wd hd tv live - krótka recenzja by pawson
witam
w związku z pojawiającymi się licznymi pytaniami - poniżej krótka recenzja w.w sprzętu.
od dłuższego czasu posługuje się tym streamerem [
WD TV Live ] , sprawuje sie dobrze i dzielnie [ test :
WD TV Live – sieciowy odtwarzacz wideo :: PCLab.pl ,
WD TV Live - test ] krótkie info tu :
http://www.wdc.com/wdproducts/library/AAG/POL/4178-705061.pdf , a tu gruba instrukcja po polsku w detalu dla wymagających , taki podręcznik/przewodnik usera :
http://www.wdc.com/wdproducts/library/UM/POL/4779-705043.pdf
na rynku jest kilka tego typu urządzeń - na pewno je znajdziecie [ asus,emtec,lg,ferguson,popcorn,itd ] - i coś sobie wybierzecie sami pod swoje wymagania.
Ja wybrałem
TO COŚ [ czyli :
wd hd tv live media player Western Digital ]
do plusów [ dla mnie ] zaliczam :
* wielkość czterech połączonych [ dwa na dole i dwa na górze ] paczek papierosów
* cichy [ bo nie ma co w nim szumieć ] , nie ma wbudowanych żadnych dysków ani pamięci tak iż sobie sam komponujesz sieć i warunki
* poręczny mały pilot [ może deczko za mały - ale to tylko wrażenie ]
* DO niego dopiero można podłączyć przez usb dysk zewnętrzny [ ma dwa usb 2.0 , na chwilę obecną brak 3,0 ] lub sieciowy przez rj45 ,
* do TV podłączasz np hdmi
* odtwarza 99,99% materiału jaki mam
* oczywiście czyta pliki vob i ts [ czyli dvd i bluray ]
* czyta obrazy iso [ w tym z menu ] zrobione z płyt dvd
* oczywiście odtwarzając vob lub bluray lub xvid lub inne masz dostęp do wyboru audio lub napisów
* raz na kwartał sam zaciąga [ jeśli podpięty pod net , czeka na polecenie aktualizowania ] aktualizację
* sporo ustawień - jak korzystam tylko z kilku
* jest kilka patentów [ usprawniających działanie w razie problemów - wiadomo każde urządzenie może sie zawiesić ]
* oczywiście sieć [ moja wewnętrzna ] widzi to urządzenie i dyski pod niego podpięte - czy po rj45 czy po usb
* można w kompie zmałpować te w/w dyski jako sieciowe i poruszać się po nich jak po normalnych zasobach [ kopiuj,wklej,skasuj itd - uwaga na skasuj - hehee ]
do minusów :
* zaliczyłbym jako może lekką czasem uciążliwość - ale lekką podkreślam - to fakt że nie czyta txt , należy "mieć" txt i konwertować do np srt i po sprawie.
* do drugiego minusa bym zaliczył updaty/aktualizacje. Mianowicie to co jedna poprawi [ jakąś np wizualną uciążliwość ] to druga psuje i tak w koło, miałem już ze 4-5 aktualizaci - obecnie [ każdy kto zatkializowal czeka na poprawkę bo menu wyboru napisów/audo wyskakuje na skraj ekranu - tak na ten przykład ] czekam na następną aktualizację i jak poprawi to co poprzednia popsuła to nie dam OK na następną aktualizajcję. Generalnie po każdej aktualizacji coś tam jest lepiej [ dla mojej działalności mógłbym spokojnie pozostać przy oryginalnej pierwszej , nic dla mnie się nie zmienia bo po cholerę mi polskie menu lub youtuby lub inne cuda wianki , dla mnie po prostu ma czytać i odtwarzać materiał video i TO robi. ]
u mnie wykorzystanie [ tego urządzenia ] wygląda tak :
*
TO COŚ połączone mam przez rj45 z routerem [ dzięki czemu widzi sieć, widzi net , aktualizacje , duperele z netu z których nie korzystam za wyjątkiem "pogody" ]
* do routera mam podłączony dysk sieciowy
*
TO COŚ via hdmi mam połączone z tv
*
DO TEGO CZEGOŚ mam podłączony przez usb dysk zewnętrzny
* w efekcie : mam 4 źródła do strumieniowego odtwarzania [ dysk siecowy to raz , sam komputer to dwa , dysk zewnętrzny przy jednym usb to trzy , dysk zewnętrzny dwa to cztery ]
* 99,9% wykorzystania tego urządzenia to pliki video [iso,dvd.xvid,bluray ]
pozdro
pawson
==============
edit:
- oczywiście 1080p to podstawa [ do tego musi być tv no bo jak inaczej zobaczysz te wrażenia ]
- dodam że w moim przypadku chodziło o pozbycie się pierdyliarda płyt
- mam 30kilka gigowe pozycje bd i odtwarzam je bez żadnego problemu
- podstawą jest budowa sieci i zapewnienie dobrego strumienia do odtwarzania
- jest kilka tego typu urządzeń - mi podpasowało
to
- do "patentów" bym zaliczył:
* gdy się zawiesi : odłącz z tylu kabel zasilania , niech się po ponownym włączenie zrestartuje urządzenie [ raz na dwa / trzy miechy ]
* nie zezwól temu urządzeniu na indeksowanie zawartości podpiętych dysków : raz będzie to robił godzinami jak duże dyski i śledził zmiany, strata czasu
*ustaw "auto" w video [ obada odbiornik tv i materiał i sam rzuci najlepszy obraz ]
* dzwięk "stereo" [ dla audiofilów : "inne" jak mają czym się bawić ]
* youtuby są bez hd - ale i tak tam nawet nie wchodzę
* radia i flickery i inne pierdyliony wodotrysków - nie wchodzę,nie używam
* przewijanie do przodu - 2-4-8-16 razy i
MAJĄC te "razy" wciśnięte gdy klikniesz na pilocie "do przodu" to przeskoczy o 10 min, drugie kliknięcie to ponownie o 10 minut.
=======================
edit 2:
- generalnie po ekranie tv chodzi się jak w "psp" dla dzieci i wtedy masz widok na strukturę sieci [ swojej ] i wchodzisz na kompa lub na dyski lub inne cuda wianki - zależy kto co sobie popodłącza
- voby i vts : klikasz [ na ekranie tv] na plik i albo "play" i gra albo "enter" i wchodzisz na ekranie w strukturę plików [ listę ] i klikasz na któryś , odpala się z defaultu pierwszy i widzisz już menu filmu
- ts [ blu ray'e ] - jak wyżej - nawigujesz na ekranie tv po strukurze swojej sieci i wybierasz miejsce gdzie jest Twój film i klikasz na tytuł ,wchodzisz głebiej i klikasz na plik "strem" i leci film bd, masz dostęp do menu audi i video.
- są jakieś inne niż firmowe softy ale nie bawię się tym
- generalnie jak sobie włączysz indeksowanie to to urządzenie ci ładnie poukłada i popokazuje filmy [ pokazując ich zdjęcia jak masz ] i td -ale to zabiera czas i wkurza tak iż opłaca się [ w moim przypadku ] wYłączyć indeksowanie i poruszać się po sktrukurze plików jak w komputerze [ czyli bez bajerów z latającymi obrazkami i duperelami ]
pawson