Zmiana frontów..na początek :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Za pozwoleniem Kolegi z innego forum, który ma przyjemność być na AS w Monachium wklejam zdjęcia nowych Dynek... Szkoda, że od nas nikogo nie ma (ewentualnie z naszych założycieli), bo wiele fajnych sprzętów zostało wystawionych. Patrząc po zdjęciach, które mogę sobie obejrzeć. A co do Dynek to mam nadzieję, że będą też kolory te które były dotychczas i że BR będzie skierowany do podstawy kolumny tak jak jest to w B&W w serii 800. Ciekawy też jestem jak zagra nowy wysokotonowy głośnik Esotar 3 - jak dla mnie są to głośniki jedne z najlepszych na świecie (oczywiście z tego co ja miałem okazję posłuchać) Kiedyś SF brał od nich pierwszą wersję ,ale po tym jak ludzie kupowali w większości przypadków SF, to Producent Dynek powiedział STOP i od kilku dobrych lat SF ma już inne głośniki, które też są fajne, ale Esotary chyba jednak są lepsze. Choć na 100% to trzeba by było dane kolumny porównać bezpośrednio i na tej samej elektronice. Zobaczymy jaka cena będzie w RP, bo ceny w walucie UK :) już wiadome.. :)
image upload with preview

jeszcze jedno zdjęcie.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
o gustach sie nie dyskutuje

Ale mnie osobiscie nie podoba sie ze ten przod jest w czarnym macie. Jakby byl w kolorze reszty moze byloby inaczej.

To juz zapewne widzieliscie?

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jakoś mnie nie przekonuje ten nowy design Dynaudio. Widać tu kontynuację designu znanego z nowej serii Contour.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Paweł ta seria nie ma nic wspólnego z countarami to jest inna liga to tak jak przy SF olimpijki III, które bardzo lubię (które w tej chwili mam przyjemność słuchać u kumpla), a seria tradytion. Takie kolumny należy na żywo obejrzeć wtedy się wie za co się płaci. Zdjęcia nigdy takich kolumn nie oddają jakości wykonania. A obecne Dynki C2 czy C4 rewelacyjnie grają, a szczególnie te ostatnie. Ale tu już potrzebna dobra końcówka i przedwzmacniacz, nie wspominając o jakiś powiedzmy 35 metrowym salonie.
A sam wygląd to wiadomo kwestia gustu. Mi się DYNKI podobają.

Lolo taka mania na przody w innym kolorze od reszty kolumny wielu znanych producentów tak robi jak choćby Focal, SF,Raidho itp. Osobiście już się do tego przyzwyczaiłem.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Lolek wiem , że to wyższa seria. Chodziło mi o to że design idzie w podobnym kierunku do w nowych Contour. Kwestia gustu wiadomo. Wykonanaie na pewno będzie top jak to w Dynaudio.

W tych nowych podoba mi się podstawa. W Confidence C2 jest taka sobie.

Aha, a co do tego, że te nowe nie mają nic wspólnego z niższym modelem countar to nie był bym taki pewien. Od lat interesuje się Dynaudio (bo bardzo je cenię) i często w wyższym modelach stosowali te same przetworniki tylko było lepsze strojenie, zwrotnica, lepsze wytłumienie, ładniejsze skrzynki. Jeszcze nie sprawdzałem tych nowych , ale sądzę, że 15-stka i 18-stka jest znana z poprzednich projektów. Wysokotonowy pewnie nowy i ta 20-stka.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Zgadza się C2 i C4 podstawy mają takie sobie lekko mówiąc , a co do samego wyglądu to obecne właśnie c2i c4 również są w takim samym dizajnie. Jak ja to mówię nakładane głośniki. Wykonanie tych kolumn to I liga i aż chce się ich dotykać. Natomiast ja zostanę przy swoim twierdząc , że c4 to zupełnie dla mnie inna klasa niż country słuchałem obydwie serie i dla mnie jest duża różnica, pomiędzy serią coutur, a confidens. Tak jak pomiędzy olimpijkami a serafino w SF, czy też np w B&W między 804, a 803, bo wyższe modele nie ma co brnąć. Tylko wiesz jak to jest im wyżej tym drożej dlatego nie zawsze wszyscy są obiektywni ( nie mam na myśli Ciebie, tylko ogólnie pisze)i nie zawsze ludzie potrafią przyznać, że coś droższego jednak jest lepsze, choć nie jest to reguła. Tylko niestety więcej to kosztuje, ale takie jest życie. Ja ni emam probloemu z przyznaniem , że coś droższego czasem mi sie bardziej podoba pomimo, że mnie na to coś nie stać.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tylko wiesz jak to jest im wyżej tym drożej dlatego nie zawsze wszyscy są obiektywni ( nie mam na myśli Ciebie, tylko ogólnie pisze)i nie zawsze ludzie potrafią przyznać, że coś droższego jednak jest lepsze, choć nie jest to reguła. Tylko niestety więcej to kosztuje, ale takie jest życie. Ja ni emam probloemu z przyznaniem , że coś droższego czasem mi sie bardziej podoba pomimo, że mnie na to coś nie stać.

Ja mam zupełnie inne zdanie. Większość ma problem przyznać , że tańsze jest lepsze. Patrzenie na metki i ceny jest zgubne. Przecież wielka marka gruba kasa więc musi grać. W ślepym teście lolek mógłbyś się zdziwić. Tu własnie nie ma obiektywizmu. Znacz cenę i markę i przez ten pryzmat patrzysz. Niestety w Twoich wypowiedział czuć to na kilometr. Mam nadzieje , że branżyści Ci nie doradzają.

Ja już się wyleczyłem na patrzenie na ceny i metki. Duże marki mają bardzo dobre produkty i duże wtopy. To że SF, B&W, Dynaudio nie znaczy że zawsze im droższy produkt i lepszy. Posłuchaj chociażby contour 20 i special 40.

Ostatnia edycja:

Intenso

Banned
Ja mam zupełnie inne zdanie. Większość ma problem przyznać , że tańsze jest lepsze. Patrzenie na metki i ceny jest zgubne. Przecież wielka marka gruba kasa więc musi grać. W ślepym teście lolek mógłbyś się zdziwić. Tu własnie nie ma obiektywizmu. Znacz cenę i markę i przez ten pryzmat patrzysz. Niestety w Twoich wypowiedział czuć to na kilometr. Mam nadzieje , że branżyści Ci nie doradzają.
Paweł coś co potwierdza Twoja wypowiedź odnośnie ceny

https://audiomaniacy.pl/index.php?topic=2683.0

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Paweł coś co potwierdza Twoja wypowiedź odnośnie ceny

https://audiomaniacy.pl/index.php?topic=2683.0

Widzę, że Muda szaleje :)

Żeby była jasność. NIe zawsze tańszy znaczy lepszy. Trzeba mieć jednak otwarty umysł i nie słuchać branży która zawsze powie że nowszy model jest lepszy. Jeszcze nie spotkałem się z innym określeniem.

Jak ktoś lubi Dynaudio proponuje posłuchać drogich i świetnych C1 potem Special Forty , contour 1.4 może Focus 160 i potem nowych Contour 20. Będzie wiadomo o co chodzi. Przypominam , że większość z tych "audiofilskich" firm zmieniło właścicieli. I często zmienili się inżynierowie więc dużo się zmienia w brzmieniu. To są korporację i księgowi patrzą.

SF z tego co wiem zaczyna wracać to świetnych pomysłów i strojeń Franco Serblin bo coś im nie szło z nowymi pomysłami (oczywiście branża się nie przyzna). Oszczekają na basie , ale kładą dobre gwizdki i midwoofer (w wyższych seriach) więc może coś z tego będzie.

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Trzeba też popatrzeć na inny aspekt - w technice dokonał się ogromny przełom weźmy odtwarzacze CD .Poziom obecnych kompaktów za 1000zł odpowiada tym za 5000zł z przed 15 lat .W produkcji kolumn (samych przetworników) jest podobna sytuacja dlatego w przypadku kolumn powiedzmy tańszych i znacznie droższych nie widać powiedzmy "dramatycznej różnicy"

lolek126

Well-known member
Bez reklam

Ja już się wyleczyłem na patrzenie na ceny i metki. Duże marki mają bardzo dobre produkty i duże wtopy. To że SF, B&W, Dynaudio nie znaczy że zawsze im droższy produkt i lepszy. Posłuchaj chociażby contour 20 i special 40.

To ja z czymś takim nie mam problemu i nie raz nie dwa wychwalam np polskie produkty, które cenowo są niezłe i żeby kupić coś w tym stylu zagranicznego jak nasze produkty to trzeba duzo więcej wydać. daleko nie trzeba szukać produkty naszego np. Gigawatta.
Na ślepe testy nie chodzę nie uznaje czegoś takiego nie licząc, że byłem przypadkowo raz z głośnikami centralnymi i oczywiscie jak było nas 4ech tak wszyscy daliśmy tyłka pomimo, że dwóch było po szkole muzycznej i zawodowo się zajmują graniem.. a wiadomo jakie przekonania są jeśli chodzi o centrala ta sama firma i ta sama seria. Ja jestem z każdym w stanie się założyć o każde pieniądze, że biorę kogoś na test i stawiam kolumny podłogowe do tego 4 stawiam centralne głośniki w tym jeden od tych podłogówek i robię test .. i wszyscy się wykładają jak jeden.. a i tak każdy jak może to kupuje dedykowany central do podłogówek. I taki sens mają ślepe testy.. najlepiej takie testy wychodzą na tv, chyba jeszcze nigdy nie było testu, gdzie najlepszy pod względem technicznym tv by wygrał taki test.. i to pokazuje jak ludzie oceniają takie tv na teście..
Ja jestem prosty człowiek stać mnie na coś to idę i słucham to na co mnie stać nie kombinuje nie zaklinam rzeczywistości itp. jak chce kupić dane auto to idę do konkretnych salonów i nie chcę żeby mi oklejali auta z poszczególnych salonów i wszystkie znaczki zaklejali abym nie wiedział czym jadę.. życie sobie można uprościć albo....

A jedna rzecz jest bardzo prosta jeśli ktoś decyduje się np. na pewne kolumny z danej półki to nie będzie się patrzył na takie kolumny jak np ja mam. I taka osoba nie będzie do tego dobierała wzmaka .. nie będę pisał firm żeby nikt się nie pogniewał.. i nie będzie patrzyła na takie kable jak ja mam. Jak się mówi A to potem trzeba powiedzieć B i C... bo w przeciwnym wypadku szkoda kasy na takie kolumny, bo same nie zagrają.

Dynki mają bardzo wielu zwolenników zresztą widac to choćby na AS jak temat jest cały czas rozgrzewany, tak jak napisałeś mają świetne głośniki wysokotonowe i średniotonowe, niskotonowe są Producenci z lepszymi głośnikami. Zobaczymy jak teraz będzie w tych nowych, ale jeśli niskotonowe będą na 18 stkach, a BR będzie do podstawy to jak tylko się pojawią w Warszawie w nautilusie będę się umawiał na dłuższy test razem z integrą Accu tak jak było w przypadku Contour 30. Tylko tym razem chyba jednak poprosze o cdika wyższy model żeby miał możliwość odtwarzania płyt sacd. Myślałem , że może dam sobie spokój z tym formatem, ale chyba jednak nie...

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przemku poniekąd masz rację. Jednak w przypadku przetworników to jest raczej ewolucja niż rewolucja. Wiele kolumn z przed lat może zawstydzić te nowe. Stosunek jakości do ceny jest moim zdaniem coraz gorszy. Kiedyś w wielu kolumnach można było spotkać scan speaki , seasy, vify (aktualnie firma jest w innych rękach niż kiedyś, chiny) . Teraz jest "własna" produkcja często w chinach żeby obniżyć koszty produkcji , a ceny samych produktów rosną. Wystarczy spojrzeć jak kiedyś wyglądały wzmacniacze stereo. Duże trafo i kondensatory Potężne gabaryty. Teraz to już tylko w topowych modelach.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Trzeba też popatrzeć na inny aspekt - w technice dokonał się ogromny przełom weźmy odtwarzacze CD .Poziom obecnych kompaktów za 1000zł odpowiada tym za 5000zł z przed 15 lat .W produkcji kolumn (samych przetworników) jest podobna sytuacja dlatego w przypadku kolumn powiedzmy tańszych i znacznie droższych nie widać powiedzmy "dramatycznej różnicy"

100% zgody.. i tak jest w wielu produktach.. to co było kiedyś za x kasę teraz jest np. za połowę tej ceny X sprzed dobrych kilku lat za dany produkt. To jest jedna strona medalu(bo niestety nie jest tak dobrze w każdym przypadku), a druga strona to to co Paweł napisał... kiedyś np. topowe amplitunery miały odpowiedni pobór prądu, miały swoją wagę, mniej lub bardziej radziły sobie w stereo, ale radziły sobie.. dzisiaj amplituner.. to tylko do KD.. w moim mniemaniu oczywiście.. Jak kiedyś wziąłem do ręki amplituner HK to Koledzy ja prawie w jednym ręku mogłem go trzymać.
Stare kolumny również mogą nie jedne nowości zachwycić.. co nie zmienia faktu, że są firmy, które idą do przodu i słychać to jak się odsłuchuje ich nowe zabawki. Tylko w tym wypadku wchodzą do gry już poważniejsze pieniądze.
Ale całe szczęście, ze są jeszcze "byczki" np takie coś miałem okazję odsłuchiwać z Trianglami cello - dwóch sprzedawcow przenosiło integrę.. i naprawdę mieli co nieść :) a cenowo naprawdę jeszcze względnie.. o ile ktoś w tym pułapie szuka takich zabawek..

upload photo

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Audio Analogue ma bardzo ładne klocki w serii Anniversary. Maestro poza moim zasięgiem, ale Puccini już bliżej. Może będzie okazja kiedyś odsłuchać.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
W Warszawie to wiem gdzie te zabawki można posłuchać i co ważne mają też niższe modele. Problem mają jeden do topowego modelu nie mają odpowiedniego Cdika. Mieli zrobić, ale na razie cisza...

Bipo

Active member
Bez reklam

Paweł pięknie to napisałeś, bravo.. :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tylko Bipo pamiętaj o tym co kiedyś pisałeś na temat kabli głośnikowych, zasilających, listw zasilających i nie tych za duże czy też mega pieniądze, ale za pieniądze porównywalne do tego co masz dzisiaj.. pamiętaj o tym co pisałeś kiedy proponowałem Ci zakup denona 2020 w stosunku do niższego modelu który wtedy miałeś i co wtedy pisałeś w stosunku do tego co ja pisałem, a dzisiaj go masz.. Pamiętaj co pisałem na temat Twojego odtwarzacza w stosunku do odtwarzacza z zestawu 2020 i jestem przekonany, że jak będziesz miał troszkę wolnej gotówki i trafi się okazja to takowy będziesz miał. Pewne rzeczy zmieniają się ze zbiegiem lat, jeszcze 5 lat temu nigdy bym nie powiedział, że będę w stanie słuchać muzyki poważnej, a dzisiaj kupuje płyty i już kilka ich mam, a będą następne. Tylko żeby cieszyć się z nich to trzeba coś w tym kierunku uczynić.. Ba jestem przekonany Bipo , że gdybyś dzisiaj nagle dostał podwyżkę powiedzmy 100 czy 200% tego co dzisiaj zarabiasz twoja zabawa na tym co masz dzisiaj nie skończyłaby się o ile naprawdę to lubisz... w 100% znaczeniu tego słowa.. bo czasem jest ciężko wyczuć co i na ile lubisz patrząc po tym co pisałeś, a co po jakimś czasie kupowałeś..
Pewni ludzie patrzą w jedną stronę i widać wyraźnie, że wszystko co jest droższe to jest nie warte pieniędzy i generalnie wszyscy co kupują lub co chcą kupić robią to dla popisania się przed światem. Tylko ilu takich znamy co mają metki przy kablach czy też przy elektronice ?
Paweł zapytał się czy doradzają mi sprzedawcy, jak sięgnę pamięcią to pewnie ostatni raz ktoś doradzał mi z 8 lat temu, co nie zmienia faktu, że są fajni sprzedawcy, którzy potrafią doradzić uczciwie. Na jeden zestaw żeby odsłuchać wykonałem kilkadziesiąt tel. i zapewne ze 2-3 godziny na to przeznaczyłem przez około pół roku (a Krzychuradio wiernie kibicował aby się udało) na to aby mi go zestawili, proponowałem pieniądze i nici.. udało się zestawić taki zestaw 500 km od Wawy w obie strony.. ilu tutaj jest takich, którym by się chciało jechać tyle kilometrów aby odsłuchać jeden pieprz.. zestaw... ? Ale są tacy ludzie , którzy tak robią i tacy ludzie niby patrzą na metki, bo jak coś droższego chce sie kupic to na pewno najważniejsze w tym wszystkim jest cena - wydać masę pieniędzy na tego typu zabawki. Tak jakby to było jedne hobby na całym świecie i niczego więcej człowiekowi nie potrzeba tylko film i muzyka się liczą. To jest priorytet każdego ziemianina, oczywiście są tacy ludzie dla których muzyka jest czymś bardzo ważnym, oczywiście są ludzie, którzy potrafią coś kupić dla picu w tym również audio, tylko to nie oznacza, że wszyscy są tacy. Bo to jest po prostu bzdura.. Skoro drogie rzeczy są obłudą spytaj sie Kolegi Krzyśkaradio jak zareagował jak miał możliwość posłuchania w pewnym salonie zestawu Accu.. jakoś nie mógł przyrównać tego do co sam ma w domu, tylko potrafił powiedzieć szczerze...
Jestem z tych ludzi, którzy mają marzenia i po to się żyje żeby je realizować i staram się na to wydawać jak najmniej kasy właśnie po to aby starczyło na inne hobby, a kilka ich mam ....
Takim tokiem patrzeć to wszystko co tanie jest najlepsze, po co komu coś fajniejszego, po co spełniać marzenia dziecięce.. skoro można żyć w przeświadczeniu, że wszystko co droższe nie wspominając o bardzo drogich rzeczach to jest jedna wielka obłuda i naciąganie ludzi. Po co człowiekowi np. mercedes E klasa skoro kupię sobie wypasionego Pasacika i po wsi będę chodził i mówił że to prawie to samo... można , można kto mi zabroni obłudę siać. Kiedyś w jednym ze sklepów jeden z klientów takie bzdury gadał, że nawet ja i obok mnie stojący jakiś inny klient ze swoim kumplem słuchać już nie mogliśmy. Sprzedawca już nie wytrzymał, a i tak długo dał radę i powiedział coś w tym stylu... " że 14 cm to prawie tyle samo co 18 cm, tylko najlepiej spytać się kobiety czy na 100% prawie jest tym samym.. " I tyle miałbym w tym temacie.

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
Lolek masz trochę racji w tym co piszesz ale mam wrażenie że czasami nawet więcej niż czasami nie rozróżniasz że nie wszystko złoto co się świeci . Pamiętasz kable cyfrowe HDMI ? Wiesz też pewnie że jak brand audio oddajesz do dystrybucji w jakimś kraju musisz jednocześnie oddać 60-70% procent jego wartości ?

Do góry