tzn ja chyba rozumiem kikiego, a przynajmniej tą część "kto z czego korzysta". Ja nie uważam, żeby to był shitowy tv, myślę nawet że bardzo dobry w tej cenie. Przynajmniej nie wiem, jaki inny 55' w cenie 2300 byłby lepszy, choć słowo lepszy jest pojęciem względnym. Mój brat wziął Philipsa miesiąc temu, 65' tegoroczna seria 8 i.... telewizor miał jasne plamy na ekranie... i to tak mocne, że były nie tylko widoczne na czarnym ekranie ale i przy normalnym oglądaniu. I kosztował 4k.
Ale wracając do tego, kto z czego korzysta: ten sam brat, po rozpakowaniu telewizora, jak miał sprawdzić jak ten TV gra, włączył YT czy Netflix przez jakiś badziewny dekoder z orange. I twierdził, że nie widzi różnicy, ani 4k ani HDR. A czemu nie zrobił tego bezpośrednio z TV: bo nie chce mieć dwóch pilotów. Pokazałem żonie wieczorem to klatkowanie na Netflixie względem starego Samsunga to spojrzała na mnie jak na wariata a jej oczy mówiły "skoro masz takie problemy życiowe to ty wstajesz w nocy do dzieci". Więc uwierzę, że 90% kupujących tego nie zauważy i będzie mówiła że TV gra zajebiście.
Nie mniej, uważam że filmy z aplikacji zainstalowanych na TV powinny działać jak marzenie. Skoro TCL reklamuje że ma i 4k i HDR i 50 Hz oraz jest idealny do YT czy Netflixa to te 4k w Dolby Vision na Netflixie powinno działać płynnie, tak samo jak HDR10 i 4k na YT. Nie tylko dla tych 90% co nie widzą różnicy, ale dla wszystkich.
Gdzieś kiedyś przeczytałem że TCL w telewizorach, to taki odpowiednik Xiaomi w telefonach. Czyli dobra jakość, za mniejsze niż u konkurencji ceny. Coś w tym jest, ale widzę też inne podobieństwo: Xiaomi ma hardwarowo bardzo dobre sprzęty, ale software u nich kuleje, nigdy nie wiadomo co u nich nie zadziała. Nawet jeśli bebechy jak u Samsunga, to to telefony nie działają jak Samsungi, ani nie robią takich samych zdjęć. No i tu jest podobnie: obraz ładny, wykonanie ładne, matryca ładnie podświetlona, bez plam - no ale software... może będzie kiedyś dobrze
choć i tak jestem zdania, że lepiej kupić tv z ładnym obrazem ale kulejącym softem i najwyżej dokupić później przystawkę, niż mieć dobry soft ale słaby obraz. Ale to moje zdanie, możesz mieć oczywiście inne