Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

Trenton

New member
Jeszcze nie, zgodnie z radą jednego ze sprzedawców z Mega Hz Katowice czekam aż będą dostępne też A2050, SR7010 oraz (skoro ktoś poleca Onkyo to też spróbuję) TX-NR1030. Stwierdziłem że skoro mieć Atmosa to może od razu warto mieć dostęp do DTS:X w końcu nie wiadomo co się zrobi popularne. Aczkolwiek w weekend wybiorę się odsłuchać starszych braci by przynajmniej mieć pojęcie jak grają dani producenci (może coś mnie z góry odstraszy).

Trenton

New member
Nie, zapomniałem że 15 w sobotę był wolny :(. Następna okazja na odsłuch dopiero we wrześniu (obok siebie nie mam w pobliżu porządnego sklepu).

No ale nie pali się.

Trenton

New member
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Finalnie po udanym odsłuchu zdecydowałem się na zestaw:
Onyko TX-NR1030
Dali Zensor 7
Jamo J12 SW

Czekam teraz na dostawę sprzętu.

Z wrażeń to Marantz w ogóle mi jakoś nie podchodził. Yamaha za to grała bardzo ładnie, ale finalnie Onyko jednak jak dla mnie ładniej.

lobos

New member
Bez reklam
Jednak Dali... Czemu nie wziąłeś Suba z zestawu Zensor?
Budżet z tego co pisałeś na pewno Cię nie ograniczał.
Jak sprzęcik dotrze i podłączysz wszystko to wklej foty w "Nasze zestawy" i opisz wrażenia ;-)

Trenton

New member
Szczerze powiedziawszy wynikało to z odsłuchu. Po prostu ten SW przypadł mi najbardziej do gustu. Bas był dobry, tam gdzie powinien, ale nie dominował nad resztą i nie był za twardy.
Żeby nie kierować się markami to najpierw słuchałem, później wybierałem i na końcu dowiadywałem się co to.

sosek

New member
Czy kolega Trenton miał okazje posluchać TX-RZ800/900 ? Ciekawe jak wypada w zestawieniu z TX-NR1030 ? Stoję właśnie przed podobnym wyborem nowego ampli , a modele RZ zapowiadają się ciekawie.

Ruxpin

New member
Witam.
Trenton - co przesądziło o wyborze Onkyo zamiast Aventage?

Mam bardzo dobrze grający system. Przede wszystkim grający, bo filmy to dla mnie marginalny temat.
Gra dla mojego ucha cudownie, bo ma siłę i pełny nasycony bas, a tak właśnie lubię.
Niestety Yamaha mi pada... Często nie włącza końcówek mocy po uruchomieniu, a czasem potrafi nawet odciąć dźwięk w trakcie grania. Odłącza wszystko. Wyświetla się napis "dekoder off", znikają ikony używanych właśnie kolumn z wyświetlacza i znika dźwięk. Będę ja oddawał na gwarancji ale trochę mnie ten problem zniechęca do Yamahy.

Znalazłem się tu w poszukiwaniu wiedzy czy mógłbym przesiąść się na Marantza SR7010. Skoro korzystam z koncówki mocy MM7025, to też wyglądałoby lepiej wizerunkowo. Zastanawiam się jednak apropos muzykalności tego a/v względem RX-A3040. Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami?

sosek

New member
kolega rafa@rafa ma z klipschami RF-62II spiętego SR7009. Też się zastanawiam czym zastąpić swojego wysłużonego ampli i oscyluję wokół Maranta oraz Yamahy. Nie odsłuchiwałem , ale biorę pod uwagę M SR7010 oraz Y RX-A2050, ew modele oczko niżej. Jestem ciekaw co brzmi lepiej z Klipschami , może ktoś już miał okazję porównać ?

sosek

New member
Kolega wyżej używa najwyższej Yamahy z bardzo dużymi klipschami rf7. Inny kolega z form używa tych samych frontów ale z yamaszką rx-a840. To znaczy że ten zestaw ma rację bytu. No ale ciekawe jak to wypada w konfrontacji z wyższymi modelami ampli onkyo i marantz.

Ruxpin

New member
sosek - do RF82II powinieneś zrobić próbę A/V CA. Miałem zestawione właśnie 82ki z Azurem 751R i było naprawdę wybitnie (oczywiście jak dla mnie, a zakładam, że dzielimy się swoimi własnymi spostrzeżeniami - tu uwaga - każdy ma oczywiście swoje ucho). Mankamentem CA jest słaby pakiet multimediów (sprzęt dla purystów!), więc jeśli ktoś szuka muzyki z płyty lub kd, to CA dźwiękiem potrafi powalić na kolana. Jeśli ma stać się centrum zarządzania rozrywką, to tu nie spełni oczekiwań. Może nowy model CXR200? (nie widziałem z bliska - nie wiem).

Swego czasu nadwyżki środków płatniczych skłoniły mnie do zakupu RF7II. Ale te kolumny to inna historia i całkiem inne potrzeby. One ewidentnie potrzebują prądu. Dużo prądu. Wiem - zaraz na mnie ktoś napadnie, bo w instrukcji "stoi napisane", że mają wysoką efektywność. Tak - mają i z każdym sprzętem zagrają głośno, ale żeby zagrały całym płucem swoich dwóch 25ek potrzebują wzmaka. Z samym A/V nie pokażą po prostu dlaczego tyle kosztowały. RF7II doskonale grały z Azurem 751R dopiero po dołożeniu 851W (oficjalnie 2x200W dla 8ohm, wg pomiarów 2x230W) - to było mega granie. Niestety Azury 751R i 851W nie mogą grać z sobą, bo wzajemnie się zakłócają (ale to już inna historia, która dla mnie zakończyła się mega rozczarowaniem - dla zainteresowanych).

Natomiast i RX-A2040 jak 3040 pięknie zgrywają się z RF7II (z Klipschem). Oczywiście po dokładnym pogrzebaniu w ustawieniach manualnych głośników w setup-ie. Podkreślam: ustawiając częstotliwości na ucho, nie przez automat YPAO, bo on podobnie jak wszystkie inne które słyszałem - nie spełnia pokładanych oczekiwań.

Korzystałem z M 1503, Denona AVR3313, Pionka VSX924 - brak im porównania do Aventage 2xxx i 3xxx, jak wyrobów ze stajni CA i Arcam. Brak im tej żywiołowości, energii i dynamiki oraz budowy głębi sceny oraz takiej ogólnej wielkości dzwięku ale przy zachowaniu dokładności bez tworzenia artefaktów. Natomiast ostatnie Onkyo jakie miałem (905 i 906) miało - jak dla mnie - za mało dynamiki i grało poprawnie dopiero po włączeniu w system wielkiego Klipsch-a RT12.

Ja natomiast bardzo lubię czasem posłuchać w stereo i wtedy fronty muszą być w stanie zagrać pełnym pasmem z A/V.

Oczywiście podkreślam, że wszystkie te moje "mądrości" odnoszą się wyłącznie do muzyki, bo kd używam sporadycznie.

Wszystko co piszę wiem na podstawie swoich własnych domowych odsłuchów. Nie przedrukowujcie wiedzy zaczytanej, zapożyczonej, niezweryfikowanej własnym uchem i odczuciami.

Bardzo ciekaw jestem w dalszym ciągu tego M sr7010. Może się skuszę na zakup i testy.

Ruxpin

New member
Yamaha z Klipschami? Nie wydaje mi sie, ze to zabrzmi dobrze.

Na pewno masz rację - tylko w odniesieniu do konkretnego modelu A/V i kolumn. Raczej jednak trzymałbym się daleko od stosowania uogólnień, bo nie tak do końca jest. Często w ramach jednego producenta finalnie powstają bardzo różne produkty. Ja kupując RF7II na miejsce moich ukochanych RF82 zakładałem stanowczy wzrost basu i siły muzyki (monitory 2x25 cm zamiast 2x20 tak właśnie działało na moją wyobraźnię), a okazało się wręcz odwrotnie. Wraz z nadejściem RF7II bas opuścił moje domostwo... Bo paradoksalnie te z większymi głośnikami grają nieporównywalnie "lżej" i detalicznie wysokotonowo bez głębokiego (a spodziewanego) basu.

i znów - paradoksalnie - dopiero RX-A2040 (czyli nomen omen Yamaha) była w stanie z nimi zagrać i je ożywić, wydobywając z nich pełne pasmo (w tym bas!).

Ruxpin

New member
kolega rafa@rafa ma z klipschami RF-62II spiętego SR7009. Też się zastanawiam czym zastąpić swojego wysłużonego ampli i oscyluję wokół Maranta oraz Yamahy. Nie odsłuchiwałem , ale biorę pod uwagę M SR7010 oraz Y RX-A2050, ew modele oczko niżej. Jestem ciekaw co brzmi lepiej z Klipschami , może ktoś już miał okazję porównać ?

sosek - powiem tak: na pewno sr świetnie zagra z Twoim Klipschem. Te kolumny faktycznie nie potrzebują dużo mocy żeby błysnąć i oferowane przez sr 125W na kanał będzie wystarczające, szczególnie, że RF82 mają basu pod dostatkiem, a sr-y grają mocno.

Mnie w Marantzu gorsze wydają się (od RX-A) możliwości wysterowania końcowego częstotliwości. Tu mnie się Aventage -e podobają bardziej, bo dają większe i bardziej precyzyjne możliwości.

Ponadto mam wrażenie, że Yamaha ma stabilniejszy soft jeśli korzystasz z sieciowego przesyłania muzyki. Po prostu wg moich odczuć Yamaha reaguje szybciej i płynniej.

Nade wszystko jednak Yamaha gra dla mojego ucha elegancko - bez fajerwerków i szaleństw ale jakoś tak kulturalnie i grzecznie, choć jednocześnie mocno. Próbowałem z AV7701 ale nie umiałem go ustawić "pod siebie" tak dokładnie jak udało się to zrobić z RX-A. Wciąż chciał grać odpustowo - albo płytko, albo "umpta, umpta".

W zasadzie wciąż zastanawiam się nad obiegową opinią, że Marantz jest lepszy do muzyki (niż np. właśnie Aventage). Ja tego dotychczas nie mogę potwierdzić. Dlatego mnie kusi kupić SR7010 i podjąć jeszcze jedną - ostatnia - próbę zaprzyjaźnić się z Marantzem.

Podkreślam: gdyby nie usterka, która wystąpiła w moim RX-A3040 (jutro wiozę go serwisu...- i już się boję o te boje z serwisem, bo dla "Nich" zawsze "wszystko jest w porządku, a klient to idiota, który rozbiera system domowy i oddaje na dwa tygodnie sprzęt, bo mu odwala") to na pewno nie zamieniłbym go na nic innego...

sosek

New member
sosek - powiem tak: na pewno sr świetnie zagra z Twoim Klipschem. Te kolumny faktycznie nie potrzebują dużo mocy żeby błysnąć i oferowane przez sr 125W na kanał będzie wystarczające, szczególnie, że RF82 mają basu pod dostatkiem, a sr-y grają mocno.

W zasadzie i 82ki zaczynają grać dynamicznie (mówię o tym dynamicie z którego producent jest znany) dopiero jak dostaną większą dawkę prądu, ale faktem jest ze mój wysłużony onkyo 605 ma raptem 90W na kanał w stereo. Prawdą jest to, że mimo wysokiej skutecznosci klipscha, dobrze jest podłączyć źródło z mocą zalecaną na dany model kolumny. W moim wypadku jest to 150W. Słuchałem różnych zestawień klipschow z onkyo i lepsze efekty były, paradoksalnie, przy mniejszych skrzynkach i z mocniejszym wzmakiem.

Z tego co czytam to oczekujemy podobnych efektów od dźwięku. Nie będę namawiał do zlego :twisted:. Ale twój pomysł z zakupem SR7010 jest nie głupi dla porównania z yamaszką .Pewnie obalił byś wiele mitów :grin:

Czy dobrze zrozumiałem że wcześniej miałeś rf82 + rx-a2040 ?

Ostatnia edycja:

Trenton

New member
Witam :)

Czy kolega Trenton miał okazje posluchać TX-RZ800/900 ? Ciekawe jak wypada w zestawieniu z TX-NR1030 ?

Nie, nie słuchałem więc pomóc nie mogę.

Witam.
Trenton - co przesądziło o wyborze Onkyo zamiast Aventage?

Szczerze mówiąć to przesądził odsłuch przy serialu Battlestar Galactica ;) (jako że filmy to główny cel zestawu). Generalnie po prostu dla mnie brzmiało wszystko najlepiej i tak jak powinno na NR1030. Ale to tylko kwestia gustu (lub jego braku u mnie ;) ).

Generalnie rekomendacje kolegów bardzo się przydały w celu wyłonienia sprzętu do odsłuchu (za co bardzo dziękuję), ale bez samego odsłuchu to wróżenie z fusów komu co przypadnie do gustu.

Ruxpin

New member
Szczerze mówiąć to przesądził odsłuch przy serialu Battlestar Galactica ;) (jako że filmy to główny cel zestawu). Generalnie po prostu dla mnie brzmiało wszystko najlepiej i tak jak powinno na NR1030. Ale to tylko kwestia gustu (lub jego braku u mnie ;) ).
QUOTE]

Powiem tak:

1. Onkyo jako kino domowe nie tylko Tobie wydaje się być "w punkt" - certyfikat THX o czymś tu na pewno świadczy.
  2. Co do kwestii gustu - oczywiście każdy ma swój. Natomiast cenne są te informacje, bo zakładam, że każda z osób piszących na tym forum posiada takowy. Bo jak inaczej tłumaczyć godziny spędzone na forach i po salach odsłuchowych, a potem kablowanie salonów i dostrajanie? Znam takich któzy kupują zestaw kd w dużym kartonie sygnowanym LG czy Samsung i są szczęśliwymi ludźmi. Niestety sądzę, że większości z Nas (tu obecnych) taki zestaw nie zadowoli i nie znajdzie swojego miejsca w salonie. Stąd moje twierdzenie, że wiedza (podkreślam - własna wiedza nabyta uchem) jest niebywale cenna - bez względu na prezentowany gust, bo daje punkt odniesienia.

Ruxpin

New member
W zasadzie i 82ki zaczynają grać dynamicznie (mówię o tym dynamicie z którego producent jest znany) dopiero jak dostaną większą dawkę prądu, ale faktem jest ze mój wysłużony onkyo 605 ma raptem 90W na kanał w stereo. Prawdą jest to, że mimo wysokiej skutecznosci klipscha, dobrze jest podłączyć źródło z mocą zalecaną na dany model kolumny. W moim wypadku jest to 150W. Słuchałem różnych zestawień klipschow z onkyo i lepsze efekty były, paradoksalnie, przy mniejszych skrzynkach i z mocniejszym wzmakiem.

Z tego co czytam to oczekujemy podobnych efektów od dźwięku. Nie będę namawiał do zlego :twisted:. Ale twój pomysł z zakupem SR7010 jest nie głupi dla porównania z yamaszką .Pewnie obalił byś wiele mitów :grin:

Czy dobrze zrozumiałem że wcześniej miałeś rf82 + rx-a2040 ?

Tak - wcześniej miałem RF82 i do dzisiaj zostały w rodzinie (grają u brata), bo takich kolumn nie wolno sprzedawać... Nie umiałbym.

Grały zarówno z: AVR3313 (kiepsko), RX-A2040 i 3040 (bardzo przyzwoicie) i z CA 751R (po prostu totalna magia i pełny odlot, ale ten A/V ma ponoć w granicach 2x170W 8ohm, a jego 1,5kW-towy transformator pozwala w to uwierzyć).

RF82 grały jednak najlepiej z NAD 375Bee w stereo (w testach prawie 2x200W 8ohm) - to było po prostu coś niesamowitego. Nieco gorzej z CA 840v2 i - o dziwo - najsłabiej z Arcamem A38. Ładnie grały też z CA 651 ale wzmak czasem nie dawał im rady i się wyłączał awaryjnie (przegrzanie).

No i łyżka dziegciu - z Onkyo TX-NR905 to mi w ogóle się nie zgrywało.

Ruxpin

New member
A teraz najciekawsze. Właśnie oddałem RX-A3040 do serwisu w Markach.
Po długich targach i burzliwej dyskusji.
Serwis uznaje, że problem stanowi podłączenie A/V do TV przez HDMI, które wywołuje rzekomo usterkę.
Czyli - krótko mówiąc wychodzi na to, że - RX-A3040 jako amplituner kina domowego ma problem ze współpracą przez HDMI z TV? A nie do tego został przede wszystkim stworzony? Nie rozumiem.
To tak jak pies który ma łapy uczulone na spacer...!
Słyszeliście o takim problemie?

sosek

New member
Cuda na kiju panie. Jeśli działało wczesniej i nie wprowadzałeś w torze AV żadnych zmian to czemu nie działa teraz... Żyły wodne może ;)

Do góry