Amlituner AV jako Pre-Out

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
OK, podłaczyłem obie sekcje w oba terminale i... jest tak samo jak w przypadku połączenia poprzednio z amplitunerze z wykorzystaniem dodatkowych gniazd z 7.1, czyli... cosik lepiej, ale na ile to kwestia autosugesti??? Jest jakby (so)czyściej

Soczysciej powiadasz :) Tak sobie tlumaczmy.
Kiedys juz o tym pisalem i nie dziwi mnie ze wnioski mam te same.
Zgadzam sie tez blacha laczaca sekcje niskich z wysokimi moze miec wplyw a co za tym idzie cala sekcja leci teraz innym kablami. No ale tu tez sa zdania podzielone i dalej pozostaje pytanie kto co slyszy i co chce uslyszec. Na wszelki wypadek leci zawsze w pseudo Biampie (raczej Biwire).
Przynajmniej masz teraz "disco" na przednim panelu pm7004 w postaci dodatkowej diody, ktora mnie osobiscie denerwuje w nocy :)

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Fakt, teraz jest choinka :)
Czysciej, soczysciej, moze to sugestia i jestem tego swiadomy. Niestety slepych testow nie bylo. Dla żonki to zbyt skomplikowane. Generelnie jakbym mial wydac np. na 10m kabla po 100zł podwojnego, to wolabym dac na 5m po pojedynczego po 200zł. Roznicy spodziawłbym raczej sie wiekszej.
Roznica wieksza byla też przy podlaczeniu odtwarzacza CD zamiast UD. Też niewielka, ale przynajmniej slyszalna na Dzien Dobry, bez dwóch zdań.

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Generelnie jakbym mial wydac np. na 10m kabla po 100zł podwojnego, to wolabym dac na 5m po pojedynczego po 200zł. Roznicy spodziawłbym raczej sie wiekszej.
Że tak się dołączę do tej dyskusji bo ją obserwuję, zaciekawiła mnie ;)
W tym porównaniu - zgoda, też bym wolał opcję jeden kabel za 200zł.
Ale co jeśli w bi-amp możesz sobie dać inne kable na tony średnie-wysokie a inne na niskie? :) Ja tak mam, na górę mam Cordial CLS240 a na dół mam Bridge BERC 240 Bass Conductor z żyłą poprawiającą niskie tony. W przypadku jednego kabla wybór już nie jest taki oczywisty, a tu możesz sobie jeszcze bardziej operować kabelkami stricte pod dane tony :mrgreen:

PS: i też mam wrażenie że w bi-amp gra (so)czyściej :krol:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Tez jest taka opcja, bardzo interesująca, tylko jak ją sprawdzić? Na odsłuchach juz widze niezadowolone miny sprzedawców, a kto mi da tyle kabli do domu i oczywiscie ile za nie wszystke zapłacę? Do wymiany kabelkow mi jeszcze daleko.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Mastered 4k podobno mają poprawią jakość bitrate,skale kolorów i głębie tonalną.
Na ekranie 2k też powinna być jakaś różnica ale jakoś nie zauważam zbytnio.
Jak na razie,z tego co pamiętam największe wrażenie jeżeli chodzi o jakość obrazu zrobił na mnie film Oblivion kręcony kamerami Sony F65 (chociaż w ruchu kamery Reda są lepsze).
Różnice na ekranie 2k zauważam za to w innym przypadku.Jak odpalę z Youtube film w jakości Oryginal i 1080p np ten trailer Elysium German Trailer 4K Ultra-HD (2013) - Matt Damon Movie HD - YouTube

Ale to inna sprawa niż Mastered 4k.....

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Chyba Ci sie watki pomylily, malo tego, jeszcze dales trailer z niemieckim dubbingiem, profanacja filmu do kwadratu, fuj ;)

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Sory tematy sie zlecpootwieraly, nawet nie wchodzilem w dzial srereo...
Co do trailera to chodzilo mi o sam obraz...

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie ma tego co na dobre nie wyjdzie, przez pomylke kolegi przeczytalem watek. Mozna bylo sie tego spodziewac ze Marantz w muzyce PD zdeklasuje rywali, szkoda ze do kompletu nie przetestowales tez amplitunera Harmana. Wtedy byla by jasna sytuacja czy kupujac amplituner KD ktory ma grac tez wmiare dobrze w stereo kierowac sie do Marantza czy HK. Najbardziej zdziwilem sie ze Denon 3313 wypadl tak slabo...

Whiplash

New member
Bez reklam
Krzysiek Denon naprawde wypadl tak zle? 3313 to wysoki model z dobrym zasilaczem, az mi sie nie cche wierzyc. Ty masz Marantz'a to powiedz mi jak sie spisuja te slimki 16xx. Zasilacze tam sa nie za wielkie i zwlaszcza w 5.1 pradu duzo na kanal nie ma ale slyszalem ze mimo tego te amplitunery sa bardzo wydajne i nie ustepuja konkurencji o normlanych gabarytach za ok 2000zl to prawda?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Prawda, miałem gdzies fajny test slimki, bardzo fajnie przeprowadzony, jak znajde to wrzuce. Wyjatkowo dobrze oceniony, ale tez ciekawie gość porusza kilka istotnych tematow.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
ja kupując ampli jakiś czas temu. testując ampli w tym samym przedziale cenowym i posiadały różne zasilacze. Yamaha nie ma za dużego zasilacza a nie różniła się niczym od np onkyo gdzie miało znacznie większy zasilacz. Było to dla mnie dziwne bo zawsze słyszałem że im większy zasilacz tym na pewno lepiej. Jednak nie do końca:)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pomijajac już fakt, czy tez mit, ze im cięższy ampli tym lepiej gra.
Marantz jest tu doskonałym przykładem, ze tak nie jest.
Za dużo czynnikow ma na to wpływ, aby splycac wszystko do wagi.
Jakby tak było, to bym na zakupy chodzil z waga.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
mit jak mit, ale widać że technologia się zmienia i to co było kiedyś wyznacznikiem obecnie niekoniecznie misi tak być i jest na to już sporo przykładów:)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Może inaczej, nie mit, ale obecnie nie jest to wyznacznik. Miałem na myśli obecne czasy, dlatego wspomniałem o Marantzie. Sa oczywiście potężne klocki, które mało tego ze waza swoje, to jeszcze graja wybornie.
Mam na myśli typowe ampli które obecnie posiadamy, a nie HiEndy ;)
Miałem już (stare bardzo wysokie modele Yamahy, Pionka) ampli które ledwo podnosiłem, a graly podobnie do sporo lżejszego Marantza. Daleko nie trzeba tez szukac, można się odwolac chociażby do Onkyo 905 którego posiadałem.

Ostatnia edycja:

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
dla tego gdy odsłuchałem to od razu obaliłem te wyznaczniki, a szczególnie wyznacznik zasilacza. Wiadomo że są klocki które ważą i mają zasilacze potężne i grają przepięknie. Ale jednak w pewnych pułapach cenowych można się bardzo pomylić i zdziwić, że małe gabarytowo z niewielkim zasilaczem nie ustępuje niczym klockowi który jest parę ładnych kilo cięższy i posiada zasilacz jeszcze raz taki:). Tak jak z pasywnym chłodzeniem, słyszałem zdania że niemiłosiernie się grzeje, a tu takie zdziwienie. Ampli z aktywnym chłodzeniem było zdecydowanie cieplejsze od pasywnego. A jednak można coś takiego stworzyć:)

Whiplash

New member
Bez reklam
A moze teraz wlasnie ciete sa koszta i wkladaja mniejsze zasilacze a braki maskuje elektronika typu Audyssey Dynamic EQ czy inne tego typu systemu polepszajace brzmienie. Moze kiedys sprzety brzmialy same z siebie a teraz sami widzicie ze amplituner bez wlaczenia audyssejow w pure direct brzmi raczej kiepsko. Sam Aramaniq mowi ze mial Yamahy z gornej polki ktore ledwo co podnosil a graly tak jak teraz lekki marantz, ok ale czy te yamahy mialy te wszystkie bajery polepszajace brzmienie jak Marantz. Sadze ze poza regulacja Bass/Treble nic takiego nie bylo. Mysle ze jakbys oba sprzety odpalil w Pure Direct to stara Yamaha osmieszyla by nowego Marantza.
Taka analogia do motoryzacji, kiedys bylo klasyczne V8 czy V12 ktore generowalo moc z pojemnosci, teraz wystarczy 3.0 V6 z dwiema turbinami i tez mamy osiagi V8 czy V12 ale jednak gdzies ten charakter sie niestety zatraca.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Krzysiek Denon naprawde wypadl tak zle? 3313 to wysoki model z dobrym zasilaczem, az mi sie nie cche wierzyc. Ty masz Marantz'a to powiedz mi jak sie spisuja te slimki 16xx. Zasilacze tam sa nie za wielkie i zwlaszcza w 5.1 pradu duzo na kanal nie ma ale slyszalem ze mimo tego te amplitunery sa bardzo wydajne i nie ustepuja konkurencji o normlanych gabarytach za ok 2000zl to prawda?
To nie jest tak, ze wypadł koszmarnie. Wpis powstal po ochłonieciu, po kilku godzinach od odsluchu. Dla mojego ucha nic sie tam nie takiego nie dzialo co zachecilo by mnie to zakupu. Onkyo 809 tez niby wysoki model, a mimo to nie zagral zgodnie z oczekiwaniami. Miek na uwadze tez to, ze testowalem to wszystko na konkretnych kolumnach, ktrore lubią duzo mocy i dopiero wtedy pokazują pazur. Denon w stereo wypadl juz calkiem dobrze ;)
;)
Niestety nie wiem jak grają slimki Marantza :( ale armanig już podjal temat ;)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dla mnie tez amplituner denon 3313 nie zrobil zadnego wrazenia , a sam sprzedawca powiedzial ze dopiero 4520 pokazuje swoja wartosc, ale to wiadomo sprzedawaca wszystko mowi zeby zachecic klienta jak cos mu sie nie podoba. Ale patrzac na to co mowia w sklepach wiekszosc sprzedaje sie wlasnie 3313 niz 4520 ale wiadomo ze to ze wzgledu na cene...
A co do wagi jest ona mnie dosc istotna ale nie jest to priorytet, choc tak jak kiedys pisalem ze jak sprzedawca pokazal mi z najnowszej serii HK amplitunery to masakra to niemalze tyle wazylo co moj cd wiec to jak dla mnie to cos zlego sie dzieje... ale wzmacniacze i chocby wzmacniacz marantza 11 s1,s2 patrzac ile wazy i jaka maja moc, jak graja itp., to za polowe tej wagi mozna kupic wzmacniacze z taka sama moca, a nawet wieksza ( tylko wzmacniacze firm zajmujacych sie typowo stereo ), choc z wygladu marantz jest ladniejszy ale to nie wyglad gra w zmacniaczu... wiec roznie na to mozna patrzec, najwazniejsze jest to zeby nam to sie podobalo i zebysmy byli z tego zadowoleni.
A bylem tez swiadkiem jak gosc odsluchiwal B@W 803 Diamondy na marntzu wlasnie 11s1 i tak sobie to gralo, oczywiscie dla tego goscia, bo ja tego sluchalem 15 min moze... ( tak jakby mocy bylo malo plus sam dzwiek tak tez srednio bylo wg odsluchujacego ) i przyszedl jakis jegomosc ze swoim wzmacniaczem cos amerykanskiego jak sie nie myle to bylo i poprosil o podlaczenie do tych samych kolumn ten wzmacniacz ( panowie ze sklepu powiedzieli ze to nie ma szansy zeby zagralo bo 11s1 tak na pograniczu zagral ) ale gosc sie uparl i podlaczyli i drodzy koledzy szczeny wszystkim opadly bo wzmacniacz moze wazyl jakies 60 na maxa 70% tego co wlasnie marantz 11s1, a mial wieksza moc i tak na szybkiego dzwiek zupelnie inny i naczej z tymi kolumnami zagral ten wlasnie wzmacniacz.
Ale tez w sklepach pewnych gdzie byly w wiekszosci sprzedawane znajomy sprzedawca mowil mi ze wzmacniacze Marantza sprzedawaly sie te z podstawowej polki i sredniej , z tej wyzszej polki tak sobie schodzily wiec moze cos jest, ze patrzac cena - jakosc ludzie wybieraja jednak wzmacniacze firm typowo stereofonicznych niz np firm zajmujacymi sie wieksza dzialka w sprzecie elektronicznym. osobiscie jakbym kupowal wzmak i powiedzmy mial przeznaczyc 5-6 tys, a juz nie pwoiem o np 11-12 tys. tez wybralbym inne firmy niz marntaz, bo chocby jak sluchalem Pm Ki pearl lite gral fajnie ale dokladajac pare zloty ma sie Atolla 200 ktory jest duzo , duzo mocniejszym wzmakiem i przyjemniejszym niz wspomniany marantz, a wazy poronywalnie a nawet deko mniej, wiec prosciej tez jest go umiescic jak ktos nie ma przystosowanego stolika.... deko nizej chcac kupic wzmak, bardzo fajnym jest wzmak misic hall 35.2 czy deko wyzej 70.2 ktore tez graja przyjemniej od marantza. Ale zeby byla jasnosc nie uwazam, ze marantz ma slabe wzmaki , nic z tych rzeczy ... w koncu sam mam cd marantza i jestem zadowolony, choc mysle ze jakbym bardziej poszukal to za te cene cos i moze lepszego kupilbym, ale jest ten i jak na razie zaspakaja mnie :)
Wydaje mi sie ze problem marantza to jest cena u nas w Polsce gdyby byl tanszy to i czesciej bylby sprzedawany - oczywiscie to moje zdanie i chodzi mi o zestawy stereo.. Ale jesli w tak bogatym kraju jak Niemcy ( pierwsza gospadarka w UE ) mozna kupic za te same pieniadze a nawet i mniejsze klocki marantza to chyba cos jest na rzeczy... ze ktos u nas przesadza z tymi cenami.

Ostatnia edycja:

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
ja swego czasu odsłuchując parę ampli gdzie wybór padł na yamahe. Stał marantz wizualnie bajka ale cena sprawiła że nie prosiłem nawet o podłączenie, gdzie ta yamaha była już ostrym nagięciem budżetu. Gdyby nie budżet to kto wie czy bym nie należał do klubu hehe

Do góry