Zestaw kolumn do muzyki/KD do 8000/8500 PLN

ubique0

New member
Pokój, tak jak cały dom, dopiero powstaje :) W projekcie ma on około 3,8x6,0m ale ściany będą nieco przesunięte i w efekcie krótsza ściana będzie miała 4,2m a dłuższa 5,6m. Ekran na ścianie krótszej, na równoległej do niej regały na płyty. Ściany boczne ogólnie do zaadoptowania dźwiękowego + przy jednej z nich będzie stać szafka na sprzęt AV i komputer.

Nigdy nie patrzyłem na dipole pod kątem wyglądu.. prawdę mówiąc wolę wygląd tradycyjnych kolumn, jednak częstotliwość pojawiania się ich w instalacjach kina domowego, zachwiała nieco moją pewnością co do tego że na surround powinienem zastosować zwykłe monitory.

Jakie są zalety dipoli? Jeśli jest ich dużo to choć te główne.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Są plaskie, mniej narazaone na stracenie, barziej rozpraszają dźwięk, ale czesto mają przetworniki zwroceone na boki, czy pod katem, wiec nie monza zastosowac ich w rogu, bo dźwiek trafi od razu w sciane.
Najczesniej wkorzystuje się je jako boczne do 7.1,

ubique0

New member
hmm.. mam nadzieję, że uda mi się gdzieś ich posłuchać zanim zdecyduję co kupić.
Postaram się w najbliższym czasie rozrysować plan pokoju z rozmieszczeniem kolumn, mebli itd.
Może to pomoże w decyzji czy warto ładować się w dipole czy lepiej pozostać przy monitorach.
Ogólnie to nie planuję kupować centralnego tylko zastosować kolumnę podstawkową na ten kanał. Chyba nie ma możliwości zakupu kolumn na sztuki ale to nie problem bo miałbym wtedy dodatkową kolumnę na tylny kanał centralny. Zbierając to do kupy byłyby dwie podłogówki na P i L kanał, dwa monitory lub dipole na boczne kanały surround, jeden monitor na kanał centralny i jeden na tylny kanał centralny.

Coś czytałem o dipolach że muszą być one tak umieszczone żeby miejsce odsłuchowe było w "martwej strefie" - czy to znaczy że jakby przeprowadzić linię prostą w poprzek kanapy to kolumny te muszą być na końcach tej linii... dobrze to zrozumiałem?

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Coś czytałem o dipolach że muszą być one tak umieszczone żeby miejsce odsłuchowe było w "martwej strefie" - czy to znaczy że jakby przeprowadzić linię prostą w poprzek kanapy to kolumny te muszą być na końcach tej linii... dobrze to zrozumiałem?

Nie znam tej zasady, ale w sumie wychodzi, że jest dobra. Wlasnie najczesniej sa one stosowane jako boczne w systemach 7.1 (a prawidłowo masz je wtedy wlasnie na linii kanapy), za to na tylne idą monitory.

W ogole my tu piszemy o typowych dipolach, ale są jeszcze tzw. nasnienne, grające Tradycynie, po prostu są płaskie i wygodne do powieszenia przy scianie, typu Canton GLE 410, Dali Ikon On-Wall. W domu mam wlasnie takie. To taki komporomis; zachowuje granie monitora, ale jest plaskie i nie przeszkadza (mi wlasnie o to chodzilo). Dodatkowo Ikony są lekko ścięte po kątem, więc lekko nakierowane słuchacza.

Dlaczego chcesz kupować monitor jako central? Tak jak piszesz raczej sprzedaja je się po dwie sztuki ;) Central to jednak central, ma dwa sredniotonowe, nie jeden. Sam długo nie doceniałem centrala, kiedy miałem plastikowe kino. Wolałem efekty z Frontów, a centrala zawsze nieco wyciszałem. Dopiero teraz wiem co traciłem.

Ostatnia edycja:

ubique0

New member
Zawsze kontaktuj się przed zakupem.

Czyli, że jednak przepłaciłem? :neutral:

Nie znam tej zasady, ale w sumie wychodzi, że jest dobra. Wlasnie najczesniej sa one stosowane jako boczne w systemach 7.1 (a prawidłowo masz je wtedy wlasnie na linii kanapy), za to na tylne idą monitory.

W ogole my tu piszemy o typowych dipolach, ale są jeszcze tzw. nasnienne, grające Tradycynie, po prostu są płaskie i wygodne do powieszenia przy scianie, typu Canton GLE 410, Dali Ikon On-Wall. W domu mam wlasnie takie. To taki komporomis; zachowuje granie monitora, ale jest plaskie i nie przeszkadza (mi wlasnie o to chodzilo). Dodatkowo Ikony są lekko ścięte po kątem, więc lekko nakierowane słuchacza.

Dlaczego chcesz kupować monitor jako central? Tak jak piszesz raczej sprzedaja je się po dwie sztuki ;) Central to jednak central, ma dwa sredniotonowe, nie jeden. Sam długo nie doceniałem centrala, kiedy miałem plastikowe kino. Wolałem efekty z Frontów, a centrala zawsze nieco wyciszałem. Dopiero teraz wiem co traciłem.
Miejsce na typowe monitory się znajdzie więc nie koniecznie będę rozglądał się po tych naściennych ale dipoli chciałbym posłuchać zanim podejmę decyzję o zakupie.

Co do centralnego to jego konstrukcja (pozioma) nie jest podyktowana względami brzmieniowymi. Po prostu kiedy kino domowe raczkowało większość ludzi miała zwykłe telewizory ustawienie monitora nad czy pod tv jest na pewno dużo trudniejsze niż poziomego centralnego.

Idealne kino powinno mieć głośnik centralny taki sam jak fronty, chodzi o to aby brzmienie całej trójki było możliwie identyczne.
Krótko i węzłowato na ten temat można przeczytać np. tu --> Seymour AV | Center Best Practice ... a tu jeszcze jeden artykuł (już bardziej wypasiony :)) połączony z testami poziomych i pionowych układów Vertical vs Horizontal Center Speaker Designs | Audioholics

Mnie przekonali :)

Sam robiłem małe testy na moich starych kolumnach (centralny Tonsil Maestro ma identyczny układ głośników jak fronty kiedy go postawić w pionie) i całość brzmiała dla mnie dużo bardziej spójnie kiedy center był ustawiony wertykalnie.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
OK, zgoda, ale idąc tym tropem powinieneś mieć 5 lub 7 identycznych monitorow. Zrobisz jak zechcesz. Wspolczesne poziome centrale sa specjalnie przystosowane do takiego polozenia i prtzypisanej im sciezki dzwiekowej. Ja bym nie kombinował ;)

ubique0

New member
Chodzi mi głównie o spójność frontów z centralnym. Tu różnice w barwie są najbardziej słyszalne.

Jeszcze zanim trafiłem na artykuły na ten temat zauważyłem że dźwięk (konkretnie dialogi) przechodząc przez kanały L -> C -> P czy odwrotnie zmieniał swoją barwę. Na tyle zwróciło moją uwagę to że barwa głosu gościa gadającego z ekranu zmienia się w zależności od tego czy jest on na środku czy też po prawej czy lewej stronie, że zacząłem szukać i experymentować.

Oczywiście idealnie byłoby zastosować wszystkie takie same kolumny, nie koniecznie monitory, najlepiej podłogowe (w końcu bezstratne formaty dźwięku już tak nie oszczędzają kanałów efektowych i jeśli te uniosą taki ciężar to poślą im czasem pełne pasmo tak jak i frontom czy centralnemu).

No ale przy takim układzie musiałbym szukać podłogówek za max 1000 za sztukę żeby zmieścić się w budżecie.

Może kiedyś :)

Ten obrazek jest dla mnie gwoździem do trumny typowego centralnego
image_preview250.jpg

EDIT: OK, szybki szkic w paint :) mniej więcej tak to by miało wyglądać. Tył regały na płyty, na jednym z boków sprzęt AV i komputer. Na czarno rozkład kolumn (tył i boczne surround, w tym wypadku wszystkie monitory) na zielono opcja z dipolami i monitorami na podstawkach zamiast na regale. Opcje czarną i zieloną można mieszczać :) ..czy któryś z układów powinienem skreślić od razu (chyba ten z monitorami na regale to nie najlepszy pomysł ze względu na bliskość ścian - założenie jest takie, że to zwykłe monitory a nie te naścienne)

v5zy.jpg

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Teorię rozumiem, ale podchodzę do takich rzeczy z rezerwą.
CO do pomieszczenia masz idealny układ, ale zarówno dipole jak i monitory w 7.1 powinne być, jak już pisales w linii kanapy. Prawidolowym polozeniem jest opcja zielona, bez względu na to jaki rodzaj kolumny zatosujesz. boczne monitory na czarno to system 5.1 i wtedy tak nalezy je rozstawić (bez tylnych oczywiście).
Pomieszczenie typowo do kina? Bomba, przemyls dobrze każdy szczegol. I pamiętaj, ze lepiej dobre 5.1 niż w tej samej cenie 7.1

ubique0

New member
Co do monitorów surround to nie jest to już raczej wymóg aby ustawiać je w linii kanapy, mogą być nieco za nią
350x700px-LL-eb518bc8_img2.jpeg

..ale mniejsza z tym
I pamiętaj, ze lepiej dobre 5.1 niż w tej samej cenie 7.1
Wielkie dzięki za to zdanie :) ...podsunąłeś mi świetny (mam nadzieję :)) pomysł. Zamiast 7.1 pozostanę przy 5.1 (3 takie same monitory na front i centralny + sub dla niskich częstotliwości) a na surround dipole które powinny wypełnić lepiej przestrzeń z tyłu niż zwykłe monitory.

Będę miał wtedy dwa gniazda wolne a kolumny podłogowe (druga strefa) do stereo i poszukam na aukcjach Kef IQ7 w których nadal jestem zakochany :)

Muszę więc teraz znaleźć dobre kinowe monitory. Powinno być to łatwiejsze niż szukanie kolumn które miałyby zagrać dobrze i w stereo i w KD. Coś polecicie typowo kinowego? Klipsch? Paradigm? Musiałyby one mieć w ofercie dipole z tej samej serii.

Może te Paradigm Monitor Titan v.6 + Paradigm ADP-390 v.6

Nie wiem na ile Monitor Audio jest kinowy ale może też i Monitor Audio Bronze BX2 + Monitor Audio Bronze BX-FX

...albo jeszcze coś takiego Polk Audio RTi A3 + Polk Audio FXi A6

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Odświeżyłeś mi pomysł na dipole, bardzo ciekaw jestem wyników Twojej budowy KD. Liczę na spostrzeżenia i wrażenia opisane tutaj :)

Niejednokrotnie ciekawiło mnie o dipolach, jako że mam możliwość ich w podobny sposób powieszenia. Ale liczba informacji a już tym bardziej opis osób które je faktycznie mają jest tak znikoma, że odpuściłem drążenie tematu. Ale po głowie mi chodzi za jakiś czas czy aby nie zmienić tego, właśnie na dipole.

A co do wyboru, to seria Taga Platinum v.2 ma w swoich szeregach i dobre monitory i dipole. :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Co do monitorów surround to nie jest to już raczej wymóg aby ustawiać je w linii kanapy, mogą być nieco za nią
Tak napisałem, bo ze schematu to nie wynika, nie są "nieco" a wyraźnie za nią ;)
Co do dipoli z tylu, hmm, trudna kwestia, jednak dałbym chyba zwykle kierunkowe. Problem w tym, ze dipole, jak sam zauwazyles poszerzą scenę z tyłu, ale zamarzą kierunkowość. Dlatego nimi uzupełnia się boczne obszary, gdzie 5.1 "niewyrabia" (celowo w cudzyslowiu)

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
image_preview250.jpg

Obrazkiem się nie sugeruj, głośniki wszak nie grają na boki tylko we wszystkie strony więc bardziej odpowiednie będa okręgi na obu ustawieniach :), a wtedy pojawią się interferencje w lewym i prawym.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Obrazkiem się nie sugeruj, głośniki wszak nie grają na boki tylko we wszystkie strony więc bardziej odpowiednie będa okręgi na obu ustawieniach :), a wtedy pojawią się interferencje w lewym i prawym.

Tez na początku chciałem to napisac, ale doszedłem do wniosku, ze opisywana jest wylacznie sytuacja, kiedy obiekt dzwiekowy przemieszcza się po ekranie w linii horyzontalnej, poziomej, wtedy to niby ma nstepowac ta intereferencja. Inczaej byłoby gdyby lądowal np. smiglowiec, efekt pionowego przesuwania sceny dzwiekowej, wtedy poziomy central spisalby się lepiej (?).

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
W kinie centralny powinien leżeć, bo tak lepiej ogniskuje dialogi itd, w muzyce najlepiej jak zamiast centralnego będzie kolumna jak przednie :)

ubique0

New member
Co do dipoli z tylu, hmm, trudna kwestia, jednak dałbym chyba zwykle kierunkowe.

Nie nie.. nie z tyłu, dałbym je wtedy z boku (przy układzie 5.1)

Tez na początku chciałem to napisac, ale doszedłem do wniosku, ze opisywana jest wylacznie sytuacja, kiedy obiekt dzwiekowy przemieszcza się po ekranie w linii horyzontalnej, poziomej, wtedy to niby ma nstepowac ta intereferencja. Inczaej byłoby gdyby lądowal np. smiglowiec, efekt pionowego przesuwania sceny dzwiekowej, wtedy poziomy central spisalby się lepiej (?).

Stanowczo częściej dźwięk przemieszcza się z boku na bok niż z góry na dół :)

Gdybym podchodził do tematu w ten sposób musiałbym na fronty kupić centralne ;)

image_preview250.jpg

Nie zmienia to faktu, że zestaw idealny składałby się z wszystkich jednakowych kolumn. Tylko taki zgra się sonicznie i jeśli dźwiękowiec nie schrzanił roboty to nie powinno być słychać różnicy w brzmieniu głosu aktora choćby latał z prawa na lewo jak szalony :)

W kinie centralny powinien leżeć, bo tak lepiej ogniskuje dialogi itd

Jeśli tego nie usłyszę to zdania nie zmienię :) a tak jak wspominałem, kiedy testowałem oba układy z moimi starymi kolumnami to naturalniej brzmiał i lepiej zgrywał się z frontami centralny postawiony w pionie.

ubique0

New member
haha :D

Prawdopodobnie walka rozegra się między Monitor Audio Bronze BX2 (FL + FP + C) + Monitor Audio Bronze BX-FX (Surround) a waśnie tym zestawem Jamo. Cenowo wyszłoby mnie to mniej więcej tyle żeby wystarczyło na jeszcze dwie podłogówki Kef'a :)

Może być jednak trudno o odsłuch zestawu Jamo :|

Trochę drożej wychodzi zestaw Polk Audio - w tym wypadku odsłuch jest na pewno możliwy ale musiałbym się bujnąć jakieś 400 km od mojego miasta :(

Zestaw Paradigm wychodzi mi najdrożej.. a szkoda bo to jedyne kolumny które słyszałem spośród powyższych typów i całkiem całkiem mi podchodziły (wprawdzie to była wersja v.4 albo v.5 ale zawsze :))

Ostatnia edycja:
Do góry