Wybór głośników

tomski81

New member
Witam wszystkich.
Postanowiłem zakupić zestaw 5.0 + amplituner do kina domowego. 50% filmy / 50% muzyka. Pokój 16m2. Chce na to wydać do 2500zl. Co sądzicie o zestawie
kolumny Wharfedale
- Crystal 30.5
- Crystal 30.1
- Crystal 30C
+ Denon AVR-1311

KubaCK

New member
Witam Wszystkich,

Chciałem prosić o poradę.

Posiadam obecnie amplituner Harman Kardon AVR 3000 + Harman Kardon HD 750 (do płyt HDCD) + odtwarzacz DVD Manta + kolumny podłogowe Technics SB t100.

Nie jestem audiofilem, ale lubię posłuchać muzyki z przyzwoitego sprzętu. Obecny zestaw spełnia moje wymagania minimalne, ale nie ukrywam, że jak podłączyłem kolummy B&W Taty to myślałem że z euforii zemdleje - ale to może kiedyś takie sobie kupię.

Obecnie chciałbym wreszcie mieć 5.1, czyli dokupić do zestawu suba, głośnik centralny oraz efektowe. Chciałbym to uczynić jak najmniejszym kosztem. Może być sprzęt używany. Nie ma budżetu, ale chciałbym to zrobić jak najtaniej, jednak żeby to miało w miarę sens. Ewentualnei mogę rozważyć zakup kompletu 5.1, łącznie z głośnikami stereo o ile będzie to coś lepszego jak obecne technicsy, a te ewentualnie sprzedać.

macinek

New member
Witam.
Mam wzmacniacz pioneer vsx-516 podlaczony do karty xonar D2 w komputerze światłowodem.
Planuje zakup zestawu głośników do kina domowego, głównie gry i filmy. Ewentualnie lepsze fronty, resztę mogę dokupić później.
Pokój około 18m2, budżet +/- 1500 zł. Czy w tym przedziale cenowym znajdzie się coś ciekawego?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Białe kolumny

Może to zabrzmi co najmniej dziwnie, ale jakie są głosniki w białym wykończeniu (wystarczy biały front lub całe) i najlepiej oczywiscie w miarę przyzwoite brzmieniowo? Nie chodzi mi o wykonczenie białe w lakierze fortepianowym, bo za takie wykonczenie trzeba zazwyczaj nieźle dopłacić, nie chodzi mi również o białą imitację drewna, tylko jakieś tworzywo, tak jak u Cantona GLE czy Magnata 1000, jednolite, bez faktury drewna. Cantony w zasięgu cenowym, lecz brzmieniowo nie robia furory. Magnaty fajnie brzmia, lecz poza zasięgiem. Czy jest coś co gra jak Monitor Audio BX a wygląda jak Canton lub Magnat i kosztuje nie więcej niż Monitor Audio BX? Za Jamo dziękuję.
Blackninja, Ty na pewno sie orietujesz?

arur

New member
Witam Wszystkich!!! :)

Od jakiegos czasu czytam to forum i duzo informacji juz sie dowiedzialem:D
Mam pytanie posiadam budzet okolo 2500 do max 3000zl na kolumny 5.0 i amplituner (denon 1611 choc niekoniecznie) 70% filmy. Pomieszczenie 5x4,5m Kiedys zawsze mozna suba dokupic. Co polecacie? Czy ten zestaw bedzie dobry Denon AVR-1611 + Monitor Audio M4 + M1 + MCentre ? czy lepiej cos innego? Duzo osob pisze ze jamo sa kiepskie. Do tego napewno dokupie sobie xbox-a lub ps3 ale to pozniej. Planuje tez kupno TV 46" chyba 3D lecz tez nie mam nic na oku narazie. Moje dotychczasowe kolumny to altus 300. Pewnie do kina sie nie nadadza wiec je bym sprzedal. Prosze o pare propozycji no chyba ze ten zestaw jest w porzadku. Niestety tyle moge dac na sprzet oprocz okablowania.

Prosze o rade.

Pozdrawiam arur

dzejoo

New member
jakie drewniane kolumnyKolega miał na myśli? :)

co do pytania - rodzaj - noname plastik

Ostatnia edycja:

dan2301

New member
Witam!
Jestem zmęczony poszukiwaniem kina domowego. Mieszkam w Hiszpanii. Onkyo, Denon, Yamaha -wszystko: made in china, albo malaysia. Poza tym, drożej . Z kolumnami też tragedia - tych co mnie interesują nie ma.
Znalazłem w sklepie taki zestawik:
Pioneer VSX-521 + DV-430V + S-ES3TB. Chciałem się zmieścić w 700E - wyjdze 740E.
Czy ktoś wie jak to gra ????? To będzie mój pierwszy zestaw KD. Nie znam się i nie jestem audiofilem. Pokój ok. 20 m2, muzyka 75%, film 25%, słucham głównie Depeche Mode i podobne klimaty.
Wielkie dzięki i pozdrawiam.

dan2301

New member
Witam. Żadnego, to ma być mój pierwszy zestaw KD.
Moge rozważyć jeszcze poza tym zestawem Pioneera, zestaw:
- Yamaha RX-V367 + Infinity Primus 250 ( lub jak się uda
Jamo S718 ).
- Pioneer VSX-521 + DV-430V + Infinity Primus 250 ( lub jak się uda
Jamo S718 ).
Prosze doradżcie i wielkie dzięki. Pozdro

mrosi

Member
Witam!
Jestem zmęczony poszukiwaniem kina domowego. Mieszkam w Hiszpanii. Onkyo, Denon, Yamaha -wszystko: made in china, albo malaysia.

Szczerze powiedziawszy, nie ma raczej już innych produktów. Jeśli na to liczysz to nie kupisz żadnego sprzętu. Każdy producent wytwarza na Dalekim Wschodzie, bo tam jest tania siła robocza. Kwestia jakości sprzętu to zupełnie inna sprawa. Każda z tych "chińskich" fabryk ma coś takiego jak dział kontroli jakości i to on odpowiada za poziom wykonania sprzętu...

dan2301

New member
Witam. Dziś cały dzień zleciał na poszukiwaniu kolumn, i tak:
- Infinity Primus 250 + Onkyo Tx-SR309 ( jak podpowiedział blackninja )
- Jamo S606 + no właśnie co ?
Problem w tym, że jeżeli chodzi o głośniki, to będę chyba zmuszony zamówić je przez internet. Wiekszego wyboru nie mam jak w "pikantne ceny". Nie wiem co robić, raczej nie kupuję takich rzeczy przez internet. Zależy mi, ale mam wątpliwości. Mają też JBL Studio 180 za 159E.
Doradżcie prosze.

Do góry