Zestaw kolumn do muzyki/KD do 8000/8500 PLN

ubique0

New member
OK, będę odsłuchiwał większe okazy :)

...a jak z tym Anthem MRX300, ktoś ma, słuchał.. jakie wrażenia, może porównywał ktoś bezpośrednio z CA Azur?

ubique0

New member
No właśnie na kilka wpisów dot. problemów z kalibracją gdzieś na forach trafiłem (jeśli się gdzieś w okolicy da to i tak go sobie chętnie posłucham:)).. w przypadku CA znów często pojawia się problem z HDMI. Sam w swoim poprzednim amplitunerze też miałem wadliwe HDMI - nie działało zupełnie :(

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zebys wiedzial, nie Ty jeden masz takie zdanie, ale to tylko wisienka na torcie.
Klocek sam w sobie jest bardzo udana konstrukcja.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

ubique0

New member
Trochę nierówna może to być walka o ile nie odsłuchiwałbym każdego zestawu kolumn i z CA i z Marantz. Jeśli zdecyduję się na któreś kolumny po odsłuchu z CA to Marantz będzie raczej na przegranej pozycji, no chyba że ma podobny charakter do Cambridge'a?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Trochę nierówna może to być walka o ile nie odsłuchiwałbym każdego zestawu kolumn i z CA i z Marantz. Jeśli zdecyduję się na któreś kolumny po odsłuchu z CA to Marantz będzie raczej na przegranej pozycji, no chyba że ma podobny charakter do Cambridge'a?

Dlaczego ma byc na przegranej pozycji? Marantz na kazdym jednym forum (poczytaj tez zagraniczne fora) uwazany jest za muzykalny ampli i ma swoich odbiorcow, ja zjadlem zeby na odsluchach i takze to potwierdzam, co nie znaczy ze wszystkie gusta i opinie zawsze beda takie same. W swoim przedziale cenowym nie ma sobie rownych (MOJE zdanie). Na tym ta zabawa polega, kazdy sobie dobiera sprzet pod siebie. Jak masz mozliwosc odsluchu, to w zasadzie masz "wszystko" i zadna opinia tutaj nic nie wniesie. Ja bym tu zestawil sr7005 na Twoim miejscu, bo juz nie kosztuje 7tys. a 5k.

ubique0

New member
Chodzi mi o to że jeśli kolumny dobiorę pod CA to z Marantz mogą one już nie zgrywać się tak dobrze. Odsłuchy musiałbym prowadzić równolegle na jednym i drugim ampli. Trochę to czasochłonne.

Pytanie co do CA... bo przypomniało mi się że Azur 640R miał złącza hdmi działające jedynie na zasadzie trójnika. Amplituner nie przetwarzał informacji podanych na hdmi w żaden sposób.

Czy do Azur 551R można przez hdmi podać sygnał bitstream tak żeby zdekodował go amplituner? 640R nie miał dekoderów dźwięku HD a 551R ma więc zdziwiłbym się gdyby odpowiedź brzmiała "nie" ale i tak wolę zapytać :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Czasochłonne, ale jak chcesz mieć the best to sam musisz słuchac, sluchac i jeszcze raz sluchać. Mi zajęło to .... szkoda gadać ;)
Z resztą to sama przyjemność.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Chodzi mi o to że jeśli kolumny dobiorę pod CA to z Marantz mogą one już nie zgrywać się tak dobrze. Odsłuchy musiałbym prowadzić równolegle na jednym i drugim ampli. Trochę to czasochłonne.

Pytanie co do CA... bo przypomniało mi się że Azur 640R miał złącza hdmi działające jedynie na zasadzie trójnika. Amplituner nie przetwarzał informacji podanych na hdmi w żaden sposób.

Czy do Azur 551R można przez hdmi podać sygnał bitstream tak żeby zdekodował go amplituner? 640R nie miał dekoderów dźwięku HD a 551R ma więc zdziwiłbym się gdyby odpowiedź brzmiała "nie" ale i tak wolę zapytać :)
CA551R obsługuje już dzwięk po hdmi:

"Chociaż istotą działania amplituner 551R jest przetwarzanie dźwięku, oferuje on również najnowsze technologie jego przetwarzania, aby zaspokoić oczekiwania największych entuzjastów kina domowego, w tym najnowszą technologię prztwarzania dźwięku Cirrus Logic i obsługę najnowszych kodeków, takich jak Dolby TrueHD i DTS HD Master Audio. "

ubique0

New member
Mały update.. jeśli chodzi o amp to padło na Arcam FMJ360. Z moimi starymi Maestro basu przy takich wykonawcach jak np. Amon Tobin jest stanowczo za dużo jak dla mnie.. wylewał się on tak z bassreflexu, że aż zatkałem jego wyloty.
Będę więc szukał kolumn które dobrze potrafią nad basem panować, przy okazji nie zaciemniając reszty pasma.

Sugestie? :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Czyli zrob update tez co i za ile? :) DO opisu pasuja Dali Ikon - ładna kontrola, basu akuratnie, nie zaduzo, nie za mało, bardzo szczegółowe

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Mały update.. jeśli chodzi o amp to padło na Arcam FMJ360. Z moimi starymi Maestro basu przy takich wykonawcach jak np. Amon Tobin jest stanowczo za dużo jak dla mnie.. wylewał się on tak z bassreflexu, że aż zatkałem jego wyloty.
Będę więc szukał kolumn które dobrze potrafią nad basem panować, przy okazji nie zaciemniając reszty pasma.

Sugestie? :)
Teraz zmiana serii to pewnie grubo przepłaciłeś :(

ubique0

New member
Czyli zrob update tez co i za ile? :) DO opisu pasuja Dali Ikon - ładna kontrola, basu akuratnie, nie zaduzo, nie za mało, bardzo szczegółowe
Kwota maxymalna pozostaje bez zmian (jak w tytule wątku) ale nie musi być wykorzystana co do grosza :) ..tańsze nie zawsze oznacza gorsze.

Najlepiej gdybym w tej kwocie zmieścił z systemem 7.0.

Przy okazji, nie mogę się zdecydować czy na kolumny efektowe wybrać tradycyjne monitory czy dipole. Prawdę mówiąc nigdy nie miałem okazji posłuchać jak grają dipole, ale z drugiej strony często widzę w pomieszczeniach dedykowanych dla kina domowego właśnie kolumny dipolarne.

Jakie jest Wasze zdanie?

Teraz zmiana serii to pewnie grubo przepłaciłeś :(
3999 PLN :)

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Wklej schemat/fotki pomieszczenia. Wybor dipole czy tradycyjne nie powinien byc podyktowany tylko wygladem i estetyka. Zalezy jak poradzi sobie z tym akustyka. Dipoli np. nie mozesz dac w rogach pomieszczenia, rowniez ich nie skierujesz na sluchacza, ale maja tez sporo zalet.

Do góry