Konfiguracja
Ok, to ja troche rozwine temat.
Poniewaz firmware jest czesciowo ladowane z dysku lub pamieci USB, musicie odpowiednio przygotowac dysk. Mozna rowniez skorzystac z huba(rozgaleziacz) USB i na pendrive przechowywac firmware. Ja korzystam jedynie z dysku twardego. Stworzylem sobie jedna partycje FAT32 256GB, ktora przechowuje tylko firmware, natomiast druga partycja z systemem plikow EXT2, przechowuje filmy i inne pliki. Druga partycja moze byc rowniez w formacie NTFS, ale zapis na partycje w tym formacie jest tragicznie wolny. Dlatego polecam ja osoba, ktore nie zamierzaja uzywac WD do sciagania plikow z internetu, ani zapisu na ta partycje poprzez lan.
Jedna z funkcjonalnosci, ktora mozna osiagnac jest streamowanie filmow poprzez lan, czyli odpalanie filmow udostepnionych przez inne komputery znajdujace sie w sieci. Po rozpakowaniu archiwum z firmwarem ext-boot-0.8.7, w katalogu znajduja sie pliki net.config i net.mounts. Zaczynamy edycje w edytorze tekstowym(pod win uzywam UltraEdit, poniewaz notatnik nie rozpoznaje znakow konca linii w plikach z linuxa).
Plik net.config zawiera ustawienia odnosnie sieci. U mnie plik wyglada nastepujaco:
Kod:
#
# Network configuration file
#You can override the hostname here:
HOST=wdtv
# if you do not set a hostname,a random one is assigned.
#
# Dynamic IP Configuration:
# DHCP=yes
#
# Static IP Configuration: (only if not DHCP)
DHCP=no
IP=192.168.1.2
GW=192.168.1.1
DNS1=194.204.159.1
DNS2=217.98.63.164
#
# Optional: specify time server host:
#NTP=pool.ntp.org
HOST - nazwa pod jaka wd jest widoczny w sieci
DHCP - automatyczne przydzielanie IP (yes-wlaczone, no-wylaczone)
IP - adres IP wdtv
GW - Brama glowna(adres serwera)
DNS1, DNS2 - serwery DNS
Znak # oznacza komentarz, teksty za tym znakiem nie sa brane pod uwage. Jesli wasz serwer przydziela adres ip dynamicznie wasz plik net.config powinien wygladac tak:
Reszta ma byc zakomentowana.
W razie konfiguracji statycznej:
Kod:
HOST=wdtv
DHCP=no
IP=192.168.1.2
GW=192.168.1.1
DNS1=194.204.159.1
DNS2=217.98.63.164
Adresy nalezy zmienic odpowiednio dla konfiguracji waszej sieci.
Powiedzmy, ze chcemy udostepnic katalog z komputera, na ktorym mamy zainstalowany windows. Udostepniamy katalog w windowsie xp (wchodzimy do wlasciwosci folderu, zakladka udostepnianie, zaznaczamy udostepnij ten folder w sieci, klikamy ok). Edytujemy plik net.mounts. Powinien zawierac linijke:
Kod:
xmount //adres.IP/nazwa.udostepnianego.katalogu nazwa.widoczna.w.wd cifs
U mnie plik net.mounts zawiera
Kod:
xmount //192.168.1.100/filmy PC cifs
Adres ip to adres komputera udostepniajacego pliki, dalej jest nazwa katalogu udostepnionego w xp(filmy), pozniej nazwa wyswietlana w wd(PC), cifs to nazwa protokolu.
Istnieje jeszcze mozliwosc skorzystania z protokolu nfs(standardowo nie zainstalowany w windowsach). Wydajnosc tego protokolu jest wieksza, wiec jezeli macie problemy z plynnym odtwarzaniem filmow z sieci warto sie nad tym zastanowic. Jak dla mnie cifs jest wystarczajace ripy 10GB 1080P dzialaja bez problemow.
Zapisujemy plik net.mounts, nastepnie wszystkie pliki z katalogu ext-boot kopiujemy na partycje FAT32 lub pendrive. Wlaczamy wd, jesli wczesniej nie wgraliscie do wd pivot_boot zostanie wykryty nowy firmware, nalezy rozpoczac aktualizacje softu. Teraz juz soft bedzie uruchamiany z dysku/pendrive. Po uruchomieniu wd udostepnione pliki powinny byc widoczne.
Konfiguracja bittorrent
Do zainstalowania klienta torrent bedziemy potrzebowali pakietu optware. Wchodzimy na strone
http://b-rad.cc/optware-for-wdtv i pobieramy na dysk plik opt.bin-0.2.zip Po rozpakowaniu kopiujemy plik opt.bin na partycje lub pendrive, na ktorym przechowujecie firmware. Podlaczamy dysk/pendrive i uruchamiamy wd. Po wlaczeniu wd laczymy sie z nim poprzez telnet. Uzytkownicy linuxa wiedza co i jak. Pod windowsem potrzebujemy aplikacje Putty. Uruchamiamy putty'ego, wybieramy telnet. W polu host name wpisujemy adres ip wdtv, w moim przypadku 192.168.1.2, port 23, klikamy open. Otwiera nam sie konsola. Jezeli wszystko dobrze poszlo zostajemy poproszeni o podanie loginu, wpisujemy root. Nastepnie haslo, stanardowo haslo jest puste naciskamy tylko enter. Jezeli wszystko poszlo ok, teraz mozemy wydawac komendy wd.
Pierwsze co robimy to aktualizujemy liste dostepnych paczek instalacyjnych dla wd, wpisujemy:
Czekamy, az wd pobierze liste dostepnych paczek, nastepnie wydajemy polecenie
Wyswietla nam sie lista dostepnych paczek. Wsrod nich jest transmission klient sieci torrent. Instalujemy transmission poleceniem:
Kod:
ipkg install transmission
Czekamy az wd sciagnie, zainstaluje i skonfiguruje transmission. Po zainstlowaniu przechodzimy do katalogu /opt/bin
W konsoli wpisujemy:
Nastepnie uruchamiamy transmission i zaraz zamykamy tylko, po to aby utowrzyl sie plik konfiguracyjny wydajemy polecenia:
Kod:
transmission-daemon
killall transmission-daemon
Logujemy sie poprzez ftp na wd. Mozemy to zrobic przez total commander. Siec -> FTP polaczenie, tworzymy nowe polaczenie sesja: wd, nazwa hosta: adres.ip.wd, uzytkowanik: root, haslo: zostawiamy puste.
Laczymy sie z wd, przechodzimy do katalogu .config, nastepnie transmission-daemon i kopiujemy z niego plik settings.json
Edytujemy plik nastepujaco:
Kod:
{
"blocklist-enabled": 0,
"download-dir": "tu podajemy sciezke dostepu do katalogu ,do ktorego beda pobierane pliki, u mnie jest to: /tmp/media/usb/USB1/HDD/Downloads",
"download-limit": 100,
"download-limit-enabled": 0,
"encryption": 0,
"lazy-bitfield-enabled": 1,
"message-level": 2,
"open-file-limit": 32,
"peer-limit-global": 240,
"peer-limit-per-torrent": 60,
"peer-port": 51413,
"peer-port-random-enabled": 0,
"peer-port-random-high": 65535,
"peer-port-random-low": 1024,
"peer-socket-tos": 0,
"pex-enabled": 1,
"port-forwarding-enabled": 1,
"preallocation": 1,
"proxy": "",
"proxy-auth-enabled": 0,
"proxy-auth-password": "",
"proxy-auth-username": "",
"proxy-enabled": 0,
"proxy-port": 80,
"proxy-type": 0,
"rpc-authentication-required": 1<--------tu zmieniamy,
"rpc-enabled": 1,
"rpc-password": "<-------tu wpisujemy nasze haslo",
"rpc-port": 9091,
"rpc-username": "<---------tu wpisujemy nasza nazwe uzytkownika",
"rpc-whitelist": "127.0.0.1",
"rpc-whitelist-enabled": 0<------ tu zmieniamy,
"upload-limit": 100,
"upload-limit-enabled": 0,
"upload-slots-per-torrent": 14
}
Tak zmodyfikowany plik wgrywamy poprzez ftp, nadpisujac stary. Uruchamiamy transmission, W konsoli wpisujemy polecenie:
Teraz poprzez interfejs web mamy mozliwosc podgladu, dodawania, usuwania torrentow. Uruchamiamy przegladarke jako adres wpisujemy adres.ip.wd:9091/transmission/web/, u mnie jest to 192.168.1.2:9091/transmission/web/ . Jednak polecam skorzystanie z programu transmission-remote, dzieki ktoremu mamy mozliwosc zdalnej kontroli nad transmission. Konfiguracja jest prosta i juz nie chce mi sie jej opisywac
http://code.google.com/p/transmission-remote-dotnet/downloads/list
To by bylo na tyle, pisalem na szybko, takze w razie jakichs niejasnosci pytajcie.