Aster HDTV

Peek

New member
Bez reklam
lapizapi napisał:
A mi na infolinij powiedzieli w styczniu że będzie polsat Sport Extra i tak też pisali na tym badziewnym kanale i niema i w dodatku niema też zwykłego polsat sport
A te dekodery kaon to niby takie dobre ale z wierzchu wyglądają na badziewie

A patrzyłeś na poniższej stronie? Bo na niej sa rzeczywiście badziewne:
http://www.kaon.pl/

Ale strona główna, na której napisane jest:
$8M of MPEG 4 HD STBs Supply to ASTER in Poland

Ma już świetne STB. Oto link:
http://www.kaonmedia.net/eng/index.php

tucz

Member
4pac napisał:
Peek - przejawiasz hurra optymizm. Czy wg Ciebie jest to normalne że Aster wcześniej nie wynegocjował umowy z Pol Sport PRZED DATĄ WYGAŚNIENIĘCIA starej umowy zamiast wyłączać kanał....???
A co jeśli np ze zwykłym Polsatem wygaśnie im umowa z końcem czerwca...? Też będą mówić ze lada dzień go przywrócą..?He? To sie nazywa brak profesjonalizmu i traktowanie kilentów z buta...

Hmmm, troche sie orientuje w zasadach prowadzenia negocjacji i bardzo mozliwy wydaje sie scenariusz:
- konczy sie umowa na PS dla Aster;
- PS oferuje Aster przedluzenie za wygorowana cene, niekorelujaca z rzeczywistoscia;
- Aster sie sprzeciwia i rezygnuje, zeby zmiekczyc PS;
- PS bojac sie zmniejszenia ogladalnosci, a co za tym idzie wplywow za reklamy oferuje lepsza cene;
- w Aster ponownie pojawia sie PS + PS HD i PS EXTRA :D:D:D

lapizapi napisał:

Jak widze tego typu twierdzenia to odechciewa sie jakielkowiek dyskusji z autorem...

qura12

Member
Bez reklam
tucz napisał:
Hmmm, troche sie orientuje w zasadach prowadzenia negocjacji i bardzo mozliwy wydaje sie scenariusz:
- PS oferuje Aster przedluzenie za wygorowana cene, niekorelujaca z rzeczywistoscia;
- PS bojac sie zmniejszenia ogladalnosci, a co za tym idzie wplywow za reklamy oferuje lepsza cene;
Dokładnie tak samo to widze ;] Uważam że PS to kwestia kilku dni a możemy liczyć także na PS Extra i PS HD

Peek

New member
Bez reklam
tucz napisał:

Podoba mi się taki scenariusz!!!
A do tego to bardzo możliwe, wyłączeniem PS Aster chce pokazac Polsatowi że wcale nie jest potrzebny im ich program (co w rzeczywistości jest totalną głupotą...) Polsat daje korzystna oferte i zamiast 1 kanału mamy 3 w tym 1 w HD !!!

lapizapi

New member
te dekodery na angielskiej stronie sa jeszcze ok
a te negocjacje to raczej tak nie będzie bo jest za duża konkurencja każdy chce mieć ps sport a jak im ktoś jeden odmówi to im raczej to wisi
Myślę że więcej kanałów HD nie będzie z przyczyn technicznych u mnie Tv cyfrowej i internetu nie są w stanie porządnie dostarczyć
Tucz tu nie dyskutujemy nad wyższością jednych kart graficznych nad drugimi

Ostatnia edycja:

Peek

New member
Bez reklam
lapizapi napisał:
a te negocjacje to raczej tak nie będzie bo jest za duża konkurencja każdy chce mieć ps sport a jak im ktoś jeden odmówi to im raczej to wisi
Myślę że więcej kanałów HD nie będzie z przyczyn technicznych u mnie Tv cyfrowej i internetu nie są w stanie porządnie dostarczyć

Zapominasz że dla nas może to tylko 1 program ale dla nich wszystkich to przecież BIZNES, Aster płaci Polsatowi, my płacimy Asterowi, a Aster żeby te pieniądze zdobyć musi przedstawić coś atrakcyjnego. Przypomne że na takich blokach gdzie jest i Aster i UPC a czasami nawet jeszcze Spray cały czas toczy się wojna o klienta i według mnie żaden kanał nie jest bez znaczenia, a zwłaszcza tak wazne przed Euro programy jak sportowa paczka Polsatu.

tucz

Member
lapizapi napisał:

Dziwne rozumowanie. Zauważ, że Aster nie jest konkurencją dla Polsatu Cyfrowego, ale jak juz ktos wspominal partnerem, ktory pozwala zaoferowac dostepnosc sygnalu dla wiekszej rzeszy widzow. A wiec z czysto handlowego punktu widzenia Polsat zarabia podwojnie sprzedajac swoj sygnal operatorom sieci kablowych: stala oplata za udostepnianie sygnalu + posrednio wiekszy zysk z reklam dzieki wiekszej ogladalnosci, a wiec niedogadanie sie PS z Asterem nie lezy w interesie ani jednej ani drugiej strony.
A jesli PS rzeczywiscie zalezy, zeby nie dogadac sie z Aster to jak ulal pasuje tu stwierdzenie: "Na złość mamie nasraj sobie do buta"

zibil79

Member
Witam,

dzisiaj rozmawiałem z konsultantem z aster, gdyż bardzo mnie interesuje również temat HD. Zadnych szczegółowych informacji mi nie udzielił, tylko że może będzie ok 10 programów w cenienie ok 40 zł.
Jak zapytałem o Polsat sport, to powiedział ,że negocjują, gdyż polsat znacznie chciał podnieśc cene, co by się przekładało na wzrost cen abonamentu o ok 5 zł dla indywidualnego klienta. Powiedział również, że może uda im się załatwić także PS extra w hd.

Pozdrawiam

qura12

Member
Bez reklam
zibil79 napisał:
Witam,

dzisiaj rozmawiałem z konsultantem z aster, gdyż bardzo mnie interesuje również temat HD. Zadnych szczegółowych informacji mi nie udzielił, tylko że może będzie ok 10 programów w cenienie ok 40 zł.
Jak zapytałem o Polsat sport, to powiedział ,że negocjują, gdyż polsat znacznie chciał podnieśc cene, co by się przekładało na wzrost cen abonamentu o ok 5 zł dla indywidualnego klienta. Powiedział również, że może uda im się załatwić także PS extra w hd.

Pozdrawiam
10!?!?! o_O Wcześniej mieliśmy informacje o 6 kanałach w HD (z PS HD 7) ale gdyby ASTER miał by 10 kanałów w HD za 40zł ofertą znacznie przebijał by UPC i n razem wzięte! jeszcze gdyby można było za każdy kanał płacić osobno (4zł = 1 kanał w HD) to już wogóle była by oferta nie do przebicia :D. A co do podwyżki abonamentu za PS... 5zł jeszcze można by było zapłacić ale z drugiej strony rozumiem ASTER że nie zgodził się na te warunki bo napewno znaleźli by się tacy którzy by tych 5zł nie chcieli płacić.

4pac

New member
Jak konsutant Astera mówił o PS Extra HD to paplanie o 10 kanałach HD i 5 zł co chciał od nich Polsat za Pol Sport można sobie w buty wsadzić...
Bla bla a PS dalej nie ma dalej
Polsat wie że ma atrakcyjny towar i tanio go nie sprzeda tym bardziej że sie Euro zbliża...
Polsat wie że Aster traci na konkurencyjności jak nie włączą Sportów.. i to bardzo...
Kto decyduje w domu o wyborze kablówki ? Facet czy kobieta? Jak myslicie? I 50% z tych facetów zauwazy taką równicę jak brak paczki sportowej Polsatu..
I nie będzie ważne że pakiet będzie tańszy czy droższy o 5 złotych.
Chyba że Aster chce pokazać jak to walczył o kieszenie abonentów ale sie nie udało i abo pójdzie do góry. A jaka jest prawda to nikt nie wie.

Peek

New member
Bez reklam
zibil79 napisał:
Witam,

Pozdrawiam

Spokojnie! Na razie we wszystkich platformach cyfrowych HD na rynku jest łącznie 12 kanałów HD w tym 2 nie po angielsku. Najwięcej kanałów HD na rynku mają ex aequo (po 6) N i UPC. Oczywiście byłoby super i zycze Asterowi takiej oferty z całego serca, ale nawet mi jako optymisty w sprawie Polsatu Sport HD jest trudno w to uwierzyć w 10 kanałów. Chyba że dodać do tego zestawu, który pisałem wcześniej czyli: Discovery HD, History Channel HD, TVN HD, C+ film i sport HD, Eurosport HD następujące pozycje (moim zdaniem najbardziej mozliwe jeżeli ma byc 10):

-Nsport HD
-National Geografic HD
-Filmbox HD
-HBO HD

Wówczas w Asterze nie byłoby tylko MGM HD (N) i Voom HD (Spray), ale równie dobrze mogło by nie byc NG HD a w zamian mógłby być MGM HD.

Jak widać kobinacji jest niezliczona ilość, wszystko w rękach działaczy.

qura12

Member
Bez reklam
Peek napisał:
Spokojnie! Na razie we wszystkich platformach cyfrowych HD na rynku jest łącznie 12 kanałów HD w tym 2 nie po angielsku. Najwięcej kanałów HD na rynku mają ex aequo (po 6) N i UPC. Oczywiście byłoby super i zycze Asterowi takiej oferty z całego serca, ale nawet mi jako optymisty w sprawie Polsatu Sport HD jest trudno w to uwierzyć w 10 kanałów. Chyba że dodać do tego zestawu, który pisałem wcześniej czyli: Discovery HD, History Channel HD, TVN HD, C+ film i sport HD, Eurosport HD następujące pozycje (moim zdaniem najbardziej mozliwe jeżeli ma byc 10):

-Nsport HD
-National Geografic HD
-Filmbox HD
-HBO HD

Wówczas w Asterze nie byłoby tylko MGM HD (N) i Voom HD (Spray), ale równie dobrze mogło by nie byc NG HD a w zamian mógłby być MGM HD.

Jak widać kobinacji jest niezliczona ilość, wszystko w rękach działaczy.
Moim zdaniem MGM HD na 99% nie będzie bo jest to najlepszy kanał w HD n-ki i napewno nie będą chcieli się nim podzielić. Co do nSportu to z tego co pisałeś wcześniej prowadzono rozmowy na jego temat i jak widać mogły one dojść do skutku ;] O HBO HD i NG HD nie było żadnych informacji a to że ASTER ma w swojej ofercie Filmbox i Kino Polska napewno mogło wpłynąć na decyzje o udostępnieniu ASTERowi Filmbox HD. Pozostaje jeszcze Voom HD którego nawet nie widziałem nigdy na oczy więc w jego sprawie się nie wypowiem ;p. Wiem że zaraz ktoś napisze że znowu wymyślamy jakieś cuda ale tak jak Peek z całego serca życzę ASTERowi takiej oferty ;]

Peek

New member
Bez reklam
4pac napisał:
Jak konsutant Astera mówił o PS Extra HD to paplanie o 10 kanałach HD i 5 zł co chciał od nich Polsat za Pol Sport można sobie w buty wsadzić...
Bla bla a PS dalej nie ma dalej
Polsat wie że ma atrakcyjny towar i tanio go nie sprzeda tym bardziej że sie Euro zbliża...
Polsat wie że Aster traci na konkurencyjności jak nie włączą Sportów.. i to bardzo...
Kto decyduje w domu o wyborze kablówki ? Facet czy kobieta? Jak myslicie? I 50% z tych facetów zauwazy taką równicę jak brak paczki sportowej Polsatu..
I nie będzie ważne że pakiet będzie tańszy czy droższy o 5 złotych.
Chyba że Aster chce pokazać jak to walczył o kieszenie abonentów ale sie nie udało i abo pójdzie do góry. A jaka jest prawda to nikt nie wie.
Nikt nie wie i nikt się nie dowie dopóki nie zostanie zaprezentowana oferta oficjalna. Polsart Sport, Polsart Sport Extra i wersja HD będą i to jest kwestia czasu bo Euro jest Euro i Aster nie może go nie pokazać, chodzi tylko o cene czy Aster zapłaci więcej czy mniej.

qura12 napisał:
Moim zdaniem MGM HD na 99% nie będzie bo jest to najlepszy kanał w HD n-ki i napewno nie będą chcieli się nim podzielić. Co do nSportu to z tego co pisałeś wcześniej prowadzono rozmowy na jego temat i jak widać mogły one dojść do skutku ;] O HBO HD i NG HD nie było żadnych informacji a to że ASTER ma w swojej ofercie Filmbox i Kino Polska napewno mogło wpłynąć na decyzje o udostępnieniu ASTERowi Filmbox HD. Pozostaje jeszcze Voom HD którego nawet nie widziałem nigdy na oczy więc w jego sprawie się nie wypowiem ;p. Wiem że zaraz ktoś napisze że znowu wymyślamy jakieś cuda ale tak jak Peek z całego serca życzę ASTERowi takiej oferty ;]
Istnieje takie staropolskie przysłowie: Dobra insynuacja nie jest zła (sam to wymysliłem). Czyli według twoich spostrzeżeń z resztą moim zdaniem dosyć możliwych (jakby miało być 10 kanałów w HD) byłyby jeszcze Nsport i Filmbox. Ja dodam od siebie że HBO HD pewnie też by dodali bo pakiet HBO w Asterze jest. Zostają 3 kanały: Voom HD (którego też nie widziałem, rzekomo to program o amerykanach), MGM HD (też nie widziałem ale jak to taki rarytas to pewnie Nka go nie odstąpi) i NG HD (którego jeszcze raz przypomne nie było nawet 9 lat temu w analogu...). Najbardziej realny w takiej sytuacji jest VooM HD, jezeli ma być 10 kanałów w HD.

A jeżeli chodzi jeszcze o PS to może Aster chciał zmiękczyć Polsat tym, że jest taki mocny że nie pokazał Suzuki Warsaw Open. Zawsze jakoś to odzierciedla twarda postawe Astera w negocjacjach.

Sorry za podwójne posty

Sorki za potrójny post ale gadacie na Aster a zobaczcie sobie ostatni post w temacie Spray i HD czy coś takiego...

Co się okazuje? Spray wyłączył PS Extra i też negocjują lepszą oferte.

Kablówki powoli dobierają sie do Polsatu i może wyjdzie z tego PS HD dostepny w Sprayu i Asterze + PS Extra w Astezre.

To proszę nie pisać tych podwójnych i potrójnych postów. Jest funkcja Edytuj więć korzystamy, korzystamy.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

lbk

New member
... albo nie będzie nigdzie :p Sorry za pesymizm, ale to dla zrównoważenia Twojego optymizmu ;)
BTW... miała ruszyć jakaś kampania związana z HD... :confused:

PWK

New member
Sorry Panowie, ale większość z tego co piszecie to są Wasze pobożne życzenia. Naprawdę wierzycie w 10 kanałów HD i temu podobne bajki? Chyba za 2 lata.

Po pierwsze: Nie wierzcie we wszystko, co Wam mówią na infolinii. Gotowej oferty Aster z pewnością nie ma, bo jeśli by miał to by puścił o tym info. Skoro nie ma oferty, to pewnie są w toku jakieś negocjacje. Panie z infolinii raczej w nich udziału nie biorą, więc za dużo nie wiedzą. Zresztą i tak nie należą do najlepiej poinformowanych: w dniu kiedy wyłączyli Polsat Sport, wkurzony (zwłaszcza że właśnie rozpoczynały się MŚ w hokeju, mojej ulubionej dyscyplinie) dzwonię do Aster. Pytam, co muszę zrobić, aby rozwiązać umowę (ważną do końca sierpnia). Pani grzecznie tłumaczy i dodaje, że mam na to siedem dni roboczych. Wieczorem dzwonię drugi raz, aby dopytać o szczegóły, dowiedzieć się, czy są szanse na ponowne uruchomienie kanału itp. Inna Pani tym razem informuje mnie, że na wypowiedzenie umowy mam 45 dni.

Po drugie: stwierdzenie, że rezygnacja Aster z Polsatu Sport miała na celu zmiękczenie Polstatu jest żałosne. Na takim ruchu dużo więcej może stracić Aster w związku z ucieczką klientów związaną z nadchodzącymi ME.

Po trzecie: Polsat jak zwykle przed tego typu imprezą będzie chciał opchnąć jak najwięcej dekoderów, więc wyżej wspomniane ucieczki są mu w pewnym sensie na rękę, bo traci parę groszy na gniazdkach a zdobywa klientów na platformę. Po ME lub tuż przed zawsze może wrócić do negocjacji z kablówką, i tak jest do przodu.

Po czwarte: jeśli faktycznie umowa między Polsatem i Aster byłaby bliska finalizacji, to po co Aster włączałby do oferty TVP Sport? Żeby podnieść sobie koszty? Z jednej strony kłóci się z Polsatem o parę groszy za gniazdko, a z drugiej płaci TVP pewnie więcej niż to, o co się kłóci?

Po piąte: jeśli Aster chciałby straszyć i zmiękczać Polsat, to dlaczego najpierw nie puścił info, że mają zamiar zrezygnować ze PSport i włączyć TVP Sport? Może to Polsat, który moim zdaniem występuje w tych negocjacjach z pozycji siły, przyjął zdecydowanie postawę "albo płacicie, albo bye, bye" i postawił Aster pod ścianą?

Ostatnia edycja:

tucz

Member
PWK napisał:
Po drugie: stwierdzenie, że rezygnacja Aster z Polsatu Sport miała na celu zmiękczenie Polstatu jest żałosne. Na takim ruchu dużo więcej może stracić Aster w związku z ucieczką klientów związaną z nadchodzącymi ME.

Wytlumacz mi prosze co w tym zalosnego? Raczej Twoje stwierdzenie wydaje sie zalosne, nie poparte rzeczowa argumentacja.

PWK napisał:
Po trzecie: Polsat jak zwykle przed tego typu imprezą będzie chciał opchnąć jak najwięcej dekoderów, więc wyżej wspomniane ucieczki są mu w pewnym sensie na rękę, bo traci parę groszy na gniazdkach a zdobywa klientów na platformę. Po ME lub tuż przed zawsze może wrócić do negocjacji z kablówką, i tak jest do przodu.

Nie do konca prawda. Nie wszyscy moga albo chca instalowac u siebie anteny satelitarne, np. u mnie jest to fizycznie niemozliwe. A dodatkowo jest to mniej estetyczne niz tv prosto z gniazka. Wiec jak sam widzisz, niekoniecznie kazdy bedzie mogl zakupic Polsat Cyfrowy

PWK napisał:
Po piąte: jeśli Aster chciałby straszyć i zmiękczać Polsat, to dlaczego najpierw nie puścił info, że mają zamiar zrezygnować ze PSport i włączyć TVP Sport? Może to Polsat, który moim zdaniem występuje w tych negocjacjach z pozycji siły, przyjął zdecydowanie postawę "albo płacicie, albo bye, bye" i postawił Aster pod ścianą?

Czy masz jakiekolwiek pojecie o negocjacjach?? Chyba nie...
Zaden partner w negocjacjach nie wyprzedza faktow i nie zdradza swoich intencji. To bylby strzal w kolano.

zibil79

Member
Co do 10 kanałów w HD to też nie wydaje mi się , żeby mogła być to prawda (podałem tylko to co usłyszałem na infolini), skłaniam się do max. 6.
Co do ceny za ten pakiet to wydaje mi się ona jak najbardziej realna i do zaakceptowania.
Natomiast co do PS myśle , że wroći do ASTER, im też bardzo zależy na tym, tylko nie mogą dawać się wykorzystywać (podobno Polsat cztery razy podnosil cene) i dlatego negocjują. Najłatwiej byłoby zaakceptować warunki Polsatu i podnieść cene abonamentu ale takie działanie doprowadziłoby do tego, że wtedy co chwile mielibyśmy podwyżki.

Ostatnia edycja:

PWK

New member
tucz napisał:
Wytlumacz mi prosze co w tym zalosnego? Raczej Twoje stwierdzenie wydaje sie zalosne, nie poparte rzeczowa argumentacja.
Żałosne jest to całe Twoje bajdurzenie o zmiękczaniu. Tak jak pisałem: Polsat da sobie radę o wiele lepiej bez Aster, niż odwrotnie. Zwłaszcza w obecnej sytuacji - nadchodzące ME.

tucz napisał:
Nie do konca prawda. Nie wszyscy moga albo chca instalowac u siebie anteny satelitarne, np. u mnie jest to fizycznie niemozliwe. A dodatkowo jest to mniej estetyczne niz tv prosto z gniazka. Wiec jak sam widzisz, niekoniecznie kazdy bedzie mogl zakupic Polsat Cyfrowy
A gdzie tam widzisz słowo "każdy"? Prawda jest taka, że jeśli się nie dogadają sporo ludzi ucieknie z Aster do PC i innych kablówek.

tucz napisał:
Czy masz jakiekolwiek pojecie o negocjacjach?? Chyba nie...
Zaden partner w negocjacjach nie wyprzedza faktow i nie zdradza swoich intencji. To bylby strzal w kolano.
Chyba to raczej Ty masz niewielkie pojęcie. A strzałem w kolano to może być właśnie postawa Aster. Jak się negocjuje z Polsatem przekonała się już (prawdopodobnie) TVP, więc to całe "straszenie" i "zmiękczanie" raczej na nich wrażenia nie zrobi.

Do góry