Sorry Panowie, ale większość z tego co piszecie to są Wasze pobożne życzenia. Naprawdę wierzycie w 10 kanałów HD i temu podobne bajki? Chyba za 2 lata.
Po pierwsze: Nie wierzcie we wszystko, co Wam mówią na infolinii. Gotowej oferty Aster z pewnością nie ma, bo jeśli by miał to by puścił o tym info. Skoro nie ma oferty, to pewnie są w toku jakieś negocjacje. Panie z infolinii raczej w nich udziału nie biorą, więc za dużo nie wiedzą. Zresztą i tak nie należą do najlepiej poinformowanych: w dniu kiedy wyłączyli Polsat Sport, wkurzony (zwłaszcza że właśnie rozpoczynały się MŚ w hokeju, mojej ulubionej dyscyplinie) dzwonię do Aster. Pytam, co muszę zrobić, aby rozwiązać umowę (ważną do końca sierpnia). Pani grzecznie tłumaczy i dodaje, że mam na to siedem dni roboczych. Wieczorem dzwonię drugi raz, aby dopytać o szczegóły, dowiedzieć się, czy są szanse na ponowne uruchomienie kanału itp. Inna Pani tym razem informuje mnie, że na wypowiedzenie umowy mam 45 dni.
Po drugie: stwierdzenie, że rezygnacja Aster z Polsatu Sport miała na celu zmiękczenie Polstatu jest żałosne. Na takim ruchu dużo więcej może stracić Aster w związku z ucieczką klientów związaną z nadchodzącymi ME.
Po trzecie: Polsat jak zwykle przed tego typu imprezą będzie chciał opchnąć jak najwięcej dekoderów, więc wyżej wspomniane ucieczki są mu w pewnym sensie na rękę, bo traci parę groszy na gniazdkach a zdobywa klientów na platformę. Po ME lub tuż przed zawsze może wrócić do negocjacji z kablówką, i tak jest do przodu.
Po czwarte: jeśli faktycznie umowa między Polsatem i Aster byłaby bliska finalizacji, to po co Aster włączałby do oferty TVP Sport? Żeby podnieść sobie koszty? Z jednej strony kłóci się z Polsatem o parę groszy za gniazdko, a z drugiej płaci TVP pewnie więcej niż to, o co się kłóci?
Po piąte: jeśli Aster chciałby straszyć i zmiękczać Polsat, to dlaczego najpierw nie puścił info, że mają zamiar zrezygnować ze PSport i włączyć TVP Sport? Może to Polsat, który moim zdaniem występuje w tych negocjacjach z pozycji siły, przyjął zdecydowanie postawę "albo płacicie, albo bye, bye" i postawił Aster pod ścianą?