Witam,
Jestem dzień po instalacji Aster'owych serwisów, chcialbym podzielić się spostrzeżeniami i poprosić o radę.
1. Wizyta monterów - punktualnie i bardzo kulturalnie. Szybko i czysto. Jedyny "zonk" - brak miernika poziomu sygnału - jak się okazuje brak dość istotny. Ale o tym za moment. Poza tym fachowe doradztwo w zakresie kabelkologii, bezpłatna wymiana gniazdek, podobnie dorabianie kabli i rozgałęziaczy do innych pokoi i urządzeń "analog"
2. Instalacja telefonu - "lodzio miodzio" jak mawiają pingwiny, ale w analogowym telefonie nic zwalić się nie da.
3. Internet - po wstępnej rejestracji rusza, na moment podniesione ciśnienie na widok usługi "dodatkowy komputer w domu za 16.99PLN miesięcznie, ale po poprawnej instalacji routera/wifi wszystko hula. Prędkość wyrywa z butów - bite 3 mega w dzień, po 24-tej ponad 6. Jak w umowie. Bomba.
4. Telewizja cyfrowa + PVR. Dekoder bardzo fajny i funkcjonalny. Dokładnie to czego się spodziewałem i bardzo mi pasuje. EPG może i standardowe, ale po pustych e-pe-gowych obiecankach w Spray'u - jakbym złapał Boga za nogi.
5. Dobra, tyle podniet, teraz zgrzyty i prośba o Wasze komentarze.
* coś nie tak z sygnałem cyfrowym do tunera, co jakiś czas duuuzo artefaktów, zamrożony obraz, zielone kwadraciki, duszki, etc. A czasem żyleta jak trzeba. Artefakty można sztucznie wywołać poprzez wywołanie na ekran menu dekodera albo tabliczek z EPG, wowczas na pare sekund obraz sieje. Dzwonilem na infolinie, powiedzieli ze "albo za slaby albo za mocny sygnal" i ze przyjdzie technik i wysteruje. Mial to ktoś? To na pewno poziomy a nie dekoder?
* menu>ustawienia>zaawansowane. Poziom sygnalu 192-198 (ok. 70%), jakosc 100% (BitErrorRate 0.0E-7, wiec praktycznie zero) Wiec skad te artefakty i sianie???? Jakby panowie mieli analizator or razu to byloby git, a tak to musze czekac do przyszlego tygodnia...
* dalej - menu "diagnostyka" - komunikat pobieranie oprogramowania - odrzucony (i kod bledu) - jak jest u Was? poza tym na koncu tej listy - status portu HDMI - "błąd". Co jest? w praktyce po HDMI wszysto hula.
* no i na deser zagadka dnia - jak w tym tunerze odblokowac wyjsce COMPONENT? Mam projektor bez HDMI i to dla mnie b.wazne... Pan na infolinii powiedzial ze te chinch'e w ogole nie dzialaja co jest bzdurą, ponieważ jak podlaczyc po komponencie i zbootowac tuner to sygnal jest, tekst "prosze czekac" tez jest i dopiero potem synchro znika, wiec to "jeno" programowa blokada aktywowana podczas startupu.
Prosze o komentarze i wskazówki techniczne, chociaz formalne tez mile widziane...
pozdrawiam
Bartur