Ze świata smartfonów/smartphonów (niepotrzebne skreślić)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A mnie już nic na tym forum nie dziwi. Ja proponuje w Imaxie, a nie jakimś 82-100" ; )
Teraz pojawił się problem... uchwytu na telefon, to już za dużo, nawet jak dla mnie.
Zaraz się dowiemy, że Foldem jednak nie można zrobić na uju wiatrak, jak żyć?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Źródło? ; )
Jakoś sobie tego nie wyobrażam, jakby to miało wówczas wyglądać na TV?
Dobrze jest jak jest. Mi tv służy głównie do YT i niech tak zostanie.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Źródło? ; )
Jakoś sobie tego nie wyobrażam, jakby to miało wówczas wyglądać na TV?
Dobrze jest jak jest. Mi tv służy głównie do YT i niech tak zostanie.
Serio? :D

Mnie zastanawia w jakim celu ustawiać video 1:1? Poważnie pytam. Wymieni ktoś jakikolwiek plus tego formatu względem panoramicznych?
821ee9bf192f2e3f7655d28fe32b3d0a.jpg

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mnie się nie pytaj, ja jestem zwolennikiem stricte kinowych proporcji i to nawet nie 16:9.
Tyle, że to nie wątek kinowy, a telefoniczny ; ) Na foldzie 1:1/4:3 wygląda lepiej od takiego 16:9, a już 4:5 jest idealnie i nie widzę powodu, dlaczego miałbym ograniczać sobie przyjemność przeglądania zdjęć/filmów w formacie 16:9 mając obecnie docelowo zupełnie inne proporcje ekranu. Nie zamierzam tez już wracać do jakiegokolwiek telefonu o "panoramicznym" formacie, bo siłą rzeczy fizycznie nigdy nie dadzą w urządzeniu mobilnym takiej powierzchni roboczej i to zawsze będzie coś na wzór "kwadratu", bez względu jak daleko posunie się technologia składaka, także kompletnie nie widzę już sensu wykorzystywania tego formatu. Po co, na siłę? Pod ekran PC/Laptopa/TV?
Tu przeboleje, mam i zawsze będę miał duży tv/monitor, więc i tak będzie dobrze, z laptopa już nie korzystam od lat, a zdjęcia/filmy glownie przeglądam na słuchawce. To jest to o czym pisałem wcześniej, składak stał się dla mnie docelowym albumem do zdjęc o każdej porze dnia i nocy. Kiedyś telefon był tylko narzędziem (jak lustrzanka czy byle maupka), a twórczość przeglądało się na PC/Laptopie/tablecie. Dziś to kwestia kilku procent. Ktoś z innymi potrzebami kompletnie może być po drugiej stronie i ja to doskonałe rozumiem, sam na Twoim miejscu też bym się nie bawił w 1:1 mając Ultra21, lub cokolwiek innego w tym formacie. Nie zmienia to faktu, że mając ponad 17k zdjęc z Note10 ktore przerzuciłem na składaka ogląda się źle, nie, absolutnie, jest o niebo lepiej, ale skoro można mieć z buta cały ekran, to dlaczego nie?

Mowa oczywiście cały czas o zdjęciach i filmowaniu amatorskim, a nie o YT czy oglądniu (np.) Netflixa, tutaj absolutnie nie chciałbym żadnych zmian.

Ten film który wrzucił Piramida z Tokyo, powinien lecieć jako demo w sklepie i to jako coś na wzór, tego co możemy teoretycznie sami kręcić mając taki ekran do dyspozycji. Bez pasów.
Jest jeszcze kwestia pola widzenia, ale to osobny temat.

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Serio? :D

Mnie zastanawia w jakim celu ustawiać video 1:1? Poważnie pytam. Wymieni ktoś jakikolwiek plus tego formatu względem panoramicznych?

Jak na serio pytasz to Ci na serio odpowiem.
Z wygody i lenistwa.
Przede wszystkim latwo video dopasowac, aby zlozyc film. Bez wzgledu na to jak trzymasz aparat ( H czy V).

Ostatnia edycja:
Do góry