Wszystko o 9603/9703

Czy warto kupić telewizor LCD Philips model 9603/9703

• Total voters
    0

crimson1

New member
KIELAQ napisał:
crimson1 - NIE chodzi o kable tylko o opóżnienie wynikające z pracy procesorów telewizora które przetwarzają obraz . Rzeczywiście po wyłączeniu systemu Perfect Pixel HD moim zdaniem problem nie istnieje . Ale wtedy brak 100 Hz co akurat przy korzystaniu z kompa nie bardzo przeszkadza .

OK...OK... już się nie wymądrzam :rolleyes:
myślałem że o to się rossschodzi... ;)

Ten lag LCD przy włączonych 'poprawiaczach', to rzeczywiście problem, który zlikwiduje pewnie dopiero zastosowanie mocniejszych procesorów, które się zajmą synchronizacją. Nie wydaje mi się, aby upgrade softu mógł to zmienić.

czaras

New member
KIELAQ napisał:
Odpowiedź na 1 pytanie - NIE ma szyby

Odpowiedź na 2 pytanie - z konsolą nie testowałem bo nie mam , ale z kompem działa dobrze - pełna rozdzielczość full hd i brak smużenia ( testowany na wielu filmach i grach , ostatnio Race driver GRID ) . Oczywiście żeby mieć full hd potrzeba podpiąć kablem DVI-HDMI .
Kielaq a tak by the way, dzwiek z lapka puszczasz zwyklym mini jack'iem czy moze jakos inaczej ? ja po zakupie tv bede glownie ogladal material z lapka, a ten nie posiada niestety wyjscia optycznego tylko digital 2.0, wiec bede musial dokupic jakas pimcie z wyjsciem 5.1 aby uzyskac pelnie szczescia. No i interesuje mnie jak to bedzie sie sprawowac.

Banned
To teraz nic juz nie rozumiem ;) W takim ukladzie po co sa wszystkie te polepszacze skoro wiecej robia zlego niz dobrego . Wczesniej czytalem ze obraz na tym LCD jest idealnie plynny przy trnsmisjach HD z tunerow satelitarnych . Rozumiem ze przy wylaczonych polepszaczach ?

alyjen

New member
To teraz nic juz nie rozumiem ;) W takim ukladzie po co sa wszystkie te polepszacze skoro wiecej robia zlego niz dobrego . Wczesniej czytalem ze obraz na tym LCD jest idealnie plynny przy trnsmisjach HD z tunerow satelitarnych . Rozumiem ze przy wylaczonych polepszaczach ?

Chyba faktyczne nie do końca rozumiesz o czym rozmawialiśmy ;) Obraz będzie super płynny, to o co nam chodzi to czas który telewizor potrzebuje na obrobienie sygnału przed wyświetleniem, czas z zasady niezmienny więc jedynym mankamentem jest to, że oglądasz rzeczy 0.1s później niż gdybyś to oglądał na dajmy na to CRT. Co nie ma żadnego wpływu na płynność a jedynie na komfort użytkownia w przypadku gier PC/Konsola gdzie sztuczne poprawianie obrazu nie jest w zasadzie potrzebne

Banned
Ok teraz juz skumałłłem :) Pytanie tylko czy bez poprawiaczy obraz z kompa i konsoli bedzie plynny i bez smuzenia :) Wnioskuje ze tak , ale pewnosci nie mam :roll:

KIELAQ

New member
czaras - przede wszystkim nie mam laptoka tylko kompa stacjonarnego . Mam podpięty zestaw głośników Logitech 5.1 do karty muzycznej Sound blaster X-Fi . Wszystko działa dobrze . Czy to gra czy film dzwięk jest OK .

AvataR - przy korzystaniu z kompa polepszacze obrazu są w zasadzie niepotrzebne . Moim zdaniem lepiej grać przy wyłączonych polepszaczach . Do oglądania filmów w HD też są w zasadzie zbędne ponieważ jakość materiału jest świetna . Przy oglądaniu filmów w formacie DivX to juz inna sprawa bo tu podbicie się przydaje . Ustawienie HD Natural Motion na Minimum . Jak się da więcej to wychodzi teatr . Polecam zobaczyć jak wygląda film w jakośći FULL HD - NORMALNIE MASAKRA !!!

PS - dziś grałem w Race Driver GRID i przy tak dynamicznej grze BRAK smużenia . Po prostu ten telewizor ma szybką matrycę i dlatego jest płynnie .

Ostatnia edycja:

urad

New member
a ten nie posiada niestety wyjscia optycznego tylko digital 2.0

jesli masz cyfrowe wyjscie audio coaxial to masz i 5.1, wszytko zalezy od tego jak ustawiles system operacyjny i kodeki

Ostatnia edycja:

Banned
Swietnie Panowie swietnie :) Jutro zamawiam 42PFL9703 - jak odbiore zapewne pod koniec przyszlego tygodnia napisze swoje spostrzezenia :) Dzieki wszystkim za wszelkie podpowiedzi i opinie :)

Agrescik

New member
Cza ci sie spieszyc... i nie powoli...

Swietnie Panowie swietnie :) Jutro zamawiam 42PFL9703 - jak odbiore zapewne pod koniec przyszlego tygodnia napisze swoje spostrzezenia :) Dzieki wszystkim za wszelkie podpowiedzi i opinie :)
Kolega widzac u mnie stojacy 9603 napalil sie... Probuje zamowic w sklepie sprzet a tu kupa.. :/ NIe ma... nie wiadomo kiedy bedzie dostawa... itd...
A nadmieniam ze chce sie zalapac jeszcze na www.mistrzowskagwarancja.pl i powoli zaczyna byc problem... w wyniku tego ze nie moze go dostac zaczyna miec kosmate mysli o 37" ... no i jeszcze gorzej ze zaczna myslec o kupnie 7962... heh... co sie dzieje... Mam nadzieje ze gdzies w tych sklepach w koncu dostanie i skorzysta z gwarancji...

Pozdro.

KIELAQ

New member
A co masz do 37 cali - HĘ ??? !!! Proszę nie obrażać mojego pięknego telewizorka :p !!!

Spoko żartowałem . Jak bym miał miejsce to bym kupił 52 cale i nawet się nie zastanawiał :)

urad

New member
to, ze jesli nawet zaplacisz za ten TV dzien po promocji to i takobejmie cie ona bo zlozyles zamowienie w trakcie jej trwania. Tak jest w euro.

Banned
Hmm nie wiem czy z 9603 jest problem ale 42PFL9703 zamowilem i po dwoch dniach dostalem odpowiedz ze mam do odioru - jade po niego w piatek :) Nie mniej uwazam ze kolega URAD ma racje - przynajmniej tak mi sie wydaje .

NickSon

Member
Też tak uważam że liczy sie data na paragonie a nie data zamowienia... Zamowienie to niczym nie wiazaca chęć zakupu Zamówisz i nie musisz wcale tego odbierać.
Nie wiem czy już temat był poruszany jeśli tak to zapytam jeszcze raz co nam daje złącze network DLNA co konkretnie mozną dzięki temu robić?

Widze że temat lagów powraca i powraca znalazłem na AV forum wpisy i zdjęcia które pokazują żę trybie game (ew przy wyłączonych polepszaczach) czas input lagu wynosi troche ponad 30ms a przy max polepszaczach nawet 200ms myśle ten test rozwiewa już chyba wszystkie wątpliwości i można spokojnie organoleptycznie stwierdzić że da sie grać na nowych Philipach. Zastanawia mie jedno czy czasy Lagów są dynamiczne czy stałe czy procesor ustala stałą dla danego poziomu ulepszania. Można by to sprawdzić ! Ja jeszcze nie mam tego TV ale może jakiś uczynny forumowicz mogłby rzetelnie to zaprezentować.
Test polega na zrobieniu fotografii jednoczesnie monitora komputerowego i tv na kompie wlaczamy program do odmierzania czasu z dokladnoscia do 1/ 1000 sekundy a zdjęcie robimy z czasem przesłony 1/1000 Roznica pomiędzy pokazuje ten nieszczęsny lag Trzeba pamiętać że jeśli mamy monitor LCD on też ma laga co prawda niewielkiego ale ma. Więc najlepiej by było robić fotki z CRT niestety ciężko je zrobić bo odświerzanie utrudnia ale kilka prob powinno pomóc. Wyżej wymieniony lag na minimum o wartości 30ms był zrobiony testem z monitorem lcd więc wartość rzeczywistego lagu moze wynieść z 50ms (ale tego to nie wiem). Jeśli ktoś chciałby przetestować wszystkie przypadki to myśle że warto sprawdzić to o czym pisałem wyżej tzn czy lag zależy od tego co mamy na ekranie. Można by zrobić fotki samego zegara na caly ekran program który ktoś uzył w teście na av forum wizualnie to zielone duze cyfry na czarnym tle dla porównania można by właczyć jakiś filmik HD np na poł ekranu a na drugiej częsci ten zegar i sprawdzić czy lag się zwiększa Oczywiście wszystkie testy przy wylaczonych polepszaczach, wlaczonych na maxa i średnich. Taki nasz forumowy test by sie przydał jak nikt sie nie pokusi to ja sobie zrobie sam jak już kupie 9603 :)

Pozdrawaim

marcels3

New member
Nie robiłem takich testów, ale wg mnie opóźnienie musi być stałe. Wyobrażasz sobie obraz raz przyśpieszany a raz opóźniany? Niby kilka czy kilkanaście ms to nic wielkiego ale przy takich skokach obrazu byłoby to zauważalne o wiele bardziej niż kilkudziesięcio sekundowe ale stałe opóźnienie.

NickSon

Member
marcels3 napisał:
Nie robiłem takich testów, ale wg mnie opóźnienie musi być stałe. Wyobrażasz sobie obraz raz przyśpieszany a raz opóźniany? Niby kilka czy kilkanaście ms to nic wielkiego ale przy takich skokach obrazu byłoby to zauważalne o wiele bardziej niż kilkudziesięcio sekundowe ale stałe opóźnienie.
masz racje logika mi sie wylaczyła ;) sygnal musi byc liniowy w czasie Dziwne że skoro to są stałe wartosci producent tego nie podaje dla ustawien nin i max, no ale czym tu sie chwalić :) jak są szybsi

KIELAQ

New member
Na Philipsie 9603 można grać ponieważ sam to robię . Przy wyłączonych polepszaczach gra się fajnie i mi to wystarczy .

PS - w końcu z N-ki na kanałach HD mam pełny ekran , bez żadnych pasów czarnych . Trzeba było tylko przestawić w ustawieniach N-ki na tv panoramiczny . Głupi błąd ale wcześniej tego nie widziałem :)

kriss33

Member
KIELAQ napisał:
Na Philipsie 9603 można grać ponieważ sam to robię . Przy wyłączonych polepszaczach gra się fajnie i mi to wystarczy .

PS - w końcu z N-ki na kanałach HD mam pełny ekran , bez żadnych pasów czarnych . Trzeba było tylko przestawić w ustawieniach N-ki na tv panoramiczny . Głupi błąd ale wcześniej tego nie widziałem :)

a ja dzięki Twojej odp ustawiłem szeroki w Cyfrze i szeroki w TV, a Ty jak ustawileś w TV ?

Do góry