Ze świata smartfonów/smartphonów (niepotrzebne skreślić)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Teraz weźmy pod uwagę że coś takiego dzieje się w najnowszym Boeing 777 który kosztuje coś około 300 mln$ plus cały samolot ludzi ( powiedzmy 300 pasażerów -odszkodowania) i dochodzi do katastrofy przez tel. Samsunga to w taką sprawę wchodzą również prawnicy Boeinga bo będą chcieli wyjść z twarzą, zresztą dlaczego mieliby ponosić odpowiedzialność.... to Samsung odczułby to naprawdę dobrze na skórze.. nie wspomnę o reakcji kontrahentów... to jest cała lawina przy takich sprawach..

Wsiadam dzisiaj do samolotu lini Wizzair a tu komunikat.

Uzytkownicy telefonow i tabletow serii Samsung 7 proszeni sa o wylaczenie i nie uzywanie swoich urzadzen. Buahhah...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
W USA i w Kanadzie już jest oficjalnie zabronione używanie tych tel. na pokładzie samolotów.. stanowisko jakiejś agencji bezpieczeństwa czy coś w tym stylu- nie pamiętam nazwy tego tworu..

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No to pięknie, rzekłbym jaja jak balony.
Już widzę miny niewtajemniczonych użytkowników.
Trzeba chyba stanąć na lotnisku z kartką "skupuje wybuchające S7" i zrobić z tego biznes ;)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No obstawiam 90% (jak nie wiecej) byla nie wtajemniczona,
Ale nie mowili nic o wybuchach :) Na slowo wybuch niektorzy by sie zdziwili hehe

Mowili, ze nie wolno uzywac, nalezy wylaczyc i nie wolno ladowac bateri (mieli chyba na mysli powerbanki) bo w samolocie chyba nie bylo gniazdka 230v

Nowe - zaktualizowane. Procedury bezpieczenstwa hehe..

Jak to zakomunikowali odrazu przypomniala mi sie wypowiedz lolka o samolotach xD

Jest o tym tez w wiadomosciach

https://www.fly4free.pl/masz-najnow...nie-wejdziesz-na-poklad-niektorych-samolotow/

Henry

Active member
Bez reklam
Zaczyna być ciekawie.
Ja natomiast zauważyłem, że S5 przy korzystaniu z nawigacji za granicą znacznie bardziej się nagrzewa niż w Polsce.
Ot taka dziwna przypadłość ;)

Lolo, w artykule, który wrzuciłeś pojawia się takie określenie - lowcostowej marki - Brawo dla autora! :fool:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
No to pięknie, rzekłbym jaja jak balony.
Już widzę miny niewtajemniczonych użytkowników.
Trzeba chyba stanąć na lotnisku z kartką "skupuje wybuchające S7" i zrobić z tego biznes ;)

Trochę byś tego miał - czytałem samych SGN jest ponad 2,5 mln do wyeliminowania z czego około 1 mln tylko w samych USA ... dlatego tam kategoryczny zakaz jest używania tych tel w samolotach..

Henry

Active member
Bez reklam
Nie tylko w telefonach są problemy zagrażające zdrowiu/ zdrowiu.
Pośpiech, brak należytego i odpowiednio długiego okresu testowania przed wprowadzeniem do sprzedaży robią swoje.

Na marginesie w innych branżach jest nie lepiej, wiele firm zaliczyło wpadki, w tym bardzo uznane i drogie marki moto - Merc, BMW...
choćby tutaj BMW wzywa do wymiany poduszek. Dotyczy 110 tys. samochodów - Biznes

A wracając do telefonów, można bezpiecznie i spokojnie używać street view bez obawy o rozpoznanie :D
Google zamazuje głowę krowy | Tech

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A wszystko przez fakt że te .... co rok wypuszczają nowe tel., nowe tv, nowe amplitunery itp i pytanie po co skoro te asortymenty tylko czysto teoretycznie są lepsze od poprzedników,a nawet jak są to o ile są lepsze...w stosunku do ceny i jaki sens jest sprzedawania np S6 żeby po 10 miesiącach kupić S7 ...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Po części racja bo to ludzie sami powodują że tamci robią z nas wała.. ale skoro np dystrybutor Horn oficjalnie mi gość powiedział ze jeśli dzwonią do nich i ludzie się pytają o amplitunery grające dobrze w stereo to proponują wcześniejsze modele niż te najnowsze to o czym tu mówić .. za 3-4 lata amplitunery tylko z nazwy będą grać w stereo i to te od 5 tyś w górę, a tańsze to .. może nie będę pisał.. jak dalej tak pójdzie..

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Postaw sie na miejscu samsunga czy innego molocha. Musi rocznie zarobic "x" dolarow aby sie utrzymac. Aby zarobic te "x" trzeba zrobic sprzedaz. Aby zrobic sprzedarz no niestety ale musisz puscic cos nowego.

Nie wazne czy jest duzy postep czy nie. Rynek wymaga i musisz co roku wypuszczac cos nowego aby na nowo wyrobic sprzedaz. Starego nikt ci nie kupi.

Telefony, samochody, tv/agd musi isc z duchem czasu bo konkurencja wygryzie.

Podejzewam ze koszt wyprodukowania s4, s5, s6, s7 samsunga jest identyczny. A majac do wyboru kazdy normalny czlowiek wybieze najnowszy.

Wiec czy ci sie podoba czy nie "kolo musi toczyc sie dalej" nowy sprzet musi wychodzic co rok. Nie wazne czy bedzie tego wart czy nie ale podsumowujac marketing, nowinki tech. Mode, jest warto.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A potem są właśnie takie kwiatki że 2,5 mln szt. tel do wykopania jest do kosza - tylko SGN ( a nei wiadomo ile jest do wykopania S7 - jeszcze nie podali liczby), nie licząc że ludzie stracili troszkę zdrowia - przynajmniej tych kilkadziesiąt osób..
A inna sprawa czy 10 miesięczny tel to jest stary ? Czy amplituner z tamtego roku, tv to jest stary ? To już jest przeżytek...

Kolego stawiam Ci amplituner onkyo 905 , yamahe Z 7, Z 11 - stare amplitunery jak świat i dawaj mi tu te nowości rynkowe atmosowe z bajerami i z cudami wszystkimi jakie mają i zobaczymy które amplitunery zagrają lepiej w stereo i zobaczymy z jakimi kolumnami sobie poradzą dzisiejsze amplitunery, a z jakimi sobie poradzą tamte amplitunery .. jedynie co może konkurować to Arcamy i CA a reszta to .... a wszystko dlatego że nie jest istotne dzisiaj jak to ma grac tylko ile w amplituner jest włożonych bajerów z których i tak większość ludzi nie używa ... ale ma być bo świat tego oczekuje..a potem na amplitunerach za 5-7 tyś słucha się mp3 (bo szkoda wydać 30 zł na płytę) a kupując tv za 12 tys ludzie piszą skąd on ma ściągać filmy i co ma wgrać w tv żeby mu taki tv odtwarzał ściągane filmy..

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ja sie w 100% z tobą zgodzę.

Można to łatwo podsumować:
Dzisiaj nie liczy się jakość ale MODA.

Coś jest "nowsze" bardziej "wypasione" i większość ludzi to kupuje.

Zapytaj się kogokolwiek aby wymienił ci różnicę pomiędzy samsungiem s6 a s7, s5 a s6. Każdy ci jedynie powie: (lepszy wyświetlacz, lepszy aparat, szybszy) bo tego oczekuje (reszty bajerów nikt nie zna). Nie ważna reszta, nie ważne o ile szybszy/lepszy. Aby tylko w reklamie powiedzieli że jest lepiej i żeby megapiksele wzrosły. A czy rzeczywiście będzie lepiej to nikogo nie obchodzi. W telefonach te 3 rzeczy na dzień dzisiejszy się liczą i koniec.

Mówisz o amplitunerach, gdyby np. dla Marantza 7009 zrobili aktualizację z DTS:X to nawet bym się nie zastanawiał i kupił 7009. Jedną opcję dodają (tzw. bajer) i rynek się zmienia.

Piszesz że są kwiatki na 2.5 mln szt. Ale oni przewidzieli że te 2.5mln sztuk sprzedadzą na te 10 miesięcy. Jak nie więcej. Wyobraź sobie jaki to zysk. 1mln już sprzedany ile to mln dolarów zysku.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Świata się nie zmieni ale z głupotą trzeba walczyć, a nie pomagać żeby jeszcze większe kręgi zataczała.. a to czy coś kupimy czy też nie to od nas zależy..
Na koniec taki przykład .. we czwartek w metrze jadą dwie paniusie i jedna ma jakiegoś soniaka 5 calowego a druga ma 4 calowego "ajfona" i ta co ma sonego mówi czy nie lepiej Ci kupić samsunga, sony czy jakiś inny tel 5 calowy żeby bardziej komfortowo z niego korzystać ... na to koleżanka jej odpowiada - ale wtedy nie miałabym "ajfona" ;-) i to jest właśnie to jak ludzie podchodzą mogą mieć mniejszy mniej komfortowo się z niego korzysta jak dużo się siedzi na necie ale ważne żeby była marka odpowiednia.. :)
i żeby nie było obie miały ponad 30 lat..

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kolego stawiam Ci amplituner onkyo 905 , yamahe Z 7, Z 11 - stare amplitunery jak świat i dawaj mi tu te nowości rynkowe atmosowe z bajerami i z cudami wszystkimi jakie mają i zobaczymy które amplitunery zagrają lepiej w stereo i zobaczymy z jakimi kolumnami sobie poradzą dzisiejsze amplitunery, a z jakimi sobie poradzą tamte amplitunery

Tutaj Lolek już się nie zgodzę, miałem 905 i dla mnie ten ampli jest przereklamowany.
W stereo również to u mnie nie grało, system kalibracji, a co za tym idzie efekt finalny przy odsłuchach wielokanałowych również się u mnie nie sprawdził.
Testy przeprowadzałem sideByside. Zdecydowanie lepiej u mnie zagrał Marantz z Audyssey na pokładzie.
Nie chce tutaj wchodzić w zbędne dyskusje, ważyć sprzętów czy omawiać wykonanie, ale jeżeli chodzi o "audio", to "moc" Onkyo u mnie nie miała przełożenia na jakość odsłuchu.
Nie wspomnę już o porównaniu na linii stereo taniego wzmacniacza (stosunkowo niska seria) Technicsa (na alle używki 200-300zł) który zjadł dosłownie to Onkyo jakością dźwięku.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście Kolego nie ma co dyskutować bo nie o to chodzi - każdy ma swoje zdanie ja tam wolałbym 905 od wielu amplitunerów dzisiejszych... to samo wymienione "jamaszki" amplitunerów. Generalnie nie porównuje do wzkamów bo dla mnie to nie ma sensu. Wielu ludzi ma swoje zdanie że np w stereo najlepsze to amplitunery powiedzmy firma X a drudzy mówią firma Y .. oczywiście wszystko to kwestia zdania każdego z nas , ja tak jak wiesz porównywałem swojego czasu najlepszego Denona z najlepszym onkyo i wg mojej opinii mi bardziej podpasił onkyo.. oba były w tej samej cenie... nie rozumiem mówienia że dany amplituner jest najlepszy w stereo.. dla mnie wszystkie graja bardzo porównywalnie, a różnią się barwą dźwięku ale to i tak nie zmienia postaci rzeczy że nie nazwałbym nigdy że coś gra najlepiej w stereo, nie licząc jednego amplitunera czy też dwóch to jest topowy Arcam i topowy CA.. ale to inna bajka.. niektórzy zachwalają że firma X to dźwiękowo jest najlepsza a np koncertów na BR czy też choćby dvd to widzieli w sklepach bo nigdy albo prawie nigdy u siebie nie oglądali , a musisz się zgodzić że taki koncert jest dobrą sprawą żeby porównać sobie dźwiękowo amplitunery. A widać ile ludzi kupuje koncerty na naszym forum..

Podobnie z tel. kto mądry powie że dany tel albo dany producent jest najlepszy - oczywiście będą tacy którzy chcą się dowartościować i tak powiedzą, inni którzy mają poukładane w głowie wiedzą, że nie ma czegoś takiego że coś jest najlepsze..bo to wszystko zależy od naszego gustu i od tego co lubimy.. bo to co dla Ciebie np byłoby dobre nie musi być dla mnie i odwrotnie..

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jasna sprawa Lolek, można co prawda polemizować, ale i tak wszystko sprowadza się do indywidualnych gustów/oczekiwań.
Ja osobiście nie ufam opiniom, nie dlatego, że nie wierzę, ale wiem z doświadczenia jakie brednie ludzie wypisują, a jak się potem okazuje, w większości nie mieli styczności/możliwości/chęci do bezpośrednich porównań.
Sam wielokrotnie się na tym przejechałem, a własne testy rozwiązują wszystkie dylematy.

Do góry