wyjścia a najlepsza jakość dźwięku

spinacz66

New member
Bez reklam
Witam nurtuję mnie ten temat które wyjścia dają lepszą jakość dźwięku z cyfrowych elektryczne czy optyczne a może analogowe 5.1? czytałem w kilku gazetach że lepszy dźwięk można uzyskać na analogu niż na cyfrowym czy to prawda?a drugie moje pytanie chcę połączyć tv z amplitunerem tv ma wejście stereo i optyczne które lepiej wybrać , a może lepiej mam połączyć dekoder z amplifem tam też są takie same wyjścia?

gatar

Active member
Bez reklam
Witam.
Bardzo wiele zależy od sprzętu, który spinasz.
Im bardziej wyrafinowany (drogi :) ) sprzęt tym ew. różnice łatwiej zauważalne. Podobnie z kablami. Rożnicę mogą występować. Jednak , chyba najwięcej zależy od słuchu użytkownika. Może najlepiej sam sprawdź.
Dzisiaj dla KD najbardziej optymalnym połączeniem wydaje się HDMI.
Jeśli tylko stereo do raczej analog.

spinacz66

New member
Bez reklam
ciekawy materiał z kablami cyfrowymi zrobił reduktor szumu i dowodzi że każdy kabel grały jednakowo czy to za 10zł czy za 100zł a co ciekawe najlepjej wypadł zwykły kabel od lampki poskręcany prowizorycznie.Co do hadmi ale tu występuję stratna judder jak sprzęt ma 1 wyjście tylko

Ostatnia edycja:

gatar

Active member
Bez reklam
Było wiele różnych testów (reduktora oglądałem) i wyniki były niejednoznaczne. Aby mieć pewność sam usłysz. Opieranie się na słowach i cyferkach nic nie wniesie. Masz sprzęt (jaki ?), kup kabelki ( moim zdaniem do max. 10% wartości sprzętu) zepnij i słuchaj. Jeśli będziesz zadowolony to fajnie, jeśli nie to wtedy poszukuj. Jeśli zas chcesz "akademickich/audiofilskich" dyskusji to zapraszam na Audio, Stereo, Hi Fi, Hi End, Video - Sprzęt audio - Audiostereo.pl , ale uprzedzam "głowa może zaboleć" :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Jesli chodzi o kable cyfrowe to jakosc tego kabla nie ma znaczenia bo jakosc obrazu czy dzwieku bedzie taka sama na tym za 10 i za 1000zl. Roznice pojawiaja sie przy rodzajach kabla.

Do KD czyli 5.1 DD DTS w wiekszosci przypadkow - HDMI i bitstram z odtwarzacza, chyba ze posiadamy naprawde markowy Blu Ray z dobrym torem audio wtedy warto podlaczyc analog 5.1 po RCA.
Do stereo, wg mnie tylko analog. Na kabalch cyfrowych pojawia sie jitter szczegolnie w przypadku HDMI, gdzie korzystamy z zegara taktujacego Video, najlepsza jakosc dzwieku stereo w przypadku kabla cyfrowego uzyskamy na kablu Coaxial.

spinacz66

New member
Bez reklam
Czy w KD jest duża różnica między podłączonym kablem hdmi a którymś cyfrowym bo u siebie nie mogę sprawdzić do w amplifie nie mam złącz hdmi wszystkie dekodery hd użymam(DD,DTS,DTS Master HD Audio i HRA,DD EX idą mi po kablach cyfrowych.pytam się czy jest sens wymiany amplitunera bo kupiłem w tamtym roku i dałem 2900zł

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
Bez różnicy z jakiego cyfrowego standardu korzystasz jeśli chodzi o dżwięk ,
jeśli chodzi o HDMI to poprzez niego najlepszy obraz uzyskasz i to tylko taka różnica .

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jesli chodzi o kable cyfrowe to jakosc tego kabla nie ma znaczenia bo jakosc obrazu czy dzwieku bedzie taka sama na tym za 10 i za 1000zl. Roznice pojawiaja sie przy rodzajach kabla.

Bzdury piszesz .
Posłuchaj coaxiala za 10 zł i za 100zł i zobaczysz czy nie ma różnicy . Robiłem takie testy i jestem pewien różnicy w dźwięku

spinacz66

New member
Bez reklam
barwa dźwięku może się różnić chodź parę testów wyczytałem w magazynach Audio-Video że nie zawsze cena idzie z jakością taka samo jak pic stosują producenci z kierunkowością kabli a to ściem jest

dominlesne

New member
Coaxial ściąga zakłócenia elktromagnetyczne, podobnie jak analog, dlatego często jest owijany ekranem. W optycznym tego nie ma.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Coaxial ściąga zakłócenia elktromagnetyczne, podobnie jak analog, dlatego często jest owijany ekranem. W optycznym tego nie ma.

Bzdury piszesz .XLO w ogóle nie używa ekranowania (jedynie w kablach do gramofonu lub na zamówienie) ,a jest to jeden z najlepszych producentów na świecie
Zaletą (jedyną ) kabla optycznego jest izolacja galwaniczna ,ale w przypadku dobrze zaprojektowanego coaxiala żadnych zakłóceń nie będzie

I

irek6311

Guest
Coaxial jest podatny bardziej na zakłócenia niż zwykły analogowy więc kabel musi być porządny z konkretnym ekranem ,
amplituner warto uziemnić + porządna instalacja prądowa + listwa z filtem sieciowym (nie za 40 a za 200zł) ,
porządne kabelki optyczne droższe od Coaxial więc w ten standard nie warto się pakować .

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Kabel coaxialny ma budowę koncentryczną więc musi być ekran , widziałeś kiedyś kable cyfrowe symetryczne ?
Kabel analogowy również może mieć budowę koncentryczną ,albo symetryczną

Kabel optyczny jest najbardziej ułomny ,umożliwia przesłanie mniej informacji w jednostce czasu niż kabel coaxialny . Dlatego praktycznie nie możliwe jest poprawne przesłanie materiału 24 bity/192 khz - to nie jedyna wada połączenia optycznego

spinacz66

New member
Bez reklam
to napiszcie wprost czy w KD jest duża różnica między dźwiękiem przez hdmi a toslinkiem/spdif czy warto wymieniać amplituner tylko dla hdmi?jeszcze jedno mam pytanie czy przez wyjscia cyfrowe jak teraz mam podłączone a amplif ma wszystkie nowe dekodery to w odtwarzaczach mam ustawione na bitstream to dobrze ?

gatar

Active member
Bez reklam
Czy w KD jest duża różnica między podłączonym kablem hdmi a którymś cyfrowym bo u siebie nie mogę sprawdzić do w amplifie nie mam złącz hdmi wszystkie dekodery hd użymam(DD,DTS,DTS Master HD Audio i HRA,DD EX idą mi po kablach cyfrowych.pytam się czy jest sens wymiany amplitunera bo kupiłem w tamtym roku i dałem 2900zł

Witam.
Po pierwsze bez HDMI nie ma audio HD, więc nie pisz , że "używasz DTS Master HD Audio".
Po drugie w KD audio HD jest lepsze. Audio HD jest pewną formą bezstratnej kompresji audio a sam DTS jest "stratny". Coś jak mp3 a flac (w przybliżeniu).
Po trzecie jaki Ty masz amplituner z "tamtego roku za 2900 zł", że nie wejść HDMI ?:sad:

ps. bardzo ciekawa dyskusja o wyższości ... :)

spinacz66

New member
Bez reklam
to powiedz czemu jak puszczam film BD ze ścieszką dts Master HD to wyświetlacz amplitunera pokazuje nazwę audio dekodowanej taka sama jak jest film zakodowany czyli rzeczywista amplituner to kenwood bdr a-7 z napedem ale tam większy nacisk jest na zmacniacz napęd jest zmianką bardziej i gra bardzo dobrze dynamicznie

Do góry