Zestaw do 35-40kzł.

squad05

New member
akurat napalanie się przy wydatku takiej gotówki jest trochę nie na miejscu, zwłaszcza, że kupujesz sprzęt na lata i głupio by było gdyby okazało się ze przypadkiem u znajomego usłyszałes sprzęt za 10 który gra o niebo lepiej od Twojego.
moim zdaniem mógłbys włożyc troszeczkę wysiłku i umówił się na kilka odsłuchów i sam zadecydował czy JBL podoba Ci się najbardziej.
Możesz sprawdzic: Monitor Audio, Bowers&Wilkins, Vienna Acoustics, Paradigm Monitor i jeszcze wiele innych

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
to masz jak ulał :
Pioneera 5090 H - nr 1 na świecie
Pioneera BD 91 - nr1
==========================
Audio żeby zagrało i do kina i do stereo :
HK 990 + LS 80 + reszta
Do Twoich warunków to będzie poezja dla uszu :D:D:D
I zmieścisz się w klasie cenowej

wszechmogONcy

New member
Dokładnie tak :)
Już u Blackninjy się poradziłem co i jak i jutro składam zamówienie. W założonym budżecie się zmieściłem i jest bardzo happy :D

TV Pioneer 5090h z podstawką i bez głośników.
BR Pioneer BDP LX-91 (chyba najlepszy wybór)
WZM H/K HK 990
CD H/K HD 990
TUNER H/K Tu 980
KOL JBL LS 80
LISTWA MONSTER
HDMI wire world ultraviolet 52
K.GŁ. Kimber

Jak podłącze to wkleje foty. Dzięki za porady. DO usłyszenia.

squad05

New member
Łohoho!!!!
Jesteś happy, że co?? Happy, że zmieściłes się w budżecie??
HDMI wireworld ultraviolet 52, a po co Ci kabel za taką kase?? kup HDMI za 70 zł i nie zauważysz różnicy!!!!.
Rozumiem, że wybrałeś plazmę Pioneera - to najlepszy wybór w Twoim zestawie, a reszta to hmmm, pozostawię bez komentarza!!!
Widziałeś te klocki na oczy?? Słuchałeś muzyki na innych kolumnych z róznymi wzmacniaczami ?? Czy po prostu masz 40 tyś i wyrzucasz je bez odsłuchów po kilku wpisach na forum??
Ja rozumiem, że wydajesz kupę kasy na sprzęt ale po co wywalać ją bezmyślnie??
Po co Ci HK cd 990, skoro masz LX 91, które podobno w stereo jest extra?? Po co wywalać kase na cd dwa razy?? żeby mieć dwa klocki do kompletu??? gdzie w twoim zestawieniu sa kable analogowe?? myslisz, że po HDMI połaczysz to wszystko i uzyskasz maksymalną jakość jaka można z tego "wydusić"?
Listwa Monster??? A gdzie kondycjoner sieciowy???
Skąd ty się chłopie urwałeś?? Czytajac ten wątek zastanawiam się skąd w dzisiejszych czasach biorą się tacy "inteligentni" ludzie. Ale nie przejmuj się moją opinią, ja ma tylko budżetowy zestawik a Ty bedziesz miał fullll wypas!!!

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
a słuchałeś różnicy jakości CD HK w porównaniu z BD 91 ?
Jeśli tak to podaj gdzie i kiedy ?
Wówczas dostaniesz wykładnię wg mnie słusznej decyzji wyboru przez
wszechmogONcy.
Jak kupił taki sprzęt to i na listwę Monstera mu wystarczy :D

wszechmogONcy

New member
Oczywiście, że słuchałem różnych zestawów i widziałem obraz z kilku modeli tv, które mnie interesowały. Nie jestem oszołomem, który wyrzuciłby 40 kafli w ciemno.

Co do LX-91 to wybrałem ten model już na przyszyłość, to przecież ponad 6.000. Obraz jest piękny (LX podłączony do Pioneera, nie pamiętam już jakie model, napewno nie 5090, więc i tak i tak bedzie extra). I uważam, że przez jakieś 5-6 lat bedzie to póki co najlepszy odtwarzacz w tej klasie cenowej.

Co do porównania hd 990 do lx-91 to oczywiscie sie zastanawiałem czy warto wydać kolejne 2.000 na CD, skoro inwestuję w drogi blue. I LX i HD słuchałem na hk avr 745 i różnica jest znaczna, oczywiście z przewagą dla Harmana. A poza tym będzie to grało na hk990 więc dźwięk będzie jeszcze lepszy niż na avr.

Kolumienek ls80 niestety nie miałem możliwości posłuchać (w/w zestawu słuchałem na studio L 890), ale po poczytaniu na forach polskich i zagranicznych myślę, że to będzie świetny wybór (poza tym studio L i LS są przecież z tej samej stajni, to dźwięk może byc tylko lepszy).
No i oczywiście trzeba też zwrócić uwagę na moje preferencje muzyczne. hk + jbl jest dla mnie świetny (już sobie wyobrażam jakie gromy teraz polecą od niektórych uzytkowników ;) )

Jeśli zaś chodzi o kable to nie miałem możliwości przetestowania. Takie mi doradzono i muszę ufać radom bardziej ode mnie doświadczonych osób.

Chyba obroniłem swój wybór? ;)

Mumin6666

New member
wszechmogONcy napisał:
I uważam, że przez jakieś 5-6 lat bedzie to póki co najlepszy odtwarzacz w tej klasie cenowej.
Co do porównania hd 990 do lx-91 to oczywiscie sie zastanawiałem czy warto wydać kolejne 2.000 na CD, skoro inwestuję w drogi blue. I LX i HD słuchałem na hk avr 745 i różnica jest znaczna, oczywiście z przewagą dla Harmana. A poza tym będzie to grało na hk990 więc dźwięk będzie jeszcze lepszy niż na avr.
Kolumienek ls80 niestety nie miałem możliwości posłuchać
Jeśli zaś chodzi o kable to nie miałem możliwości przetestowania. Takie mi doradzono i muszę ufać radom bardziej ode mnie doświadczonych osób.
Chyba obroniłem swój wybór? ;)

Ja bym z tego zestawu rozumial jedynie wybor plazmy i blu:)Tzn sobie ngdy bym plazmy nie kupil,ale rozumiem ludzi ktorzy lykaja Pioneera bo jest the best i w ogole:)Blu Pionka jest naprawde dobry [z tym5-6lat to przesada,za rok wyjdzie nastepny Pionek i bedzie lepszy:) ], mozna naprawde z niego byc zadowolonym.
Natomiast faktycznie nie rozumiem wydawania kasy na oddzielny CD zwlaszcza taki slaby...juz o wiele lepiej jest dokupic zewnetrzny przetwornik DA i wykorzystac blu jako transport.Wowczas za jakis czas mozna zmienic wzmak KH na cos co umie grac:)No chyba ze nie przewidujesz dalszych inwestycji.
Wyboru kolumn JBLa nigdy nie zrozumiem,gra to plasko,sztuczny bas,bardzo slaba rozdzielczosc na gorze i konturowa charakterystyka,no ale to nie mi sie ma podobac.
W sumie 40tys na caly zestaw to wcale nie jest tak duzo,jak sie chce zmiescic w tym wszystko.
Kupujesz dobry tv,dobry blu,sredni cd,dobry wzmak i przecietne kolumny.Moze kiedys dojrzejesz do wymiany slabych elementow zestawu:)
Kable wireworld?Wyrzucanie kasy,kup HDMI Vivanco za niecala stowke.Listwe najlepiej zamien na kondycjoner.
Kimber jest OK.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
audiofile kupują sprzęt dlatego że mają inną wrażliwość i dlatego szacunek dla ich możliwości percepcji - która jest obca wielu ludziom.

mat74

Well-known member
Bez reklam
kiki napisał:
audiofile kupują sprzęt dlatego że mają inną wrażliwość i dlatego szacunek dla ich możliwości percepcji - która jest obca wielu ludziom.

:D:D:D:D:D.......- tylko co to ma wspolnego z tym watkiem ?!

kiedys w handlu funkcjonowalo takie okreslenie- "jelonek"...:D

squad05

New member
mat74:eek:k:
dobrze prawisz.

Kolego wszechmogONcy, weź dzień wolnego,zapakuj pupe do auta, jedź do blacka do sklepu, niech Ci przedstawi kilka opcji cd+wzmak+kolumny, posłuchaj i podejmij ostateczna decyzję.

Ostatnia edycja:

wszechmogONcy

New member
No tak pomyślałem, że to nie bedzie głupi pomysł...
Fakt, mieszkam na podlasiu ido Olsztyna (nie mylę się?) bede miał jakies ~250km, ale to jednak nie chodzi o 500zł tylko ciężko zapracowane grubsze tysiące.

Wolnego nie musze brać, bo póki co odpoczywam ;)

A co do audiofilów to oczywiście tylko szacunek i mała zazdrość o taką wrażliwą dzuszę (i ucho ;) )

zbig1972

New member
wszechmogONcy napisał:
Dokładnie tak :)
TV Pioneer 5090h z podstawką i bez głośników.
BR Pioneer BDP LX-91 (chyba najlepszy wybór)
WZM H/K HK 990
CD H/K HD 990
TUNER H/K Tu 980
KOL JBL LS 80
LISTWA MONSTER
HDMI wire world ultraviolet 52
K.GŁ. Kimber

Dziwię się że wszystko z górnej pólki a głośniki siakies jakieś..... Wymień na JBL STUDIO L. Będziesz bardziej zadowolony.

mat74

Well-known member
Bez reklam
wszechmogONcy napisał:
Fakt, mieszkam na podlasiu ido Olsztyna (nie mylę się?) bede miał jakies ~250km, ale to jednak nie chodzi o 500zł tylko ciężko zapracowane grubsze tysiące.

dokladnie !!!- black ma ceny dobre , to musze przyznac (to nie jest reklama!) ,ale przy takiej kwocie obejrzenie i odsluchanie jest wrecz niezbedne!!!
pewne rzeczy musisz sobie jeszcze przemyslec ! ten pioneer BD -sprzet super tyle ,ze wedlug mnie warto go kupic ze wzgledu na sekcje audio...a ty i tak chcesz sie posilkowac odtwarzaczem CD - pytanie czy np.model duzo tanszy nie spelni twoich oczekiwan ?!
plazma pioneera- no tu to dyskusji niema... - to "top TV" - innych juz nie masz po co ogladac ;)
sprzet audio- odsluchaj ! kilka zestawow! - koniecznie odsluchaj! i koniecznie kilka zestawow !

wszechmogONcy

New member
O to chodzi, że słuchałem już kilka zestawów i w sumie hk + jbl jakoś najbardziej mi podpasował. Oczywsicie, żebym słuchał innej muzyki, to w życiu nie wybrałbym takiego zestawienia.

Nie ma jednak co gdybać, trzeba działać. W piątek się wybiorę.

mario1969

New member
Do zbig1972 JBL LS są wyższą seria niż studio studio za sztuke kosztuje 2k a ls 6. Ja słyszałem LS w 2 lata temu , może nie jestem za bardzo osłuchany ale nic lepiej grającego w życiu nie słyszałem Zacytuję siebie z innego forum
" Będąc w wakacje na Ukrainie miałem możliwość poogladać i posłuchać KD oraz stereo w prywatnym zrobionym specjalnie pod kino i odsłuch stereo pomieszczeniu o rozmiarach 8/10 m. Kolumny do KD to cały zestaw JBL LS wspomagane 2 subami KEF PSW 5000 (Wyszło7.2) , Napedzała to wszystko Yamacha DSP-Z11 a do niej wpięte 5 końcówek mocy Zdaje się Usher R-1,5. stał tam jeszcze jakiś wzmak lampowy
electronic JJ ... coś tam. podpiety pod koluny focal electra. Takiej masy dźwięku w pełni kontrolowanej dotej pory jeszcze nie usłyszałem, Jedna szkoda trza było mi iść trzeźwym."

Tak jak inni forumowiczowie piszą zaczym wydasz kasę, posłuchaj jeszcze troche wyższych modeli kolum. JBL L studio (nie słyszałem) do LS powinna dzielić przepaść bo pomiedzy E czy ES a LS jest utiopia.
Gdzieś nawet wyczytałem że dźwięk serii LS niektórzy zaliczją juz do HI-Endu. POSŁUCHAJ Zaczym kupisz. Nawet za granicą jeśli w polsce nie będzi możliwości.

Do góry