Amplituner do atmos 5.1.4

z tego co podawał producent to 830 dostanie update do eARC tylko nie wiem czy tylko do tej funkcji czy pełne HDMI 2.1 .
Co do impedancji głosnikow jesli masz juz sufitowe 8ohm to raczej przy takiej impedancji bym został ewentualnie 6ohm , przewaznie przy ustawianiu amp. jest wobor impedancji głosnika wiec amplituner ustawnia sobie napiecie na koncowkach mocy zapewnie pozatym moga być roznice w głosnościach pomiedzy 4 a 8 ohm . czytałem tez artykuł ze te nowe modele z wyższych połek z duża iloscia koncówek mocy maja większa moc w 8 ohm bo w 4ohm zbytnio sie grzeja i została im obniżona moc, gdzie np w 8ohm jest 70w a w 4ohm 50w

A moze głosniki Klipsch?

Ostatnia edycja:

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Hdmi nie mozna zrobić update, jesli jest HDMI 1.4 albo 2.0 to nie zrobisz z niego 2.1 bo to kwestia hardware.
Jesli ampli pracuje w klasie AB to moze tak być, ale wiekszosc nowych ampli ma już końcówki w klasie D, a tam ten problem nie występuje.

Fanek

New member
Bez reklam
klipsch już chyba za drogie dla mnie :(
gdyby człowiek składał to na spokojnie, a jestem świeżo na kocu remontu i poszło tu kasy.

"Jesli ampli pracuje w klasie AB to moze tak być, ale wiekszosc nowych ampli ma już końcówki w klasie D, a tam ten problem nie występuje." - a możesz to rozwinać? rozumiem że przykłaodow Onkyo 830 jest już w klasie D tak?

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Armanig, czemu na szczęście? Typowo do Kina domowego w mojej ocenie tylko i wyłącznie powinno się stosować klasę D. Takiej dynamiki i zapasu mocy nie uświadczysz w AB. Klasa D nie przegrzewa się i pociągnie bardziej wymagające kolumny bez końcówki ;)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Armanig, czemu na szczęście? Typowo do Kina domowego w mojej ocenie tylko i wyłącznie powinno się stosować klasę D. Takiej dynamiki i zapasu mocy nie uświadczysz w AB. Klasa D nie przegrzewa się i pociągnie bardziej wymagające kolumny bez końcówki ;)

kwestia jak szybka jest ta klasa D.
Bo te pierwsze pionnery w D klasie jakos nie podbily rynku.
Ale ostatecznie zgadzam sie. Klasa D "bedzie" w najblizszym czasie najlepsza opcja do kina jak i stereo. Ze wzgledu na jej harakter pracy.

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mówię o nowych amplitunerach. Ja mam już drugiego Pioneera w klasie D i to co one robią z moimi 4 ohmowymi kolumnami... ;) wcześniej miałem AB Yamahy, potem na testach przerobiłem trochę ampli AB i dopiero Pioneer w klasie D pokazał co to efekty w kinie ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Miałem na myśli Onkyo, bo o nich była mowa, a konkretnie RZ1100.
Taka "klasa" D, to nieporozumienie. Nie radziła sobie, dynamika to już w ogóle. To budżetówka które się nie sprawdziła.
Pisałem już o tym sporo, jest gdzieś na forum.

Natomiast sama w sobie klasa D, jak najbardziej, ale nie ten budżet i nie ten ampli.

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pamiętam. Jak dobrze pamiętam to chyba po tygodniu sprzedałeś Remi’emu i kupiłeś RZ810 który obsługiwał tylko 7 kanałów :p RZ1100 chyba była jakimś niewypałem, wystarczy zobaczyć jak szybko spadła jej cena. Z resztą Onkyo zrezygnowało już z 3100 i 1100. Ja niestety Onkyo w klasie D nie słuchałem, bo nie lezy mi design Onkyo, ale czytałem w necie, że pomimo jednego właściciela (Pioneer i Onkyo) brzmienie ich ampli i wzmacniaczy jest zupełnie inne. Obecnie Denon i Yamaha we flagowych amplitunerach stosuje już też klasę D

Ostatnia edycja:

DrWredman

Active member
Pamiętam. Jak dobrze pamiętam to chyba po tygodniu sprzedałeś Remi’emu i kupiłeś RZ810 który obsługiwał tylko 7 kanałów :p RZ1100 chyba była jakimś niewypałem, wystarczy zobaczyć jak szybko spadła jej cena. Z resztą Onkyo zrezygnowało już z 3100 i 1100. Ja niestety Onkyo w klasie D nie słuchałem, bo nie lezy mi design Onkyo, ale czytałem w necie, że pomimo jednego właściciela (Pioneer i Onkyo) brzmienie ich ampli i wzmacniaczy jest zupełnie inne. Obecnie Denon i Yamaha we flagowych amplitunerach stosuje już też klasę D

Swego czasu testowaliśmy z Wieśkiem Onkyo 810 i 1100.
Nie powiedziałbym, że 1100 był słabym amplitunerem, bo miał lepszą kontrolę basu i lepszą kalibrację niż 810. Poza tym miał więcej końcówek i to był jego plus. No i lepiej grał w stereo.
Jeśli ktoś nie potrzebował więcej niż 7.2, model 810 zdecydowanie wygrywał ceną w tym porównaniu. Lepszą dynamikę i głębszy bas czuło się od razu.
Nawet 11-kanałowy Marantz mnie wtedy nie przekonał i zwróciłem go do sklepu.
Obecnie RZ 840 wydaje się być najlepszym rozwiązaniem biorąc pod uwagę cenę/jakość jeśli ktoś lubi brzmienie Onkyo.

werf

Active member
Bez reklam
W których yamaszkach i denonach jest d klasa ?
Od siebie dodam, że moja przygoda z d skończyła się na lx89 i kilku poprzednich, było tam kilka mankamentów gównie softowych,ale co do dynamiki i przekazu kina i muzyki były zeje......

Hdmi nie mozna zrobić update, jesli jest HDMI 1.4 albo 2.0 to nie zrobisz z niego 2.1 bo to kwestia hardware.
Jesli ampli pracuje w klasie AB to moze tak być, ale wiekszosc nowych ampli ma już końcówki w klasie D, a tam ten problem nie występuje.

Może hardware pozwalał tylko przy projektowanie softu nie dodali tego , bo na stronie Onkyo jest oficjalna wiadomość
https://www.eu.onkyo.com/en/article...inment-for-movie-and-music-lovers-154169.html
I już ten updated został wydany

Fanek

New member
Bez reklam
@armanig Ty chyba miałeś Onkyo RZ830 tak?
plusy, minusy, czemu zmieniłeś?
Wybór chyba padnie na niego.

Chodzi mi po głowie jeszcze Denon AVR-X3600H, który ma między innymi hdcp 2.3 gdy Onkyo 2.2 - i tutaj pytanie, czym to się różni w zasadzie? Bo nic konkretnego nie znalazłem. Chodzi mi o przyszłość :)
Denon - ma upscaling do 4K (ale to też mi w razie co zrobi choćby NV Shield w przyszłości) przy filmach 1080p, ma 8 hdmi (o jedno więcej niż onkyo), HDMI Outputs ma 3 - to znaczy że można podłaczyć 3 źródła obrazu tak??
Mam projektor i tv.
I to tyle różnice, Onkyo jest troche "mocniejsze" w mocy.

https://www.zkelectronics.com/compare/denon-avr-x3600h/usa/onkyo-tx-rz830/north-america/

Okyo dostało w update eARC czyli jest opcja na przyszłość i PS5.
Bo hdmi jest nadal 2.0 w Onkyo i Denon

ONKYO CZY DENON i dlaczego?
miałem wydać mnie, ale uznałem że dołoże, a tu ceny obu są podobne

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak, miałem i mam. Zresztą sporo ich było.
Dlaczego Onkyo, to już pisałem wiele razy.
Najważniejsze (dla mnie), żeby się nie rozpisywać.
- dźwięk w KD najbardziej mi pasuje.
- Tryb THX który rewelacyjnie się sprawdza i nie wyobrażam sobie na chwilę obecną z tego rezygnować.

Do Denona nic nie mam, to fajne ampli (po za wyglądem, ale to kwestia gustu), ale wiedząc, że jest obok Marantz, brałbym Marantza z serii 7xxx, a nie Denona.
Natomiast w KD lepiej od Marantza sprawdzi się RZ8xx, więc dla mnie wybór jest prosty.

Fanek

New member
Bez reklam
Tryb THX - co to jest takiego? czemu ten a nie inny? w paru słowach
ampli będzie więc Onkyo Onkyo RZ830

Głośniki podstawkowe:
set Monitor Audio Bronze 2, 1, central czy Heco Aurora 300 ??

I chyba domykam temat :)
Skłaniam się bardziej ku monitorom tylko ta cena..

Acha i może jeszcze wiesz te różnice hdcp 2.3 i 2.2 ? nigdzie nie moge znaleźć

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Polecałbym Ci go najpierw posłuchać. To bardzo dobry amplituner, ale musisz mieć na uwadze, że każdy ma swoje preferencje i to co podoba się innym może nie spodobać się Tobie.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tryb THX - co to jest takiego? czemu ten a nie inny? w paru słowach

Sprawdż wątek RZ830, tam zdaje się sporo było na ten temat.
W skrócie, jest to jeden z trybów DSP, po załączeniu go - oglądając np. film z Netlixa, lub cokolwiek innego, chociażby film z kablówki, ale też DD5.1 itd. ścieżka audio dostaje kopa i nie mam tu na myśli bezwiednie podbijanych tonów, a precyzyjne, pełne dynamiki brzmienie. Dużo potrafi wnieść energii i życia, ale w bardzo kontrolowany sposób. Dla mnie osobiście, to jeden z podstawowych atutów Onkyo.

Minusem jest to, że ten tryb nie ma upmixu do sufitowych, jak to ma miejsce w innych trybach.
Max co można wycisnać z niego, to 7.1, ale i tak potrafi się lepiej sprawdzić, jak upmix do sufitowych.

Natomiast jak mamy ścieżkę z Atmosem, to nie korzystamy z tego i słuchamy defaultowo.

Co do samych ampli, to oczywiście, co byś nie kupił będziesz zadowolony, może to być Marantz, Denon, Yamaha itd. Mi akurat po testach w porównaniu z innymi przypasował Onkyo i to jaką charakterystykę w KD oferuje, Ty możesz szukać czegoś innego. Co kto lubi.

Fanek

New member
Bez reklam
Odsłuch odpada niestety na ten moment i pewnie jeszcze długo.
Musze zdać się na pana ze sklepu i opinie w internecie.
To będzie i tak mój pierwszy ampli, więc chyba nie opcji abym nie był zadowolony :)

Temat głośników już tylko:
Głośniki podstawkowe:
set Monitor Audio Bronze 2, 1, central czy Heco Aurora 300 ??

ktoś coś?
czy wyganiacie mnie do działu kolumn :p

Armanig dzięki, wszystko jasne.

Do góry