jest wporzo
Witam,
Dzięki temu forum kupiłem telewizor, spłacę dług wdzięczności skrobiąc parę słów o PS50C550.
Zacznę od jedynej wady:
- lekkie bzyczenie, słyszalne tylko wieczorem przy b. niskim poziomie dźwięku (o czym zresztą już było na forum…). Jestem bardzo wrażliwy na tego typu efekty, ale mi nie przeszkadza. Byłem w pełni świadomy, że może bzyczeć, kupiłem TV w sklepie internetowym m.in. po to, żeby go móc oddać – gdyby bzykał za głośno. Ale jest ok. Moje niby niezłe dvd (Denon1940) piszczy bardziej…
O zaletach było już dużo, telewizor naprawdę świetny (kolor, kontrast, czerń, płynność). Kalibrując TV lekko go „przytemperowałem”, szczególnie poziom czerwieni w balansie bieli. Kolory b. naturalne (takie, jak lubię).
USB - odtwarza prawie wszystkie pliki (choć nie wiem dlaczego, niektóre mkv nie „poszły” mi na TV, choć na kompie śmigają. Audio DD i DTS trzeba oczywiście przesłać kabelkiem optycznym do kina domowego (testowałem także sygnał DTS7.1 – wszystko ok.).
Podkreślę brak wad: żadnego migotania, smużenia, duszków, juddera. Posty o serii B powinny być z tego wątku usunięte, seria C nie ma tych wad!
Odbicie światła – na ścianę z TV światło pada pod takim kątem, że odbicia widzę tylko w rogu pokoju (z którego nikt TV nie ogląda). Ale jeśli ktoś źle dobierze miejsce na TV, może mieć w domu duże lusterko. U mnie jest dobrze, dużo lepiej niż w starym CRT.
Co do jakości obrazu - wszystko zależy jednak od jakości i fps sygnału… Mam n-kę i w pierwszej chwili telewizor mnie nie zachwycił…(choć potem się okazało, że to wada turbodekodera n-ki, który jednak słabo sobie radzi..). Kupiłem plazmę m.in. dlatego, że oferta hd jest wciąż słaba (na nce 15 kanałów w 1080i, żadne z tego full hd…). A plazmy teoretycznie powinny lepiej odtwarzać sygnał SD. Niestety obraz SD nie zachwycał (smużył w dynamicznych scenach, szczególnie widoczne to było na twarzach). Efekt występował też na niektórych kanałach HD, choć trzeba było się wpatrywać. Zacząłem podejrzewać n-kę (a nie tv) o tę wadę, kiedy przetestowałem pliki avi (SD) i filmy z dvd – tutaj tego efektu nie było, choć sygnał niby gorszej jakości od 1080i. No i wpadłem na pomysł, żeby się „przesiąść” z połączenia HDMI na komponentowe i wykorzystać moje kino domowe (Denon AVR230 do upscalingu sygnału do 1080p. Efekt zdumiewający – smużenia znikły, obraz „żyleta”. Polecam to rozwiązanie wszystkim, którzy mają kina domowe zapewniające upscaling (dla mniej „wtajemniczonych”: upscaling to konwersja sygnału słabszej rozdzielczości na wyższą).
Podsumowując: jestem z tv b. zadowolony, w pełni zaspokoił moje oczekiwania. (co do n-ki, cóż…, dobrze że mam kino domowe z upscalingiem…). Stosunek jakości do ceny (3035 zł) – rewelacja!
Pozdrawiam
Lont
P.S. mundial na TVPHD – wow!