Zestaw do 35-40kzł.

Deimos

Banned
Kolego wszechmogONcy nie słuchaj osób, które mają tzw. budżetowy sprzęt i radzą Ci poprzestać na tanich kablach. Na tanim sprzęcie nie usłyszysz różnicy, ale na lepszym ją poczujesz natychmiast.
Podam prosty przykład, dwa dni temu przestał mi funkcjonować kabel Monstera 1000HD (wykorzystywany tylko do przesyłu dźwięku pomiędzy LX-91 a AVC-A1HDA). Kabel dostał gdzieś jakieś załamanie i po nim.
Miałem pod ręką tani kabel tech-linka (ok.100pln), wpiąłem i zdziwienie - już nie było tej dynamiki co na sporo droższym Monsterze (ściągałem z USA). A nie jestem żadnym audiofilem, raczej kinofilem:)
Konkluzja: zamówiłem Qeda Signature...
Nie żałuj grosza na przyzwoite kable.
Już na niejednym forum zauważyłem, że ci co mają tani sprzęt "znają" się na wszystkim najlepiej :p

squad05

New member
@Deimos
ja o chlebia a Ty o niebie...
Najpierw preczytaj dokładnie co napisałem a potem komentuj!
Ja pisze o cyfrowych kablach HDMI a Ty wyskakujesz z IC.. jadno z drugim ma tyle wspólnego, że na jedno i drugie mówią kabel.
Solidny HDMI czy optical za 100 zł w zupełności wystarczy, ważne aby miał solidne wtyki i spełni swoje zadanie.
Co do IC to można polemizować, co zresztą się dzieje na wielu forach, ale nie o tym tu dyskutujemy.

kolego wszechmogONcy gratuluje zmiany kierunku myślenia, daj znać jak bedziesz po odsłuchach, nawet gdy wybierzesz JBL + HK ;) powodzonka

Deimos

Banned
squad05 napisał:
@Deimos
ja o chlebia a Ty o niebie...
Najpierw preczytaj dokładnie co napisałem a potem komentuj!
Ja pisze o cyfrowych kablach HDMI a Ty wyskakujesz z IC.. jadno z drugim ma tyle wspólnego, że na jedno i drugie mówią kabel.
Solidny HDMI czy optical za 100 zł w zupełności wystarczy, ważne aby miał solidne wtyki i spełni swoje zadanie.
Co do IC to można polemizować, co zresztą się dzieje na wielu forach, ale nie o tym tu dyskutujemy.

kolego wszechmogONcy gratuluje zmiany kierunku myślenia, daj znać jak bedziesz po odsłuchach, nawet gdy wybierzesz JBL + HK ;) powodzonka
Oj Kolego, to chyba Ty mnie źle odczytałeś, bo ja cały czas pisałem o kablach HDMI, zarówno o Monsterze jak i o tech-linku. Może nie do końca to wyraźnie podkreśliłem, ale odniosłem się do wypowiedzi na temat tanich kabli HDMI (których stosowania nie popieram, przynajmniej u mnie:) )
Pozdrawiam

squad05

New member
Pojecie "tani" jest pojeciem względnym.
Ale jeżeli zauwazyłeś róznicę pomiędzy HDMI Monstera 1000HD a HDMI Tech-linka za 100 zł to zwracam honor i gratuluję wspaniałego słuchu;) Szkoda tylko, że te drogie kable też potrafi trafić, jak to pięknie opisałes: kabel dostał gdzieś jakiś załamanie i po nim.

jeszcze jedno pytanko do kolegi Deimos:
Próbowałeś łączyc lx91 z ampem za pomocą kabli analogowych ?? Skoro masz taki dobry słuch to proponuje spróbowac - zapewne usłyszysz jeszcze większą różnicę. ;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Deimos

Banned
Mam podłączone także kable analogowe, ale póki co tylko opcja na dwa kanały do słuchania płyt CD.
Z moim słuchem nie jest tak źle skoro przed czterema miesiącami oddałem do serwisu sub Jamo D-7, bo coś mi w pewnym zakresie częstotliwości nie pasowało. W serwisie Konsbud Audio usterke wyczuli dopiero po podłączeniu oscyloskopu, wcześniej twierdzili, że wszystko jest w porządku i o co mi w ogóle chodzi (głośnik wymieniono na nowy):D

Ostatnia edycja:

Deimos

Banned
O szczególy nie pytałem, ale jest w serwisie Konsbud Hi-Fi jeden Pan Marek Pasiński.
Jak Cie szczegóły interesują to napisz do niego.
Z tego co wiem, to w tym roku w subie D-7 tylko mnie trafiła się wymiana głośnika, więc będą pamiętać co dokładnie robili i jakim sposobem tą usterke wykryli.
Kolego Maracz, za audiofila się nie uważam co wcześniej nadmieniłem, być może, że mam wyostrzony słuch bardziej na niektóre częstotliwości (niskie).
Działke AUDI0-STEREO zostawiam porawdziwym audiofilom, ja czuje się kinofilem, jeżeli można to tak określić:)

Ostatnia edycja:

squad05

New member
maracz,
na audiostereo Deimos mógłby się trochę poudzielać ;) byle nie na hi-fi, bo tam nie zostawili by na nim suchej nitki, dwa fora, na jednym audiofile a na drugim fizycy :), w każdym razie, zarówno z jednego jak i z drugiego można się troche dowiedzieć
Pozdrawiam

Mumin6666

New member
squad05 napisał:
Próbowałeś łączyc lx91 z ampem za pomocą kabli analogowych ?? Skoro masz taki dobry słuch to proponuje spróbowac - zapewne usłyszysz jeszcze większą różnicę. ;)

To zalezy.
Jesli ma lepszy przetwornik w preampie niz w CD/BLU to lepiej bedzie na cyfrowym polaczeniu.
Jesli ma lepszy przetwornik w CD/BLU,to bedzie odwrotnie.
Walkowalem to wiele razy w swoich systemach.
A jesli chodzi o kable,najwieksze roznice sa w glosnikowych i IC ale nawet kable cyfrowe brzmia roznie.
Nawet nie bede probowal tworzyc teorii dlaczego tak jest ale pamietam dzien w ktorym zmienilem koaksjal jakiejs tanszej firmy na VdH the First.
Kolega ktory byl sceptyczny do takich roznic,zbieral szczeke z podlogi pol godziny.
Jesli chodzi o kable HDMI nie zauwazylem roznic w obrazie [oczywiscie na pewnym poziomie],zauwazylem natomiast ze rozdzielacz HDMI na kilka wyjsc wyraznie pogarsza jakosc obrazu...

mario1969

New member
wszechmogONcy napisał:
Ja tam na kablach oszczedać nie będę. Dobry sprzęt to i razem musi się dobrze trzymać :)

@mario1969

jakim cudem słuchałeś LS 2 lata temu :) ?
Z latami to popr..liłem policzyłem 2008-2009
doładnie byłem na wakacjach na ukrainie w bierdziańsku od 22.07.2008 do 25.08.2008 gdzies w ostatnim tygodniu.Taki sobie tamtejszy szejkunio bez szybów zakupił zestawik. Jako że zagranicznych tam mało ( widziałem przez miesiac może kilka razy obce rejestracje) więc nas do siebie z knajpki zaprosił na pogaduchy :) .:mrgreen:

http://www.av.com.pl/rankings/RankingAV 5-09.pdf może to pomoże do ewentualnych odsłuchów

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Deimos

Banned
W tabeli, którą podałeś jest też wzmianka przy BDP-LX91 iż ma problemy z dekoderami i basem. W międzyczasie pojawiły się już uaktualnienia frimware, które te niedogodności usunęły i dzięki temu sprzęt nie ma już żadnych dolegliwości. Ostatnie frimware polepszające jeszcze jakość odtwarzania pojawiło się 31 sierpnia 2009.
Otóż swego czasu w niemieckim "AUDIO" 2/2009 testowano pionka BDP-LX91, gdzie za obraz z płyt BD dostał max. ocene 150pkt, natomiast za obraz z DVD 110pkt.
I tu mała konsternacja, bo znacznie droższy Denon DVD-A1UD (test w AUDIO nr.9/2009) otrzymał za obraz z BD - 145pkt, a za obraz z DVD - 105pkt. Zabrakło tylko w Denonie oceny za dźwięk po HDMI.
Wg E.I.S.A najlepszy odtwarzacz BD:)
Kolego wszechmogONcy myśle, że teraz nie masz już żadnych wątpliwości
odnośnie wyboru w temacie odtwarzaczy BD.

Ostatnia edycja:

tkrawczyk

New member
W temacie linkowania sprzetu moje skromne zdanie wyrobione jest od dawna. Wylacznie najwyzszej klasy komponenty.

Nie jestem audiofilem, ani kinofilem, zaznaczam jednak ze szlag mnie trafia jak widze i slysze jaka sieczka leci przez tania chinszczyzne.

Szkoda czasu i kasy na zabawe.

Ostatnia edycja:

wszechmogONcy

New member
Oczywiście nie mam żadnych "ale" co do kupna 5090h i lx91. Miałem się wybrać do Olsztyna w piątek do ninjy ale wypadło mi coś ważnego i pojade dopier ow nastepnym tygodniu.

Wpadły mi jeszcze w oko (w ucho nie miałem okazji ;) ) kolumny b&w cm9. Słuchał ktoś ich? Jak wypadają brzmieniowo?

squad05

New member
jak patrzysz na wygląd, a podobają sie B&W CM9 to popatrz jeszcze na Vienna Acoustics Mozard Grand, w kolorze rosenut wyglądaja niesamowicie ;-)

Do góry