Mnie się nie pytaj, ja jestem zwolennikiem stricte kinowych proporcji i to nawet nie 16:9.
Tyle, że to nie wątek kinowy, a telefoniczny ; ) Na foldzie 1:1/4:3 wygląda lepiej od takiego 16:9, a już 4:5 jest idealnie i nie widzę powodu, dlaczego miałbym ograniczać sobie przyjemność przeglądania zdjęć/filmów w formacie 16:9 mając obecnie docelowo zupełnie inne proporcje ekranu. Nie zamierzam tez już wracać do jakiegokolwiek telefonu o "panoramicznym" formacie, bo siłą rzeczy fizycznie nigdy nie dadzą w urządzeniu mobilnym takiej powierzchni roboczej i to zawsze będzie coś na wzór "kwadratu", bez względu jak daleko posunie się technologia składaka, także kompletnie nie widzę już sensu wykorzystywania tego formatu. Po co, na siłę? Pod ekran PC/Laptopa/TV?
Tu przeboleje, mam i zawsze będę miał duży tv/monitor, więc i tak będzie dobrze, z laptopa już nie korzystam od lat, a zdjęcia/filmy glownie przeglądam na słuchawce. To jest to o czym pisałem wcześniej, składak stał się dla mnie docelowym albumem do zdjęc o każdej porze dnia i nocy. Kiedyś telefon był tylko narzędziem (jak lustrzanka czy byle maupka), a twórczość przeglądało się na PC/Laptopie/tablecie. Dziś to kwestia kilku procent. Ktoś z innymi potrzebami kompletnie może być po drugiej stronie i ja to doskonałe rozumiem, sam na Twoim miejscu też bym się nie bawił w 1:1 mając Ultra21, lub cokolwiek innego w tym formacie. Nie zmienia to faktu, że mając ponad 17k zdjęc z Note10 ktore przerzuciłem na składaka ogląda się źle, nie, absolutnie, jest o niebo lepiej, ale skoro można mieć z buta cały ekran, to dlaczego nie?
Mowa oczywiście cały czas o zdjęciach i filmowaniu amatorskim, a nie o YT czy oglądniu (np.) Netflixa, tutaj absolutnie nie chciałbym żadnych zmian.
Ten film który wrzucił Piramida z Tokyo, powinien lecieć jako demo w sklepie i to jako coś na wzór, tego co możemy teoretycznie sami kręcić mając taki ekran do dyspozycji. Bez pasów.
Jest jeszcze kwestia pola widzenia, ale to osobny temat.