lbk napisał:
raczej nie do końca. Ja bym predzej upatrywał się różnic w wielkości TV (chyba, że ktoś potwierdzi, że np. na 52 calach ma obraz lepszy na Kaonie).
Motorola sobie całkiem dobrze radziła i obraz był bardzo w porządku. W Kaonie SD jest spaprane totalnie. Przez hdmi obraz nieostry, badziewne kolory. Przez scart kolory ok, ale dramatyczna pikseloza, bloki i artefakty.
Chyba w stwierdzenieu, że jesteśmy beta-testerami jest sporo prawdy a Aster generalnie dał ciała. Trzeba będzie męczyć BOK.
Hmm, tak czytałem Wasze posty i byłem pełen obaw przed instalacją.
Jednak wczoraj przyszedł gostek z Astera (punktualnie). Po 40 min instalacja była zakończona. Był tylko drobny problem z kanałem zwrotnym, jednak okazało się że dekoder był przypisany do innego Uburu (czy jakoś tak) i po telefonie instalatora do centrali zmienili i wszystko hula.
Dekoder podlączyłem na 2 sposoby -
a) HDMI (to z zestawu Astera) do TV. Audio z TV opticalem do Onkyo. (i do testow równiez coaxialem z kaona do onkyo)
b) tak jak dotychczas miałem z Motki - kablem euro do nagrywarki Samsunga a z niej HDMI do TV (nagrywarka - upscaler ON do 576p)
Nadszedł czas na testy (TV- Sony Bravia KDL 46X3500, ampli Onkyo 604E)
Najpierw szybkie zaprogramowanie pilota od dekodera do podstawowych funkcji TV - 3 kod udało się.
Obraz HD bardzo dobry - dzwiek - nie udalo mi sie znaleźć DD - Onkyo wyswietla ze sygnal PCM i dekoduje wg wybranego systemu - akurat zostawilem Neo6 lub na wybranych kanałach TV Logic.
Rozdzielczość w dekoderze ustawiłem 1080i. Obraz nie skacze, nie smuży. Kolory dobrze nasycone. Długo nie mogłem się oderwać od oglądania zwierzątek na NG.
Porownałem obraz HD z PolsatHD Sport który odbieram z anteny UHF dzięki dekoderowi DVB-T w Soniaczku i nie miałem się do czego przyczepić. W Polsacie więcej zakłóceń MPEG było - włączenie redukcji pomaga.
To czego brakuje - kanałów w HD
- ale to mam nadzieję się zmieni szybko.
Teraz jakość programów SD.
Generalnie byłem pozytywnie zaskoczony.
Opcja:
a) HDMI Obraz zdecydowanie lepszy niż dotychczas na Motoroli. Owszem nie jest idealny ale lepiej niż bylo. Z odległości ~3m naprawdę daje radę.
Po ustawieniach DRC w TV - naprawdę nieźle. Kolory dobre. Dzwięk - nie udało mi się znaleźć nic w DD - ciągle Onkyo musi dekodować z PCM. Zarówno na połączeniu hdmi via tv i optical jak i direct coaxial -> onkyo.
Na paskach informacyjnych np TVN24 lub CNN - lekka mora/drgania ale to jak się blisko ogląda. W normalnych, nie laboratoryjnych
warunkach- nie przeszkadza w czytaniu.
Najgorsza jakość obrazu na Canal + Sport 2 i TVP 1. Dla tych kanałów musiałem bardziej "ztuningować" opcje DRC w TV.
Wszystkie kanały skaluje mi do trybu Wide - paski na górze i dole. Ale tak ustwiłem sobie w dekoderze. TV jakoś nieżle to przeskalował. Kanały nadawane w 16/9 są wtedy automatycznie na całym ekranie. Tak jak w HD (za wyjątkiem TVN HD bo oni jakoś dziwnie nadają i trzeba rociągać obraz)
b) Po Euro - jakość trochę gorsza, ale nadal lepiej niż z Motoroli. Dzwięk - ciszej. Dlatego to połączenie używać będę wyłącznie do nagrywania.
Sam dekoder - design ok, funkcjonalność - zubożona przez Aster (usb, component, ethernet - wyłączone). Menu - ubogie.
Duży minus za brak możliwości posortowania sobie programów. Niby jest opcja ulubione ale to nie to samo.
Przewodnik i program TV - znacznie lepiej i szybciej niż w Motoroli.
Ogólna moja ocena w skali (1-6):
- jakość HD 6- (minus za brak DolbyDigital)
- jakość SD 4+
- parametr jakość/cena 5