Zestaw do 35-40kzł.

wszechmogONcy

New member
Tak oglądałem sobie sprzęt z wyższej półki (w piątek robie zakupy :) ) i natrafiłem na wzmacniacze i cd firmy mcintosh. zarówno klocki jak i cd wyglądają nieźle, moc imponująca, cena również... Jest możliwość posłuchania gdzieś tego w Polsce? Jak to gra?
Chyba głęboko przemyślę sprawę sprzętu i coś tam bym jeszcze "wyskrobał".

Edit. P.S. Po prostu miałem możliwość posłuchania tego i owego i dźwięk nabrał dla mnie zupełnie innego znaczenia. To jak choroba.. Coś czuję, że z założonego budżetu pójdziemy mocno w góre...

Ostatnia edycja:

fazer58

Member
Bez reklam
To tak,jakbyś szedł do salonu kupić sobie Opla Astrę,a po drodze,przypadkiem wchodzisz do salonu Porsche!! I okazuje się,ze opel to całkiem fajne autko,ale... no tak,to zupełnie inna bajka;) Z niecierpliwością czekam, co się wydarzy. Pozdrawiam.

Mumin6666

New member
wszechmogONcy napisał:
Tak oglądałem sobie sprzęt z wyższej półki (w piątek robie zakupy :) ) i natrafiłem na wzmacniacze i cd firmy mcintosh. zarówno klocki jak i cd wyglądają nieźle, moc imponująca, cena również... Jest możliwość posłuchania gdzieś tego w Polsce? Jak to gra?
Chyba głęboko przemyślę sprawę sprzętu i coś tam bym jeszcze "wyskrobał".

no,dobrze trafiles:)
do stereo,bomba
tylko trzeba uwazac z kolumnami,nie ze wszystkimi maki zagraja dobrze,ale generalnie preampy i koncowki sa naprawde swietne,to juz czolowka

maracz

New member
WszechmogONcy->Zakupy dokonuj po uprzednich "własnousznych " odsłuchach, bo możesz się któregoś dnia obudzić z ręką w nocniku.

Z tą chorobą to uważaj bo może Cię wykończyć finansowo,znam to z własnego doświadczenia.

wszechmogONcy

New member
No oczywiście ;)

Wie ktoś może, gdzie jest najbardzo ogarniety salon Hi-fi w Polsce żeby mógł posłuchać droższych zestawów? w stylu mcintosh, naim, m levinson, itp.? I z kolumn najwyższych modeli jamo, b&w, klipsch?

Bardzo mi zależy żeby spędzić pare godzin, zanim podejmę tak ważną decyzję.

to jak odpowie ktos :) ?

Może mi ktoś jeszcze podać polską strone marka levinsona? lub ewentualnie cennik aktualny... byłbym dozgonnie wdzięczny :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
ml502frontdrama34lo.jpg

Mark Levinson Nº502
Procesor surround, wejscia: 6 x HDMI ; wyjścia: 2 x HDMI; wejścia/wyjścia zbalansowane i niezbalansowane; podwójne procesory video VXP® by Sigma; wyświetlacz LCD, system kalibracji (opcjonalnie zestaw 4 mikrofonów); Ethernet, RS-232, wymiary wys./dł./głęb : 24 x 44,4 x 44,2 cm, waga brutto 34 kg
Cena: 139.000zł

no53pairlo.jpg

Mark Levinson Nº53
Końcówka mocy, 1-kanałowa; 500 W przy 8Ω; 1000 W przy 4Ω;RMS w zakresie 20Hz-20kHz, < 0,1% THD; wejscia XLR, RCA; 2 pary zacisków głosnikowych "Hurricane"; Ethernet; wymiary wys./dł./głęb : 53 x 21,4 x x51,8 cm, waga brutto 75 kg
Cena: 99.000zł/1szt.

levinson535h.jpg

Mark Levinson Nº531H
końcówka mocy,1-kanałowa; 300 W na kanał przy 8Ω, w zakresie 20 Hz do 20kHz < 0,5%THD;wejście XLR, RCA; para zacisków głośnikowych "Hurricane"; wymiary wys./dł./głęb.: 19,4 x 45,1 x 50,5 cm; waga brutto 28,4 kg
Cena: 26.900zł/1szt.

no532backlo.jpg

Mark Levinson Nº532
końcówka mocy, 2-kanałowa, Dual- Mono; 400 W x 2 przy 4 Ω; 800 W x 2 przy 8Ω; RMS w zakresie 20 Hz do 20kHz < 0,5%THD; 2 x XLR, 2 x RCA; 2 pary zacisków głośnikowych "Hurricane";Ethernet; waga brutto 59 kg;
Cena: 79.900zł/1szt.

levinson535h.jpg

Mark Levinson Nº532H
końcówka mocy, 2-kanałowa; 2 x 300 W na kanał przy 8Ω, w zakresie 20 Hz do 20kHz < 0,5%THD; wejście XLR x 2, RCA x 2; 2 pary zacisków głośnikowych "Hurricane";wymiary wys./dł./głęb.: 19,4 x 45,1 x 50,5 cm; waga brutto 38,1kg
Cena: 32.990zł/1szt.

levinson535h.jpg

Mark Levinson Nº533H
końcówka mocy, 3-kanałowa; 3 x 300 W na kanał przy 8Ω, w zakresie 20 Hz do 20kHz < 0,5%THD;wejście XLR x 3, RCA x 3; 3 pary zacisków głośnikowych "Hurricane";wymiary wys./dł./głęb.: 19,4 x 45,1 x 50,5 cm; waga brutto 45,4 kg
Cena: 41.900zł/1szt.

levinson535h.jpg

Mark Levinson Nº535H
końcówka mocy, 5-kanałowa; 5 x 200 W na kanał przy 8Ω, w zakresie 20 Hz do 20kHz < 0,5%THD; wejście XLR x 3, RCA x 3; 3 pary zacisków głośnikowych "Hurricane"; wymiary wys./dł./głęb.: 19,4 x 45,1 x 50,5 cm; waga brutto 49,2 kg
Cena: 49.900zł/1szt.

436ohtoplo.jpg

Mark Levinson Nº436

końcówka mocy, 1-kanałowa; 350 W x1 przy 8Ω; 700 W przy 4Ω; RMS w zakresie 20 Hz do 20kHz < 0,5%THD;wejścia 1 x XLR, 1 x RCA; 2 pary zacisków głośnikowych "Hurricane"; waga 56 kg
Cena: 29.900zł/1szt.

4333qtrlo.jpg

Mark Levinson Nº433
końcówka mocy, 3-kanałowy, Triple-Mono; 200 W x3; 200 W na kanał przy 8Ω; 400 W przy 4Ω; RMS w zakresie 20 Hz do 20kHz < 0,5%THD; wejścia 3 x XLR, 3 x RCA; 3 pary zacisków głośnikowych "Hurricane"; waga 59 kg
Cena: 44.900zł/1szt.

326sprlo.jpg

Mark Levinson Nº326S

przedwzmacniacz; płyta główna Arlon PCB; 7 wejść konfigurowalnych; 3 wejścia XLR i 4 single-ended stereo RCA; niezależny zasilacz i obwody dla każdego kanału z osobna; zbalansowana konwersja sygnału dla wejść single-ended, port RS-232, waga 14,5 kg;
Cena: 39.900zł/1szt.

320sprshotlo.jpg

Mark Levinson Nº320S

przedwzmacniacz; 7 wejść konfigurowalnych; 3 wejścia XLR i 4 single-ended stereo RCA; niezależny zasilacz i obwody dla każdego kanału z osobna; zbalansowana konwersja sygnału dla wejścia single-ended; port RS-232, waga 14 kg;
Cena: 32.900zł/1szt.

harmanno512big.jpg

Mark Levinson Nº512

Odtwarzacz CD/SACD; indywidualnie zasilane ścieżki cyfrowe i analogowe przez osobne transformatory toroidalne; w pełni zbalansowana analogowa architektura; opatentowany przez Mark Levinson konwerter cyfrowo-analogowy; zbalansowana architektura konwertera cyfrowo-analogowego; indywidualnie wykonana, bezpośrednia ścieżka cyfrowa eliminująca JITTER; Ethernet i RS-232; waga 15 kg,
Cena: 59.900zł/1szt.

Ostatnia edycja:

Mastertext

New member
Nie słuchaj doradców tylko własnych uszów i rozumu:)

Technika idzie w kierunku serwerów medialnych, wmacniaczy cyfrowych itd., a przemysł w kierunku globalizacji. Jak masz utopić własną kasę dla własnej przyjemności raz a dobrze szukaj tego co Tobie podchodzi nie polegaj na opiniach innych. Teraz wszystko kupuje się "na 5 lat", bo technika "idzie do przodu" cokolwiek to znaczy. Nie sugeruj się kwotą którą posiadasz. Nie musisz jej wydać - to nie budżetówka, że Ci w przyszłym roku zabiorą jak nie wydasz do końca roku. Ze swojego doświadczenia wiem, że najpierw głosniki, potem wzmacniacz, a na końcu źródło. Całosć musi mieć "sound i wypierd" - do tego potrzebne jest minimum 100W prawdziwej mocy na kanał i kolumny, które chodzą nisko bez ściemy. Dźwięk angielski jakkolwiek byłby uroczy z powodu swojej szczególowości nie ma "wypierdu", dźwięk niemiecki posiada "wypierd" ale jest pozbawiony uroku, dźwięk francuski ma "powietrze", a amerykański "jest nawiększy". Wynika z tego, że naprawdę fajne głośniki/kolumny robią duńczycy (np. Dynaudio). Przywoływany w tym wątku Mark Levinson jest jedną z odnóżek Harman-Kardon (podobnie jak Longines to część Swatch Group). Jak chcesz mieć wszystko cool zainteresuj się B&O. Telewizor TYLKO SONY bo MA ŁATWEGO PILOTA! Pytanie czym wysterujesz Dynaudio.

PS1. Jakość sprzętu na którym słuchamy/oglądamy ma się nijak do jakości nagrań oraz samej muzyki. Poza tym klocki powinny "świecić klasą" - jak ktoś do Ciebie wpadnie mają "robić wrażenie".
PS2. Nie słuchaj "audiofilów" - kiedyś nie było audiofilskich kabli, zasilaczy, wtyczek i kalesonów, a jedne sprzęty, podobnie jak dzisiaj, grały lepiej niż inne. Takie klocki robiło np. Sansui. One po 40 latach grają lepiej niż wiekszość dzisiejszych.
PS3. Cechą głośnika jest sprawność - nie potrzeba wielu watów żeby zrobić dużo huku o ile masz dobre kolumny.
PS4. NAJWAŻNIEJSZY JEST ZDROWY ROZSĄDEK!. I tak ktoś będzie miał "dłuższego", więc się "nie nadymaj jeśli nie musisz" (nie słyszysz, nie widzisz, nie uznajesz za wartość).
PS5. Kirunek Nieporęt

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
czyli czytając Twoją wypowiedź należy ją delikatnie - mówiąc Twoimi słowami "nie polegaj na opiniach innych" - olać. Ot i koniec wypowiedzi.
Czyli 2 sztaby Siara i 2 sztaby pan Lipski :D:D:D.

wszechmogONcy

New member
@ Mastertext
Nie zgadzam się z Tobą w ogóle. Możesz mi wierzyc lub nie, ale jeszcze jakies 3-4 tygodnie temu zależało mi na "wypierdzie". Ale posłuchałem trochę lepszego sprzętu, ambitniejszej muzyki i jakby ktoś mi w łeb p......nął :) Obrót 180*. Teraz doceniam zupełnie co innego.

@ blackninja
Mark Levinson Nº53 to cena napewno za 1 szt.? Czy za parę?

Ogólnie zawrót głowy :)

Jeszcze powiedzcie gdzie można tego posłuchać. Narazie znaazłem tylko jedynego dealera mcintosha w Warszawie. A co z Panem Levinsonem?

Mastertext

New member
Tylko Kiki - byłbym mniej przekonujący gdybym napisał "olej to co wyczytałeś na forum, bo w ogóle glupio robisz, że o co kolwiek pytasz w takiej sytuacji":) A poza tym czyz nie mam racji?

wszechmogONcy napisał:
@ Mastertext
Nie zgadzam się z Tobą w ogóle. Możesz mi wierzyc lub nie, ale jeszcze jakies 3-4 tygodnie temu zależało mi na "wypierdzie". Ale posłuchałem trochę lepszego sprzętu, ambitniejszej muzyki i jakby ktoś mi w łeb p......nął :) Obrót 180*. Teraz doceniam zupełnie co innego.

Ale i tak dojdziesz do wniosku, że jednym urządzeniom z twojej krótkiej listy brak "soundu", a drgim "wypierdu". Nie wystarczy, żeby metrowe subwoofery Velodyne napędzane McIntoshami jeździły po podłodze, podobnie Nautiliusom pędzonym Levinsonami M-iletam może brakować finezji. Każdy wybór to kompromis - ja taki znalazłem kilkanaście lat temu. Dlatego wierzę, że i Tobie się uda, a jak już kupisz, nie będziesz chciał zmieniać chociaż będzie Cię stać na to. Tylko nie daj się nabrać na "audiofilskie kalesony" - uwierz, że twoje serce i uszy będą najlepszym przewodnikiem.

wszechmogONcy napisał:
@ Mastertext

@ blackninja
Mark Levinson Nº53 to cena napewno za 1 szt.? Czy za parę?

Ogólnie zawrót głowy :)

Jeszcze powiedzcie gdzie można tego posłuchać. Narazie znaazłem tylko jedynego dealera mcintosha w Warszawie. A co z Panem Levinsonem?
Nie chodziło mi o to, że albo "sound", albo "wypierd" i nie chodziło mi o to, że sprzęt ma grać głośno ani tzw. "dużym dźwiękiem". Cieszę się, że "jesteś blisko" - świadczy o tym Twoje stwierdzenie, że "jakby...". Ale to zawdzięczasz wyłącznie TWOIM USZOM. Zwróć uwagę na to jak wiele frajdy mogą Ci dać właściwe (na podstawie Twoich uszu i Twojego serca) wydane Twoje pieniądze. To nie są zawody. To jest Twoja i tylko Twoja droga do szczęścia.

wszechmogONcy

New member
Mieszkam w Sokółce. Takie niewielkie miasto w woj. podlaskim 45km od Białegostoku :)

W sumie najbliżej nie musi być, aby był duży wybór no i oczywiście możliwość odsłuchu. Dobrze by było, gdyby w Polsce gdzieś był większy salon hi fi z wieloma firmami, czyli mcintosh, levinson, creek, naim, a także z dużym wyborem "lepszych" kolumn itp. itd. ale takiego chyba nie uświadczę :)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Z dostępnością ML jest w tej chwili jest cienko, bo nakładają się dwie sprawy. Zmienia sie dystrybutor na Polskę i druga to zmieniają się modele, a nowe jeszcze nie są dostępne. Miesiąc ąz coś sie pojawi jak nic :)

Mumin6666

New member
wszechmogONcy napisał:
Mieszkam w Sokółce. Takie niewielkie miasto w woj. podlaskim 45km od Białegostoku :)
W sumie najbliżej nie musi być, aby był duży wybór no i oczywiście możliwość odsłuchu. Dobrze by było, gdyby w Polsce gdzieś był większy salon hi fi z wieloma firmami, czyli mcintosh, levinson, creek, naim, a także z dużym wyborem "lepszych" kolumn itp. itd. ale takiego chyba nie uświadczę :)

Watpie,ze bedzie.Ilu klientow kupi MLa za cene za jaka bedzie go oferowal dystrybutor?Nie oszukujmy sie,w PL 95% to dzwiekowi dyletanci ktorzy kupia najwiekszy chlam,pod warunkiem ze w gazecie lub internecie bedzie stalo,ze to super towar:)
Druga sprawa to nasze warunki materialne odbiegaja od DE czy USA i po prostu wiekszosc dobrego sprzetu bedzie jeszcze dlugo poza naszym zasiegiem.
Teoretycznie,mozna kupic swietny sprzet nie placac kroci,wystarczy znalezc dobre uzywane modele,ale komu sie chce szukac?
Dzis jest czas internetu,klik,masz opinie,klik,kupujesz-i masz.
A ze kupiles badziewie-juz za pozno,bujaj sie z tym teraz.
Dlatego jedyna opcja to jezdzic i sluchac,ale miejsc nie ma zbyt wiele.
Mozna na corocznym Audio Show,wystawcy tak niedbale ustawiaja sprzet ze mozna sie do wielu marek zniechecic,ale sa wyjatki.Czesto sprzet broni sie sam.
W Nieporecie koles ma fajne zabawki,warto pogrzebac.
Jesli moge cos zasugerowac to McIntosh,Lexicon,Wadia,Krell,MarkLevinson a kolumny Focal,Thiel,Wilson Audio,B&W,Audio Physic,Infinity.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dziś w osłupienie wprawił
mnie zestaw stereo Esoteric z 3 elementów - każdy po
25.000 zł i kolumny nowe Tannoya Definition dc10
za 30.000 zł -trochę gorzej zagrały kolumny Mountain
Quadrala które występują w ponad 200 kolorach obudowy
Ale świetnie zaprezentował się najnowszy Onkyo 5007 i kolumny Klipsha
Palladium 30 za 150.000 zł
To warto odsłuchać.
Dziś 8 osób podzieliło wygraną w totka - więc zapraszam

wszechmogONcy

New member
Ni nic, trzeba bedzie pozjedzic troche.
Jestem ciekaw jak grają klipsche palladium 39. Z wyglądu są takie proste, ale jak dla mnie piękne..
Jesli chodzi o mnie to mam już swoich cichych faworytów jesli chodzi o tv, br i stereo. Miał być to pionner 5090h lub 6090h z lx91, ale teraz już sam nie wiem.
Zestawem marzeń byłoby:
TV Sharp 65xs1
BD Marantz UD 9004
stereo:
Przedwzmacniacz ML No.326s
Końcówki ML No.436 (lub No.53 :) )
CD ML No.512
Kolumny Klipsch Palladium 39, ew. B&W 800D, lub Audio Physic Kronos :D Na te ostatnie to raczej Kasy nie starczy :)

Ostatnia edycja:
Do góry