Zestaw kolumn do muzyki/KD do 8000/8500 PLN

WiTT

New member
Bez reklam
Coś słabo kombinujesz ;)
W tej cenie co zestawiłeś MA to masz zestaw Taga Harmony Platinum v.2 B-40/C-100/S-100 + SW-10 czyli podstawkowce, central i surround dipole a do tego subwoofer SW10(!) :) a jak byś się zgłosił do blackninja tutaj to zapewne jeszcze by Ci coś zostało na kabelki ;)

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
Coś słabo kombinujesz ;)
W tej cenie co zestawiłeś MA to masz zestaw Taga Harmony Platinum v.2 B-40/C-100/S-100 + SW-10 czyli podstawkowce, central i surround dipole a do tego subwoofer SW10(!) :) a jak byś się zgłosił do blackninja tutaj to zapewne jeszcze by Ci coś zostało na kabelki ;)
Tylko że Taga może dla kolegi nie zagrać tak jak MA:). Mi blackninja na tamte czasy tak wycenił zestaw MA, że byłem w szoku , że tak można. W porównaniu do salonu w płocku gdzie miałem zrobić zakup zaoszczędziłem parę grubych stówek :). Nawet teraz najniższa cena w necie jest wyższa od tej którą ja miałem a było to 1,5 roku temu:D

maniekn274

New member
Bez reklam
Bo to jest tak.W necie można podać cenę kosmos-jeden pan z drugim nie ma pojęcia o cenach i kolega mu mówi że to zestaw lux-jedno kliknięcie i kupiony za tyle ile widniał na stronce.Przeważnie we wszystkich salonach można się targować,żaden salon nie wystawia klocka za cenę na której zarobi symboliczne 100pln,tylko dobry czasem i 1000pln więc jest z czego urywać-a oni i tak jak jednemu opuszczą więcej to na drugim sobie nadrobią i biznes się kręci-i faktem jest że mam swój salon zaprzyjazniony i koledzy robią mi podobne wyceny jak black,ale mimo wszystko z nim też się kontaktuję.Napewno gdy by mieli ten salon bliżej mojej miejscowości to na pewno bym się tam zaopatrywał i kolesi przyprowadzał- no ale do Olsztyna to ho ho i trochę.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
no ja się targowałem ze wszystkimi i tak było drogo po obniżce, a u Ciebie się nie targowałem i byłem mega zadowolony, bo ten sprzęt który sobie upatrzyłem i po odsłuchach mi się spodobał najbardziej, zakupiłem w najlepszej cenie. Za zaoszczędzone pieniądze, jeszcze wiele rzeczy zakupiłem:)

ubique0

New member
Kolumny Taga jeśli znajdę w jakimś sklepie w okolicy na pewno posłucham ..a co do wyszukania najlepszej oferty to już obietnicę złożyłem ;)

ubique0

New member
OK, jestem po pierwszym odsłuchu. Nie do końca były to te kolumny jakie chciałem posłuchać (Klipsch B-20) ale tym razem chodziło mi głównie o zapoznanie się z tą marką i ogólne złapanie ich charakterystyki (często czytałem, że mają szorstkie, zbyt nachalne wysokie i średnie tony)

Szczerze.. byłem pozytywnie zaskoczony. To na prawdę kinowe kolumny i na tą chwilę Klipsch wysunął się u mnie na prowadzenie (jako że szukam zestawu kolumn tylko do filmów).

Wysokie i średnie tony były faktycznie na pierwszym planie, ale nie było ich za dużo ani nie były drażniące. Być może przy dłuższych odsłuchać mogły by mnie zmęczyć ale na film czy nawet dwa, na pewno nie.

Do muzyki raczej bym ich nie wybrał, choć ich brzmienie bardzo ładnie zgrywało się z takimi wykonawcami jak np. Amon Tobin albo Primus (basik był jak żywy :)). Mimo to do muzyki wybrałbym inne kolumny (w sklepie porównywałem z KEF Q100). W filmie, wg mnie, zostały zjedzone przez Klipsch (choć były nieco bardziej detaliczne) ale w muzyce było lepiej (choć ich przewaga nie była aż tak duża jak Klipschy w filmach). W Kef brakowało mi średnicy i tonów wysokich, może to też przez bezpośrednie porównanie z uwypukloną górą Klipschy ale na pewno nie tylko (pamiętam jak odsłuchiwałem Kef z serii IQ i tam właśnie średnica mnie urzekła).

Pozostają jeszcze do odsłuchania Monitor Audio BX2 i jak się uda to ten system THX Jamo

Jak na razie Klipsch to główny kandydat na zmiennika moich starych Maestro :)

Na rynku są jeszcze Klipsch KB-15 (seria Ikon) które wyglądają prawie jak kopia B-20 (KB mają nieco większy głośnik wysokotonowy, średnica taka jak w większości kolumn Klipscha... z tego co zauważyłem to chyba tylko model B-20 się wyłamał i dostał gwizdek 0,75", no i wylot bass-reflex w KB-15 jest okrągły a w B-20 owalny)

@WiTT Niestety nie było możliwości odsłuchu kolumn efektowych (dipoli). Ogólnie jak dzwoniłem po sklepach to było ok na odsłuchy stereo ale cały zestaw 5.0 to już raczej nie :(

Coś czuję, że zaryzykuję i się skuszę na diopole. Muszę jeszcze posłuchać zestawu z Monitor Audio BX2 no i jakby się udało tego kompletu THX od Jamo.

Jeśli Klipsch nadal pozostanie faworytem to KB-15 z surroundami KS-14 powinny kosztować mnie sporo mniej niż początkowo zakładałem (cena sklepowa kolumn efektowych z serii Ikon to około 600 zł za sztukę, przy jakichś 1000 zł za sztukę za odpowiednik z serii Synergy czyli S-10).

Kolejne parę groszy które trafiłoby do portfela na podłogówki do stereo :)

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Eh, no właśnie, tu jest ból, jak odsłuchiwać całego zestawu KD. To się nie dość że wiąże z rozstawieniem kolumn, to i kalibracją ampli - a tu jak wątek na forum pokazuje, nie jest w różnych firmach tak proste.

Dlatego tak mało obiektywnych recenzji na temat dipoli.
Czuję że w przyszłości też się na nie skuszę. Zobaczymy.
Ale gdybyś odsłuchał lub zakupił, napisz koniecznie o wrażeniach :)

ubique0

New member
Na pewno to zrobię. Póki co bazuję na opiniach użytkowników (głównie fora amerykańskie).

Żeby ich posłuchać trzeba by chyba znaleźć sklep z salką odsłuchową która ma na stałe zamontowane dipole i po prostu posłuchać tych które mają, nie marudząc że ja to chciałem dipole ale firmy X a nie Y.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

WiTT

New member
Bez reklam
Bardziej bym celował w Stolycę, więc trochę km bym miał ;) choć nie ukrywam że Wrocka muszę wkońcu zwiedzić :) ale to jak junior podrośnie, bo tak trochę zbytnia logistyka z 6-miesięcznym bobasem ;)
Ale dziękuję za informację. Być może Ty skorzystasz i podzielisz się wrażeniami? :)

BTW: odjechane konstrukcyjnie dipole(?)/surroundy od Paradigm

ubique0

New member
Bardzo chętnie ale raczej nie dam rady. Moje bobasy są nieco starsze (2,5 i 6,5 lat) ale nie oznacza to że łatwiejsze w obsłudze i transporcie :D

Do Wrocławia chcę też się bujnąć żeby odwiedzić sklep Cinematic i zobaczyć co w nowego i dobrego projektorach się dzieje.

A co do tych Paradigmów to zgadzam się w 100%.. wyglądają pieknie, z tego co czytam potrafią też pięknie zagrać. Wpisałem te kolumny (ale model Studio 60) na listę kandydatów na zestaw stereo... ale wczoraj wymyśliłem sobie że z czasem (zakładając że to je wybrałbym na kolumny do stereo) dokupiłbym monitor Studio 10 na centralny i Studio ADP-590 na efektowe, a ten zestawik który teraz wybiorę do kina trafi do pokoju dziennego :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry