bronię Polsatu, bo nie mam powodów. Prawda jest taka, że Aster dał ciała, i tyle. Inne kablówki jakoś potrafiły dogadać się z Polsatem, często mają także PSE. O tym, że Polsat podnosi ceny mówiło się od dawna, czasu było sporo. Jakieś info do abonentów też powinno pójść. Chociażby dołączone do faktury: "Przepraszamy, ale dotychczasowa umowa z nadawcą kanału dobiega końca. Z dniem xxx zostanie zastąpiony kanałem yyy. O dalszych postępach w negocjacjach poinformujemy wkrótce". A tu nagle odpalasz telewizor i brakuje kanału na którym Ci zależy. Nieładnie.

lapizapi

New member
Ja sie zgadza z PWK aster jest był i zawszę będzie najgorszą sieciom kablową a 10 kanałów hd nie będzie będzie tylko z przyczyn technicznych Polsatu też nie będzie i są takie plotki ze zwykłego Polsatu też nie będzie. U mnie przed aster był autocom który został sprzedany w momencie zrobienia się z autocomu aster internet spowolnił mam najszybszy pakiet aster i rzadko kiedy jest powyżej 800kb.s :( a płace za 10/6/512 mb.s

k_luke

New member
Jak do tej pory byłem jedynie czytelnikiem forum, a szczególnie tego tematu gdyż sam jestem zainteresowany usługami HD w Aster... Pod wpływem nieprzychylnych opinii nt. tej kablówki postanowiłem podzielić się własną... Mam u nich tv i internet od ponad 5 lat - jak dotąd nie mogę w sumie na nic narzekać. Praktycznie żadnych awarii przez ten czas. Ceny też w miarę - tzn. co rok otrzymuję promocje - za internet płacę ok. 55 zł brutto (TwójDom), pakiet C+ to 29zł, dostęp do usług cyfrowych i pakiet basicplus to łącznie 10 zł, jedynie za analogówkę płacę normalną cenę bez promocji. Co do oferty programowej czekałem na AXN i się doczekałem. Jedyne co mnie wkurzyło to przez pewien czas brak TVN Turbo, o czym napisałem do nich - kontakt jest zawsze szybki maks. 2 dni robocze. Co do PolsatSport jestem przekonany, że będzie on dostępny - tutaj rozchodzi się o większą umowę, tzn. na PS, PSE (+ HD) oraz PolsatNews na którego wprowadzeniu do kablówek właśnie zależy Polsatowi. Co do ilości kanałów HD - 10 wydaje mi się realną liczbą - tzn. jak dotychczas mają podpisane umowy na 7: TVNHD, DiscoveryHD, HistoryChannelHD, EurosportHD i premium HBO HD, Canal+ Film HD, Canal+ Sport HD. Z tego co słyszałem od kolesia z innego forum (wcześniej miał sprawdzone informacje nt. zmiany pakietów internetowych w Aster na pomad miesiąc przed wprowadzeniem) negocjacje prowadzą nt. FilmboxHD (niestety jako kanał premium) oraz jak wiadomo nt. PolsatuSport HD... Co do nSportu raczej bym nie liczył na taką ewentualność... dopóki n-ka przynosi ITI straty. Muszą jakoś zdobywać klientów.

Peek

New member
Bez reklam
PWK napisał:
Nie bronię Polsatu, bo nie mam powodów. Prawda jest taka, że Aster dał ciała, i tyle. Inne kablówki jakoś potrafiły dogadać się z Polsatem, często mają także PSE. O tym, że Polsat podnosi ceny mówiło się od dawna, czasu było sporo. Jakieś info do abonentów też powinno pójść. Chociażby dołączone do faktury: "Przepraszamy, ale dotychczasowa umowa z nadawcą kanału dobiega końca. Z dniem xxx zostanie zastąpiony kanałem yyy. O dalszych postępach w negocjacjach poinformujemy wkrótce". A tu nagle odpalasz telewizor i brakuje kanału na którym Ci zależy. Nieładnie.

Cóż poczytałem twoje posty w tym temacie i zauważyłem, ze nie bardzo wiesz o co w tym wszystkim chodzi...

Twoją metoda wymienie wszystkie swoje argumenty:

Po pierwsze:
Polsaty Sport to pieniadze dla obu stron!!! Gwarantuje ci, że w takich miastach jak warszawa, Kraków i inne wieksze Satelity ma około 10% ludności i nie dlatego ze mają za drogo czy inne takie. Po prostu nie maja takiej mozliwości technicznej albo nie chca wiercic w scianach. I mimo braku Polsatu Sport wiele osób zostało by nadal w Astezre.

Po drugie:
Negocjacje ciagle się toczą i nie wiadomo czy Polsaty nie będą dostepne, co z góry zakładasz. Ciagle jest szansa na całą paczkę sportową.

Po trzecie:
Dla ciebie prawidłowa taktyka negocjacji to gołoszenie ze po zakonczeniu umowy Polsatu Sport nie bedzie?:hmm: Znaczyło by to, że Aster w ogóle nie chce przystepowac do przedłuzenia umowy z Polsatem, a TVP Sport nic ich nie kosztowało bo i tak jest w cyfrze.

Po czwarte:
10 kanałów może i mało ale jest mozliwe!!! aster bedzie dążył do tego by przebic UPC i platformy cyfrowe. skoro mają już 7 kanałów to załóżmy ze wynegocjują Polsat Sport HD, Filbox HD i Voom HD (co by to nie było) i juz masz 10.

Po piate:
Jeśli Aster to dla ciebie najgorszy Triple Player to widac nie czytałeś Newsweeka (co potwierdza to jakie masz pojecie o negocjacjach), w którym było napisane ze uzytkownicy aster sa NAJBARDZIEJ zadowoleni ze swojego internetu. Oferta telewizyjna nie jest zła, a po wprowadzeniu HD ma przebic UPC.

Szósty argument:
Mówisz że odciecie Asterowi Polsatu jest dla niego opłacalne??:hmm:
Przypomne ze to zysk dla obu stron.

tucz

Member
lapizapi napisał:
Ja sie zgadza z PWK aster jest był i zawszę będzie najgorszą sieciom kablową a 10 kanałów hd nie będzie będzie tylko z przyczyn technicznych Polsatu też nie będzie i są takie plotki ze zwykłego Polsatu też nie będzie. U mnie przed aster był autocom który został sprzedany w momencie zrobienia się z autocomu aster internet spowolnił mam najszybszy pakiet aster i rzadko kiedy jest powyżej 800kb.s :( a płace za 10/6/512 mb.s

"sieciom" :fool:

A poza tym bardzo rzeczowe argumenty nam tu przywowales: "jest byl i zawsze bedzie" :lol:
A u mnie internet Aster dziala pieknie, bez zadnych zarzutow, zawsze mam predkosc deklarowana i zero problemow.

4pac

New member
Peek - odnoszę wrażenie że zupełnie nie zrozumiałeś sensu wypowiedzi PWK o negocjacjach, korzyściach Polsatu vs Aster odnośnie sportu itp itd.
..

A tak wogóle - Panowie - jakiś konsultant palnął na infolinii że będzie 10 kanałów w HD, a wy już spekulujecie jakie to będą programy..
A jakby powiedział 12 albo 15? To byście sie nie doliczyli tych programów.......

A do Peek'a jeszcze - my tutaj piszemy o tv a nie o necie wiec argument o zadowoleniu klientów z Astera bo mają dobry net jest zupełnie nietrafiony.
Piszesz również w takim tonie jabyś był w Zarządzie Astera zwracając uwagę co oni NA PEWNO zrobią żeby być bardziej konkurencyjni od UPC...
Oby Twoje rozumowanie przełożyło się na ich działanie czego sobie i Wam wszystkim życze

Peek

New member
Bez reklam
4pac napisał:
Piszesz również w takim tonie jabyś był w Zarządzie Astera zwracając uwagę co oni NA PEWNO zrobią żeby być bardziej konkurencyjni od UPC...
Oby Twoje rozumowanie przełożyło się na ich działanie czego sobie i Wam wszystkim życze

Jeżeli chodzi o TV no to na pewno nie będą bardziej konkurencyjni do UPC, jesli nie dadza nowych programów i ciekawej oferty w HD. Co do 10programów to moze rzeczywiście przesada ale 7 albo 8 juz czemu miało by nie być?

Ja sosbiscie uważam, że poza NG i w tej chwili Polsatami sport to miedzy Asterem a UPC nie ma takiej różnicy by mówic że jest to najgorsza kablówka.

Vectra i inne cudaki póki co nie mają nawet oferty "cyfrowej".

kloss_tc

New member
lapizapi napisał:
mam najszybszy pakiet aster i rzadko kiedy jest powyżej 800kb.s :( a płace za 10/6/512 mb.s

no w dzień to więcej niż 768 kB/s nie powinieneś mieć - bo tyle wynosi prędkość w kiloBajtach przeliczona z 6 Mbit/s, w nocy powinna wynosić max 1280 kB/s, ale tez zależy skąd pobierasz dane ...

lapizapi

New member
kloss_tc napisał:
no w dzień to więcej niż 768 kB/s nie powinieneś mieć - bo tyle wynosi prędkość w kiloBajtach przeliczona z 6 Mbit/s, w nocy powinna wynosić max 1280 kB/s, ale tez zależy skąd pobierasz dane ...
768 kb a 6 mbit/ to by było 7680kb/s an nie 768 bo to jest 3/4 mbita
a to jest różnica niewarzne skad pobieram albo nie ma albo jest tak wolno technicy aster to byli w ciagu tego roku u mnie z 20 razy ale nic to nie dało

kloss_tc

New member
z całym szacunkiem :)

6 Mb = 6 Mega bitów = 6291456 bitów = 786432 Bajtów = 768 kilo Bajtów

tu własnie ważna jest litera B = Bajt, b = bit

kb to 1024 bity, kB to 1024 Bajty czyli 8192 bity :)

Ostatnia edycja:

PWK

New member
Peek napisał:
Cóż poczytałem twoje posty w tym temacie i zauważyłem, ze nie bardzo wiesz o co w tym wszystkim chodzi...
No popatrz, a ja ma wrażenie, że to raczej Ty masz kłopoty ze zrozumieniem tego co czytasz.

Peek napisał:
Po pierwsze:
Polsaty Sport to pieniadze dla obu stron!!! Gwarantuje ci, że w takich miastach jak warszawa, Kraków i inne wieksze Satelity ma około 10% ludności i nie dlatego ze mają za drogo czy inne takie. Po prostu nie maja takiej mozliwości technicznej albo nie chca wiercic w scianach. I mimo braku Polsatu Sport wiele osób zostało by nadal w Astezre.
Też nie chcę wiercić dziury w ścianie, nie mam innej kablówki w bloku, ale jeśli w najbliższym czasie Polsat Sport nie wróci do oferty, to się z Aster pożegnam. I na pewno nie będę jedyny, tym bardziej że w sporej części bloków jest konkurencja ze strony innych sieci z lepszą ofertą.

Peek napisał:
Po drugie:
Negocjacje ciagle się toczą i nie wiadomo czy Polsaty nie będą dostepne, co z góry zakładasz. Ciagle jest szansa na całą paczkę sportową.
Pokaż mi gdzie coś takiego napisałem.

Peek napisał:
Po trzecie:
Dla ciebie prawidłowa taktyka negocjacji to gołoszenie ze po zakonczeniu umowy Polsatu Sport nie bedzie? Znaczyło by to, że Aster w ogóle nie chce przystepowac do przedłuzenia umowy z Polsatem, a TVP Sport nic ich nie kosztowało bo i tak jest w cyfrze.
Przekręcasz moje słowa. Kolega Tucz, pisał o straszeniu i zmiękczaniu Polsatu wyłączeniem ich kanału z oferty. Moim zdaniem jeśli nawet mieliby takie zamiary (w co bardzo wątpie), to o wiele łagodniejszą formą owego zastraszania jest najpierw puszczenie info, że zamierzają coś takiego zrobić niż od razu pójście na całość i wyłączenie kanału.
Co do TVP Sport: być może się mylę, ale czy nie płaci się nadawcy w zależności od tego, ilu jest odbiorców na dany kanał? A wpuszczenie TVPS do oferty Basic na pewno znacznie zwiększy ilość odbiorców.

Peek napisał:
Po czwarte:
10 kanałów może i mało ale jest mozliwe!!! aster bedzie dążył do tego by przebic UPC i platformy cyfrowe. skoro mają już 7 kanałów to załóżmy ze wynegocjują Polsat Sport HD, Filbox HD i Voom HD (co by to nie było) i juz masz 10.
OK, niech będzie 10, nawet 12. Też nigdzie się nie upierałem, że nie będzie, mam tylko co do tego wielkie wątpliwości.

Peek napisał:
Po piate:
Jeśli Aster to dla ciebie najgorszy Triple Player to widac nie czytałeś Newsweeka (co potwierdza to jakie masz pojecie o negocjacjach), w którym było napisane ze uzytkownicy aster sa NAJBARDZIEJ zadowoleni ze swojego internetu. Oferta telewizyjna nie jest zła, a po wprowadzeniu HD ma przebic UPC.
Po raz kolejny: pokaż mi, gdzie napisałem, że Aster to najgorsza kablówka? Co ma do tego pojęcie o negocjacjach? A przy okazji do Twojej wiadomości: mogę Cię zapewnić, że o negocjacjach mam prawdopodobnie dużo większe pojęcie niż Ty, i to z dużo większymi firmami niż Aster.

Peek napisał:
Szósty argument:
Mówisz że odciecie Asterowi Polsatu jest dla niego opłacalne??
Przypomne ze to zysk dla obu stron.
I jeszcze raz: gdzie coś takiego napisałem??? Wybierasz co najwyżej pojedyncze zdania z postu i interpretujesz tak, jak Tobie wygodniej.

Ostatnia edycja:

lapizapi

New member
lbk napisał:
:confused: w takim razie coś mi sie nie chce wierzyć, że masz transfer 8x mniejszy niż deklarowany...
spróbuj tego:
http://numion.com/YourSpeed3/index.html

być może nie dyskutujemy o kartach graficznych, ale nieuzasadniony fanatyzm przenosisz najwyraźniej również na inne dziedziny...

Też nie dzisiaj jest trochę lepiej ale i tak nic ale niedługo rezygnuje z usług aster do czerwca jeszcze jakoś przetrwam

Mauser

New member
Peek napisał:
Vectra i inne cudaki póki co nie mają nawet oferty "cyfrowej".

W Vectrze jest cyfrowa kablówka a jedyny koszt jaki trzeba ponosić to jednorazowa wpłata 10 zł za dekoder a nie tak jak w Aster opłaty comiesięczne....dodam tez że jest w ofercie i Polsat Sport i Polsat Sport Extra

denon72

New member
Ale Vectry nie ma w Krakowie ani w Warszawie,tylko jest Aster i UPC.i na tym trzeba się opierać a nie że tu jest Toya tam Vectra a tu Multimedia Polska.Musilelbyśmy się przeprowadzać za daną kablówką.Aster conajmniej od roku ma telewizją cyfrową , a UPC dopiero raczkuje.12 zł z dekoderem za poakiet dodatkowych programów to przecież wcale nie tak drogo razem 60zł.Tera należy czekać na HD.Wyrażnie pisze że będą pakiety.Czyli i sport i film i dokument.Więc nie ma co narzekać.To że UPC ma NG i Polsat Sport to nie znaczy że są lepsi. Aster o wielr ięcej ma programów i szybciej je wprowadza.Wystarczy tylko wejśc na ich strony i porównać.Napewno w ofercie HD te programy się powinny się znaleźć i wszyscy będą zadowoleni.To nie miejsce na internet ale 6 mega za 70zł to chyba OK, oczywiście od 00-12h w południe.Kiedyś Aster to dawny Krakowski Autocom, przerwy w Sygnale TV były ciągłe a od 2 lat jak jest Aster jest Spoko, Tak samo jak internet ani razu od lat nie było braku sygnału a prędkości są prawdziwe.Nie wiem czy to się tyczy Warszawy i Zielonej Góry ale w Krakowie jest super.Kiedyś wszysczy uciekali do UPc bo mieli więcej prograków i Chelo ale teraz wcale tak nie jest

lapizapi

New member
u mnie jest jakoś na odwrót a tv cyfrowa jest chyba z 2 czy 3 lata dlatego jest taka beznadziejna mam canal plus i już któryś z kolejny dekoder i dalej problemy z fonią

Peek

New member
Bez reklam
PWK, mamy troche odmienne poglądy na plany i negocjacje Astera. Przedstawiłem swoje racje i ty przedstawiłeś swoje. Szanuje je i nie chciałbym się znikim kłócić, bo nie o to w tym chodzi. Po prostu myśle, że Astera nie ma co skreślać ani z Polsatami Sport, ani z kanałami HD. Nawet za to jakie stosują metody wobec klienta, którch sam nie pochwalam.

Być może Aster chce żebyśmy tak mysleli i szykuje dla nas niespodzianke, której nikt sie nie spodziewa...

Do góry