Ze świata smartfonów/smartphonów (niepotrzebne skreślić)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przed chwilą w Gallileo (swoją drogą najciekawszy program w tv) prognozowali, że w 2025r. będziemy mieć już telefony z hologramem.
Także Lolek, tej machiny już nie zatrzymasz ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Pewnie że tak, ja czytałem że za dwa lata tel 5 calowe nie będą już w stanie wytrzymać nawet 8 godzin przy średnim użyciu - nie wiem na ile w tym prawdy, a na ile wróżenia ale jeśli dalej polecimy w rdzenie, w pamieć , w ekran 4k itp to jestem w stanie uwierzyć ... oczywiście mowa o topowych modelach poszczególnych firm//bo te wiadomo najlepiej są wypasione..

enocyl

Banned
Pewnie że tak, ja czytałem że za dwa lata tel 5 calowe nie będą już w stanie wytrzymać nawet 8 godzin przy średnim użyciu - nie wiem na ile w tym prawdy, a na ile wróżenia ale jeśli dalej polecimy w rdzenie, w pamieć , w ekran 4k itp to jestem w stanie uwierzyć ... oczywiście mowa o topowych modelach poszczególnych firm//bo te wiadomo najlepiej są wypasione..
Nie wiem gdzie to czytałeś, ale często jest tak, że ze zwiększeniem taktowania procesora i dołożeniem rdzeni dochodzi również zmiana procesu technologicznego i rozmiarów tranzystorów. Wiąże się to z tym, że ten wydajniejszy procesor jest również mniej prądożerny. Fakt, że producenci trochę olewają baterię bo bardziej liczy się fakt, że telefon jest super smukły i często następca danego modelu mu gorszą baterie lub taką samą/minimalnie lepszą, ale za to zeszli z grubości 1mm. Dla mnie to bez znaczenia. Chętnie widziałbym u siebie 4k mAh. Ogólnie przydałaby się rewolucja w temacie akumulatorów. Co jakiś czas coś się pojawia, ale brak efektów w masowej produkcji.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Tak jak kolega wyzej napisal, wiecej rdzeni nie oznacza wiekszego zuzycia.

Co do grubosci tel, poprostu producenci doszli juz do takiego pozziomu ze jest ok. Mowiac "odwrotnie" jakbys mial miec teraz o 1 - 2 cm grubszy telefon niz standard to bys nie chcial bo bylby za duzy i niewygodny.

Puki telefon wytrzymuje 1 dzien to jest ok. Zawsze mozna wpasc w ten trans ze przed pojsciem spac podlaczyc do.ladowania.

Co do nowych akumulatorow... powodzenia. Kazdy z nas moze zrewolucjonizowac swiat, nobel zapewne gwarantowany. Nikt jeszcze nic "szalowego" nie wymyslil. W poznaniu na polibudzie probuja cos tam z tworzywami sztucznymi - jakos obsadzic w nich prad, cos tam o wodzie slyszalem. Ale wszystko to narazie nie wypal.

Wytworzyc prad umimy ale "zmagazynowac go" niestety jeszcze nie...

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Przed chwilą w Gallileo (swoją drogą najciekawszy program w tv) prognozowali, że w 2025r. będziemy mieć już telefony z hologramem.
Także Lolek, tej machiny już nie zatrzymasz ;)
Też oglądałem ten odcinek o tej porze ;)
Program nie jest zły, ale kilkanaście lat temu był lepszy. Teraz jest trochę na wyrost, jest trochę taki zbyt komercyjny i wyreżyserowany a niekiedy najmują się takimi pierdołami, że aż szok ;)
Mimo to lubię i często oglądam.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tak jak kolega wyzej napisal, wiecej rdzeni nie oznacza wiekszego zuzycia.

Co do grubosci tel, poprostu producenci doszli juz do takiego pozziomu ze jest ok. Mowiac "odwrotnie" jakbys mial miec teraz o 1 - 2 cm grubszy telefon niz standard to bys nie chcial bo bylby za duzy i niewygodny.

Puki telefon wytrzymuje 1 dzien to jest ok. Zawsze mozna wpasc w ten trans ze przed pojsciem spac podlaczyc do.ladowania.

Co do nowych akumulatorow... powodzenia. Kazdy z nas moze zrewolucjonizowac swiat, nobel zapewne gwarantowany. Nikt jeszcze nic "szalowego" nie wymyslil. W poznaniu na polibudzie probuja cos tam z tworzywami sztucznymi - jakos obsadzic w nich prad, cos tam o wodzie slyszalem. Ale wszystko to narazie nie wypal.

Wytworzyc prad umimy ale "zmagazynowac go" niestety jeszcze nie...

Dobrze napisałeś ...puki co... właśnie w tym jest sens..

lolo2

Well-known member
Bez reklam
A co masz za darmo do oddania? Chetnie przyjme.

Kurna ciul tam z noga ale jajka jakby sie zajely?
To teraz pojdzie fama na samsunga, juz akcje polecialy leb na szyje, a teraz dopiero sie zacznie... przez takie wypadki, jak sprzedaz spadnie to jeszcze cala firme mozna rozlozyc...

Samsung musi szybko jakas akcje zrobic i taka aby klienci byli zadowoleni.

Ja bym proponowal przynies samsunga 7 a wymienimy ci zadarmo na iphona 7 hehhe.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Apple nie odstawi takiej akcji promocyjnej, bo zwyczajnie by się ośmieszył.
iPhony również zapalały się aż miło.
Sporo tych przypadków było:
iPhone 6 zapalił się użytkownikowi w spodniach - Technowinki
Samozapłon telefonu iPhone wywołał pożar, po którym zmarł Polak z Reading

Mimo tych incydentów, firma nie do ruszenia.
To samo będzie z Samsungiem.
Problem będzie jak taki tel. wyłoży Boeninga 747 z pasażerami na pokładzie, to już faktycznie byłby dramat wizerunkowy, bo o ludzkim nie wspomnę.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Gdyby to się stało w powietrzu i doszło by do katastrofy to samsung myślę że byłby wspomnieniem albo naprawdę miałby mega problemy... nie wszystko co się świeci jest złotem i nie wszystko co topowe jest najlepsze .. a czas pokaże jak samsung wyjdzie z tego..jedno jest pewne chcąc wyjść z twarzą musieliby wszystkie sprzedane tel. wymienić - pytanie na co skoro nikt ie ma pewności że wymieniony sprzęt będzie prawidłowo działał..
Powiem Wam uczciwie, że ja tych tel. gdy bym miał nie trzymałbym w kieszeni.. ale co tam nie ma co się martwić na pewno już są plany nad S8 :)
W USA to samsung beknie bo tam prawnik załatwi odpowiednio żeby ludzie swoje dostali za coś takiego..

Ostatnia edycja:

enocyl

Banned
Gdyby to się stało w powietrzu i doszło by do katastrofy to samsung myślę że byłby wspomnieniem albo naprawdę miałby mega problemy... nie wszystko co się świeci jest złotem i nie wszystko co topowe jest najlepsze .. a czas pokaże jak samsung wyjdzie z tego..jedno jest pewne chcąc wyjść z twarzą musieliby wszystkie sprzedane tel. wymienić - pytanie na co skoro nikt ie ma pewności że wymieniony sprzęt będzie prawidłowo działał..
Powiem Wam uczciwie, że ja tych tel. gdy bym miał nie trzymałbym w kieszeni.. ale co tam nie ma co się martwić na pewno już są plany nad S8 :)
W USA to samsung beknie bo tam prawnik załatwi odpowiednio żeby ludzie swoje dostali za coś takiego..
Chyba nie wiesz jak potężny jest Samsung i w jak wielu dziedzinach działa. Nawet jak by nie sprzedał się ani jeden smartfon to firma miałaby by sie świetnie ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To niezatapialny okręt. Podobnie jak Apple.

Ja jakoś nie specjalnie się tym przejmuje, ot wypadek przy pracy (mam na myśli problem z samozapłonem, a nie poparzonego gościa).
Nie pierwszy i ostatni taki przypadek, Ikea wycofuje swoje produkty, auta wadliwe części i w końcu producenci słuchawek wadliwe partie. Życie, a karawana jedzie dalej ;)

kuba378

Active member
Ponoć około 1 mln sztuk Nota sprzedali i teraz muszą je wymienić, a w magazynach jest około 1,5 mln, które trzeba bedzie naprawić, albo w promocji sprzedać islamistom :D

enocyl

Banned
Dokładnie tak. Ważniejsze dla mnie od wpadki tego typu jest to jak dana firma sobie z tym poradzi i czy wyjdzie z całej sytuacji z twarzą. Samsungowi dobrze idzie z tego co czytałem :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Chyba nie wiesz jak potężny jest Samsung i w jak wielu dziedzinach działa. Nawet jak by nie sprzedał się ani jeden smartfon to firma miałaby by sie świetnie ;)

Ja widziałem to co się stało po kilku przypadkach z ich akcjami ... to wystarczy.. oczywiście to też nie oznacza, że zaraz by się zapomniało o Samsungu , bo przecież Państwo by im pomogło, pomimo że nie wolno ale w Korei to się robi zarówno przy Samsungu jak i przy LG.. dla przykładu kiedy z Sony czy choćby z Philipsem było źle to Państwo nawet 1$ im nie dało bo nie wolno takich rzeczy robić ale to co nie wolno robić w Japonii, USA, w Europie to w takich krajach jak Chiny, Korea nie oficjalnie a nawet czasem oficjancie można robić..

Teraz weźmy pod uwagę że coś takiego dzieje się w najnowszym Boeing 777 który kosztuje coś około 300 mln$ plus cały samolot ludzi ( powiedzmy 300 pasażerów -odszkodowania) i dochodzi do katastrofy przez tel. Samsunga to w taką sprawę wchodzą również prawnicy Boeinga bo będą chcieli wyjść z twarzą, zresztą dlaczego mieliby ponosić odpowiedzialność.... to Samsung odczułby to naprawdę dobrze na skórze.. nie wspomnę o reakcji kontrahentów... to jest cała lawina przy takich sprawach..

Zresztą patrząc że Samsung i Lg przestali walczyć ze sobą w Sądach bo czują już Chiny i innych na sobie to też oznacza że powolutku zaczynają się bać.. a to dopiero początek ekspansji firm Chińskich jak Huawei, TLC i innych.. poczekamy jeszcze że 3 lata .... TLC topowy model tv ma takie parametry że włosy się jeża na głowie, mało tego mówią oficjalnie o parametrach swoich tv, o których inni nie wspominają z takich czy z innych powodów..

Gdyby taki Samsung sprzedaż ich tel spadła nie o 100% tylko np o 50% to akcje idą tak w plecy, że firma odczułaby to i to odpowiednio..

Titanic też nie był do zatopienia a jednak.. tylko w tym wypadku firmy koreańskie mają to szczęście że maja po swojej stronie swój Rząd..

Nie jestem przeciwnikiem samsunga tylko dla mnie za takie rzeczy bez względu na firmę , trzeba ponosić konsekwencję i to bardzo surowe żeby inni nie musieli tego doświadczać, a tym bardziej, że są to dosyć drogie zabawki.

Ostatnia edycja:
Do góry