Kiki jesteś w wielkim błędzie. Właśnie chcę zakupić oleda 65. Dylemat czy kupić Philipsa 804 (854) czy Lg C9. W związku z problemem wypalania skierowałem pytanie do Philips Polska i Lg Polska, jak serwisy rozpatrują ewentualne reklamacje dotyczące wypaleń, zakładając, że użytkujemy TV zgodnie z zaleceniami zawartymi w instrukcji.
Odpowiedz Philipsa
Szanowny Kliencie,
Każde zgłoszenie jest traktowane indywidualnie, zatem trudno odpowiedzieć na Pana pytanie.
Istnieje kilka sposobów na zapobieganie powstawaniu wypaleń (które zamieszczam poniżej), natomiast zdarzają się zgłoszenia dotyczące wypaleń ekranu, które nie są możliwe do usunięcia z poziomu użytkownika i w takich wypadkach najczęściej telewizor jest kierowany do serwisu, gdzie wykwalifikowani serwisanci usuwają usterkę. O sposobie usunięcia usterki decydują serwisanci, ponieważ jest to ściśle zależne od rodzaju oraz zaawansowania powstałej usterki.
Wskazówki, jak przedłużyć najlepszą wydajność telewizora OLED:
• Unikaj wyświetlania statycznych treści przez dłuższy czas (>20 minut).
• Przełączaj telewizor w stan wstrzymania, gdy nie jest używany (nie odłączaj go od źródła zasilania)
• Nie dotykaj wyświetlacza ani w żaden inny sposób nie naciskaj go podczas procesu konserwacji / odzyskiwania.
• Po wyświetleniu monitu o usunięcie pozostałości obrazu, pozwól, aby telewizor wykonał ten proces. Wielokrotne odrzucanie tej opcji przez wybieranie [Potem] może unieważnić gwarancję.
• Nie zaleca się używania telewizora OLED jako monitora PC, aby nie wyświetlać statycznych elementów systemu operacyjnego w jednym miejscu (np. pasek zadań, okna programów, etykiety tekstowe itp.).
Należy też unikać następujących scenariuszy, bez względu na to, które źródło jest używane:
• Wyświetlanie treści w niestandardowym formacie (np. 4:3 spowoduje wyświetlanie czarnych pasów przez długi czas)
• Oglądanie jednego kanału, który wyświetla statyczne logo
• Gry (np. element HUD lub inne statyczne obrazy wyświetlane podczas rozgrywki)
• Inne statyczne element wyświetlane przez kilka minut (wiadomości, aplikacje pogodowe itp.)
Z poważaniem,
Joanna Chodyra
Biuro Obsługi Klienta
Niektóre zalecenia są dla mnie oczywiste, ale niektóre są trudne do zrozumienia.
Użytkownik ma unikać wyświetlania treści w formacie 4:3. To żaden problem, bo w tym formacie nie ma już prawie żadnych filmów w przyzwoitej jakości. Moim zdaniem analogicznie użytkownik powinien unikać także oglądania filmów w formacie kinowym z czarnymi poziomymi pasami np.(Netflix). W pierwszym przypadku będą to pionowe pasy w drugim poziome. Jeżeli tak to zakup leda do oglądaniu filmów mija się z celem. Przecież oled stworzony jest przede wszystkim do oglądania właśnie filmów.
Dlatego ponowiłem pytanie i prosząc o jednoznaczną odpowiedz. Czy muszę unikać filmów z poziomymi pasami.
Do tej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, co daje wiele do myślenia.
Mogę znieś rygorystyczne zalecenia stawiane przez Philipsa użytkując oleda, tylko nie zaakceptuje zaleceń dotyczących filmów. Wolę dmuchać na zimne i zdecydować się na zakup Lg, który ma o wiele mniejsze i łagodniejsze wymagania jak użytkować telewizory oled i prawie bezproblemowo wymienia matryce w telewizorach będących na gwarancji.
Wniosek, wywalamy kupę kasy na oleda, który praktycznie posłuży nam dwa lata (przy dobrych chęciach serwisu Philipsa). Pytam się a co dalej ?.