Witam wszystkich tu po raz pierwszy (a w zasadzie drugi patrząc na odpowiedź powyżej).
Kupiłem to cudo dziś po południu i chciałem się podzielić garścią wrażeń.
1.) DTS-HD działa o tyle, że core DTS na pewno streamowany jest prawidłowo na amplituner. Nie mam amplitunera DTS-HD więc nie wiem czy sygnał zawiera cały DTS-HD.
2.) Nie zauważyłem żadnego problemu z synchronizacją audio/wideo przy użyciu wyjścia Digital optycznego.
3.) Nie zauważyłem żadnego problemu z wysokością napisów na ekranie. Nie wiem czy to kwestia firmware'u (chyba końcówka 11) czy po prostu wg mnie wszystko jest z napisami ok - są po prostu na samym dole.
4.) Odtwarzacz nie obsługuje tagów wyboru ścieżki audio/napisów - aż dziwne, że nikt o tym jeszcze nie napisał. Zawsze wybiera pierwszą ścieżkę audio i pierwsze napisy - trochę uciążliwe.
5.) Odtwarzacz nie pokazuje nazw ścieżek audio i napisów - a to już czasem jest bardzo kłopotliwe, np przy filmach gdzie są dwie ścieżki z napisami (Forced i pełne) albo kilka ścieżek audio angielskich z komentarzami (jak je rozróżnich wtedy jak mamy 3 ścieżki z komentarzami np AC3 2.0).
6.) Ogromnym brakiem jest brak możliwości przeskakiwania np o 1 minutę albo 10 minut do przodu filmu - czy ktoś kiedyś stworzy net player równie funkcjonalny i prosty jak wiele już lat temu stworzono niemal idealny XBMC???
7.) Na początku miałem ogromne problemy z siecią i zrywanie połączenia po 10-30 sekundach. Pomogło wykasowanie użytkownika windows (był anonymous) i wprowadzenie prawdziwego użytkownika i hasła z komputera, do którego się łączymy. Mam nadzieję, że problem nie powróci.
8.) Nie ma żadnych problemów z napisami czy różnymi ścieżkami audio wbudowanymi w mkv - tego się lekko obawiałem - jest super
Napisy są ładne, o dobrej barwie, położeniu - akurat nie podzielam tu żadnych krytycznych uwag. Aha, dodam, że ja wszystkie napisy mam zawsze wmuxowane w mkv i kodowane w Unicode - ogonki działają prawidłowo.
9.) Niestety, odtwarzacz się przycina (podejrzewam, że sieć) przy niektórych remuxowanych MKV z Blurayów. Prawidło np mi działa VC-1 z Planet Earth (w kontenerze mkv), ale już Nature's Greatest Moments się przycina. Podobnie Transformers 2 CEE - niestety sieć nie wyrabia. Wieczorem jeszcze zrobię test czy to sieć czy dysk, bo będę kopiował te pliki na hdd usb. Dla pewności wyłączyłem na swoim serwerze uTorrenta i wszystko inno co powoduje ruch sieciowy - i nadal przerywało, więc nie tu był pies pogrzebany. Będę jeszcze potem próbował połączyć się z zasobem sieciowym na drugim kompie przez LANa i zobaczyć czy to coś zmienia (na jednym mam xp na drugim Vistę).
10.) Obsługa audio (mp3) jest generalnie ok - nie mam tu większych uwag, nawet czyta prawidłow playlisty (m3u), które mają w sobie odwołania do innych folderów (np "../.." itd).
11.) Obsługa zdjęć (jpg) jest też generalnie ok. Przejścia do prezentacji są spoko. Zdjęcia ładują się w znośnym tempie - jakość jest ok.
12.) Obsługa Network Shares jest trochę niedopracowana - a raczej źle zrobiona. Wolałbym jak w XBMC zdefiniować sobie udziały i foldery, które chce mieć w kategoriach Video, Audio i Photo - tak to powinno być. Niemniej, i tak jest nieźle w porównaniu do niektórych chorych wynalazków jak konieczność instalowania jakiś własnych serwerów streamingowych...
13.) Zgadzam się z opiniami, że upscale divxów jest naprawdę bardzo dobry - moim zdaniem lepszy niż uzyskiwałem z komputera (podłączenego przez HDMI do tego samego oczywiście TV) przez VLC lub MPC. To duży plus. Co do samego obrazu - obraz jak obraz - trudno mi powiedzieć, że jest jakiś super hiper. Po prostu jest to normalny, dobry obraz HD.
14.) Szybkość działania - bez zastrzeżeń. Pilot reaguje sprawnie, całkiem szybko. Bardzo szybko się włącza cały system. System pamięta miejsce zatrzymania plików - to też duży plus.
15.) Ot taki drobiazg - pilot jest zdecydowanie za mały. Dla mnie taki mały pilot jest momentami niewygodny - jest za krótki - nie wiem jak go trzymać po prostu.
16.) Udało mi się odtworzyć ścieżkę LPCM przez Digital Out - na wzmacniacz przyszło PCM stereo.
17.) Nie wiem jeszcze czy jest coś nie tak z AUTO ustawieniem rozdzielczości i odświeżania. Ja nie widzę tu problemów. Zresztą jak miałem komputer to też był pulpit ustawiony na 1080p60 i wszystkie filmy zawsze wyświetlały się ok. Spróbuję w wolnej chwili zmienić ustawienia ręcznie na 23,976 i puścić coś z bluraya i ocenić subiektywnie czy obraz jest w jakiś sposób lepszy czy nie.
Generalnie uważam, że wersja z siecią to świetne urządzenie i nie mam żadnych zastrzeżeń. Do XBMC sporo temu brakuje jeśli chodzi o możliwości konfiguracji, ale maszynka za taką cenę jest ok. Sprzedaż playerów za ponad 1000 zł to moim zdaniem ździerstwo i nieporozumienie. 500 zł to max ile takie urządzenia powinny kosztować patrząc na technologie, które są w nich użyte.
Fajny obraz, brak problemów z audio, napisami. Proste i szybkie działanie.
Na minus trzeba dodać problemy z siecią (Transformers 2 CEE np mogę bez problemu odtworzyć przez taką samą sieć 100Mbit z komputera i się nie zacina) i dla bardziej zaawansowanych użytkowników brak prawidłowej obsługi domyślnych ścieżek w mkv i ich nazw.
Z rzeczy, które irytują - w zasadzie tylko jedna - brak możliwości skoku w filmie/muzyce o jakiś tam większy czas do przodu.